Skocz do zawartości

Monitory OLED - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, wkamil73 napisał(a):

No i znów czekać... a wiadomo, że na dzień dobry cena będzie mało przyjazna.

To chyba jednak nie będe czekał już za długo czekałem, tego della 4k naprawili ostatnimi firmware to chyba nadszedł czas na zmianę oleda z 3440x1400 ale szkoda mi tego swiętego grala 3423DW :boink: gdyby miał od razu 4K to mógłbym czekać nawet na 5 czy szóstą generację xD lub inaczej ktoś chętny na AW3423DW? :D

Edytowane przez Czarny_PLone
Opublikowano
4 godziny temu, galakty napisał(a):

Jak brakuje wydajności to spoko, a do czcionek 4K jednak robi robotę. 

BTW dużo ludzi płacze że ten DELL będzie miał DP 1.4 a nie 2.1.

Dla przeciętnego użytkownika to robi różnice?

Opublikowano
W dniu 26.01.2025 o 01:17, Marvf napisał(a):

A wy na co byście postawili jeżeli główny nacisk stawiacie na immersję w grach? Bardziej wam siedzi 32" 4K czy coś w rodzaju 34/39 2,5K ultra-wide? Ktoś testował obydwie opcje? Na pewno za szerokokątnym przemawia aktualnie cena, z drugiej strony mogę sobie wyobrazić że żyletka na 32" panelu 4K potrafiłaby wgnieść w fotel. Problem jedynie to wykarmić, do tej pory byłem zaszufladkowany jako konsument średnio-wysokiego pułapu czyli okolice maksymalnie 5080 lub przyszłościowo 6080. Monitor czysto pod erpegi

32 albo 39

-  34" jest za niski bo to niestety 27" z dodatkowymi pikselami po bokach.

chociaż tego 39" to bym musiał dobrze przymierzyć bo teraz mam samsungowego bananka 32" i wydaje mi się optymalny do posiadanego biurka i odległości głowa-monitor

9 minut temu, Brolly napisał(a):

BTW dużo ludzi płacze że ten DELL będzie miał DP 1.4 a nie 2.1.

Dla przeciętnego użytkownika to robi różnice?

2.1 pozwoli przesłać 4k 240Hz bez kompresji

• Upvote 1
Opublikowano
3 minuty temu, michaelius33 napisał(a):

2.1 pozwoli przesłać 4k 240Hz bez kompresji

Przejmować się tym jeśli w 4k nie dojedziesz do granicy 240 fps? :E 

przy 1.4 będzie jakaś nie wiem gorsza jakość obazu? nie rozumiem dlaczego nie dali tam 2.1 w takim razie 

Opublikowano
1 minutę temu, Brolly napisał(a):

Przejmować się tym jeśli w 4k nie dojedziesz do granicy 240 fps? :E 

przy 1.4 będzie jakaś nie wiem gorsza jakość obazu? nie rozumiem dlaczego nie dali tam 2.1 w takim razie 

Nie powinno to być jakoś bardzo widoczne, ale raczej cena nie będzie specjalnie mniejsza przez to, więc lepiej byłoby mieć opcję bez DSC.

Jak nie grasz tylko w nowości na UE5 to ten 240Hz jest do wyciągnięcia. Są gry gdzie na luzie wyciągam 240@1440p bez włączania DLSS

Opublikowano
18 minut temu, michaelius33 napisał(a):

Nie powinno to być jakoś bardzo widoczne, ale raczej cena nie będzie specjalnie mniejsza przez to, więc lepiej byłoby mieć opcję bez DSC.

Asus na tej samej matrycy będzie miał chyba dp 2.1 ale będzie na pewno odczuwalnie droższy.

Nie będę się przejmował tym dp 1.4 :E

Opublikowano (edytowane)

Znajomy dostał już LG 34GS95QE-B 

Myślałem, że to zakrzywienie będzie straszne, ale tak nie jest.

To jego pierwszy oled i jest zachwycony osobiście uważam,że 3k to dobra cena. Od ręki nie było niczego tańszego w tym rozmiarze 

Edytowane przez YouKnowSedri
Opublikowano

Coś tu cisza ostatnio Panowie. Entuzjazm opadł czy brak nowości na horyzoncie? 

