Skocz do zawartości

Migracja użytkowników z forum PCLab (*)

azgan

Rekomendowane odpowiedzi

38 minut temu, hubio napisał(a):

Nie wiem jak jest w innych krajach, ale w Polsce mało kto zajmuje się i chce zająć takimi forumowymi wojenkami. W procedurze karnej to nawet nie ma co startować bo prokuratura umorzy. Tak samo sąd. W cywilnej szkoda czasu i nerwów. Jeśli nie wyślesz nagiego zdjęcia małoletniej albo nie napiszesz, ze chcesz podłożyć bombę to nikt się niczym nie zajmie :) Do tego jest linia orzecznicza, że tylko obrazić można kogoś z imienia i nazwiska, a nie nick, którego nie da się zidentyfikować w życiu realnym.

Większy problem jak właściciel forum albo sponsorzy z takich czy innych powodów się wkurzą jawnie lub po cichu na treści jakie są publikowane.

Nie mów tak hop. Jak ktoś serio będzie pod tym względem uparty jak osioł i do tego podeprze mnóstwem zebranych dowodów (tym bardziej, jeśli będą w pełni legitne), to każdy może się spodziewać, że w przyszłości dostać pewnego pięknego dnia listu z policji bądź prokuratury, że aktualnie toczy się przeciwko nim postępowanie i niekiedy wraz z wezwaniem na przesłuchanie, a sprawa trafi na wokandę sądową i taki będzie finał. Może się zdarzyć, że finalnie postępowanie będzie umorzone już na etapie prokuratury lub zajmie to długie lata, zwłaszcza, jeśli to wydziały cywilne sądów będą decydowały co będzie finalnie. Tylko obrazić z imienia i nazwiska można? Niekoniecznie, nawet pisząc pod nickiem nie jesteś w pełni anonimowy, moderacja i admini mają dostęp do adresów IP każdego użytkownika, więc mogą dojść za pomocą providerów kto jest kim pod danym nickiem i na podstawie tego wraz z uzbieranymi dowodami złożyć na takiego w policji / prokuraturze zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa. Co będzie dalej, to można się spodziewać...

25 minut temu, Camis napisał(a):

Dostaniemy za szkalowanie pisiorów? :E

U mnie może być jeden, ale to za Ślepego xD, bo z nim się nie hamowałem i dosadnie jego wielokrotnie podsumowałem. Będę miał w sumie bekę, jeśli mnie podpierdzieli w prokuraturze czy na policji, bo on sam jako moderator na PCLabie miał na koncie tyle kwiatków oraz wiele osób obrażał i groził, że spokojnie mogłem pozbierać wszystko, co u niego niosło znamiona popełnionego przestępstwa i pójść z tym na policję bądź na prokuraturę i spokojnie złożyć zawiadomienie na niego o popełnieniu przestępstwa z art 190, 190a oraz 212 KK, ale tu nie byłbym jednak sobą, bo jednak takie sprawy internetowe są jak wiele innych i myślę, że należy pozostawić tak jak jest.

Za to nie pójdę siedzieć, tym bardziej, że nie jestem nigdzie karany, ale jakaś grzywna w takiej ewentualności może być dla mnie zasądzona, jeżeli do tego dojdzie.

Edytowane przez Spl97

W Polsce w sądach sprawy cywilne nieraz całkiem poważne ciągną się po dobre kilka lat :E Jakby do tego dodać wszystkie wojenki forumowe, czy ogólnie z socjalmediów to czas oczekiwania na rozprawę wzrósłby do kilkudziesięciu lat, większość z nas by nie dożyła końca :E

45 minut temu, Spl97 napisał(a):

Nie mów tak hop. Jak ktoś serio będzie pod tym względem uparty jak osioł i do tego podeprze mnóstwem zebranych dowodów (tym bardziej, jeśli będą w pełni legitne), to każdy może się spodziewać, że w przyszłości dostać pewnego pięknego dnia listu z policji bądź prokuratury, że aktualnie toczy się przeciwko nim postępowanie i niekiedy wraz z wezwaniem na przesłuchanie, a sprawa trafi na wokandę sądową i taki będzie finał. Może się zdarzyć, że finalnie postępowanie będzie umorzone już na etapie prokuratury lub zajmie to długie lata, zwłaszcza, jeśli to wydziały cywilne sądów będą decydowały co będzie finalnie. Tylko obrazić z imienia i nazwiska można? Niekoniecznie, nawet pisząc pod nickiem nie jesteś w pełni anonimowy, moderacja i admini mają dostęp do adresów IP każdego użytkownika, więc mogą dojść za pomocą providerów kto jest kim pod danym nickiem i na podstawie tego wraz z uzbieranymi dowodami złożyć na takiego w policji / prokuraturze zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa. Co będzie dalej, to można się spodziewać...

