Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Akurat w kraftowych piwach alkohol jest bardzo dobrze ukryty. Pijam potrójne ipki co mają po 8-9% lub imperialne stouty co maja 10% lub więcej. Hazy ipa nawet w najmocniejszej wersji smakują jak soczki (tylko są bardziej treściwe, więc  człowiek nie ma ochoty na wlewanie w siebie większej ilości).

Jednak dzisiaj nie zajechałem do Lidla po te piwa bo mnie skusiła wóda na myszach. Kasa poszła na Aberfeldy 12 i Finlaggan Old Reserve.

Opublikowano
5 godzin temu, ghostdog napisał(a):

Akurat w kraftowych piwach alkohol jest bardzo dobrze ukryty. Pijam potrójne ipki co mają po 8-9% lub imperialne stouty co maja 10% lub więcej. Hazy ipa nawet w najmocniejszej wersji smakują jak soczki (tylko są bardziej treściwe, więc  człowiek nie ma ochoty na wlewanie w siebie większej ilości).

Jednak dzisiaj nie zajechałem do Lidla po te piwa bo mnie skusiła wóda na myszach. Kasa poszła na Aberfeldy 12 i Finlaggan Old Reserve.

RISy też pyszne. Niepozorne :)

Ostatnio gustuje w porterach kawowych :) fajne . Browar staropolski fajne napitki serwuje z takich porterków, milkshake'ów i różnych ciemnych palonych

Opublikowano (edytowane)
W dniu 7.02.2025 o 20:25, ghostdog napisał(a):

W Lidlu pojawiła się seria Game Over od Funky Fluid. Łącznie jest 6 piw. Właśnie popijam Mino - New England IPA i jest niezłe (w stylu piw FF). Obawiałem się, że zrobią fajne puchy a zawartość będzie średnia. Jest ok. Jutro wybieram się po mocarza "Małysza".

475914208_1061724972635697_3210941700219

Wziąłem ostatnio Gelato i Telemark.

W Gelato gustuję i jak na to z serii zwykłej to jest dobre, zwykle ostatnio co brałem to było takie se, do wypicia i zapomnienia. Jest słodkie 7/10, kwaśne 5/10 ale ogólnie pijalne spokojnie na 8/10. No i owoce jakie lubię.

Telemark jest trochę ulepkiem ale do wypicia, spokojnie puszkę samemu idzie wypić. Ale jako RIS, nawet patrząc, że pastry to jest taki średni.

Wziąłem jeszcze z 10th Anniversay z Nepo też pastry sour, lepszy niż Gelato, słodki na 6, kwaśny na 7. Turbo pijalny, wejdzie jakiś kupon i będą stały to spokojnie 4 sobie dokupię. Smakowo dosyć podobny do tego z FF ale przez to, że jednak bardziej kwaśny jest to pije się przyjemniej.

Natomiast ten pastry stout, podobny do Telemarka z FF, bo też z kokosem, jest zdecydowanie gorszy od niego. Jest bardziej może czekoladowy ale też bardziej słodki, kokos mocniejszy ale ogólnie średnio mi się to piło. Piwo to ratuje paradoksalnie wyczuwalny alkohol, zarówno w smaku jak i lekko rozgrzewa ale ma się wrażenie, że pomaga zamiast przeskadzać w piciu. Taki likierek się z tego robi.

Tak czy siak, pomijając ipki z Pinty gdzie średnio smakują mi 3 z 4 co wezmę to ostatnie rzuty do Lidla to  wszystko takie se. Wolę kupić MiniMaxi czy bezalko ogólnie niż te wszystkie inne wynalazki. Pomijam lagery/pilsy/klasyki, bo nie gustuję więc przestałem kupować nawet by spróbować.

