Skocz do zawartości

Monitory OLED - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
12 minut temu, Zachy napisał(a):

Dobrez, jezdzic za monitorem do Niemiec :)

Jak za PRLu...;D

Ja po ciuchy czasami jadę 🤣 A zdarzało się że i na piwo się jechało. Zjeść coś, napić się berliner kindl i zrobić jakieś zakupy 🤣 

• Upvote 2
Opublikowano
29 minut temu, Zachy napisał(a):

Dobrez, jezdzic za monitorem do Niemiec :)

Jak za PRLu...;D

A dlaczego nie, jak ktoś mieszka np. w Szczecinie, czy innym przygranicznym mieście, to co za problem. 

Za czasów PRL były granice i nie byłoby tak łatwo jak dziś ;)

17 minut temu, Fenrir_14 napisał(a):

Ja po ciuchy czasami jadę 🤣 A zdarzało się że i na piwo się jechało. Zjeść coś, napić się berliner kindl i zrobić jakieś zakupy 🤣 

Jeździło się jeździło ;) Też po słodycze i chemię ;) Szkopy do nas też wjeżdżały....po tańsze paliwo np. ;) Zaraz my po paliwo tam będziemy wjeżdżać jak tak dalej pójdzie :E

• Upvote 1
Opublikowano
W dniu 10.09.2026 o 08:39, wrobel_krk napisał(a):

Ja na tego Della czeakam ale dobrze bedzie jak w tym roku woogóle się będzie dało kupic

Kumpel postanowił kupić tego Alienware. 

Czas dostawy 08.12.2026.

Ale może się zmienić 🤣🤣🤣

Czyli w UK też nie jest różowo 🤷‍♂️

• Like 1
Opublikowano
Teraz, TheMr. napisał(a):

We wszystkich sklepach wystrzeliła promocja, także sporo tego nie rynku. W tej cenie petarda, nie ma sensu brać IPSa. 

A widziałeś test naszego speca Stilgar'a na YT? Niższa cena nie jest znikąd np różnice w jasności białego koloru w zależności od wielkości okna.

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

Do tego soft ograniczony jak np brak anti flickeringu, który może być pomocny przy migotaniu. Oglądałem reckę. Miałem raz IIyamę i teraz nie chciałbym ponownie ich monitora. To obcięta wersja "sławnego" Gigabyte WOLED. 

Tylko, że IPS kosztują <1000zł a nie 1500 zł ^^

I jeszcze manualny HDR - o nim zapomniałem. Przełączasz skrótem win+alt+B i jeszcze zaglądasz do monitora by przełączyć HDR :hihot:

Edytowane przez Reddzik
  • Upvote 1
Opublikowano
11 minut temu, TheMr. napisał(a):

We wszystkich sklepach wystrzeliła promocja, także sporo tego nie rynku. W tej cenie petarda, nie ma sensu brać IPSa. 

Petardę to se pan odpal i wsadź do kieszeni.

Manualny HDR, problemy z kolorami, jasność w SDR leży, brak aktualizacji firmware.

• Haha 2
  • Upvote 2
Opublikowano

LG też nie bardzo, mam na myśli 27GX700A bo śmierdziuch miewa większy banding od Gigabyte, do tego brak anti flicker przy vrr no i 2 lata gwary.

Masa gówien na rynku jeśli chodzi o wybór sroleda, trzeba manewrować jak po polu minowym.

Opublikowano

Jak się gra w JEDNĄ grę to ma to może sens, ale globalnie nie. Trzeba by jeszcze dostosować opcje graficzne by nie wychodził FPS poza zakres... jak ustawisz powiedzmy 75-110, a Ci spadnie na 70 to bez sensu. Ja tego nie używam i rzadko kiedy widzę migotanie, idzie przywyknąć.

I to nie tylko kwestia OLED, Miniledy też mrygają :P

Opublikowano
52 minuty temu, jankooo napisał(a):

A widziałeś test naszego speca Stilgar'a na YT? Niższa cena nie jest znikąd np różnice w jasności białego koloru w zależności od wielkości okna.

Nie, jakoś mało mnie obchodzi gość. 

48 minut temu, Reddzik napisał(a):

Do tego soft ograniczony jak np brak anti flickeringu, który może być pomocny przy migotaniu. Oglądałem reckę. Miałem raz IIyamę i teraz nie chciałbym ponownie ich monitora. To obcięta wersja "sławnego" Gigabyte WOLED. 

Tylko, że IPS kosztują <1000zł a nie 1500 zł ^^

I jeszcze manualny HDR - o nim zapomniałem. Przełączasz skrótem win+alt+B i jeszcze zaglądasz do monitora by przełączyć HDR :hihot:

Tylko że IPSy nie mają czerni tylko srebrną powłokę i ips glow czy blooming.  HDR to używa może garstka, dla normalnego gracza to żadna różnica. Flickering można załatwić innymi sposobami. Firmware to zgaduje że 85% normalnych graczy nawet nie wie jak zrobić, także to nie minus. Wycięty monitor ale dla zwykłego szaraka całkiem fajne wejście w OLEDy w tej cenie. 

