Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, LeBomB napisał(a):

Zdaję sobie sprawę, że nie da się rzucić z dnia na dzień, ale to nałóg jak każdy inny.  Wymaga czasu i pracy nad sobą. Ponadto jest to wyłącznie nawyk nabyty, a nie coś co jest uwarunkowane np. genetycznie w przeciwieństwie do np. otyłości, którą można dziedziczyć lub może być spowodowana chorobami, choć w niewielkim procencie populacji. 

Wszystko zależy od człowieka i jego podejścia. Sam palę już kilkanaście lat, nigdy jakoś nie miałem zamiaru rzucić, ale obawiałem się jak to będzie wyglądać... aż w końcu kilka lat temu złamałem nogę i wylądowałem w szpitalu, jak leżałem to pierwsze myśli jakie mnie naszły to jak ja sobie zajaram... przeleżałem 5 dni, ponieważ z łóżka wstawać nie mogłem, ale nie ciągło mnie i nie odczuwałem aby musiał zapalić, tak zleciało pół roku bez fajek, no ale jak to z nałogami bywa to one lubią wracać, ale już wiem że to nie takie straszne, oczywiście jak się ma do tego podejście i psychika działa jak należy. Także idzie z dnia na dzień rzucić, sam mam kilku znajomych którzy tak zrobili, niektórzy brali jakieś desmoksany czy tym podobne, ale sądzę że to jest takie w dużym stopniu placebo.

• Like 1
Opublikowano

Fakt, maryska powinna być zalegalizowana ale kontrolowana i odpowiednio opodatkowana.

Obecnie jest stosowana w medycynie i nie powoduje takiego spustoszenia jak używki.

Zalegalizowano ją w krajach, w których kierują się logiką i wiedzą medyczną, a nie narracją kościoła.

Alkohol powinien być relatywnie drogi aby ograniczać jego spożywanie i negatywne konsekwencje jego spożywania, a wypadki po spożyciu alkoholu, czy środków odurzających powinny być karane jak usiłowanie zabójstwa.

Nie można w zupełności zakazać, bo nie ma to sensu i nie o to chodzi, ale ograniczanie dostępu poprzez podnoszenie ceny jest sensowne i uzasadnione.

Wyroby tytoniowe również powinny być bardzo drogie, żeby zniechęcić społeczeństwo do palenia.

Sukcesywnie w dłuższym okresie czasu choroby alkoholowe, narkotykowe i te powodowane paleniem papierosów powinny być wykluczane z tych finansowanych z pieniędzy publicznych poza wyjątkami, gdzie jednostka nie maiła wpływu na uzależnienie (leczenia farmakologiczne, przymusowe podawanie narkotyków).

I wtedy jak cię stać, to się truj i lecz za swoje, a jak cie nie stać to albo nie używaj albo do piachu.

Dlaczego społeczeństwo ma płacić za wybór jednostek?

Radykalne? Tak i to bardzo, ale skuteczna recepta na pozbycie się tych problemów w dłuższym okresie czasu.

Tylko, że uzależnionym i otumanionym społeczeństwem się rządzi łatwiej...

Picie, czy ćpanie nie jest niezbędne do naprawdę dobrej zabawy, a jak ktoś potrzebuje się napierdzielić, czy naćpać żeby się "dobrze bawić" i później tłumaczyć w ten sposób, że był nieświadomy swoich nieodpowiedzialnych zachowań, to sorry, jego wybór ale ten wybór nie powinien być ponoszony kosztem innych.

Na szczęście świadomość dzieciaków jest coraz większa i nawet oddolnie organizują zabawy bez używek ale cały czas powinno się kłaść większy nacisk na uświadamianie młodzieży o konsekwencjach spożywania używek, w szczególności, że obecnie jest dużo łatwiejszy do nich dostęp.

Wolność, wolnością ale zasady muszą być jeżeli mamy funkcjonować jako społeczeństwo, a nie pikować w dół.

Psychicznie słabe jednostki będą się dalej uzależniać i nie pomoże w tym coraz łatwiejszy dostęp i niska cena.

• Like 1
Opublikowano
23 minuty temu, Norrberrto napisał(a):

Fakt, maryska powinna być zalegalizowana ale kontrolowana i odpowiednio opodatkowana.

Obecnie jest stosowana w medycynie i nie powoduje takiego spustoszenia jak używki.

Zalegalizowano ją w krajach, w których kierują się logiką i wiedzą medyczną, a nie narracją kościoła.

