Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
16 godzin temu, Kamiyanx napisał(a):

To jest debilny obowiązek wzięty ze starego systemu edukacji.

Zresztą po co w ogóle komu zadania w dobie AI? Wpiszesz sobie treść, ba, nawet zdjęcie zrobisz do Chata GPT czy Gemini i już masz wszystko rozwiązane.

Już pomijam, że połowa edukacyjnych rzeczy była przestarzała, już gdy ja studiowałem 10 lat temu. Jakieś całki i dzikie węże liczone ręcznie, zamiast to wpisać w kalkulator itp.

Już nawet nie wiem czy w tym samym poście, czy w kolejnym - ale napisałem, że w obecnym systemie edukacji jaki mamy prace domowe są konieczne. Kompletne wywrócenie wszystkiego i stworzenia od nowa wg nowoczesnych zasad nie jest mozliwe, bo nasz kraj jest ułomny. Polityk, który mentalnie jest w PRL, ma zreformować odpowiednio edukację? Wolne żarty

Te całki i dzikie węże: jeśli na całym świecie zrezygnowano by z uczenia takich podstaw to rozwój cywilizacji stanął by w miejscu albo się cofnął. W szkole uczy się podstaw. Wyobraź sobie, że ktoś później idzie studiować fizykę/matematykę i nie zna całkownia "bo przecież jest kalkulator". W wielu dziedzinach trzeba znać źródło wiedzy a nie tylko wynik.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Klakier1984 napisał(a):

Jeżeli umiesz wyciągać wnioski to po tej kadencji (lub o zgrozo dwóch) będziesz pisał dokładnie to samo o tej ekipie - że się dałeś nabrać tylko tym razem nie jako młody i gniewny, a stary i głupi ;)

To na kogo zalecasz głosować? Znowu na PiS? :)

@Fatality

Ale czemu są konieczne? Co o tym świadczyć że są konieczne? 

co do całek - ja ich nie miałem i żyje. 
czy nie po to są lub były profile w liceach?

Edytowane przez GordonLameman
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Ale czemu są konieczne? Co o tym świadczyć że są konieczne?

Opieram się na opinii nauczycieli i wypowiedzi ekspertów (o ile tak ich można nazwać). Wg nich obecnie nie jest możliwe zrealizowanie podstawy programowej, która pozwoli na zapamiętanie materiału + to o czym wyżej wspomniałem: rozwój mózgu i wielu przydatnych umiejętności, które jednak wynikają z odrabiania prac domowych.

Oczywiście nie twierdzę, że prace domowe są super itd - sam je często olewałem jeśli uważałem za bezużyteczne. Nie zmienia to faktu, że ogólny bilans ich jest pozytywny i jednak powinny być obowiązkowe - tylko z umiarem

11 minut temu, GordonLameman napisał(a):

co do całek - ja ich nie miałem i żyje. 
czy nie po to są lub były profile w liceach?

No a gdzie są całki? Z tego co mi wiadomo to nie ma ich w podstawie i są tylko na specjalnych profilach w szkołach średnich. Tak było kilkanaście lat temu i chyba jest do teraz

Edytowane przez Fatality
  • Like 1
Opublikowano

Czyli zadania domowe dotyczą materiału, którego nauczyciel nie zdążył zrobić na lekcjach? 

To jeszcze gorzej. :)

zadania domowe nie są potrzebne na poziomie szkoły podstawowej. Dzieci mają za dużo zajęć. Nie ma powodu aby zajmowały się szkołą przez 10-12 godzin dziennie. 

• Like 3
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Czyli zadania domowe dotyczą materiału, którego nauczyciel nie zdążył zrobić na lekcjach? 

Tak - często tak jest i w tym problem.

Prace domowe powinny polegać w założeniu na utrwaleniu materiału bo to co nauczyciel wyjaśni na lekcjach to za mało w 45min. Problemem nie są prace domowe ale cały system kształcenia.

Edytowane przez Fatality
Opublikowano

@Fatality @GordonLameman Panowie, długo jeszcze będziecie wałkować ten temat zadań domowych? Widać że obaj jesteście okopani na swoich pozycjach.

