Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 7.01.2025 o 07:29, Radio Tirana napisał(a):

Przeklejam polskie ceny dla tych, co dopiero wstali, nie musicie przekopywać tematu 

RTX 5090 - Od 10 299 złotych
RTX 5080 - Od 5199 złotych
RTX 5070 Ti - od 3899 złotych
RTX 5070 - od 2849 złotych

5090 Ventus tylko 13100zł na Morele. Mała pomyłka :)

Opublikowano
3 godziny temu, misieq napisał(a):

To ja jednak dziękuję i zostaje z 4080 na razie. Może wymienię na 4090 jeżeli stanieją używki po premierze nowych.

nie opłaca mi się sprzedawać GPU za 3500 żeby drugie tyle dokładać do 20% wydajności 

To nie są ostateczne ceny.

Opublikowano
14 godzin temu, some1 napisał(a):

image.thumb.png.74880092979b9c01043415a44baf8571.png

Co najmniej (jak sądzę) 14 letnie auto i ... 9800X3D + RTX 4090 ;) To mi przypomina mem z krainy rowerów:

image.png.3e1e63ce21249e09bce49bddbdadd88f.png

Swoją drogą ciekaw jestem ankiety wartość komputera vs wartość samochodu, którym jeżdżą forumowicze ;) 

Nie spodziewałem się takie wylewu postów o RTX 5XXX skoro to ma być taka chu.... z patatajnią, przestałem już czytać wszystko lecz co kilka dni wpadam zobaczyć ile stron przybyło. 

Pisałem to już na forum pclab przed premierą RTX 4XXX więc i teraz powtórzę: DLSS i inne techniki to przyszłość niezależnie ile zabobonów czy zaklinania rzeczywistości sceptycy wyleją. 

Te techniki będzie coraz lepsza. Już teraz DLSS (bez FG) jest nieodróżnienia (vide post @PiPoLiNiO ze przykładami z wczoraj chyba) więc jestem pewny, że podobnie będzie z FG. 

Sam jeżeli tylko mogę to gram z DLSS+FG bo nie widać istotnej różnicy (bez doszukiwania się na siłę zwykle z nosem w ekranie) a działa o wiele lepiej. Jak to forum nie zniknie (jak pclab) to chętnie wrócę do tego postu za kilka lat ;) 

• Like 1
  • Haha 3
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, IceMan napisał(a):

Tak widzę trochę się tu uspokoiło po zobaczeniu cen "msrp" w pln.

Wszyscy się chyba do roboty wzięli żeby dorobić brakujące $$$ ;) :D

Ja urlopuję teraz i się op  :)

Ja swoją 4090 sprzedałem z miesiąc temu z 7500.

Edytowane przez lysyn
Opublikowano
1 minutę temu, IceMan napisał(a):

Tak widzę trochę się tu uspokoiło po zobaczeniu cen "msrp" w pln.

Wszyscy się chyba do roboty wzięli żeby dorobić brakujące $$$ ;) :D

Wszystko zostało już powiedziane a jeszcze ktoś tu dosadnie wspomniał że niektórzy gadać o tych kartach to potrafią więcej niż na nich grać :hihot:

Opublikowano
20 minut temu, lysyn napisał(a):

Ale żeby teraz 100% dopłacić za 30% wydajności (chyba) to z deka za dużo.

Dla jednego przesada, a innego nie bo ma z takiej zmiany funn. Nie ma co wnikać czy zmiana jest uzasadniona bo przeważnie w topce sprzęt się zmienia bez żadnego uzasadnienia ;) 

Opublikowano
9 godzin temu, VRman napisał(a):

A co jeśli AMD miało świetne karty w rasterze, ale uznało, że się nie opłaca, bo gracze będą nakręceni na RT i AI tak mocno, że to zignoruję i przez to te karty odniosą klapę? W sensie, że nikt nie kupi kart AMD za 6000zł jeśli na nich nie dostanie topowego AI i przynajmniej porównywalnego PT.

A ja myślę, że jak by mieli to by dali i właśnie mogli by powalczyć ceną. Nie mają więc dają to co mają. A myślę tak na przykładzie CPU i całej historii Ryzenów.

Opublikowano
55 minut temu, crux napisał(a):

Pisałem to już na forum pclab przed premierą RTX 4XXX więc i teraz powtórzę: DLSS i inne techniki to przyszłość niezależnie ile zabobonów czy zaklinania rzeczywistości sceptycy wyleją. 

Te techniki będzie coraz lepsza. Już teraz DLSS (bez FG) jest nieodróżnienia (vide post @PiPoLiNiO ze przykładami z wczoraj chyba) więc jestem pewny, że podobnie będzie z FG. 

Sam jeżeli tylko mogę to gram z DLSS+FG bo nie widać istotnej różnicy (bez doszukiwania się na siłę zwykle z nosem w ekranie) a działa o wiele lepiej. Jak to forum nie zniknie (jak pclab) to chętnie wrócę do tego postu za kilka lat ;) 

Oczywiście z tym że DLSS i inne oszukiwacze nie znikną to pełna zgoda bo karty sa po prostu za słabe aby renderować natywne rozdzielczości ale nie widzieć różnicy między natywna rozdzielczością a DLSS to już trzeba być ślepym.

A to co pokazał @PiPoLiNiO to można sobie o kant dupy rozbić.

Jeszcze raz powtórzę, porównywanie różnic w jakości miedzy natywna rozdzielczością a DLSS robi się w ruchu a nie na statyce.
Bo na statyce nigdy nie zobaczycie problemów DLSS, nigdy.

obraz.thumb.png.6511aecbf8e95aa87b839f751419d5fe.png

8e42wfrtilbe1.png

T1xj8Hx.jpeg

Tak oglądacie te pokazy Nvidii ze nawet nie kumacie na co patrzycie.
Nvidia pokazała ze właśnie transformer poprawia to o czym pisze.

• Upvote 3
Opublikowano
Teraz, PiPoLiNiO napisał(a):

Nowy dzień, i znowu PiPoLiNiO w poście Kadajo :D

Moje porównanie jest okej. Ty nie chcesz jedynie przyswoić, że ono miało pokazać czy jest mleko czy nie. Nic innego :) Jak widać po palmach, zdało swoją rolę. Inna rzecz, że żeby to zobaczyć to trzeba to zdjęcie sobie przybliżyć, a w normalnej grze tego nie zrobisz :)

Nie rozśmieszaj mnie :)

• Haha 1