Tylko co to ma na celu? Ceny w aptekach już są dość wysokie, też chyba tego lekarz Ci po 5 czy 10g nie będzie przepisywał co tydzień... choć tego nie wiem jak to wygląda dokładnie. Czy jest jakiś limit miesięczny/roczny? Bardziej tu mówię o tych co palą zielsko "rekreacyjnie" bo wiem, że tacy by woleli zapłacić 2-3x więcej, ale dostać porządny sort, niż jakąś sieje niewiadomego pochodzenia i niewiadomo jakim innym :kupa: nakrapianą, nie mówiąc już o załatwianiu w ciemnej bramie na jakimś osiedlu... gdzie możesz wyjść bez zioła, bez kasy, i może nawet bez zębów :)  

Opublikowano
57 minut temu, Norrberrto napisał(a):

Powoduje znacznie spustoszenie umysłowe, jest katalizatorem dla schizofrenii oraz sięgania po twardsze narkotyki.

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Camis napisał(a):

Wcześniej stwierdziłem po wywiadzie Bosaka, że otwarcie Konfa idzie na akcję #mimowszystkonawrocki i samego przekazania poparcia w II turze na Nawrockiego. Tak mają dosyć POPiS-u, jak to lubią gadać, że teraz będą trzymać sztamę z PiS-em :E.

Co do Paladego na zdjęciu z Trzaskiem, to ewidentnie było jeszcze w czasach, kiedy nie dostawał kasy od PiS-u na robienie sondaży przychylnych PiS-owi.

Ponadto, uciekinier Romanowski rezygnuje z uposażenia poselskiego. Szok i niedowierzanie :E:E:E.

https://wydarzenia.interia.pl/kraj/news-romanowski-zrzekl-sie-swojego-statusu-nie-bedzie-pobieral-up,nId,7884786

Edytowane przez Spl97
Opublikowano

@AndrzejTrg ja to rozumiem i kompletnie temu nie zaprzeczam. Jak pisałem wcześniej, to może być jak najbardziej proces długotrwały i wiem że niełatwy psychicznie jak każdy nałóg. 

Różnica tylko taka, że np. alkoholicy mają finansowane leczenie, poradnie itd. Dla palaczy masz programy profilaktyki zdrowotnej w kierunku diagnostyki raka płuc, chorób układu krążenia itd. Wszystko finansowane z pieniędzy publicznych. Dla ludzi otyłych (chodzi głównie o tych, u których problem wymaga diagnozy, bo nie jest uzależnieniem czysto psychicznym) masz jedynie "dobre słowo" w postaci żryj mniej, więcej się ruszaj i jedz zdrowo, a jak to zrobisz, czy twoja psychika da radę, czy twój organizm nie ma jakiejś wady, która powoduje tycie, to już nikogo nie obchodzi. Wiesz, takie proste różnice, ale bardzo znaczące. Oczywiście mówię o otyłych, ale taką sytuację mają ludzie z wieloma innymi przypadłościami, chorobami czy schorzeniami. Ludzi ze stwardnieniem rozsianym klasyfikowało się po wieku do tego czy ich leczyć czy nie. Jak ktoś był już starszy, to pewne metody leczenia go nie objęły. Obecnie jak to wygląda nie wiem, mam nadzieję, że coś się zmieniło. Mowa o schorzeniach, które nie dostają odpowiedniej pomocy, a nie są nałogiem. 

Dlatego jak słyszę ubolewania tych co "lubią" alkohol czy jarają papierosy (jarają w sensie palą nałogowo), to reaguję, jak reaguję.

• Like 1
Opublikowano

Co do dzisiejszej Polski. Rzeczpospolita Obojga Narodów rozebrana została przez obstrukcję Sejmu Walnego (instrukcje Sejmikowe, Liberum Veto), zaś III RP zaczyna trzeszczeć przez jego wszechwładzę. 

Prezydent obecnie to osoba, która podpisze wszystko dla swojej partii. Niezależnie od opcji politycznej. Mężów stanu już nie ma. Ci, którzy optują za Rafałem Trzaskowskim chcą utrzymać obecny stan rzeczy, tym razem dla obecnej Rady Ministrów. Prezydentem w Polskich warunkach powinien być ktoś, kto nie jest powiązany z żadną z głównych partii, powinien być to kandydat niezależny od dwóch bloków politycznych zasiadających w Sejmie, a najlepiej żeby dzierżył w całości w  swoich rękach egzekutywę jak ma to miejsce w USA. 

