Skocz do zawartości

Monitory OLED - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja uzywam trybu SRGB gotowego i jasnsac sobie zmienilem z 32 na 42, w trybie SDR w opcji Ooed care APL ustawa na niskie/low, zebys mial stala jasnosc bieli. Po wlaczeniu HDR APL na sredni/middle i masz odpowiednik True Black 400. W kazdym trybie monitor zapamietuje sobie ustawienie. W oled care sprawdz czy wszystko jest wlaczone bo chyba jedna opcja nie byla domyslnie, tak mi cos swita.

No najwazniejsze to wgraj najnowszy firmware ze strony najpierw ;)

obraz.thumb.png.7003dc97eddade0ff2594e145bf43bfe.png

Firmware jest nowy z marca tego roku.

• Upvote 2
Opublikowano

Ja nie wiem czemu ostatnio mam takiego pecha, ale po długiej przerwie odbudowuje swoje stanowisko i pierwszy w kolejności był monitor padło na Asus PG27AQDM, bo został mi jedynie Legion Go do grania i chciałem zwiększyć obszar roboczy. 

Asus Ty Ku**o. Jak takie coś przechodzi testy jakości na fabryce? Przecież to jest jawna kpina z konsumenta. O ile udało się banding poprawić torturowaniem go czyszczeniem matrycy to w dalszej kolejności... no właśnie pomówmy o matrycy, ASUS chwiali się że to pierwszy woled glossy, a g**no prawda, jest folia matowa o bardzo niskiej ziarnistości i gęstości, ale jest, widać to nawet po odbiciach, bo są mleczne a nie typowo lustrzane, jak miało to miejsce na ostatnim moim qd oledzie. No i wisienka na torcie problem black crush, którego nie da się naprawić. Serio? Monitor za 3tys... Za tyle to ja mogłem kupić używany 55 calowy TV. 

Jestem mega podirytowany, wszystkie testy, czytanki odłożyłem na bok, bo chciałem po prostu woleda bez matu i uradowany wracam do domku, podłączam wszystko, siadam, włączam i widzę to:

IMG_20250406_155307.jpg

IMG_20250405_200343.jpg

IMG_20250405_200339.jpg

• Sad 1
Opublikowano

Nie no bez przesady nie mam 10lat, żeby nie zauważyć folii na ekranie :D 

Są jakieś rozwiązania, ale tworzą inne problemy, jak potrzeba dezaktywacji fixa zanim uruchomi się HDR. 

Na razie się tym nie przejmuję, czekam na odpowiedź sklepu co do wymiany na QD OLEDA. 

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, Phoenix. napisał(a):

Ja uzywam trybu SRGB gotowego i jasnsac sobie zmienilem z 32 na 42, w trybie SDR w opcji Ooed care APL ustawa na niskie/low, zebys mial stala jasnosc bieli. Po wlaczeniu HDR APL na sredni/middle i masz odpowiednik True Black 400. W kazdym trybie monitor zapamietuje sobie ustawienie. W oled care sprawdz czy wszystko jest wlaczone bo chyba jedna opcja nie byla domyslnie, tak mi cos swita.

No najwazniejsze to wgraj najnowszy firmware ze strony najpierw ;)

obraz.thumb.png.7003dc97eddade0ff2594e145bf43bfe.png

Firmware jest nowy z marca tego roku.

To jeszcze jedno pytanko, w jakim trybie monitor robi czyszczenie pixeli matrycy? Po wyłączeniu pc i monitora czy po wyłączeniu samego  pc i zostawienie monitora bez wyłączania, np mój tv lg c1, po oglądaniu 4h i wyłączeniu go słychać po kilku  minutach  jak się załącza czyszczenie i trwa około 1h.

Edytowane przez Sebastiansbk
Opublikowano

Kompa mam złożonego, teraz trochę zacząłem rzucać okiem na monitory OLED. Przede wszystkim zastanawiam się czy w ogóle zmieniać, mój obecny radzi sobie całkiem dobrze, ale jak można na lepsze zamienić... :lol2:

Jakąś tam ogólną wiedzę o oledach zebrałem z filmów na YT i generalnie z tego, co tam się dowiedziałem różnice będą znaczące w czerni i jakości obrazu, w stosunku do tego, co mam teraz.

Raczej w 4k iść nie chcę, ponieważ przyzwyczaiłem się do uroków ultrawide. Interesowało by mnie coś w 3440x1440, 34", zakrzywiony. Głównie do gier w ciemnym pomieszczeniu, ale też do przeglądania neta czy oglądania filmów w świetle dziennym. Cena powiedzmy do 4k zł.

Liczę na jakieś propozycje i wskazanie który z typów (zwykły, QD czy W) oledów będzie najlepszy.