Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
18 godzin temu, michaelius33 napisał(a):

W sumie to zastanów się jak bardzo Ci zależy. Bo teoretycznie jeszcze jedna generacja ma wyjść na AM5 to ja sobie spokojnie czekam z przejściem na tego 10800x3d czy jak go tam nazwą :E

Zawsze będzie łatwiej przejść na 10800x3d wymieniając tylko proca. 

Opublikowano

@maxmaster027

Jakiś magiczny ten Twój procek :E BCLK wbiłeś 102MHz i do tego jeszcze Curva -33 :woot:  zegar L3 V-Cache też się podkręca ?? bo przy 7800X3D stał domyślnie w ratio ;)

Z ciekawości cyknę eCLK w asynchronicznym, może 102-103MHz ?? (5355, 5407 jakoś tak) 

Opublikowano
15 godzin temu, maxmaster027 napisał(a):

8000CL34 da sie myśle ustabilizować max -34,wszystko przechodzi -44 poza VT3, VT3 robi duży narzut na procesor i tak ostatecznie roznica w -33 8000, -37 6120Mhz. Ciężko powiedzieć co lepsze. Energii jednak mniej bierze 8000, dlatego że SOC mozna znacząco obniżyć. Myślę, że jednak jest ciut lepsze dla procesora.

Na premierę kupowałeś procka, czy trafiłeś w miedzy czasie ? Ciekawe czy stara spiewka o amd nie powraca, tzn czym późniejsza sztuka tym lepsza :E . 

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, NoviAMG napisał(a):

Na premierę kupowałeś procka, czy trafiłeś w miedzy czasie ? Ciekawe czy stara spiewka o amd nie powraca, tzn czym późniejsza sztuka tym lepsza :E . 

W moim przypadku się to potwierdza. Swojego dostałem dość szybko, 11 grudnia. Po miesiącu dostałem kolejny o który zapomniałem więc poszedł do kolegi. Zdecydowanie lepsza sztuka.

Edytowane przez Fenrir_14
Opublikowano (edytowane)

W 7800x3d było to samo, kupiłeś na premierę i były na ogół średnie, kupiłeś pół roku później i sztuki złote. 

Miałem premierowy egzemplarz 7800x3d to w grach gubił zegar poniżej 4.6ghz z co -30, potem kupiłem sporo młodszą sztukę i zegary w grach 5050mhz cały czas, co -40 stabilne nawet, jak ramu nie cisnąłem do podłogi. W r23 jakieś 19100pkt pluł na stock zegarze z co tylko. 

Edytowane przez NoviAMG
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

Nie wiem czy jest sens, jeśli trafisz sztukę co idzie +200 mhz i co -20, napięcie jest fajne i imc ogarnia. Chyba, że chcesz iść dalej z oc i kręcić dodatkowo przez bclk to może i jest sens ;) . 

Wczoraj wrzuciłem +200mhz, co -20 dla testu, i w sumie w 4k nie widzę różnicy. 

Edytowane przez NoviAMG
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, NoviAMG napisał(a):

Miedzy czasie, ale 7800x3d robił 8000 z -32 all core podobnie. I podobnie 1:1 chyba -35 all core. Wydaje mi sie, że to zależy od sztuki, tak jak na premiere tak i teraz moze Ci sie trafic -10 all core jak i  -35 allcore. Z tym, że zawsze może ustawić per core napiecie i czesto 2-3 rdzenie sa slabsze reszta na ogół dobra. Przy dobrym chłodzeniu nie jest źle.

Godzinę temu, NoviAMG napisał(a):

Nie wiem czy jest sens, jeśli trafisz sztukę co idzie +200 mhz i co -20, napięcie jest fajne i imc ogarnia. Chyba, że chcesz iść dalej z oc i kręcić dodatkowo przez bclk to może i jest sens ;) . 

Wczoraj wrzuciłem +200mhz, co -20 dla testu, i w sumie w 4k nie widzę różnicy. 

