ernig 238 Opublikowano 19 Września 2016 Autor Opublikowano 19 Września 2016 z grzeczności nie zaprzeczę ;) sam byłem zdziwiony jak to fajnie wygląda na koniec.
haha3 4 Opublikowano 19 Września 2016 Opublikowano 19 Września 2016 a ta guma nie irytuje na dłuższą mete? wydaje mi sie że cały koks na niej widać non stop
ernig 238 Opublikowano 19 Września 2016 Autor Opublikowano 19 Września 2016 nie, wszystko jest ok . Po wyschnięciu powstała fajna w dotyku powłoka gumiana którą na dodatek łatwo czyścić .
haha3 4 Opublikowano 19 Września 2016 Opublikowano 19 Września 2016 hmm, może i ja zrobie takie coś ze swoją budą z allegro? Ile taki szpraj i na jaką powierzchnie wystarcza?
ernig 238 Opublikowano 20 Września 2016 Autor Opublikowano 20 Września 2016 @haha3 ja na moje mazidła zmarnowałem ok 1/2 puszki. Z racji tego że to drobne elementy to większość farby wylądowała na stole
Buczo 53 Opublikowano 20 Września 2016 Opublikowano 20 Września 2016 Ta guma to mega uniwersalna rzecz! Do kompa, do auta, wszystko Panie ogarniesz
ernig 238 Opublikowano 27 Września 2016 Autor Opublikowano 27 Września 2016 Po dopracowaniu kilku szczegółów w papierowym modelu piwnicy mogłem wreszcie przystąpić do utrwalenia jej w twardszym materiale. Wahałem się czy wykorzystać aluminium czy może jeszcze tworzywo. Wybór ponownie padł na HIPS w wersji czarnej,powierzchnia mat/połysk i grubość 3 mm. Narzędzia: - giętarka do plastików, - miarka, - wkrętarka. Po dokładnym wymierzeniu przyszedł czas na gięcie. Następnie przymiarka w obudowie Później przyszła pora na wiercenie otworów pod nity i śruby, tak żeby zabudowa nie kolidowała ze szkieletem skrzynki. Piwnica do obudowy będzie mocowana za pomocą śrub, dlatego trzeba było wywiercić dodatkowe otwory w mobotray. I kolejne przymiarki W tzw międzyczasie postanowiłem się zająć przednim coverem. Zapraszam do komentowania
Buczo 53 Opublikowano 27 Września 2016 Opublikowano 27 Września 2016 Chyba fajny będzie efekt odbicia lustrzanego podzespołów w tej powierzchni z połyskiem w Niektórych projektach widziałem nawet, że dają po prostu lustro
ernig 238 Opublikowano 27 Września 2016 Autor Opublikowano 27 Września 2016 @Buczo bo to jest lustro ;) takie cudo
Buczo 53 Opublikowano 27 Września 2016 Opublikowano 27 Września 2016 hehe ale gdzieś widziałem jak ktoś zaprawił takie klasyczne, szklane, wycięte pod wymiar
ernig 238 Opublikowano 27 Września 2016 Autor Opublikowano 27 Września 2016 prawdziwe lustro jest dobre jak masz prosty element np zabudowa piwnicy
Buczo 53 Opublikowano 28 Września 2016 Opublikowano 28 Września 2016 Tak, tak! Tam jednak mniejsze możliwości dostosowania wymiarów i kształtu do obudowy i potrzeb
ernig 238 Opublikowano 3 Października 2016 Autor Opublikowano 3 Października 2016 Prace drobnymi krokami postępują. W związku z tym, że dioda POWER LED na panelu sterowania obudowy świeciła na niebiesko należało ją wymienić na czerwony odpowiednik . Muszę jeszcze przemalować porty usb 3.0 Kolejne etapy modyfikacji piwnicy: Na pierwszy ogień poszedł otwór pod pompę
Buczo 53 Opublikowano 3 Października 2016 Opublikowano 3 Października 2016 Pomalutku do przodu! Tak trzymać
ernig 238 Opublikowano 10 Października 2016 Autor Opublikowano 10 Października 2016 Prac nad piwniczką ciąg dalszy. Po dopasowaniu pompy przyszedł czas żeby znaleźć miejsce na dyski . Założenie było takie aby jeden z dysków był przymocowany do zabudowy piwnicy reszta ( na tą chwilę 2) powinna być ukryta po ciemnej stronie mocy. Do przymiarek posłużył mi stary dysk 2,5 ". Po ustaleniu właściwej pozycji należało rozrysować wszystko na coverze. no to tniemy W ramach odskoczni znalazłem miejsce w którym zawiśnie AQ. Od zewnętrznej strony to jedynie przymiarka ;) tak żebym mógł oznaczyć miejsce wiercenia otworów pod śruby. i na właściwym miejscu I wracamy do zabudowy , aby dysk pozostawał we właściwej pozycji względem wyciętego otworu potrzebował mocowania. Zrobiłem je z kawałka plexi w ruch poszła giętarka Teraz czas na połączenie kieszeni z zabudową piwnicy Dysk "główny" ma już swoje miejsce, przyszła pora na mocowanie pozostałych. Trochę czasu zajęło mi wybranie właściwego rozwiązania . Ostatecznie zdecydowałem się na elementy mocujące wykonane z aluminium. Pierwszy dysk będzie mocowany do obudowy za pomocą kołków dystansowych, kolejny będzie dokręcony do pierwszego . Dyski ssd z których korzystam nie wymagają jakiś wyjątkowo wytrzymałych podstaw ale z kawałka odciętego wcześniej postanowiłem dorobić jeszcze jeden punkt montażowy. I tyle na dziś, pozdrawiam i zapraszam do komentowania :).