Nawet trudno mi z pamięci napisać co mnie zachwyciło albo zaskoczyło. Jakaś ipka z Gwarka albo może dwie, te Pinty też dalej trzymają poziom. Resztę albo pomijam dla zasady albo nie moje klimaty albo szkoda ryzykować nawet w promo :E

W dniu 8.02.2025 o 03:52, AndrzejTrg napisał(a):

Czy wszystkie te piwa powyżej 7% to smakują jak  keningery z dodatkiem amareny lub z nutą najtańszej gorzały z biedry? Czerwony komes i niebieski komes... takich oblechów to w życiu nie piłem :) 

Zależy od stylu i browaru. Masz na myśli porter z malinami i chilli (czerwony) i RIS (niebieski)?

Jeśli tak to w pierwszym musisz lubić dodatek soku (takiego typowo najtańszego XD) oraz papryczki, mi to połączenie nie siadło nigdy totalnie. Jak kupuję zestaw i jest ten porter to wydaje :E

A RIS zawsze był alkoholowy więc i dzisiaj to oldschool w sumie można powiedzieć. Do tego zmienili recepturę, na gorsze niestety. Piłem raz czy dwa te nowe i na kolejny raz mnie prędko nikt nie namówi XD

Edytowane przez blabla123
Opublikowano

Wpadło 7 zerówek z Innych Beczek, swoją drogą polecam. Próbowałem zwykłą, z pomarańczą jak i winogronem. NEIPE teraz wziąłem, bo wczesniej nie widziałem.

Wleciał też Milk Stout, bo dawno nie piłem.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Też w sobotę nie byłem po piwko choć kusiły te zerówki z Innych Beczek ale jeszcze mam z poprzednich kuponów. Jak będę puszki to po 3K pójdę, bo te mi się pokończyły XD

Najciekawiej dla mnie wygląda pozycja z Alebrowaru, odkąd robią u siebie to poziom podskoczył.

No i zerówki od Gwarka. Na bank wezmę na testy.

Opublikowano

Mam nadzieję, że dobrze wklei cytat by nie spamować w politycznym.

38 minut temu, 209458 napisał(a):

Mnie ta moda na krafty dziwi i męczy. Tzn. spoko, niech tam sobie wynalazki robią, ale dlaczego prawie same APA, IPA i inne pochodne, a przyzwoitego pilsa to ze świecą szukać.

Moda? Raczej jakość. Jak kupujesz whisky to też najtańszą? Wódkę? No raczej nie. Osobiście od bardzo dawna sobie cenię dobre piwo, kiedyś wybór był ograniczony do browarów regionalnych, dziś nawet w Lidlu znajdziesz coś sensownego.

Dosyć trudno dostać dobrego pilsa wbrew pozorom. Owszem jak już trafisz to czy jest on 4x lepszy niż koncerniak? No raczej nie więc raczej to są małe warki. Najłatwiej trafić na festiwalu piwa, bo w 90% to świeże warki.

Jak chcesz niezłego, dostępnego szeroko, pilsa to polecam w Dino szukać Trubunała.

Ewentualnie z Kauflandu od Stephans Brau w cenie niższej niż koncerniak masz pilsa całkiem niezłego, a prawie tak dobre jak kraftowe, a nawet czasami lepsze. Jak chce napić się pilsa to wolę sięgnąć po niego za "dwa pisiąt" niż próbować kolejny raz kraftowego za 12 i stwierdzić, że może być ale szału nie ma.

Opublikowano

Widać, że w polskim rzemiośle króluje hazy ipa i gelato. Kiedyś na samym początku pojawiały się mleczne lub owsiane stouty, schwarzbier, gose, belgijskie ale itd. Problem z kraftowym pilsem lub lagerem jest taki, że cena zbliżona jest do dobrze nachmielonych ipa. Kiedyś lubiłem brać Miami Lager z Innych Beczek jak był po 5zł. U badylarza czeskie i niemieckie piwa też trochę kosztują, są czasami dwa razy droższe niż w krajach, w których są produkowane.

Opublikowano
5 godzin temu, blabla123 napisał(a):

Mam nadzieję, że dobrze wklei cytat by nie spamować w politycznym.

