Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Ogider

Recommended Posts

Ja kupilem Amige 1200 z karta turbo i calym osprzetem jakis czas temu.

Ile rozbieranie, czyszczenie, skladanie i konfiguracja frajdy faje.

Plus gry z lat 85-95 :)

Jeszcze czeka mnie migracja na nows karte sd i update systemu i firmware karty turbo.

To jest jeszcze inny swiat niz pc obojetnie z jakiego okresu.

• Upvote 3

51 minut temu, wamak napisał:

Opłaca się coś kopać dziś na Ryzenach przy cenie prądu 1,1 zł/kWh?
edit
Sprawdziłem tREFI 15k i 50k i nie ma różnicy w grze w klatkach (benchmark FC6 w 720p).

Tylko z fotowoltaiką na starych zasadach. Z 1x 7950x3d wyciągałem 25$ (nie liczę prądu) tygodniowo na qubicu. Teraz około 1$ dziennie (1x 7950x3d, kalkulator z hashrate.no jest błędny) na spectre gdybym sprzedawał ale czekam, może wzrośnie może spadnie. Przy okazji niedawno wpadło 50$ z grass i polowanie na nowe monety.

7950x3d jest o tyle dobry, że w wolnym czasie kopie krypto na WSL ale gdy używam komputer do grania np w Helldivers czy Warhammera nie wyłączam koparki i z RTX 3060Ti gra się komfortowo, spadek FPS pewnie jakiś jest ale gra jest płynna, nie sprawdzam klatek. Prosty projekt w UE5 również nie zmusza mnie do wyłączania koparki.

• Thanks 1

13 minut temu, Kelam napisał:

No jeśli sam wbiję na 9800x3d, to już posiedzę długo. Pewnie ze dwie gen i potem dopiero am6 lub intel jeśli się do tego czasu podniesie (w co wątpię:E).

Jak grasz w 4K to na 9800X3D można przesiedzieć i 2-3 generacje. 

To jeden z plusów grania w wysokiej rozdzielczości, który sobie cenię. Co innego jak ktoś siedzi na 1440p a już zwłaszcza 1080p (ale tego sobie nawet nie wyobrażam w 2025r.:E

2 godziny temu, Krzysiak napisał:

@ShaDow_Proja trochę zaspokoiłem kupując dla młodego B550, R5 5600 i RX6600, no ale to na wiosnę było :E

Dawno temu już, trzeba by w coś ręce wsadzić i pogrzebać, mnie ostatnio więcej frajdy sprawiają jakieś starsze kompy niż mój własny :E Z piwnicy wykopałem też kompa z Athlonem 64x2 4600+ na socket 939, 3 GB DDR1 + Geforce 210  :E do tego windows xp, aż się łezka w oku zakręciła. 

Edytowano przez ShaDow_Pro

To dobra zabawa.

Ja mam ze starych kompow do dokończenia zestaw z Tualatinem 1400MHx + mobo ESC na SIS 635T z DDR1, Hd4650 agp - musze xp wrzucic, bo na win 7 grafa resetuje kompa, gf440mx działa sprawnie.

oraz 

Xeona na lga 775, txn bedzie pasowal jak zrobie moda :) do tego jakis asus na p45 czy czymś z tego okresu i hd5870 i ru bedzie win7

Do obu mam male 256gb ssd :)

Powoli je kompletowalem i tak tez składam 

Edytowano przez Zachy

50 minut temu, Zachy napisał:

Sa Hynixy:

A-Die dla 2*16GB

Albo M-Die dla 2*24Gb

Sa tez A-die dla 2*32gb sle juz Dual Rank i ciezej sie je kreci

A co z B-Die? Kelam chyba wspominał, że ma takie.
Hynixy to chyba rodzaj kości. Mi bardziej chodziło o producentów pamięci i konkretne modele w które powinienem celować po kątem zacieśniania/kręcenia.

55 minut temu, Zachy napisał:

...

Sa tez A-die dla 2*32gb sle juz Dual Rank i ciezej sie je kreci

Mam 2x32 goodrama i zentimings na dole pokazuje coś takiego, błąd odczytu?

SR - single rank?

Pamięć kręci się podobnie jak lexary 2x16 na AMD 1:1 czyli 6200/28.

111.png.270cec1570d54d2a2f2d41530cb17037.png

###

3 minuty temu, Umpero napisał:

A co z B-Die? Kelam chyba wspominał, że ma takie.
Hynixy to chyba rodzaj kości. Mi bardziej chodziło o producentów pamięci i konkretne modele w które powinienem celować po kątem zacieśniania/kręcenia.

Samsungi B-die były dobrymi kośćmi pod DDR4

Edytowano przez kekeke

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Utwórz nowe...