Warto czekać na OLED'a tego pokroju? Wprowadza jakieś znaczące różnice względem poprzedniego qd-oled w 360 Hz? Opisane ma różne cuda wianki a jak to wygląda w rzeczywistości? A może coś innego wartego uwagi w przyszłości niedalekiej ma się pojawić? Rozdzielczość 1440p i 27 cali. Gram głównie w szybkie FPS'y, więc większa rozdzielczość byłaby męcząca. 
https://videocardz.com/newz/mpg-272qr-qd-oled-x50-is-first-27-inch-500hz-monitor-with-dp2-1a-and-vesa-clearmr-21000-specs

Opublikowano

Ja miałem nadzieję na zabawę w 4K w łikent i jak zwykle nasi "bizmesmeni" nie zawiedli. Na stronie opis, "kup dziś wysyłamy jutro" a w realiach, przepraszamy bardzo mamy opóźnienie, zakupiony monitor dotrze do nas jutro, czyli wyślemy do pana w poniedziałek, do odbioru będzie we wtorek.

• Sad 2
Opublikowano

Swoją drogą mija już 6 msc od kiedy kupiłem swojego WOLED. Używałem do pracy (po 6-8h dziennie) a potem gry, forum, YT. Paska nie chowałem, pixel refresh robiłem różnie, czasem 4h, czasem 10h. 

Zmian żadnych na planszy testowej nie widzę.

• Like 2
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, galakty napisał(a):

Zmian żadnych na planszy testowej nie widzę.

Jeśli mam być szczery to tym co się powypalały matrycę mieli pechowe egzemplarze.

Przecież Tim z monitors unboxed katuje już chyba 3 rok tego alienware ultra wide na 1 gen matrycy, on go KATUJE a ma minimalne ślady wypalenia jak się przyjrzysz dopiero.

A te obecne 3 i 4 generacja co będzie to można spać spokojnie.

Edytowane przez Brolly
  • Like 1
Opublikowano

Niektórzy to mieli faktycznie wadliwe od początku, pokazywali nawet zdjęcia na szarym tle i był kosmos :E 

Ja po prostu nie widzę jak taki monitor miałby się wypalić powiedzmy w rok, skoro jadę na 30-46% jasności, ciemne motywy itp. Bo co, paska nie schowam i się wypali? To by wtedy nie wypuszczali tego na rynek i nie dawali gwarancji na wypalenia, co drugi monitor by lądował w serwisie. Sam miałem obawy ale po przeanalizowaniu tematu nie ma się czego bać.

A nawet jak ten pasek się "wypali"... To wciąż jakość obrazu będzie lepsza od nowego IPS xD 

Opublikowano (edytowane)

@galakty

Jedyne wypalenie jakie widziałem na żywo to na tym https://www.x-kom.pl/p/1119673-monitor-led-32-i-wiekszy-philips-evnia-34m2c8600-00-qd-oled.html 

Kumpel kupił go używanego i ziomek chyba nie używał pixel refresha, musiał siedzieć po 8-10 godzin dziennie z paskiem windowsa bo raz zauważyłem u niego na czarno szarym tle w diablo 4 ten pasek windowsa. Ale i tak sprzedał go komuś innemu za 1300 zł chyba :D

Oczywiście philips olał wypalenie :E  gwarancja na wypalenie? 

komu-potrzebne.gif

Edytowane przez Brolly
Opublikowano
53 minuty temu, galakty napisał(a):

Niektórzy to mieli faktycznie wadliwe od początku, pokazywali nawet zdjęcia na szarym tle i był kosmos :E 

Ja po prostu nie widzę jak taki monitor miałby się wypalić powiedzmy w rok, skoro jadę na 30-46% jasności, ciemne motywy itp. Bo co, paska nie schowam i się wypali? To by wtedy nie wypuszczali tego na rynek i nie dawali gwarancji na wypalenia, co drugi monitor by lądował w serwisie. Sam miałem obawy ale po przeanalizowaniu tematu nie ma się czego bać.

A nawet jak ten pasek się "wypali"... To wciąż jakość obrazu będzie lepsza od nowego IPS xD 

kupić oleda by go uzywać na 30-46% jasności :boink:  a zapomniałem ty tylko na forum siedzisz to ok, 

• Confused 1