Opublikowano
3 minuty temu, TheMr. napisał(a):

Tylko że IPSy nie mają czerni tylko srebrną powłokę i ips glow czy blooming

Wiem, ale to nadal gdy weźmie się cenę np 500zł a tu 1500zł, co innego gdyby to chodziło w podobnej cenie. W podobnej cenie sam bym nie kupił IPS/VA czy nawet mini leda.

Firmware tu chyba nie da się zainstalować, więc nici z ewentualnych ulepszeń w monitorze. 
Monitor nie jest zły, to taka obcięta wersja "sławnego" Gigabyte, który tutaj nie raz się pojawiał, ma nawet swój własny temat. To już sprawa indywidualna czy te minusy mu nie przeszkadzają. 
Dla mnie te minusy raczej odrzucają od ewentualnego zakupu, mogę znaleźć lepsze alternatywy w tej cenie, albo może nawet taniej jak będzie promocja. 

• Upvote 3
Opublikowano
8 minut temu, TheMr. napisał(a):

HDR to używa może garstka

Kupować OLED i nie używać HDR bo mało kto używa XDDDDDDDDDDDDD

JAk ma używać dużo ludzi jak mało kto ma OLED? A raz użyjesz to zmienia się podejście do gier, taki Helldivers 2 wygląda przepięknie wieczorem. 

• Like 3
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Reddzik napisał(a):

Wiem, ale to nadal gdy weźmie się cenę np 500zł a tu 1500zł, co innego gdyby to chodziło w podobnej cenie. W podobnej cenie sam bym nie kupił IPS/VA czy nawet mini leda.

Firmware tu chyba nie da się zainstalować, więc nici z ewentualnych ulepszeń w monitorze. 
Monitor nie jest zły, to taka obcięta wersja "sławnego" Gigabyte, który tutaj nie raz się pojawiał, ma nawet swój własny temat. To już sprawa indywidualna czy te minusy mu nie przeszkadzają. 
Dla mnie te minusy raczej odrzucają od ewentualnego zakupu, mogę znaleźć lepsze alternatywy w tej cenie, albo może nawet taniej jak będzie promocja. 

Lepszy zakup by był od tej 4080.

Edytowane przez ODIN85
  • Like 1
Opublikowano
8 minut temu, Reddzik napisał(a):

W sumie MSI MAG 272QP QD-OLED X24 jest 100 zł drożej, a Odyssey G5 za 1,3k zł. Porobiło się z OLEDami, w takim razie mam ceny z tamtego roku w głowie :E 

• Upvote 3
Opublikowano
1 minutę temu, ODIN85 napisał(a):

Lepszy zakup by był od tej 4080.

Hm, RTX 3060ti się dusiła w 1440p więc tutaj nawet nie ma szans na porównanie, co mi po OLED jakbym musiał grać na low detalach i nadal się wkur... że mi fpsy spadają bo vram zapchany i nawet nie było normalnego FG- choć włączenie tego i tak zjada dodatkowo pamięć, gdzie się nie ruszyłbym to byłoby źle, kaplica.. A OLED kiedyś się kupi, może wygram w totka, sprzedam nerkę itp. Jeszcze nie licząc aparatów słuchowych za 10k :P  

• Upvote 1
Opublikowano
20 minut temu, TheMr. napisał(a):

HDR to używa może garstka, dla normalnego gracza to żadna różnica. Flickering można załatwić innymi sposobami. Firmware to zgaduje że 85% normalnych graczy nawet nie wie jak zrobić, także to nie minus. Wycięty monitor ale dla zwykłego szaraka całkiem fajne wejście w OLEDy w tej cenie. 

taj9RNk.jpeg

• Haha 2
Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, Reddzik napisał(a):

Hm, RTX 3060ti się dusiła w 1440p więc tutaj nawet nie ma szans na porównanie, co mi po OLED jakbym musiał grać na low detalach i nadal się wkur... że mi fpsy spadają bo vram zapchany i nawet nie było normalnego FG- choć włączenie tego i tak zjada dodatkowo pamięć, gdzie się nie ruszyłbym to byłoby źle, kaplica.. A OLED kiedyś się kupi, może wygram w totka, sprzedam nerkę itp. Jeszcze nie licząc aparatów słuchowych za 10k :P  

Za tyle co dałeś byś miał Oleda i lepszą grafę.

No i już bym wolał nawet grać na low ale na oledzie bo teraz spadek jakości detali jest symboliczny.

Edytowane przez ODIN85
  • Upvote 1