Moda? Raczej jakość. Jak kupujesz whisky to też najtańszą? Wódkę? No raczej nie. Osobiście od bardzo dawna sobie cenię dobre piwo, kiedyś wybór był ograniczony do browarów regionalnych, dziś nawet w Lidlu znajdziesz coś sensownego.

Whisky nie kupuję bo każda mi tak samo nie smakuje. Wódek tez nie kupuję kraftowych, co to rzemieślnik ręcznie zacier zacierał. Przecież to nie jest tak, że istnieją tylko harnasie i wojaki z jednej strony i kraftowe wyalazki po kilkanaście złotych i więcej. Spokojnie można sobie wziąć np. jakieś Raciborskie, Urquella, Staropramena - to z tych co kojarzę i mi smakowały.

Jestem fanem Star Treka, więc wziąłem sobie w zeszłym roku na spróbowanie IPĘ Starfleet z Lidla. A, że mam do Lidla daleko, to od razu wziąłem 3. Jedno ledwo zmęczyłem, dwa pozostałe rozdałem. To już chyba wolałbym zamiast tego wyżłopać Harnasia.

Opublikowano

Każdy ma inny gust. Ja rozpropagowałem podczas wyjazdu służbowego  kraft wśród damskiej części współpracowniczek. Choć ogólnie nie przepadają za piwem (szczególnie marketowymi sikaczami) to zasmakowały w lekkich hazy ipa. Cytrusowy aromat oraz wygląd zrobił swoje. Natomiast pamiętam jak kiedyś dałem kumplowi Atak Chmielu, później się przyznał, że piwo wylał do zlewu (bo było za gorzkie :D). Też są  osoby, którym kraft ogólnie smakuje ale nie zamierzają wydawać na piwo 10zł lub więcej. Sam nie uznaję wódek kraftowych, jak wódka smakuje to znaczy że ma się problem z alkoholem :D Natomiast whisky lubię i powoli rozkręcam się z przekraczaniem barier cenowych. Ostatnio zakupiłem Ardbeg Ten. Kiedyś mogłem z samym lodem pić "balentynę", teraz mi już nie smakuje.

Opublikowano
22 minuty temu, 209458 napisał(a):

Whisky nie kupuję bo każda mi tak samo nie smakuje. Wódek tez nie kupuję kraftowych, co to rzemieślnik ręcznie zacier zacierał. Przecież to nie jest tak, że istnieją tylko harnasie i wojaki z jednej strony i kraftowe wyalazki po kilkanaście złotych i więcej. Spokojnie można sobie wziąć np. jakieś Raciborskie,

Ja wypiję choćby minimalną ilość kolorowego alkoholu to na drugi dzień zdycham jak ostatnia szmata... Mogę bimbry pić czy czystą i na drugi dzień oprócz zmęczenia nic mi nie dolega... 

Ale tutaj odniosę się do Raciborskiego, mimo że kiedyś alkohol był codziennie spożywany (koncerniaki) , to teraz  raz na tydzien albo dłużej, to sobie właśnie takie Raciborskie White Ipa walnę, kuźwa jaki to ma fajny smak. Coś podobnego można kupić?

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, 209458 napisał(a):

Jestem fanem Star Treka, więc wziąłem sobie w zeszłym roku na spróbowanie IPĘ Starfleet z Lidla. A, że mam do Lidla daleko, to od razu wziąłem 3. Jedno ledwo zmęczyłem, dwa pozostałe rozdałem. To już chyba wolałbym zamiast tego wyżłopać Harnasia.

Czyli kupiłeś puszkę, a nie zawartość. Wynika z tego, że nie lubisz goryczkowych piw, jest więc sens sięgać po ipy?

6 godzin temu, Kris194 napisał(a):

Wielkie koncerny chyba zapomniały jak się dostały na szczyt, że to nie dzięki maksymalizacji zysków. Jakbym miał pić takie "piwo" to już bym wolał wcale nie pić.

