Skocz do zawartości

Monitory OLED - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
24 minuty temu, sideband napisał(a):

To jeszcze @Kadajo zauważy problemy z bielą na WOLED i jesteśmy w domu :E

Tu chyba mi moja ułomność w oczach ratuje dupę :hihot:

9 minut temu, galakty napisał(a):

Ale te czernie i VRR to go rozumiem, bo zależnie od modelu może być bardzo irytujące. Dlatego kupiłem jeden z najtańszych WOLED jakie były na próbę, wyjdzie lepszy pozbawiony tych wad to wymienię. 

Chyba tego nie ogarną, już 4 lata temu Vincent nagrał ten materiał:

b266e85a861d0c6e7210dba237089dbf.thumb.png.ae0b2fad752287fe2e9ecaccf3b06c2b.png

Po prostu LGD optymalizuje swoje panele tylko pod jedno, maksymalne odświeżanie stąd te problemy przy VRR.

Tutaj by trzeba było stworzyć jakiś panel który by był hardwerowo optymalizowany osobno dla VRR i osobno dla fixed RR, cholera wie, czy to w ogóle jest możliwe i czy nie zbyt kosztowne skoro po 4 latach problem nadal występuje.

A Może sam fakt, że gra to raczej dynamiczny pokaz LG stwierdziło ze nie ma co sobie tym dupy zawracać i jest to nieopłacalne do "naprawienia" szczególnie ze w sumie od wprowadzenia VRR nie powstał żaden ekran LCD/OLED który byłby tego pozbawiony w 100% wiec zapewne nie jest to ani łatwe ani tanie.

To już wolałem jak oledy się tylko wypalały :wariat:

Swoja droga wątpię, że jakikolwiek z tych problemów zobaczymy robiąc ogień w Doom Eternal czy podczas wyścigu w Forza, ale przy spokojniejszym obrazie widać to wszytko niestety dość wyraźnie.

Opublikowano (edytowane)

LG wymyśla bajeczki żeby jakoś wytłumaczyć ułomność ;) A statyczna korekta gammy w TV LG została wprowadzona bo są zdają sprawę, że występuje ten problem.

Ps. niektóre LCD też zmieniają gamme w zależności od odświeżania ;)

Edytowane przez sideband
Opublikowano
3 godziny temu, cross napisał(a):

@Mizu Nie dopłacisz tych paru zł do pełnego transferu DisplayPort 2.1 ?

FO32U2 3600zł, a FO32U2P z DP 2.1 4600zł także troche więcej niż pare zł :E 

Do tego ktoś tu mówił, że Blackwell eliminuje ułomności DSC (czarny ekran przy alt-tab) także tym bardziej DP2.1 wydaje sie zbędne

ROG OLED Anti-Flicker 2.0 - ciekawe czy to tylko bełkot reklamowy czy ASUS faktycznie coś potrafi poprawić VRR Flicker

Opublikowano
19 minut temu, Kadajo napisał(a):

Oczywiście ze na konsolach tez jest. To jest problem paneli a nie PC.

Nie takie oczywiste, ponad rok grałem na konsoli i tego nie widziałem. 

Konsolach* (XSX, PS5)