Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, Reddzik napisał(a):

A ja wziąłem płytę Asrocka :boink:

Na obecną chwilę bym się nie przejmował. Tych procków to poszło w milionach na świat od premiery.

A co do płyt Asrocka obecnie są chyba najchętniej kupowane ze względu na to co oferują w stosunku do ceny. Więc jest ich bardzo dużo. 

Część z tych kilkudziesięciu przypadków wcale nie ma problemu z padniętym procem, a biosem po update i odpaleniem kompa.

Opublikowano

Ja robię update po zakupie na najnowszy i później jak wszystko działa to zwykle kolejny za parę miesięcy :E

Jakbym jeszcze się bawił w jakieś hardcore OC, timingi w ramach i wyciskanie każdego Mhz to może i bym testował każdego biosa, ale tak to mam wywalone. Działa to działa :E 

Zresztą na moim Asrocku mogę update zrobić i bez proca czy ramu jakby coś nie pykło. Więc można mieć wywalone jak się chce testować biosy.

Opublikowano

Też robiłem flashbacka na swojej b450, bo xkom przegapił moją prośbę o zaktualizowanie biosu i Ryzen 3600 nie bootował, ale ja wtedy nie chciałem tego rozbierać i zaktualizowałem ze wszystkim.

Na tym Asrocku B850 Pro RS mam 3 biosy, pierwszy drugi i ten najnowszy beta, jak już to zaktualizowałbym do drugiego, bo ma nowszą agesę- AGESA PI 1.2.0.2b. Ale jak wszystko będzie działać to może w ogóle zostawię na tym co mam, nie wiem w ogóle z jakim biosem płyta przyjdzie.

Tu też chodzi o problem gdzie np cofnięcie biosu przez flashback nagle dało drugie życie prockowi 9800X3d, tak jakby okazało się, że coś nie bangla na najnowszym biosie, nawet może być problem z obsługą DDR5. Nie wszystkie są uwalone, spalone.

Są też nowe biosy beta na X870, które mają m.in poprawioną współpracę z DDR5.

Opublikowano
39 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Może po prostu przestańcie jak lemingi robić aktualizacje BIOS co tydzień. Widzi nowy na stronie, i nie ważne czy beta czy stable, już kurwiki w oczach i musi bo się zesra jak nie zainstaluje. A potem płacz bo się jednak zepsuło.

jestem beta testerem asusa, musze wrzucac kazdy nowy bios :piwko:

Opublikowano (edytowane)

@Reddzik z bootowaniem na b450 od msi to był powszechny problem przez dłuższy czas na początku na ZEN2, jak już udało ci się wejść do windowsa to po wyłączeniu pc była loteria czy odpalisz go za 5 czy za 50 razem, nie wiem czy pamiętasz ale sam tak miałem (zaskoczy czy nie zaskoczy :E) pewnego dnia wpadłem na genialny pomysł żeby usypiać pc zamiast zamykać i usypiałem tak przez 3 miesiące za nim wyszedł w końcu bios który to naprawił na dobre %-)

Edytowane przez Send1N
  • Upvote 1
Opublikowano

@sniper76 ja ta sama serie biosu, bo asus na wszystkich mobasach wrzuca podobne fixy, mam wrzucone od bety 1102-1103 i teraz 1104 finala.

juz wczesniej w watku pisalem o ile lepiej ram moglem ustawic - nizsze vdd,vddq i vddio

takze jak dla mnie ten najnowszy bios to spora poprawa nawet ponad leciwy ale do tej pory najlepszy 0505

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, Send1N napisał(a):

nie wiem czy pamiętasz

Pamiętam, dobrze pamiętam, że był taki problem i to właśnie u Ciebie, dlatego sam przy tych pamięciach co mam teraz nie wyłączam listwy ale nawet to nie pomaga i pamięci raz na ruski rok odwalają swoje widzimisie. Na szczęście nie muszę usypiać.

Tu powinna być inna sprawa, przeglądnąłem trochu komentarzy na reddit i nawet na x670, poprzednich płytach ludzie miewają problemy z prockiem 9800X3D.

Cytat

9800x3d, X870 riptide. A few weeks ago my PC suddenly stopped booting on 3.16 and I'd had to roll back to 3.10. For me it boots on 3.20 beta.