Od bardzo dawna tak jest, im większy koncern, a na pewno jeśli międzynarodowy to tym większa szansa, że dostaniesz produkt piwopodobny. Smutne to, bo dyskontowe piwa ale warzone w Niemczech, do tego bardzo często tańsze, są o klasę albo dwie lepsze niż to co kupisz u nas.

3 godziny temu, zdunzdun napisał(a):

Tutaj nie ma co dostosowywać, bo popłuczyny na rynku również muszą istnieć i swoich odbiorców mieć będą, aczkolwiek to w tym segmencie zepewne sprzedaż będzie dołować. 

Generalnie ten rynek jest już tak nasycony i różnorodny, że ciężko wymyślić coś nowego

W koncernach na pewno będzie problem. Młodzi albo wcale nie piją albo wolą kupić drożej albo konkretny produkt.

Aktualnie rynek zwykłego konsumenta idzie w kierunku albo bezalko, z roku na rok ten segment rośnie i rósł będzie, a piwa koncernowe procentowe już są słabe, a te 0,5% czy 0,0% są w 90% jeszcze słabsze. No i też mocna jest oferta "koktajlów piwnych" czyli oszczędzają na akcyzie, bo jest to piwo, ale robią dodatki by smakowało jak drink czy koktajl. Niestety w 99% to produkt tak słaby, że nawet jak ktoś się skusi to tylko raz.

Edytowane przez blabla123
  • Upvote 1
Opublikowano
9 godzin temu, blabla123 napisał(a):

Czyli kupiłeś puszkę, a nie zawartość. Wynika z tego, że nie lubisz goryczkowych piw, jest więc sens sięgać po ipy?

Nie ma. Ale czasem kraftowo narwani znajomi wyciągają cię do knajpy i tam 9 z 10 dostępnych piw to są jakieś IPY, APY i podobne. W tych kraftowych na prawdę nie ma w czym wybierać.

Opublikowano

No właśnie jest w czym wybierać, bo samo pojęcia IPA jest tak szerokie, że możesz z 10 rodzajóœ z tego stylu wypić piwo jak nie więcej.

Na przyszłość proś o coś prostego/zjadliwego albo o próbkę zanim kupisz i tyle.

A też chodząc po knajpach nie spotkałem się nigdy z takim menu gdzie masz same ipki. Z połowa na tablico to tak ale nigdy 100%. Zresztą krany to jedno, a z butelek możesz praktycznie wypić wszystko.

Opublikowano
W dniu 4.03.2025 o 08:23, blabla123 napisał(a):

No właśnie jest w czym wybierać, bo samo pojęcia IPA jest tak szerokie, że możesz z 10 rodzajóœ z tego stylu wypić piwo jak nie więcej.

I każde będzie nie smakować w inny sposób ;) 

Cytat

A też chodząc po knajpach nie spotkałem się nigdy z takim menu gdzie masz same ipki. Z połowa na tablico to tak ale nigdy 100%.

Ja nie jestem piwny, to znajomi raczej wybierają lokale. 100% może nie ale 2/3 to spokojnie widywałem. A z tych innych też często jakieś wynalazki o smaku ziemi i buraków albo czegoś podobnego.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Lidl wykończy badylarzy. Nigdzie tak tanio nie można kupić piw kraftowych. Kiedyś takie promocje były raz na jakiś czas, teraz ledwo wrzucą nową ofertę to jest promocja na puchu, a tydzień później na butelki.

• 1 miesiąc temu...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Jak ostatnio smakowało Grodziskie White IPA, to będąc w żabie patrzę jakieś Nepo Forest, a że lubię testować takie wynalazki kupiłem, 7zl za małą puszkę lekko drogo, ale smak zrekompensował cenę, kuźwa jakie to jest smaczne, czuć jakby się w lesie było. Polecam 

NEPOMUCEN-FOREST-IPA-55-800x800.jpeg

• Like 1