Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
12 godzin temu, Badalamann napisał(a):

Oni bedą się trzymać Węgier, ewentualnie Słowacji a może Włoch.

Węgry jak widać, przyjęły PiS-owców z otwartymi ramionami, Słowacja możliwe, że również to zrobi, natomiast Włochy? Sądzę, że niziutka blondynka oraz cała tamtejsza prawica nie są na tyle głupi, żeby przyjęli sobie skompromitowanych PiS-iorów, którzy uciekają przed aresztowaniami. Jestem przekonany, że we Włoszech jest inna kultura polityczna i tego to Włosi nie wybaczą do takiego stopnia, że nawet uśmieszki premier jak ze spotkania z Batyrem nie pomogą, a Batyr jeśli tam pojedzie, to wyjdzie na idiotę.

11 godzin temu, hubio napisał(a):

jakaś chora satysfakcja z rozliczeń.

Rozliczenia są konieczne po to, żeby każda następna ekipa rządząca co najmniej kilka razy się zastanowiła zanim zrobi jakikolwiek przekręt bądź inny wał. A PiS jak było widać, zrobił tak oczywiste wały włącznie z zamachem na demokrację oraz łamaniem praworządności, żeby zgarnąć cały kraj dla "siebie", a Jaro mógł się poczuć jako drugi Piłsudski :E. Takich rzeczy, to nawet znienawidzona przez spory tłum społeczeństwa PO nie zrobiła ;).

2 godziny temu, Crew 900 napisał(a):

CBA to twór pis. Wcale mnie to nie dziwi.

Natomiast Siemoniak, jako kontrolujący służby specjalne nadal sobie nie radzi z CBA :E. To powinno zostać zlikwidowane w pył.

Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, Henryk Nowak napisał(a):

Zmień sobie nick na hubiov skoro wg ciebie satysfakcja z karania przestępców jest czymś chorym. 

10 godzin temu, Kris194 napisał(a):

Dobrze wiedzieć, że satysfakcja z równości wobec prawa jest czymś chorym :stukniety:

Źle to trochę ująłem. Oczywiście, że należy karać przestępców tylko sprawa rozbija się o to, że te wszystkie przypadki pisowskie to nie są zerojedynkowe stricte w sensie prawa karnego. Tak samo zresztą jak to co robiło KO. Człowiek, który okradnie sklep albo skrzywdzi dziecko albo zamorduje to jest sprawa oczywista (oczywiście pomijam kwestie dowodowe), natomiast te przypadki polityków to jest często narzędzie walki politycznej i spektakl dla mas. Przykładowo: fundusz sprawiedliwości - to jest naprawdę bardzo szerokie rozumienie jak te fundusze mogą wydawać pieniądze. Z punktu widzenia odp. politycznej i moralnej wiemy, że to co robił PiS było złe, ale czy to podejdzie pod odp. karną? To nie jest zerojedynkowe. Nawet sprawa Pegasusa. W Polsce służby podsłuchują i inwigilują na potęgę (nie mówię o politykach). Sądy przyklepują niemal wszystko. To nie USA. To znów nie jest kwestia zerojedynkowa.

Należy też zdefiniować pojęcie "rozliczeń". Ma to być skierowanie aktu oskarżenia do sądu? A może prawomocny wyrok? A może chodzi niektórym, że chcieliby widzieć Ziobro na tymczasowym aresztowaniu bez wyroku, najlepiej konającego? Co będzie jak sądy te wszystkie osoby uniewinnią? Będziecie mieć pretensje do sądów?

Bardzo, bardzo źle się stało, że PiS zapoczątkował używanie wymiaru sprawiedliwości do walki politycznej. To otworzyło puszkę pandory. Na szczęście jeszcze jako tako obroniły się sądy. Ale w tych wszystkich sprawach jeśli chodzi o prokuraturę to nikt już nie będzie uważał jej za bezstronną. Pisowska ma wsadzać bodnarowców a kaowska pisowców? To może w ogóle zróbmy sobie republikę afrykańską i kto zdobędzie władzę ten pozamyka przeciwników politycznych? A trzeba jeszcze dodać, że PiS kontestuje samo działanie prokuratury wskazując, że na jej szczycie są osoby, które zostały obsadzone niezgodnie z prawem więc ergo - całe jej działanie można podważyć....