I screenshot ZenTimings whenever I make a change like this and I notice that with all stock settings the only difference between 3.10 and 3.20 is that the VSOC has increased from 1.025V to 1.2V.

Thanks for the feedback! - Theoretically, you can turn down VSOC back to 1.025 and see if you can boot. If not, do a clear CMOS and bump the voltage again a bit.

Some Memory Controllers on the 9800X3D need a bit more juice at least thats the observation I made over the last couple weeks

tutaj temat z biosami beta 3.20 do X870

Edytowane przez Reddzik
Opublikowano

Ja kiedys na intelu robilem update jak tylko wychodzily nowe az kiedys pyk i same bluescreeny w windzie... Skonczylo sie reinstalacja windy i od tamtej pory robie update jak cos nie dziala i poprawiaja. Teraz siedze na 1 z tego tomahwka x870 i na razi enie ruszam, wszystko smiga, w 3dmark pkt sie zgadzaja, brak bluescreenow, expo dziala, pbo -25 trzyma od premiery proca i tez smiga, nie dotykam biosu w ogole :E

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Reddzik napisał(a):

Ryzena 7700 + Goodramy

Składałem w week takiego kompa i działał aż miło na tym BIOS ;) 

IMG_9859.jpeg

IMG_9861.jpeg

Problemem nie jest BIOS tylko konkretny producent danego biosu  ;) 

Edytowane przez Phoenix.
  • Like 1
Opublikowano
15 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Składałem w week takiego kompa

Dziś odebrałem RAMy, wyszły mnie 395zł na allegro, i procek z Sferis, dokupiłem obudowę zewn na dysk HDD by już nie podpinać dysku do kompa, mam też chłodzenie jako zapasowe, bo nie wiem czy uda mi się zamontować Fortisa 3, jak się uda to podejdę do sklepu ME i oddam Assassina.

Została płyta główna, ale ma być jutro. Będzie zabawa, już na samą myśl się denerwuje, będzie nerwówka. Zejdzie mi kilka godzin.

Od razu mam pytanie czy na AM5 nadal grozi wyrwanie procka z chłodzeniem? czy raczej dzięki tej "ochronie" bo tak samo to chyba wygląda u Intela, nie powinno to mieć miejsca.

Opublikowano
2 godziny temu, Reddzik napisał(a):

Pamiętam, dobrze pamiętam, że był taki problem i to właśnie u Ciebie, dlatego sam przy tych pamięciach co mam teraz nie wyłączam listwy ale nawet to nie pomaga i pamięci raz na ruski rok odwalają swoje widzimisie. Na szczęście nie muszę usypiać.

To akurat nie miało nic wspólnego z pamięciami tylko z ryzenami (ZEN2) na płytach msi b450 to każdy miał i winne były po prostu pierwsze biosy pod świeże ryzeny, jak wsadziłeś ZEN czy ZEN+ na tą samą płytę to problemu już nie było z tym samym zestawem pamięci w slotach ;) 

• Upvote 1
Opublikowano

Od razu mam pytanie czy na AM5 nadal grozi wyrwanie procka z chłodzeniem?

Nie da sie wyrwac cpu bez pinow zabezpieczonego w socket zapinkami :D 

HDD

Ktos jeszcze HDD uzywa :red:

• Like 1
  • Upvote 2
Opublikowano
2 minuty temu, Phoenix. napisał(a):

Ktos jeszcze HDD uzywa :red:

Mam do kopii, póki działa to czemu nie, ale teraz jak będę mieć nową płytę, i działające porty usb to można na spokojnie przerobić go na zewn.

• Upvote 1
Opublikowano
W dniu 24.02.2025 o 10:42, aureumchaos napisał(a):

Ma ktos ten bios w msi tomahawk x870 wifi? Ja siedze na 1 jaki byl do tej plyty i sie boje aktualizowac...

image.png.213a7a51d4239b474bedd3460727573c.png

Tyle tych procow 9800x3D juz padlo ze sam nie wiem czy ruszac czy zostawic na 1 jak dziala od premiery proca. 

Ja mam, tyle że u mnie siedzi r5 7500f. Wyjściowy bios miałem chyba z sierpnia więc nic nawet na nim nie kombinowałem, od razu flash. Boot loopa złapałem z początku, ale po wyjęciu pendriva na którym był bios problem zniknął. Inna sprawa że z godzinę walczyłem zanim na to wpadłem :)

• Thanks 1