JądroChoroszczy 0 Opublikowano 25 Września Opublikowano 25 Września Cześć! Mam problem z płynnością w grach, mimo że osiągam wysokie FPS. Gry często wyglądają, jakby obraz szarpał, mimo że licznik FPS tego nie pokazuje. Specyfikacja mojego PC: Procesor: AMD Ryzen 5 3600 Karta graficzna: RX 5700XT RAM: 16 GB Sterowniki są aktualne,a temperatury są w normie, problem występuje w każdej grze, niezależnie od ustawień. Czy ktoś spotkał się z czymś podobnym? Każda rada będzie mile widziana!
Dziarson 149 Opublikowano 25 Września Opublikowano 25 Września Capframex zrób test 60-120 sek wrzuć wynik. hwinfo też by sie stykło czy nie throtluje Jaki ram Mhz ? i Cl
JądroChoroszczy 0 Opublikowano 25 Września Autor Opublikowano 25 Września @Dziarson Ram to patriot viper 4 3200mhz, cl16, i to są dwie kości takie same po 8gb, aczkolwiek sprawdzałem tez w menedżerze zadań, i pokazuje prędkość 2133mhz. Co do tego testu capframex, to zrobiłem go, tylko ze to jest taki jeden wielki plik tekstowy i nie jestem pewny czy o to ci chodziło, sorry jestem w tym zielony więc wole sie upewnić. I z hwinfo też nie do końca wiem co tam zrobić .
Dziarson 149 Opublikowano 26 Września Opublikowano 26 Września Ram masz właczone xmp w biosie? Cap przechodzisz na analysis i screena dołu wrzucasz . hwinfo to nas interesuje 2x8 GB ramu troche mało.
JądroChoroszczy 0 Opublikowano 26 Września Autor Opublikowano 26 Września @Dziarson Tak, jakiś czas temu włączałem xmp w biosie, aczkolwiek problem wystepował juz przed właczeniem. Tutaj wysłalem całe z hwifno, gdyż troche inaczej to u mnie wygląda niż u ciebie.
Dziarson 149 Opublikowano 26 Września Opublikowano 26 Września Nie masz właczonego XMP. Włacz bedziemy mysleć dalej jak coś.Ogólnie powinno działąć normalnie tylko ten ram moze sie dławic w grach.;
JądroChoroszczy 0 Opublikowano 26 Września Autor Opublikowano 26 Września @Dziarson Włączyłem xmp, sprawdziłem przy horizon zero dawno, generalnie jest duża poprawa jeśli chodzi o płynność, aczkolwiek są momentami takie mikroprzyciecia trwające ułamek sekundy, i przy np 70 FPS już płynności nie ma, natomiast jeśli fpsy są wyższe, to jest znaczna poprawa w porównaniu do tego co było przed, i bywa takie dziwne uczucie przy poruszaniu myszką, coś jakby był włączony v-sync, oczywiście mam go wyłączonego.
Dziarson 149 Opublikowano 27 Września Opublikowano 27 Września Ludzie mieli dośc problemy z 5700X,uzywająć ustawien AMD . podobne problemy jak ty rozwiazanie "FINAL UPDATE AND "FIX": Threw 5700xt out of the window, went and bought rx 590. " Zasadniczo może to byc prawda że ta karta jest spierdolona od początku.
JądroChoroszczy 0 Opublikowano 27 Września Autor Opublikowano 27 Września @Dziarson Czyli z tego co zrozumiałem, i jest napisane w tym "rozwiązaniu", to wychodzi na to że po prostu wymienić tę kartę tak? To może spróbuję tego RX 590.
Dziarson 149 Opublikowano 28 Września Opublikowano 28 Września z deszczu pod rynne kup jakąś nvidie . Zasleży oczywiście ile masz kasy.
JądroChoroszczy 0 Opublikowano 28 Września Autor Opublikowano 28 Września @Dziarson W sumie racja, juz wbijam w to amd. Teraz na kartę mógłbym przeznaczyc myśle z 600 zł, nvidie jakąś.
sabaru128 6 Opublikowano 30 Października Opublikowano 30 Października Spróbuj włączyć w grze synchronizacje pionową i zobacz czy w tedy też masz te szarpania.
Dominik92 6 Opublikowano 31 Października Opublikowano 31 Października Może niski 1% low masz. Czasem mimo, że gra chodzi na 70 czy 80 fps a 1%low wynosi np. 50. Wtedy mogą być mikro przycięcia
deathrabit 9 Opublikowano 4 Listopada Opublikowano 4 Listopada (edytowane) W dniu 27.09.2024 o 00:06, JądroChoroszczy napisał(a): @Dziarson Włączyłem xmp, sprawdziłem przy horizon zero dawno, generalnie jest duża poprawa jeśli chodzi o płynność, aczkolwiek są momentami takie mikroprzyciecia trwające ułamek sekundy, i przy np 70 FPS już płynności nie ma, natomiast jeśli fpsy są wyższe, to jest znaczna poprawa w porównaniu do tego co było przed, i bywa takie dziwne uczucie przy poruszaniu myszką, coś jakby był włączony v-sync, oczywiście mam go wyłączonego. Oto twój problem V-sync jest po aby obrazu nie szarpało/ może to odczuwasz jako mikroprzycięcia , włącz go a może rozwiąże to twój problem. Spróbuj też włączyć Anti-Laga w apce AMD. Edytowane 4 Listopada przez deathrabit
Rekomendowane odpowiedzi