Ten sam Sejm nie może moim zdaniem mieć aż takiego wpływu na Sądy poprzez wybór sędziów do TK, uchwalanie ustaw dot. KRS i SN w sposób niekontrolowany i niemal arbitralny, W Polskich warunkach Sejm jest niemalże jak Senat Galaktyczny w Gwiezdnych Wojnach. Jeden kryzys, jedna wojna, jeden przywódca na tyle silny by sięgnąć po władzę i wszystkie bezpieczniki pękają. Nasz ustrój tak naprawdę zależy od odpowiedzialności posłów, a tak naprawdę od przywódców partii politycznych, którzy z Sejmu zrobili sobie niemalże folwark, którego mocą realizują wyłącznie swoją własną wolę. Dlatego też nie poparłbym Rafała Trzaskowskiego, ponieważ w obecnym ustroju oznacza to wzmocnienie obecnego stanu rzeczy, tylko z inną ekipą u steru. 

Bez zmian ustrojowych na szczeblu konstytucyjnym, nie da się zmienić obecnego stanu rzeczy. 

• Haha 1
Opublikowano
1 godzinę temu, AndrzejTrg napisał(a):

Tylko co to ma na celu? Ceny w aptekach już są dość wysokie, też chyba tego lekarz Ci po 5 czy 10g nie będzie przepisywał co tydzień... choć tego nie wiem jak to wygląda dokładnie. Czy jest jakiś limit miesięczny/roczny? Bardziej tu mówię o tych co palą zielsko "rekreacyjnie" bo wiem, że tacy by woleli zapłacić 2-3x więcej, ale dostać porządny sort, niż jakąś sieje niewiadomego pochodzenia i niewiadomo jakim innym :kupa: nakrapianą, nie mówiąc już o załatwianiu w ciemnej bramie na jakimś osiedlu... gdzie możesz wyjść bez zioła, bez kasy, i może nawet bez zębów :)  

Ceny w aptekach sa na poziomie rynkowym :P Wiadomo, ze jakies szemrane gowno bedzie taniej. Ale tez w aptece nie ma wyboru "smakowego", za to moc jest konkretna zawsze - nie po to robia badania i certyfikacje.

Opublikowano
3 minuty temu, ampere1 napisał(a):

Ci, którzy optują za Rafałem Trzaskowskim chcą utrzymać obecny stan rzeczy

Ci którzy optują za Trzaskowskim chcą zmienić obecny stan rzeczy bo obecnie mamy dużo złogów po PiSie, które niszczą państwo, a można je usunąć wyłącznie ustawowo. Nawrocki czy MEntzen na pewno by na to nie pozwolili.

5 minut temu, ampere1 napisał(a):

najlepiej żeby dzierżył w całości w  swoich rękach egzekutywę jak ma to miejsce w USA

Nie najlepiej tylko najgorzej bo wtedy jedna osoba miała by za dużo władzy i byli byśmy skazani na jej odpały bez żadnej kontroli.

• Upvote 3
Opublikowano
6 minut temu, LeBomB napisał(a):

Obecnie jak to wygląda nie wiem, mam nadzieję, że coś się zmieniło

Z wiekiem nie wiem, ale niektóre metody leczenia dalej są od drugiego stwierdzonego "rzutu".

10 minut temu, ampere1 napisał(a):

Prezydentem w Polskich warunkach powinien być ktoś, kto nie jest powiązany z żadną z głównych partii, powinien być to kandydat niezależny od dwóch bloków politycznych zasiadających w Sejmie

Niech zgadnę. Memcen?

Opublikowano (edytowane)
Cytat

Ci którzy optują za Trzaskowskim chcą zmienić obecny stan rzeczy bo obecnie mamy dużo złogów po PiSie, które niszczą państwo, a można je usunąć wyłącznie ustawowo. Nawrocki czy MEntzen na pewno by na to nie pozwolili.

W obecnym kształcie polityki nie jestem w stanie już uwierzyć, że Ci, którzy chcą usunąć złogi po Pisie, nie zrobią swoich złogów w strukturach państwa pod fasadą zmian na lepsze i rozliczeń.  Mam za to obawy, że może być za te 7 lat jeszcze gorzej...

Edytowane przez ampere1
Opublikowano

@Camis od kiedy Palade publikuje w sieci treści proPiS? 

Pytam z ciekawości, bo jeżeli te zdjęcia są prawdziwe, to Trzaskowski w 2009 roku dostał się do Europarlamentu. Skoro są np. zdjęcia na tle materiałów wyborczych, to zdjęcia są najpóźniej z I połowy 2009 roku, bo wybory były 7 czerwca 2009. Jeżeli to ten sam Palade co również startował w wyborach do europarlamentu w 2009 roku, ale z ramienia Prawicy Rzeczypospolitej (ugrupowanie Bogusława Kiernickiego), to ciekawe w jakich okolicznościach te zdjęcia powstawały.

Opublikowano
14 minut temu, ampere1 napisał(a):

tylko z inną ekipą u steru.

