Skocz do zawartości

Monitory OLED - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, sideband napisał(a):

Akurat właśnie robiłem update. Nie wiem czy przez wygaszanie ekranu po 2min albo w tym sofcie wygasza ekran po pewnym czasie podczas wgrywania softu i wstał po 10min - był lekki stresik :E

Zaraz sprawdzę nawet na filmach z HDR pobór mocy gdzie wyraźnie był niższy w trybie 1000 ;)

Edit:

Dokładnie to samo co było sporo niższa jasność i wyraźnie niższy pobór mocy w trybie 1000. Także te pomiary oparte na filmach testowych z tftcentral można o kant dupy rozbić.

W jasnych scenach tryb 1000 nadal zauważalnie ciemniejszy ;) Tutaj ABL działa zupełnie inaczej niż TV WOLED gdzie jest duży ABL na białym, ale puszcza ładny wygar w HDR. QD wygar na białym w SDR, a piękne cięcie jasności w HDR. Także w SDR daje osiągnąć ponad 2x pobór mocy jak w HDR ma to sens :E

Tak niestety jest HDR True black 400, jest tym trybem, którego uzwajac nie uświadczysz przyciemniania obrazu. To wlasciwy tryb ktorego powinno sie uzywac. Najlepiej tez miec najnowszego windowsa wspiera on HDR troche lepiej, daje mozliwosc nawet ustawienia tapet z HDR. Jednak to nie jest poziom z PS5 w dalszym ciagu, HDR nie jest tak naturalny jak tam, przez co wlasnie przestalem go uzywac.

Opublikowano

Wszystkie QD mają problemy z trybem 1000. Tylko nie wiem co stanowi problem żeby chociaż uzyskać jasność jak w trybie 400 w jasnych scenach. Majstry, którzy ustawiają te panele to gamonie lub ograniczenie jest w samym sprzęcie.

Opublikowano (edytowane)
W dniu 19.01.2025 o 13:50, galakty napisał(a):

przecież to idzie nerwicy dostać jak zmiana koloru tła powoduje skok jasności :E 

Na Dellu nie ma opcji wyłączyć ABL, należę do grupy, która dostaje szału dokładnie z tego powodu. Siedzę na TR400 no i jest ok, może dlatego że to mój pierwszy OLED i HDR

Edytowane przez dagedy
  • Sad 1
Opublikowano (edytowane)

Przecież jest poprawione tylko dla konkretnego scenariusza na ekranie ;) 

Wystarczy odpalić testowy film z tftcentral i teraz jest sporo jaśniej w trybie 1000.

Edytowane przez sideband
Opublikowano
W dniu 22.12.2024 o 13:07, Wyhylylybymy napisał(a):

Witam, wrzucam zdjęcia z gier. 

W Indiana Jones monitor dziala w trybie Tryb gra > kolor premium i tu widzę ta szarość a potem w kolejnych fotkach już w innych trybach.

IMG20241220225203.jpg

IMG20241220171205.jpg

IMG20241222125016.jpg

IMG20241222125036.jpg

IMG20241222124716.jpg

IMG20241222124707.jpg

Siemka, wysłałem monitor do serwisu i serwis stwierdził że monitor poprawnie wyświetla obraz, oraz kolory... Już sam nie wiem co mam o tym myśleć :E