Niby tak wczoraj przetestowalem cyberpunka, i jest dobrze. O ile np taki tombradier woli 1:1 i niskie CL np 26 itp daje niemal 450fps na moim windowsie, 8000 tam daje 440-444fps wiec jest podobnie z tym ze nie ma tego busta 1.02 

Natomiast Cyber wypada nieźle. Wczesniej na 7800x3d tez podkreconym byl cos jak minimalny fps 175-179 sredni 272fps, na 9800x3d jest lepiej ~269 minimalny i średni fps 349. Odpowiednio minimalny o 50% lepszy, czyli 1.5x a sredni okolo 28% lepiej czyli 1.28x. 

CPU.thumb.png.26c3cb5a0c6078277f11d8ce8c61cedd.png

Edytowane przez maxmaster027
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

Siemka, w drodze jest do mnie ryzen 7 9800x3d a aktualnie mam tego 7 7700, kiedyś próbowałem w łatwy sposób podkręcić procesor za pomocą Ryzen Master tym magicznym przyciskiem i za każdym razem musiałem resetować bios po OC, dlaczego? ;)

Edytowane przez Wyhylylybymy
Opublikowano
32 minuty temu, Wyhylylybymy napisał(a):

Siemka, w drodze jest do mnie ryzen 7 9800x3d a aktualnie mam tego 7 7700, kiedyś próbowałem w łatwy sposób podkręcić procesor za pomocą Ryzen Master tym magicznym przyciskiem i za każdym razem musiałem resetować bios po OC, dlaczego? ;)

Ryzen master zmienia ustawienia w biosie. Jest jakas mala szansa że twoja płyta główna tego nie trawi :) 

Opublikowano (edytowane)

Tak mi wyszło dzisiaj. PBO OFF, CO -15 all core, wysoki priorytet w menedżerze zadań. Z RAMem już chyba za wiele nie zdziałam, FCLK 2100 to maks przy tych timingach, napięć w górę już nie biję, bo na anta extreme dobija do 64 stopni i to maks przy 3 godzinnym teście. Jeśli macie coś do zaproponowania to chętnie posłucham :) 

Cepa kupowałem 21 listopada, więc początek tak naprawdę. Przy CO -25 grałem jakiś czas i było ok, ale wtedy tylko expo wbite bez rzeźby, bo to zaraz po złożeniu na testy włączyłem.

CB to też trochę loteria, bo nawet przy expo i włączonym PBO w auto z CO -20 bywały wyniki powyżej 1400 tylko nie wiem jak wypadł by w teście stabilności w prime95 czy OCCT. CB raczej nie wykrzaczy za szybko procka, ale mogę się mylić, bo niektórzy tylko tym testują stabilność. 

Podczas testu ycruncher vt3 styka Wam zazwyczaj czy coś jeszcze dokładacie?

1.02testcb24.thumb.png.d7d41b2201a1081b23da4173bbc8ea26.png

Edytowane przez Adikon
Opublikowano
49 minut temu, Adikon napisał(a):

Tak mi wyszło dzisiaj. PBO OFF, CO -15 all core, wysoki priorytet w menedżerze zadań. Z RAMem już chyba za wiele nie zdziałam, FCLK 2100 to maks przy tych timingach, napięć w górę już nie biję, bo na anta extreme dobija do 64 stopni i to maks przy 3 godzinnym teście. Jeśli macie coś do zaproponowania to chętnie posłucham :) 

Cepa kupowałem 21 listopada, więc początek tak naprawdę. Przy CO -25 grałem jakiś czas i było ok, ale wtedy tylko expo wbite bez rzeźby, bo to zaraz po złożeniu na testy włączyłem.

CB to też trochę loteria, bo nawet przy expo i włączonym PBO w auto z CO -20 bywały wyniki powyżej 1400 tylko nie wiem jak wypadł by w teście stabilności w prime95 czy OCCT. CB raczej nie wykrzaczy za szybko procka, ale mogę się mylić, bo niektórzy tylko tym testują stabilność. 

