Skocz do zawartości

"Bardzo wysokie zużycie" energi w komputerze

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Komputer mam od około połowy maja 2022r. Od około 2 tygodni zacząłem grać Fivema, mały serwer niby nic wielkiego, jednak czasami po wyjściu z Fivema kiedy chciałbym sobie zagrać np w najnowszego warzone'a wyskakuje niebieski ekran mówiący, że komputer napotkał problem i trzeba go uruchomić ponownie, po ponownym uruchomieniu prawie każdy aktywny proces(np. Malwarebytes-oprogramowanie przecuw wirusowe, czy nawet menadżer zadań) co jakiś czas mają bardzo wysokie lub wysokie zużycie energi, mimo że zużycie gpu, cpu i RAM pozostaje niskie(takie jak miałem normalnie).Ponowne uruchamianie komputera nic nie daje problem zostaje aż w końcu ustępuje i pojawi się znowu tak jak w opisanej wyżej akcji.Czy jest to zainfekowanie wirusem, czy po prostu zasilacz nie daje rady?

Edytowane przez Dumqu
Opublikowano
29 minut temu, Dumqu napisał:

prawie każdy aktywny proces(np. Malwarebytes-oprogramowanie przecuw wirusowe, czy nawet menadżer zadań) co jakiś czas mają bardzo wysokie lub wysokie zużycie energi

To w pełni normalne, to tylko wskazania systemu operacyjnego i Windows nawet przy lekkich procesach potrafi pokazywać "bardzo wysokie" zużycie energii. Niepokojące są tylko niebieskie ekrany. Możesz podać, jaki błąd się dokładnie wtedy wyświetla albo pokazać zdjęcie?

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Nie wiem, czy problem rozwiązany już. Ekspertem nie jestem, ale miernikiem bym sprawdził czy z 10-20w nie ciągnie więcej w idle komputer, niż powinien,( dobrze znać te wartości u siebie po kupnie kompa, formacie, bo to czasem różnie bywa). Jak ciągnie to witaj  w świecie mafijno-hakerskim gta, tylko w realu- na przykład. A jak nie to i tak bym porządnie wszystko zabezpieczył, najlepiej wpierw formatem. Ale może się nie znam. I nie ma ci się zaraz bać, często komary krążą tylko po to żeby krążyć, w ogóle nie gryzą, szukając tłustej krowy. Brat mnie kiedyś nauczył(co ciekawe nie siedzi w temacie za bardzo jak i ja), że nie warto łączyć się telefonem z własną siecią wifi w domu. Coś w tym jest.

Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, Dziarson napisał:

Bluscreeny i hakerzy załóż opaskę i rozpierdol ten samolot w końcu. 

Nie każdy haker musi być aż taki utalentowany, szczególnie początkujący. Ale prosiłbym łapać kontekst w całości i wypowiedzi merytoryczne bo kto mieczem wojuje... niech sam obliczy swoje wojska. Warning za język właśnie dostałem, ciekawe w świetle powyższego postu. A o opaskach nie słyszałem, tylko o braku podwozia. Raczej mało odważne i honorowe by to było. Ale chill, raczej chciałem pomóc a nie zaszkodzić.

Edytowane przez KamikazePL77
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...