Lameismyname 2 340 Opublikowano 17 Października Opublikowano 17 Października 59 minut temu, maxmaster027 napisał(a): B650 Tomahawk nie jest zła masz praktycznie wszystko to co ja, brakuje Ci tylko PCIe gen 5 dla karty i dysku. Tak poza tym masz wszystko Na ASRocku B650-HDV/M.2 miałem PCI-E 5.0 dla dysku i GPU, teraz na Gigabyte B650 Eagle także... wszystko działa jak złoto i stabilnie. To na MSI nie działa @Kadajo?
Kadajo 7 411 Opublikowano 17 Października Opublikowano 17 Października Nie mogę wybrać Gen5 w Bios, ale może to od karty zależy. Czytałem ze większość płyt dostała PCie 5.0 za pomocą update biosu.
Reddzik 2 768 Opublikowano 17 Października Opublikowano 17 Października Na MSI nie sprawdzę, bo nie mam nic na PCIE 5. W biosie mam maks pcie 4 przy karcie graficznej.
Kadajo 7 411 Opublikowano 17 Października Opublikowano 17 Października Podobno na Auto trzeba ustawić. Wtedy "5" ruszy. Zaraz sprawdzę.
Reddzik 2 768 Opublikowano 17 Października Opublikowano 17 Października (edytowane) Ja mam chyba na auto, ja tam nic nie ruszałem, tylko rozwinąłem opcję by sprawdzić jakie mam pcie gen do wyboru. A tak pokazuje cpuz Edytowane 17 Października przez Reddzik
Kadajo 7 411 Opublikowano 17 Października Opublikowano 17 Października Tez nic mi nie dało Auto, GPUZ nadal pokazuje 4 @sideband ? @Reddzik a jaki masz wynik w teście 3dmarka PCIe ? Ja mam 27GB/s nie wiem czy nie powinno byc wiecej...
maxmaster027 886 Opublikowano 17 Października Opublikowano 17 Października (edytowane) 15 minut temu, Lameismyname napisał(a): Na ASRocku B650-HDV/M.2 miałem PCI-E 5.0 dla dysku i GPU, teraz na Gigabyte B650 Eagle także... wszystko działa jak złoto i stabilnie. To na MSI nie działa @Kadajo? No gigabyty B650 tez nie wszystkie maja. Zalezy od ktorej rewizji. U mnie akurat jest. Chociaz ogolnego info nie ma na ten temat. Ale od tej akurat wersji montowali nowszy sterownik. Co ciekawe sama szyna przyspiesza z bclk. Zauwazylem, ze podkrecenie BLCK ze 100 (standardowo) na 101 zwieksza przepustowosc o 1%, na blck 102 o 2%, na blck 103 juz jest o 50% mniej, tzn ze chipset nie ogarnia. Podobnie jest chyba z USB, z procesorem, z pamiecia z pcie na GPU tez wszystko przyspiesza. Jezeli komus dziala np. 101 warto to zmienic. Sporo plyt potrafi stabilnie utrzymac wszystko na blck 103. Zawsze to 3% wieksza wydajnosc(wszystkiego USB,SATA,m2, pciepres, CPU, pamiec DDR). Nie mylic z ECLK ktore przyspiesza tylko taktowanie szyny procesora. Edytowane 17 Października przez maxmaster027 1
Reddzik 2 768 Opublikowano 17 Października Opublikowano 17 Października (edytowane) 1 minutę temu, Kadajo napisał(a): a jaki masz wynik w teście 3dmarka PCIe ? Nie robiłem takiego testu. Musiałbym sprawdzić. Zresztą mam kartę pcie gen 4 to gen 5 nie ma prawa bytu. Edytowane 17 Października przez Reddzik
AudRob 130 Opublikowano 17 Października Opublikowano 17 Października 34 minuty temu, unadarek napisał(a): To jak już przy płytach to Msi b850 gaming plus wifi (7) czy Msi b650 tomahawk ?? jedna i druga jak na dzisiejsze standardy w niezłej kasie , wprawdzie wszelakie różnice znane no ale dla podtrzymania tematu na plus b650 tomahawk :sekcja zasilania,dzwiękówka,chłodniejszy vrm, na plus b850 : wifi7 ,pcie gpu 5.0,m2 5.0 . ASRock to twój świadomy wybór czy wypadek przy pracy?😊 no chyba że nie masz w planach zmieniać procka.