Buczo 53 Opublikowano 10 Października 2016 Opublikowano 10 Października 2016 Jak zawsze fajnie się ogląda i czyta P.S. Dysk główny będzie jakoś podświetlany, że kieszeń z pleksy?
Buczo 53 Opublikowano 10 Października 2016 Opublikowano 10 Października 2016 Myśl, może być fajny efekt
Barcelona 1 Opublikowano 10 Października 2016 Opublikowano 10 Października 2016 Zmarnowałbyś potencjał kieszeni ;)
ernig 238 Opublikowano 10 Października 2016 Autor Opublikowano 10 Października 2016 wszystkie podświetlenia muszą mieć możliwość wyłączenia i tylko takie biorę pod uwagę więc imo nic nie będzie zmarnowane ;)
Barcelona 1 Opublikowano 10 Października 2016 Opublikowano 10 Października 2016 Ja jestem ogólnie zwolennikiem prostej obudowy bez świecidełek. W końcu pracujesz na biurku a kompa odpalasz i tyle jeżeli chodzi o kontakt wzrokowy z obudową. No ale to moje zdanie
ernig 238 Opublikowano 10 Października 2016 Autor Opublikowano 10 Października 2016 no ja lubię sobie patrzeć co mnie się tam w środku kręci aktualnie graty mam w NZXT S340 budka fajna ale okno ma nie z tej strony co trzeba więc się dla mnie nie nadaje
Buczo 53 Opublikowano 10 Października 2016 Opublikowano 10 Października 2016 Podzielam upodobania @ernig Fajnie jak komp nie tylko sprawnie działa, ale też cieszy oko, z resztą o to w tym naszym "moddingu" chodzi nie? ;
ernig 238 Opublikowano 18 Października 2016 Autor Opublikowano 18 Października 2016 (edytowane) Dziś post z trochę innej beczki i w innej formie. Jak już może wspominałem ( a może i nie ) w ramach odskoczni od zabawy obudową postanowiłem zmodyfikować trochę moją giętarkę do plastików . Pierwsza wersja działała całkiem sprawnie ale miała kilka wad, które zaczęły mi przeszkadzać w trakcie użytkowania. Głównie chodziło o to, że gięcia mogłem dokonywać tylko w jednym kierunku, kolejną sprawa to gięcie grubszych materiałów, wymagało to obracania elementu w celu ogrzania drugiej strony . Ostatnią rzeczą była podstawa z przyłączami które nie do końca mi odpowiadały. Tak więc po nakreśleniu problemów które należy wyeliminować postanowiłem przystąpić do działania. Dla przypomnienia star giętarka wyglądała tak, nic wielkiego kilka płyt z mdf skręconych ze sobą,2 metalowe kątowniki, struna od gitary i parę innych drobiazgów. Spoiler No i tu pojawia się to co odróżnia ten post od pozostałych, gdyż postanowiłem nakręcić prace związane z przebudową. Wyszło to trochę śmiesznie ale co tam to mój pierwszy filmik a właściwie dwa. Niestety nie udało mi się nakręcić całego procesu przebudowy ale uzupełnię to zdjęciami. Tak więc dla odważnych zapraszam do oglądania część 1 część 2 kurcze nie wiem jak tu na forumie wstawić film do posta W ramach uzupełnienia informacji, śruby (a właściwie kawałki śrub) które były wykorzystane w filmie nie bardzo się nadawały dlatego postanowiłem zakupić garść nowych . Aby można było naciągać drut oporowy musiałem w łbach wywiercić otwory. Nie wszystkie wyszły idealnie ale tak naprawdę potrzebowałem tylko dwóch śrub z otworami . No i wszystko poskładane Do zrobienia została jeszcze jedna rzecz czyli mostek między przyłączami "+". Kiedy już to zrobię będę mógł jednocześnie rozgrzewać oba druty Edytowane 18 Października 2016 przez ernig
ernig 238 Opublikowano 27 Października 2016 Autor Opublikowano 27 Października 2016 W kolejnym etapie prac zabrałem się za "poprawienie" wyglądu okablowania pompy, zdecydowałem wreszcie który top do pompy będzie najlepiej pasował . Tak naprawdę kable w całości będą znajdowały się pod zabudową i po ciemnej stronie mocy więc mogłem olać temat ich oplatania. Jednak miałem materiał i trochę wolnego czasu więc przystąpiłem do działania . Foto story Ostatecznie termokurcz znajdujący się na początku ubranego odcinaka kabli trafił do wnętrza pompy Jak już wspomniałem zapadła też ostateczna decyzja w sprawie topu , wybór padł na Aquacomputer aqualis D5 100 ml czemu taka decyzja? Podyktowane było to łączną wysokością reze i topu chodziło o to żeby nie kolidował z zainstalowanym gpu. Zestaw w trakcie testu szczelności.
Rekomendowane odpowiedzi