Byłbym za inną osobą wybraną w wyborach na Prezydenta, ale uwaga, kimś spoza aktualnej sceny politycznej. Inaczej trzeba pójść na wybory, oddać głos na Trzaskowskiego (jako, że ma największe szanse na wygraną nie licząc tych z PiS-u i Konfederacji), gdyż taka właśnie jest polska racja stanu i Trzaskowski jako Prezydent RP otworzy drogę do wyczyszczenia PiS-owskiego śmietnika.

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, Spl97 napisał(a):

Byłbym za inną osobą wybraną w wyborach na Prezydenta, ale uwaga, kimś spoza aktualnej sceny politycznej. Inaczej trzeba pójść na wybory, oddać głos na Trzaskowskiego (jako, że ma największe szanse na wygraną nie licząc tych z PiS-u i Konfederacji), gdyż taka właśnie jest polska racja stanu i Trzaskowski jako Prezydent RP otworzy drogę do wyczyszczenia PiS-owskiego śmietnika.

A jaką masz gwarancję, że tym razem Donald Tusk nie przejmie standardów Kaczyńskiego i jego metod mając w praktyce Sejm, Senat, RM i Prezydenta? 

Opublikowano
21 minut temu, ampere1 napisał(a):

Co do dzisiejszej Polski. Rzeczpospolita Obojga Narodów rozebrana została przez obstrukcję Sejmu Walnego (instrukcje Sejmikowe, Liberum Veto), zaś III RP zaczyna trzeszczeć przez jego wszechwładzę. 

Prezydent obecnie to osoba, która podpisze wszystko dla swojej partii. Niezależnie od opcji politycznej. Mężów stanu już nie ma. Ci, którzy optują za Rafałem Trzaskowskim chcą utrzymać obecny stan rzeczy, tym razem dla obecnej Rady Ministrów. Prezydentem w Polskich warunkach powinien być ktoś, kto nie jest powiązany z żadną z głównych partii, powinien być to kandydat niezależny od dwóch bloków politycznych zasiadających w Sejmie, a najlepiej żeby dzierżył w całości w  swoich rękach egzekutywę jak ma to miejsce w USA. 

Ten sam Sejm nie może moim zdaniem mieć aż takiego wpływu na Sądy poprzez wybór sędziów do TK, uchwalanie ustaw dot. KRS i SN w sposób niekontrolowany i niemal arbitralny, W Polskich warunkach Sejm jest niemalże jak Senat Galaktyczny w Gwiezdnych Wojnach. Jeden kryzys, jedna wojna, jeden przywódca na tyle silny by sięgnąć po władzę i wszystkie bezpieczniki pękają. Nasz ustrój tak naprawdę zależy od odpowiedzialności posłów, a tak naprawdę od przywódców partii politycznych, którzy z Sejmu zrobili sobie niemalże folwark, którego mocą realizują wyłącznie swoją własną wolę. Dlatego też nie poparłbym Rafała Trzaskowskiego, ponieważ w obecnym ustroju oznacza to wzmocnienie obecnego stanu rzeczy, tylko z inną ekipą u steru. 

Bez zmian ustrojowych na szczeblu konstytucyjnym, nie da się zmienić obecnego stanu rzeczy. 

Ale wyjściem z kryzysu nie jest Nawrocki. 

A nawiązania do Star wars są cokolwiek infantylne :)

Opublikowano
19 minut temu, ryba napisał(a):

Ceny w aptekach sa na poziomie rynkowym :P Wiadomo, ze jakies szemrane gowno bedzie taniej. Ale tez w aptece nie ma wyboru "smakowego", za to moc jest konkretna zawsze - nie po to robia badania i certyfikacje.

Nie są na poziomie rynkowym, płacisz przynajmniej raz tyle w aptece niż na osiedlu, ale jak mówię, osiedlowe zioła są robione na detal, tutaj już chodzi o ilość a nie jakość, zapytasz czy to sativa czy indica to nawet "sprzedawca" nie ma pojęcia, już nie mówiąc o konkretnym rodzaju. A aptekach masz do wyboru do koloru, ogólnie zależy co Ci lekarz napisze :) 

Opublikowano
3 minuty temu, ampere1 napisał(a):

A jaką masz gwarancję, że tym razem Donald Tusk nie przejmie standardów Kaczyńskiego i jego metod mając w praktyce Sejm, Senat, RM i Prezydenta? 

Tusk nie ma takich zapędów autorytarnych jak to ma Kaczyński, o czym przekonaliśmy na własnej skórze w latach 2015-2023, kiedy PiS rządziło i to samodzielnie.

• Upvote 1