To co powiedziała kiedyś Pani prof. Łętowska - jak zniszczymy sobie jako społeczeństwo wymiar sprawiedliwości i zaufanie do niego to zaczniemy się bić na ulicach...

Natomiast wracając do "chorych rozliczeń" szkoda, że wyrwaliście moje zdanie z kontekstu i zacytowaliście pierwsze, bo dokładnie w 2 napisałem, że wolałbym, żeby PiS nie robił tego co robił i żeby nie było żadnych rozliczeń bo to wszystko co politycy zrobią źle odbija się tylko na nas. Nie martwcie się - czy to z PiS czy z KO oni będą wiedzieć jak się urządzić jak przyjdzie nowa ekipa. Ale my za to wszystko płacimy. Najpierw za ich błędy a potem za wieloletnie postępowania. I dokładnie to miałem na myśli pisząc o chorej satysfakcji z rozliczeń, a nie, że ich nie powinno być. Po prostu ubolewam, że mamy w Polsce takie partie jakie mamy i takich polityków. I jak pisałem wcześniej - ja już tym rzygam... Za 3 lata pisowcy będą wbijać szpile i mieć satysfakcję z rozliczenia "bodnarowców"? Chore...

Edytowane przez hubio
  • Haha 1
Opublikowano

@hubio najgorsze co można zrobić, to dać do zrozumienia politykom, że niezależnie od tego co zrobią wszystko będzie w porządku. 

Toż to oni zamiast zająć się rządzeniem będą się zajmować głównie rozkradaniem.

Co do tego wolałbym, to wolałbym, aby ludzie mniej jedli. Zdajesz sobie sprawę ile to by rozwiązało problemów? 

Czy to że wolałbyś sprawiło, że pisowcy nie kradli? Oszukiwali? Ewentualnie nadużywali prawa?

• Upvote 1
Opublikowano
53 minuty temu, hubio napisał(a):

Na szczęście jeszcze jako tako obroniły się sądy.

Sądy? Sądy też padły ofiarą PiS-owskiej "rewolucji", nie całkiem, ale też nie wyszły z tego cało, w SN całe kierownictwo to tzw. neosędziowie oraz sędziowie z powiązaniami z PiS, TK całe obsadzone PiS-iorami, w sądach rejonowych, okręgowych oraz administracyjnych masz już całkiem niemało tzw. neosędziów powołani przez wadliwy KRS + w przypadku wielu z tych neosędziów mają powiązania z PiS, którzy w świetle prawa nie powinni w ogóle orzekać w jakichkolwiek sprawach, a wyroki orzekane przez tych "sędziów" bądź jeśli w sprawie orzekali więcej niż jeden sędzia, a co najmniej jeden z nich to tzw. neosędzia są wyrokami nieważnymi.

Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, Suchy211 napisał(a):

@hubio najgorsze co można zrobić, to dać do zrozumienia politykom, że niezależnie od tego co zrobią wszystko będzie w porządku. 

Ale tak właśnie jest :) Jedni uciekną na Węgry a inni do Brukseli :) Nie wierzę w to, że jakikolwiek sąd skarze ich na karę bezwzględnego pozbawienia wolności... :) To będzie przeciąganie w nieskończoność. Miałem sporo niechęci do Palikota z powodu alkoholu ale ostatnio go posłuchałem i powiedział jak w Polsce można wykreować przestępstwo. PiS zrobił z nim to samo co próbuje z Czarneckim tylko z Czarneckim nie do końca pykło. Bardzo źle się stało, że walka polityczna przeniosła się na grunt prawa. Przed 2015 roku tego nie było. Choć PiS próbował w 2005-2007. Sprawa dotycząca polityki, a jednocześnie całkowicie "czysta" z punktu widzenia prawa karnego to była sprawa Rywina i Pęczaka. I jakoś wtedy nikt nie miał satysfakcji z rozliczeń. Zresztą samo SLD zainicjowało postępowania karne.

