Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

ostatnio mój PC doprowadza mnie do szału, i wpadłem na pomysł aby wymienić stare HDD na SSD.

Pytanie tylko jaki i czy w ogóle jest to możliwe, ze względu na wiek komponentów.

Głównie chodzi o to że komputer nawet po formacie włącza się wieczność, a dodatkowo chociażby w CS:GO fpsy spadają czasami nawet do 50, co raczej nie powinno mieć miejsca.

Budżet w sumie elastyczny, bo nie wiem czy kupić 500gb i wywalić HDD czy kupić tylko 256GB na najpotrzebniejsze rzeczy typu system itd.

Płyta Główna: MSI H97m-e35 

Procesor I5 4690

Grafika GTX 1660 Super

Opublikowano (edytowane)

Polecał bym jednak przestawić się całkowicie na ssd, fps w grach może to nie doda ale jednak przyjemnie jest jak gry łądują się ekspresowo.

Osobiście polecał bym Crucial Mx500 https://www.ceneo.pl/58983508 plus stary dysk po prostu zostawić jako drugi.

Edytowane przez neo10
Opublikowano

Cześć, 

potwierdzam, to co koledzy wyżej. W obecnych czasach dysk HDD to się nadaje jedynie pod jakiś backup, czy ważne pliki. Całą pracę, czy najważniejsze gry, powinieneś przenieść na SSD. Na przykład GTA V wręcz wymaga do płynnego działania dysku SSD, bo raz że czas wczytywania jest krótszy, a dwa, gra na HDD ma niesamowity problem z doczytywaniem tekstur. 

870 Evo od Samsunga oraz MX500 od Cruciala, to są jedne z lepszych dysków 2.5 cala na SATA, więc wybrałbym któryś z nich. Osobiście zawsze montowałem znajomym Cruciala, i żadna sztuka nie padła. Niemniej jednak, zawsze warto robić kopie zapasowe, bo jak SSD padnie, nic nie odzyskasz :/ Znaczy idzie odzyskać, ale serwisy za odzyskiwanie danych z SSD bardzo sobie dużo liczą. 

A spadki FPS w CSGO, mogą być spowodowane dyskiem, choć ta gra mocno obciąża procesor - może tak być, że jeśli dawno nie zaglądałeś do kompa, pasta straciła swoje wartości, przez co procesor osiąga wysokie temperatury i może zrzucać taktowanie. Przy okazji montażu dysku, zadbałbym o wyczyszczenie kompa. 

• tomcug zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...