Ale jaki dokładnie analizujemy hipotetyczny stan faktyczny? Pan X wyzwał pana Y na jakimś forum od xxxxxx (wstawcie sobie co chcecie) - linia orzecznicza sądów jak i doktryna mówi, że nie można obrazić nicku. Dlatego jeśli już są postępowania to związane z FB gdzie ludzie są identyfikowalni. Serio to nie znalazłem ani jednej sprawy na wokandzie gdzie Pan X by sądził się z Panem Y gdzie by występowali wyłącznie pod nickami (bez identyfikacji z imienia i nazwiska)

Drugi hipoteczny stan faktyczny: ktoś obraża urzędującego Prezydenta, ale to musi być rzeczywiście obraza, wtedy teoretycznie można się spodziewać jakiejś reakcji ze strony służb. Często i to może być umorzone.

Trzeci hipotetyczny stan faktyczny: ktoś obraża jakąś grupę z powodów rasowych, wyznaniowych, orientacji - śliska bardzo sprawa bo czynią to nawet niektórzy politycy zarówno z lewej jak i prawej strony. Mnóstwo pracy, czasu, energii i pieniędzy a efekt: umorzenie albo umorzenie sądowe albo jakaś łagodna, bardzo łagodna sankcja.

Moderacja i admini mają IP, ale nie mają żadnych narzędzi żeby to powiązać z adresem i imieniem i nazwiskiem bo to mogą wyłącznie służby. A nawet jakby mieli to nie wchodzą w rachubę kodeksowe definicje dotyczące nieograniczonej ilości odbiorców. Tak czy inaczej w polskiej linii orzeczniczej nie można obrazić kogoś skrytego tylko pod nickiem.

Edytowane przez hubio

13 minut temu, lukadd napisał(a):

W Polsce w sądach sprawy cywilne nieraz całkiem poważne ciągną się po dobre kilka lat :E Jakby do tego dodać wszystkie wojenki forumowe, czy ogólnie z socjalmediów to czas oczekiwania na rozprawę wzrósłby do kilkudziesięciu lat, większość z nas by nie dożyła końca :E

Te kilka lat może wystarczyć do tego, że będzie przedawnienie na końcu.

18 minut temu, Kelam napisał(a):

No to pany szykujcie już ekwipunek do kicia:E. Tylko pamiętajcie, by czasem nie schylać się po mydło:E

Ale przynajmniej można być jak Kamiński z Wąsikiem :E.

Ubrani w zielony pasiak jak na więźnia przystało.

@hubio Przestań głupoty opowiadać w podstawowych sprawach. W dzisiejszym ogłupiałym świecie obrażanie z powodów wyznaniowych (jeszcze zależy od wyznania) =/= obrażaniu z powodów rasowych czy orientacji (wszelakich, ale nie hetero).

Tu niektórymi sprawami nikt się nie zajmie, nie wspominając o policji czy dalszych czynnościach. Bo w niektórych sprawach to tylko wyrażanie opinii w sposób ekspresyjny. 

Edytowane przez Grandal

1 godzinę temu, kubikolos napisał(a):

I dobrze, cieszę się też że Evil nie jest tu moderatorem, kompletnie nie radził sobie z offem politycznym i covidowym. W takich tematach jak nie potrafisz oddzielić moderacji od udziału w dyskusji to lepiej sobie darować.

Też się cieszę, bo w takich działach gdy wszyscy brodzą po uszy w gnojówce, podczas rozdzielania brudzi się ręce i ktoś z boku może potem nie zauważyć różnicy :D.