W NORMALNYM państwie jeśli polityk popełnia przestępstwo to NIEZALEŻNA prokuratora wszczyna postępowanie karne. Za czasów PiS powinna się już tym zająć prokuratura jak były przesłanki. Sytuacja w której przychodzi kolejna ekipa i wysyła policję i prokuraturę na polityków poprzedniej władzy jest CHORA (pomijam słuszność czy niesłuszność). To podważa zaufanie do bezstronności... Jak już pisałem - jesteśmy o krok od rozstrzygania tego na ulicach. Chore i słabe dokąd to wszystko prowadzi. To kolejny powód dla którego myślę o Konfederacji lub jakiejś jeszcze nowej partii, która może się pojawi i rozbije ten cały POPiS.

@Spl97 miałem na myśli niezawisłość. SN ani INSN nie orzekała po linii pisowskiej. Tak samo sądy powszechne. Są oczywiście kwestie związane z nieprawidłowymi składami i nieuznawaniem, ale miałem na myśli niezawisłość. To ostatnia linia obrony przed wojną domową.

Jak pisałem wcześniej - PiS otworzył puszkę pandory.

Edytowane przez hubio
  • Haha 1
Opublikowano

Co do zarzutów kierowania zorganizowaną grupą przestępczą, które ma dostać Zero, to ten zarzut pasuje zdecydowanie bardziej do kadłubka Kaczyńskiego, który był i jest bossem zorganizowanej grupy przestępczej nazywanej dla zmylenia przeciwnika jako Prawo i Sprawiedliwość. Ale Zeru taki zarzut również nie zaszkodzi :).

Opublikowano
22 minuty temu, Dimazz napisał(a):

juz widzę że ta afera z działką mocniej uderzy w obecny rząd. 

Coraz więcej pytań i niejasności. Dlaczego dopiero niedawno prokuratura się za to wzięła

Przez prawie dwa lata było cicho

https://wiadomosci.wp.pl/bledy-polprawdy-zaniedbania-ujawniamy-jak-rzad-tuska-wyjasnial-sprawe-dzialki-dla-cpk-7215825903553120a

Działania audytowe w sprawie CPK nadal trwają. 

Opublikowano
Godzinę temu, Dimazz napisał(a):

Coraz więcej pytań i niejasności. Dlaczego dopiero niedawno prokuratura się za to wzięła

https://wiadomosci.wp.pl/bledy-polprawdy-zaniedbania-ujawniamy-jak-rzad-tuska-wyjasnial-sprawe-dzialki-dla-cpk-7215825903553120a

Bo na tym polega audyt. Jak sie zbiera dowody to sie siedzi cicho. 

Opublikowano
8 minut temu, sabaru128 napisał(a):

Ja popieram. Tobie wydaje się, że odlot ale youtuba oglądają również dzieciaki i swobodny dostęp do treści przemocowych to nic dobrego. Jasne, że jak będą chciały to znajdą ale przynajmniej nie będzie się to na nich wylewać. 

Ty zaś niczego nie stracisz, bo Ciebie to ograniczenie nie obejmuje, nawet tego nie odczujesz. 

https://wiadomosci.wp.pl/wies-broni-roberta-telusa-poczekajmy-na-wyjasnienia-7216101532232352a

Cytat

pani Urszula, przedsiębiorczyni z Ostrowa i przewodnicząca Koła Gospodyń Wiejskich, broni polityka. Mówi o jego pomocy przy dożynkach i wsparciu w nagłych sytuacjach. - To człowiek bardzo głęboko wierzący. Jego wiara nie pozwoliłaby mu na robienie przekrętów

A nie no, jak wierzący to nie ma co wieszać na nim psów, przecież on nie mógł zrobić wała.

image.thumb.png.16680f8561d0326e6e38a4c42f79367e.png

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Dimazz napisał(a):

Nawet pisiory się od tego nie odcięły a tymczasem pisowska presstytutka robi k... z logiki i krzyczy, że winny jest nie złodziej tylko ci co zbyt łagodnie złodzieja łapali.

Tymczasem

https://x.com/MariuszGierszew/status/1983504756074013051

Edytowane przez Kris194
  • Upvote 1
Opublikowano
Godzinę temu, areczek1987 napisał(a):

No faktycznie szok, że padł sklep, który mieścił się w CH, w którym od lat już hula wiatr :rotfl:

Oni poczuli się tak bezkarnie, że zaczęli przekładać w zasadzie pieniądze z jednej ręki do drugiej...

• Upvote 2