Jedne dzieci odrabiały w domu, inne ściągały matmę na geografii od kumpla z ławki, każdy człowiek jest inny i żadne ministerstwo tego nie zmieni, czy będą te zadania czy ich nie będzie.

Porozmawiajcie może o aborcji, tak dla rozluźnienia atmosfery.  :P 

• Haha 2
Opublikowano
2 godziny temu, hwdp43 napisał(a):

300 milionów euro na galowe mundury? :lol2: 

(czyli jakieś 1297203000zł wg aktualnego kursu, 1,3miliarda złotych)

To z czego oni je zrobią? z amelinium? no chyba że idą na całość i kupują "this is our final form" ;)

Opublikowano
12 godzin temu, crush napisał(a):

A ja znam kilkanaście kalibrów stosunkowo tanich rozwiązań. Ba. Po kilkunastu pierwszych pokazach liczba przybywających spadła by drastycznie.

Pochlebiasz sobie :) Myślę że znasz kilkaście krwawych i brutalnych scenariuszy widowisk, które by nasyciły frustrację :) Która się wylewa od lat, prawda?

Do realnych rozwiązań trzeba by chęci, oraz (chyba głównie) pieniędzy. Bardzo dużo pieniędzy. Kto (która władza?) wyda pieniądze na "obcych".
Przypominam też, że w mediach (ba, w zasadzie prawie wszędzie) widzimy jedynie ekstremum zła "pontoniarzy". Nie widzimy Ahmeda, który w życiu nie zrobił niczego złego, szczególnego i całe życie przepracuje na lince w fabryce, albo na taksówce. Widzimy Ahmeda dewianta, który z nożem szuka ofiary religijnej do złożenia na ołtarzu wymyślonego bóstwa.

Inna sprawa: nie wiem, jak to wygląda w innych krajach, ale w UK system jest wręcz zaprojektowany na to, żeby to były Hunger Games i żeby z pontoniarzy zrobić przestępców.
Jest taki test psychologiczny pomocny przed wytworzeniem sobie opinii. Jest prosty: zadajemy sobie pytanie: a co ja bym na jego miejscu zrobił. I ja nie wiem, czy w pewnym momencie bym wszystkiego nie pierd*****ł i się spytał od kogo tę kokę i gdzie zawieść, bo to chyba jedyne światełko w tunelu dla wielu.

12 godzin temu, GordonLameman napisał(a):

Słodki jeżu, co tobie się stało?

Jest sobą, od lat. Jest na nie na wszystko i nie ogranicza języka, w którym to manifestuje :) 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
17 godzin temu, crush napisał(a):

Ale to już chyba ustaliliśmy? Ja nie jestem internetowym ekshibicjonistą, Ty jesteś

Coś bardzo rozwlekła ta definicja ekshibicjonizmu, skoro mowa o bardzo ogólnych informacjach.

Mniej więcej i tak byś nie wiedział bo to internet i mógłbym skłamać.

Aaa, czyli możesz tylko skłamać na potrzeby dyskusji? Bo to dość ciekawe, że o tym wspominasz.

A kto Ci powiedział, że z internetu?

Sam to poniekąd pokazujesz. Trochę trudno ci wychodzi odróżnianie Twittera od rzeczywistości.

Uciekam przed ekshibicjonizmem, cenię sobie prywatność. Ja wiem, że Ty jesteś z pokolenia wrzucania całego życia na Insta, ale to Twój wybór.

Niesamowity benchmark - jagular. jagular zamiast mną powinien bardziej martwić się kupą na butach po kolejnej wizycie w najbardziej cuchnącym kraju świata. A w sumie bardziej tym czy podróże z kobietą do światowej stolicy gwałtów są dobrym wyborem.

Ja z tego wcześniejszego i nawet Insta nie mam. Ale ty w sumie chyba z tego jeszcze wcześniejszego, skoro nawet boisz się miasto podać.