Ale jeśli kiedyś ktoś wpadnie na inny pomysł, będę o Tobie pamiętał :przytula:

Godzinę temu, lukadd napisał(a):

@hubio Widziałeś ceny RTX 4090 w sklepach? Już dwa lata od premiery minęło, a one dalej nie chcą tanieć wręcz drożeją :E

Zgadza się :) Posypuję głowę popiołem. Niestety jest jak piszesz. Ale czy mamy się z tego powodu cieszyć? Nie sądzę - przynajmniej ci co nie mają tej wymarzonej karty.

Godzinę temu, Grandal napisał(a):

@hubio Przestań głupoty opowiadać w podstawowych sprawach. W dzisiejszym ogłupiałym świecie obrażanie z powodów wyznaniowych (jeszcze zależy od wyznania) =/= obrażaniu z powodów rasowych czy orientacji (wszelakich, ale nie hetero).

Tu niektórymi sprawami nikt się nie zajmie, nie wspominając o policji czy dalszych czynnościach. Bo w niektórych sprawach to tylko wyrażanie opinii w sposób ekspresyjny. 

No, ale ja się w pełni zgadzam i z jednym i z drugim. Teoretycznie każde obrażanie jest śliskie, ale w praktyce nikt się tym nie zajmuje. Przy czym ja osobiście na Labie ani w sumie na żadnym forum nigdy nie spotkałem się z takim mocnym, kodeksowym obrażaniem. A nawet jakby tak było to moderacja natychmiast zareaguje. Mam na myśli oczywiście jakieś grube akcje.

A co do moderacji to moje zdanie (być może mylne) jest takie i dotyczy to wszystkich forów, że każdy mod to też człowiek i ma jakieś sympatie i wiadomo, że w jakimś tam procencie może się tym kierować. To analogiczna sytuacja jak z dziennikarzami. Są i wierzę, że starają się być obiektywni, ale mają swoje przekonania i wbrew sobie nie są w stanie pewnych rzeczy robić. Dlatego w tematach światopoglądowych/politycznych w zależności od dyżuru danego moda można wyłapać jakieś ostrzeżenie albo nie :)

Edytowane przez hubio

Trzy nowe odpowiedzi na moje PMki i oczywiście zła wiadomość.

@Smilehunter nie zamierza się już rejestrować, gdyż po prostu utracił swoje hobby. Zajrzy tylko jako gość...

No cóż, trudno kogokolwiek zmuszać...

To smutne 😞

Ale...

Przyjdzie Jerry17.

Edytowane przez Filip454
  • Like 1
  • Sad 1

19 godzin temu, Filip454 napisał(a):

Pulpit jest i inni to jeszcze Opson. Tommo do dziś nie odpisał.

Wklejam stan na dziś 😞

jKfihd.jpg

Archiwum to z odpowiedziami 👍 Reszta to bez odpowiedzi.

Melduję się jako "cichociemny", za namową właśnie @Filip454! ~500 privków to wygląda na spore przedsięwzięcie! trzymam kciuki za jak najwięcej odczytach wiadomości. 

• Like 1
  • Thanks 1
  • Upvote 2

16 godzin temu, RyszardGTS napisał(a):

Mam nadzieję że zaraz zarejestruje się agent_x007.

Absolutny debeściak, szaleniec puszczający Crysisa na bardzo starym jednordzeniowym intelu, podkręconym do granic możliwości... i setki szalonych innych pomysłów :D 

https://www.youtube.com/@CompatibilityMadness/videos

Czekamy na Agenta koniecznie ❤️

Jego zmagania na labie przykładowe: https://forum.pclab.pl/topic/964186-lga-775/#comments

Edytowane przez Filip454

1 godzinę temu, hubio napisał(a):

A co do moderacji to moje zdanie (być może mylne) jest takie i dotyczy to wszystkich forów, że każdy mod to też człowiek i ma jakieś sympatie i wiadomo, że w jakimś tam procencie może się tym kierować. To analogiczna sytuacja jak z dziennikarzami.

Owszem, ale przy tym również nie można prowadzić takich absurdalnych działań, które zmierzają do późniejszego "pozbycia" się delikwenta poprzez zbanowanie na czas nieokreślony.

Edytowane przez Spl97