Podczas testu ycruncher vt3 styka Wam zazwyczaj czy coś jeszcze dokładacie?

1.02testcb24.thumb.png.d7d41b2201a1081b23da4173bbc8ea26.png

Na jakim VDDG CCD te -20?

Opublikowano (edytowane)

Wiesz co wtedy po prostu na pierwszej stronie biosu wbiłem automat, więc nawet nie wiem. Teraz mam CO -15 all core i PBO OFF. Skalara czy thermal throttlingu nie ruszałem, więc pewnie jest w okolicy 85 stopni. W sumie nie ruszałem VDDG CCD i nie wiem nawet gdzie to jest. 

Podczas testu CPU VT3 włączasz jeszcze coś w tle? Chciałbym sprawdzić czy przejdzie mi na CO -25 all core. I na VT3 zegary dobijają do lekko ponad 5000, a normalnie 5215. 

W ogóle przy wbiciu CO -25 i PBO +200 w CB mam wyższe temperatury, ale to pewnie +200 robi swoje.

CO-25200.thumb.png.086da60dbd64e9b998295ed649aa9f46.png

Edytowane przez Adikon
Opublikowano

Stawiam, że kwestia tygodnia/dwóch i będzie poniżej msrp. Widać, że Ci co byli nagrzani już mają swoje sztuki, teraz pozostali Ci cierpliwi. 

Jakby ktoś chciał, to mam na odsprzedaż 2x32gb 6400mhz cl32 , hynix mdie, manual śmiga ciasno na 6400cl30, 600zl . Na asusie z sygny komp wstaje na nich długo ... Na asrocku wstawał z 15 sekund. Dziś zamówiłem drugie 2x32 i raczej teraz trafię adie, i mam nadzieję że będzie komp wstawał od kopa :). 

Opublikowano
Godzinę temu, Adikon napisał(a):

Wiesz co wtedy po prostu na pierwszej stronie biosu wbiłem automat, więc nawet nie wiem. Teraz mam CO -15 all core i PBO OFF. Skalara czy thermal throttlingu nie ruszałem, więc pewnie jest w okolicy 85 stopni. W sumie nie ruszałem VDDG CCD i nie wiem nawet gdzie to jest. 

Podczas testu CPU VT3 włączasz jeszcze coś w tle? Chciałbym sprawdzić czy przejdzie mi na CO -25 all core. I na VT3 zegary dobijają do lekko ponad 5000, a normalnie 5215. 

W ogóle przy wbiciu CO -25 i PBO +200 w CB mam wyższe temperatury, ale to pewnie +200 robi swoje.

daj -25 all core, VDDG CCD VDDG IOD 900, SOC 950, VDDP 1000. UMCLK/2 80x

Czasy rozluźnij 36 48 46 48 94, reszte mozesz zostawic przy 1.47 VDD powinno byc ok bez nawiewu. 

Screenshot2025-02-01144.thumb.png.6053a3c495d161905823f59554cceb1b.png

Screenshot2025-02-01142023.thumb.png.e6d9b3cecc10d9a018975e6fd60b110b.png

Sprawdz extreme1 i VT3. Odpal HWmonitor na 15min i nic nie rob, sprawdz jakie masz zuzycie energii. Powino byc okolo 16W przy 0.95V przy 0.85V jest poniżej 14W w IDLE sprawdzone przez 15min 
Untitled.thumb.png.e3b7bdba3b58c6e74ab2c5d6368667e4.png

• Thanks 1
Opublikowano
2 godziny temu, maxmaster027 napisał(a):

Ryzen master zmienia ustawienia w biosie. Jest jakas mala szansa że twoja płyta główna tego nie trawi :) 

Kurcze ciekawy temat. Ciekawe czy inni na takiej płycie jak ja mają problemy też 🥺

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Oki później sobie potestuję. Teraz VT3 na tych nastawach co dałem wyżej przechodzi na luzie. Moc 120W, czyli idzie na full. Dzięki za cenne wskazówki 😉

VT3 i anta extreme jednocześnie? I mówisz, żeby próbować 8000 wbić u siebie na RAM? 

