Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
59 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

B650 Tomahawk nie jest zła :P masz praktycznie wszystko to co ja, brakuje Ci tylko PCIe gen 5 dla karty i dysku. Tak poza tym masz wszystko

Na ASRocku B650-HDV/M.2 miałem PCI-E 5.0 dla dysku i GPU, teraz na Gigabyte B650 Eagle także... wszystko działa jak złoto i stabilnie. To na MSI nie działa @Kadajo?

Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Na ASRocku B650-HDV/M.2 miałem PCI-E 5.0 dla dysku i GPU, teraz na Gigabyte B650 Eagle także... wszystko działa jak złoto i stabilnie. To na MSI nie działa @Kadajo?

No gigabyty B650 tez nie wszystkie maja. Zalezy od ktorej rewizji. U mnie akurat jest. Chociaz ogolnego info nie ma na ten temat. Ale od tej akurat wersji montowali nowszy sterownik. Co ciekawe sama szyna przyspiesza z bclk. Zauwazylem, ze podkrecenie BLCK ze 100 (standardowo) na 101 zwieksza przepustowosc o 1%, na blck 102 o 2%, na blck 103 juz jest o 50% mniej, tzn ze chipset nie ogarnia. Podobnie jest chyba z USB, z procesorem, z pamiecia z pcie na GPU tez wszystko przyspiesza. Jezeli komus dziala np. 101 warto to zmienic. Sporo plyt potrafi stabilnie utrzymac wszystko na blck 103. Zawsze to 3% wieksza wydajnosc(wszystkiego USB,SATA,m2, pciepres, CPU, pamiec DDR). Nie mylic z ECLK ktore przyspiesza tylko taktowanie szyny procesora.

Edytowane przez maxmaster027
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, Kadajo napisał(a):

a jaki masz wynik w teście 3dmarka PCIe ?

Nie robiłem takiego testu. Musiałbym sprawdzić. Zresztą mam kartę pcie gen 4 to gen 5 nie ma prawa bytu.

Edytowane przez Reddzik
Opublikowano
34 minuty temu, unadarek napisał(a):

To jak już przy płytach to  Msi b850 gaming plus wifi (7)  czy Msi b650 tomahawk ??  jedna i druga jak na dzisiejsze standardy w niezłej kasie , wprawdzie wszelakie różnice znane no ale  dla podtrzymania tematu :wariat: na plus b650 tomahawk :sekcja zasilania,dzwiękówka,chłodniejszy vrm, na plus b850 : wifi7 ,pcie gpu 5.0,m2 5.0 .

ASRock to twój świadomy wybór czy wypadek przy pracy?😊

no chyba że nie masz w planach zmieniać procka.

Opublikowano
1 minutę temu, AudRob napisał(a):

ASRock to twój świadomy wybór czy wypadek przy pracy?😊

Jak najbardziej świadomy, działa idealnie już ok 2 lat i zapewne będzie działał dalej tylko puki co z pominięciem np. 9800x3d ;) 

Opublikowano
2 minuty temu, unadarek napisał(a):

Jak najbardziej świadomy, działa idealnie już ok 2 lat i zapewne będzie działał dalej tylko puki co z pominięciem np. 9800x3d ;) 

wyżej napisałem że jak nie planu zmiany procka to może i świadomy.