Skocz do zawartości

Tanie i ciche chłodzenie

Bezew

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

planuję kupić i5-10600KF. Nie planuję na razie grać w gry bo i tak nie będę miał grafiki. Kiedy zdobędę trochę pieniędzy kupię rtx 3070 i zmienię chłodzenie Arctic Liquid II 280mm. Na razie i tak nie będę podkręcać bo nie ma to sensu jak nie odpalę żadnej gry. I pytanie jaki tanie chłodzenie wziąć do przeglądania internetu i ogólnie pracy biurowej. Niestety w wersji procesora K nie ma dołączonego procesora, z którego pewnie bym skorzystał. Na razie wrzuciłem do koszyka SilentiumPC Fortis 3 140mm, ale może do tak prostej i niewymagającej pracy nie ma sensu płacić aż tyle (150 zł).

Możecie mi polecić jakieś tanie chłodzenie, które nie będzie za bardzo warczeć, będzie dosyć tanie i wystarczy do prostej pracy komputera?

Z góry dzięki za pomoc

[Edit] Tak teraz spojrzałem, to tego fortisa 3, wiele osób używa do grania. A teraz zobaczyłem tańsze Spartan 4 100mm. Nada się?

Edytowane przez Bezew

@Bezew Nie ma czegos takiego jak tanie i ciche chlodzenie, bo za cisze placi sie w tej branzy najwiecej. Jednak kazde chlodzenie moze byc ciche po ustawieniu wlasnej cichej krzywej coolera i np. ograniczeniu obrotow wentylatora do 400 rpm. Kwestia tego, ze slabszy cooler jak Spartan zaoferuje Ci wtedy wyzsze temperatury niz Fortis. A jakie to beda temperatury nie da sie przewidziec, ale podejrzewam, ze do pracy biurowej, braku OC i po zabawie krzywa Spartan spokojnie styknie. W zyciu nie bralbym go do normalnych gamingowych warunkow, bo w tym przypadku wlasnie Fortis jest tu sensownym minimum i to raczej nie dla osob, ktore oczekuja ogarniecia temperatur, a nie kultury pracy.

Nie rozumiem tez tego Freezera pozniej. Mam co do niego mieszane uczucia, bo to przekozak wydajnosciowy o fajnej jak na grzejnik kulturze pracy, ale jednak wiazace sie z ryzykiem AiO od budzetowej marki. Osobiscie postawilbym na Cesiusa+ od Fractala, byc moze fajna opcja bedzie nadchodzacy Pure Loop. To AiO to dla wygladu czy czego? Lepiej wyjdziesz wyskakujac raz z 250 PLN na Scythe Fuma 2. Perfekcyjny cooler do krecenia i5 - zaoferuje najwyzsza wydajnosc przy najlepszej przy tej wydajnosci kulturze pracy. W przypadku braku woli krecenia, lepiej wziac Scythe Ninja 5.

A tego procka wzialbym z integra. Piec dych, ktore moze niefajnie o sobie przypomniec, jesli nie masz jakiejs zapasowej grafiki.

@Japanese Capacitor 

Spokojnie, spartan nie do gier, Wymienię go przy zakupie karty graficznej.

Też myślałem nad integrą i chyba kupię. A co do Arctic to jest to jeden z tańszych AIO, w testach wypada bardzo dobrze (wiem, że tego nie lubisz, ale musiałem o tym wspomnieć), poza tym Lipton używa Arctica 240 do chłodzenia i9-10900k podkręconej do 5,2GHz, więc na pewno ma dobre osiągi. A przecież pod jednym z moich poprzednich postów o SPC 360mm sam mi go poleciłeś. Wygląd nie jest najważniejszy. Wiem, że wygląd arctica to 2/10, ale jak już pisałem ma dobre osiągi i niską cenę i to mnie kręci.

No, ale skoro mówisz, że Spartan będzie dobry to odpowiedziałeś na moje pytanie i temat do zamknięcia. 

Dzięki za pomoc

1 minutę temu, Bezew napisał:

@Japanese Capacitor 

A co do Arctic to jest to jeden z tańszych AIO, w testach wypada bardzo dobrze (wiem, że tego nie lubisz, ale musiałem o tym wspomnieć), poza tym Lipton używa Arctica 240 do chłodzenia i9-10900k podkręconej do 5,2GHz, więc na pewno ma dobre osiągi. A przecież pod jednym z moich poprzednich postów o SPC 360mm sam mi go poleciłeś. Wygląd nie jest najważniejszy. Wiem, że wygląd arctica to 2/10, ale jak już pisałem ma dobre osiągi i niską cenę i to mnie kręci.

Ze czego nie lubie? Ja szanuje cudze zdanie ;) 

Freezera polecam ze wzgledu na to, ze to najbardziej wydajne AiO przy tej kulturze pracy. Czyli to najlepsze AiO i basta, wiec polecenie musi leciec jak z urzedu. Jednak warto miec na uwadze, ze Arctic to marka budztowa, ktora po prostu umie w to co robi jak najlepsi. Czyli tnie koszty, a Ty to odczujesz to lub nie i trzeba miec to na uwadze - stad moja sugestia. Stad tez wolalbym troszke slabszego w stress testach Celsiusa od klasa marki, bo, jak pisalem, z AiO wiaze sie ryzyko.

Cooler dobiera sie wzgledem ilosci ciepla wydzielanego przez procesor. W przypadku liptonowego configu taki Arctic zaoferuje wyzsza wydajnosc od poleconej przeze mnie Fumy, ale w przypadku twojego procka Fuma zaoferuje wydajnosc ta sama przy o wiele cichszej pracy. Wiele osob przegladajac testy patrzy jedynie na slupki, a nie zwraca uwage na platforme testowa czy sama metodyke (np. uwypuklajacy roznice pomiedzy coolerami stress test nie jest realnym sceniariuszem uzytkowania procka). A niestety sa to aspekty, ktore wlasnie decyduja o owych slupkach i trzeba znac sie na tyle na tyle, by umiec te wyniki przelozyc na inne konfiguracje.