Edytowane przez Adikon
Opublikowano (edytowane)

Ogólnie teraz jadę na nastawach RAMu z SS niżej. CO -25 all core, PBO +200, CB24 przechodzi, VT3 30 minut i ok (więcej nie trzymałem), i TM5 extreme@anta777 godzina leci już bez błędów. Zastanawiam się tylko czy po prostu nie zostawić CO -25, a PBO dać z powrotem na OFF. Wtedy chyba powinno być jeszcze pewniejsze jeśli chodzi o stabliność zegarów prawda?

Wbrew mojej logice przy PBO OFF wyniki w CB wcale nie są takie złe i bym powiedział, że jest stabilniej. Temperatury bez podbijania zegarów oczywiście też niższe, ale to już raczej normalne. Zresztą te +200 i tak zapewne nie będzie odczuwalne w grach w moim przypadku.

Co do ryzen master to ja chyba za stary jestem i wolę w biosie grzebnąć. Szkoda, że nie można jeszcze grafy tam rzeźbić...

1.39 vddq.png

Poniżej PBO OFF, CO -25 i thermal throttling na 85 ustawiony. Limit mocy w AUTO, bo zapomniałem ustawić na płytę. Nie wiem czy dalsza rzeźba przyniesie jakieś korzyści w grach, bo aż tak to się nie znam na OC choć coraz bardziej mi się podoba. Kiedyś się bawiłem w kręcenie intela, ale tam nawet przy uszkodzeniu bym nie płakał, a tutaj gorzej. Delid w intelu też mi poszedł gładko i czasem nawet mam myśli czy nie zrobić tego dla sportu w 9800x3d, ale widziałem, że to nie jest już tak proste jak w niebieskich. No i sprzedałem imadło do ściągania czapek.

co25 pbo off .png

Edytowane przez Adikon
  • Upvote 1
Opublikowano

Możliwe chociaż się nie spodziewałem po tych budżetowych patriotach a-die. Miło w sumie :D Na razie sobie testuję gierki na tym co podałem wyżej, a później będę się edukował dalej. Granice 1400 pkt w CB24 chyba już nie taki zły wynik jak na to co mam, ale najważniejsze, żeby w grach było ok. Capframex w sniper resistance pokazał tam jakiś minimalny stuttering, ale w takich grach jest on praktycznie niewidoczny. Stutter najlepiej widać właśnie w grach wyścigowych, ale mniejsza z tym, bo nie o tym wątek. Temperatury bez podbicia zegarów są git, więc nie wiem czy walczyć o te 200 MHz. Zresztą jeśli chodzi o szyny itd. to jestem ciemny. Dałem tylko teraz -20 zamiast -25 na rdzenie choć na -25 przeszło testy bez błędów. Jak nie wykrzaczy nic to wbiję -25. Może nie mam aż tak złej sztuki...Chociaż ten kontroler pamięci to nie wiem czy taki dobry się trafił, bo 6400 nie chciał przyjmować, ale też nie pakowałem wysoko napięć, bo te patrioty nie mają jakichś super radiatorów. 

Opublikowano (edytowane)

Fakt, myślałem, że wrócił do pierwotnego ramu co miał, stąd pomyłka... 

Na forum oc pojawiają się wpisy z 9800x3d co -50 , clock +200mhz , sztuki z ostatnich rzutów. Nie mam pytań, chyba trzeba wziąć udział w losowaniu... 

Takie 5.5ghz+ na 1.1v wygląda kosmicznie. 

Edytowane przez NoviAMG
  • Haha 2