Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jakie chłodzenie polecacie do:

Piekarnikowa obudowa fps https://www.fsp-europe.com/pl/cmt230/

cpu ryzen 5 2600 | gpu 1660s zotac gaming | ASRockB450 pro4 |

Czy jest wgl sens kupować chłodzenie do tego piekarnika czy może najpierw lepiej zmienić obude? 

Coś poza fortisem 3 jest godne polecenia? - oczywiście mówiąc o chłodzeniu powietrznym bo jakoś nie jestem przekonany do wodnego...

jakie są Wasze zdania na ten temat? Jak Wy byście postąpili na moim miejscu? Oczywiście budżet, którego nie chciałbym przekraczać to: 360zł
:D 

Opublikowano
28 minut temu, xXMateoXx320 napisał:

Jakie chłodzenie polecacie do:

Piekarnikowa obudowa fps https://www.fsp-europe.com/pl/cmt230/

cpu ryzen 5 2600 | gpu 1660s zotac gaming | ASRockB450 pro4 |

Czy jest wgl sens kupować chłodzenie do tego piekarnika czy może najpierw lepiej zmienić obude? 

Coś poza fortisem 3 jest godne polecenia? - oczywiście mówiąc o chłodzeniu powietrznym bo jakoś nie jestem przekonany do wodnego...

jakie są Wasze zdania na ten temat? Jak Wy byście postąpili na moim miejscu? Oczywiście budżet, którego nie chciałbym przekraczać to: 360zł

Za tyle kasy można już się pokusić o dobre AIO czy rewelacyjne AC. Ten procesor nie wymaga wybitnego coolera żeby dało się go nawet podkręcić. Fortis 3 to dobre chłodzenie w dobrej cenie. Wentylator 140mm, brak kolizji z pierwszym bankiem pamięci RAM, zadowalająca wydajność. Jeśli chcesz coś lepszego i lepiej wykonanego to proponuję Dark Rock 4 albo delikatna dopłata do wersji PRO.

Jeśli jednak zdecydujesz się na AIO to proponuję delikatnie dopłacić do Artic LF 240mm. Trudno o coś lepszego w tej cenie.

• 1 rok później...
Opublikowano

Warto zmienić chłodzenie do ryża 2600, bo dołączony do niego boxowy kawałek wykrawanego wcześniej bloku aluminium nie potrafi schłodzić nawet połowy tego procesora - ja naprawdę nie wiem skąd tyle zachwytów nad drugim stealth, w którym już nie ma nawet miedzianego rdzenia. U mnie boxowy 2600 w piekarnikowej SPC Regnum RG4TF, nawet na maksymalnych obrotach wentylatorów w budzie (2 front, 1 tył), nie potrafił schłodzić procka. Oczywiście wentylator na CPU kręci się tak jakby miał zaraz wystartować niczym black hawk w afga, a nadal pokazuje w lecie 82C i wyżej. A jak dorzucisz do tego 250W grafikę, to promieniowanie w obudowie z temperatury zabija zarazki w domu - a ja na solarium chodzić nie muszę.

Według mnie kup coś tańszego do tego ryża, jakiegoś małego towera za 150 zł i za resztę kup ze trzy wentylatory do obudowy, z wysokim przepływem i ciche.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Popularne tematy

• Najnowsze posty

• I ja się skusiłem czytając Wasze opinie tak chwalicie ale jeszcze nie grałem 😉
    • Teoretycznie żaden, bo to złącze nie nadaje się do niczego, skoro przy niższym poborze też jest pajacerka. W praktyce brać takie, gdzie piny nie cofają się w kostce i każda żyła jest w jakimś oplocie. Wtedy nie będą się tak grzać i luzować przy okazji.   Bawię się z tym od kilku dni i widzę, że tylko to może zminimalizować sytuacje fajerwerków. Czy istnieją takie, które się nie cofają? Nie wiem. Sam zamówiłem customa, bo nie ma kabli do mojego zasilacza a już tym bardziej kątowych. W ciemno innych producentów nie będę podłączał jak się okaże, że pinout w zasilaczu inny.   Na suprimie normalnie tego kabla używałem. Przy astralu dopiero zobaczyłem, że coś nie tak. Na stocku odpalając cyberpunka 5 diod na czerwono i skoki od 3 do 12A.  Przy UV do 400W trochę lepiej, ale dalej wystarczające skoki, żeby sobie mrugały.    Nie wróciłbym już do karty bez monitorowania 
    • Czekałem na to i teraz na spokojnie będę mógł sobie ograć pełny prodókt i w niższej cenie 😁👍    
    • https://www.purepc.pl/nvidia-dostawy-pakiety-aib-pamiec-vram-kryzys-karty-graficzne "NVIDIA całkowicie wycofuje się z dostarczania kości GDDR7 w pakietach AIB, czyli zestawów chipów GPU i pamięci VRAM dla partnerów odpowiedzialnych za produkcję kart graficznych GeForce RTX 5000 z rodziny Blackwell. Powodem jest to, że producenci pamięci: Samsung, Micron i SK hynix, nie są w stanie zaspokoić popytu na układy konsumenckie. Rosnące zamówienia na pamięć operacyjną dla rynku sztucznej inteligencji zapewniają im wyższą marżę i stabilniejszy dochód, przez co priorytety produkcyjne zostały przesunięte. Według informatora "Golden Pig" NVIDIA nakazała swoim partnerom samodzielne pozyskiwanie kości GDDR7 potrzebnych do produkcji kart graficznych."
    • Napisalem u mnie jest 2-4% po przesunieciu POWER LIMITU. I tak też było.  Bo to wczesniej sprawdzalem. Natomiast napisalem CI jak krowa na rowie ze sa GPU ktore dobijaja do 1.1V albo nawet wyzej i one potrzebuje wiecej PL i to jest dosc czeste w konstrukcjach chlodzonych woda albo w drozszych kartach typu Astral      Dałem Ci przyklad ze 5070Ti najczesciej dostanie 1-2%, ALE jak masz 8% (chociaz powątpiewam że po samym przesunieciu PL masz az 8% ale niech Ci bedzie)to oczywiscie SUPER najwidoczniej masz rdzen 1.07 lub 1.08V czyli max jaki sie moze trafic.  Masz zestawienie 5080 FE 8250pkt vs 5070Ti asus prime 6800pkt po OC i przesunieciu PL z 20% robi sie 30%. Bo tak reaguja na to GPU z wyższym napieciem rdzenia.  Skończ wreszcie bo sam to zaczales. 
  • Aktywni użytkownicy

• Dodaj nową pozycję...