Kadajo 7 411 Opublikowano 17 Października Opublikowano 17 Października 3 minuty temu, ju-rek napisał(a): gen5 ma tak No wlasnie ale to chyba od karty zalezy. Niech ktos przestuje z RTX 4080 albo 4070 Ti
Reddzik 2 768 Opublikowano 17 Października Opublikowano 17 Października (edytowane) 10 minut temu, Kadajo napisał(a): Sprawdz to tylko chwila Zainstalowałem. Nie wiem ile ma być. Dlatego pisałem, że musi być karta gen5 Edytowane 17 Października przez Reddzik
unadarek 34 Opublikowano 17 Października Opublikowano 17 Października 1 minutę temu, AudRob napisał(a): ASRock to twój świadomy wybór czy wypadek przy pracy?😊 Jak najbardziej świadomy, działa idealnie już ok 2 lat i zapewne będzie działał dalej tylko puki co z pominięciem np. 9800x3d
Kadajo 7 411 Opublikowano 17 Października Opublikowano 17 Października 1 minutę temu, Reddzik napisał(a): Zainstalowałem. Nie wiem ile ma być. Dlatego pisałem, że musi być karta gen5 U mnie to samo. Czyli potwierdzone, musi być karta PCIe Gen5
AudRob 130 Opublikowano 17 Października Opublikowano 17 Października 2 minuty temu, unadarek napisał(a): Jak najbardziej świadomy, działa idealnie już ok 2 lat i zapewne będzie działał dalej tylko puki co z pominięciem np. 9800x3d wyżej napisałem że jak nie planu zmiany procka to może i świadomy.
Kadajo 7 411 Opublikowano 17 Października Opublikowano 17 Października Tutaj typ ma moja płytę, ale RTX 5090 i normalnie ma 5.0
Reddzik 2 768 Opublikowano 17 Października Opublikowano 17 Października Teraz, Kadajo napisał(a): U mnie to samo. Czyli potwierdzone, musi być karta PCIe Gen5 Ktoś sprawdzał kartą od znajomego, z rodziny, chyba Lama w tamtym czasie jak to testował. Trzeba mieć kogoś z kartą pcie gen5
AudRob 130 Opublikowano 17 Października Opublikowano 17 Października Na tym procku na pewno będzie działać
ju-rek 448 Opublikowano 17 Października Opublikowano 17 Października 7 minut temu, Kadajo napisał(a): Niech ktos przestuje z RTX 4080 albo 4070 Ti Na 4080 jest 24.5
Kadajo 7 411 Opublikowano 17 Października Opublikowano 17 Października No czyli jest pi razy drzwi tyle ile powinno być na 4.0 Trzeba kartę zmienić 1
AudRob 130 Opublikowano 17 Października Opublikowano 17 Października 2 minuty temu, Kadajo napisał(a): No czyli jest pi razy drzwi tyle ile powinno być na 4.0 Trzeba kartę zmienić I płytę
Reddzik 2 768 Opublikowano 17 Października Opublikowano 17 Października 1 minutę temu, Kadajo napisał(a): Trzeba kartę zmienić Jaki masz bios? Ja wrzuciłem najnowszy beta P3
AudRob 130 Opublikowano 17 Października Opublikowano 17 Października 3 minuty temu, Kadajo napisał(a): No czyli jest pi razy drzwi tyle ile powinno być na 4.0 Trzeba kartę zmienić Twoja płyta nie obsługuje PCIe 5.0 x16 1
Rekomendowane odpowiedzi