Hmm, sądząc po aktywności, to chyba nie został jeszcze zgwałcony, ale niech wypowie się sam @jagular

Osobna kwestia to to, że jako ktoś chwalący nowoczesne rozwiązania, gardzisz budowaniem sobie opinii bazując na internecie?

To zależy. Z internetem problem jest taki, że te informacje nie przechodzą przez żaden filtr, a kolejno podający news sami nie wiedzą, czy to fejk, czy nie.

Jak pamiętam, to nawet filmk z Trzaskowskim o Nvidii był zmanipulowany, chyba @LeBomB o tym pisał.

13 godzin temu, GordonLameman napisał(a):

Słodki jeżu, co tobie się stało?

to są ludzie, a my nie jesteśmy tępymi potworami strzelającymi do ludzi w imię 40 dolarów.

Można by rzec, że się "zTrumpowił".

2 godziny temu, Fatality napisał(a):

Te całki i dzikie węże: jeśli na całym świecie zrezygnowano by z uczenia takich podstaw to rozwój cywilizacji stanął by w miejscu albo się cofnął. W szkole uczy się podstaw. Wyobraź sobie, że ktoś później idzie studiować fizykę/matematykę i nie zna całkownia "bo przecież jest kalkulator". W wielu dziedzinach trzeba znać źródło wiedzy a nie tylko wynik.

No nie wiem, ja w kolejnych przedmiotach podstawiałem z kalkulatora, chociaż na samym przedmiocie trzeba było ręcznie :E
Chociaż najzabawniejszy przedmiot to było statystyka opisowa – pół roku przerabiania jakichś wzorów, żeby na koniec wszystko policzyć jednym kliknięciem w pakiecie Analytics XD

Edytowane przez Kamiyanx
Opublikowano

Oj crush się nie "zTrumpowił", on był niesamowicie toksycznym, wręcz zionącym nienawiścią do wszystkich i wszystkiego, użytkownikiem już na PCLABie.

Tam go administracja jakoś okiełznała czy zbanowała.

Tu pozostaje go dodać do ignorowanych.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Fatality napisał(a):

No to mnie mnie uczyli. Pamiętam że umiałem to robić. Pamiętam, że nie wiem po co. ... bez sprawdzenia nie pamiętam jak wygląda całka. 

To nie jest niezbędna umiejętność, to jest umiejętność z której korzystają dopiero specjaliści i to dopiero na specjalizacji takich rzeczy powinno się  uczyć. Teraz lepiej to zastąpić to na przykład szkoleniem z finansów czy bezpieczeństwa w sieci, bo z tego korzysta każdy w różnym stopniu.

Edytowane przez Suchy211
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
29 minut temu, Kamiyanx napisał(a):

Jak pamiętam, to nawet filmk z Trzaskowskim o Nvidii był zmanipulowany, chyba @LeBomB o tym pisał.

Wyjęło się jedno zdanie z kontekstu z całego wykładu, bo chodziło o przejęcie przez NV firmy, która produkuje rozwiązania ściśle nastawione na serwery obsłygujące AI, dlatego NV weszła w segment, w którym miała mniejszy udział technologiczny. Tylko zdanie które wypowiedział po prostu niefortunnie było sformułowane i wyrwanie go z kontekstu brzmiało właśnie tak jakby twierdził, że do niedawna nikt o NV nie słyszał ;P 

Edytowane przez LeBomB
Opublikowano (edytowane)

https://www.facebook.com/galeria.mleczko/videos/486567913814800/?vh=e&rdid=beEErJi5EjWkcUq1#

O cholera :o 

Mleczko jechał satyrą po politykach? jechał

Mleczko jechał satyrą po chrześcijanach? jechał

Mleczko jechał satyrą po judaizmie? jechał

Mleczko jechał satyrą po islamie? jechał

Czyżby chodziło o LGBT? i LGBT to "final boss" z tego nie wolno się śmiać?

Chociaż sam Mleczko też potrafi być "obrażoną księżniczką z fochem"... zobaczymy czy będzie powiedziane/pokazane o jakie jego grafiki chodziło.

Edytowane przez RyszardGTS