Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Teraz, Necronom napisał(a):

Wymianę 4090 na 5080 chyba można w jednym przypadku uargumentować. Jak już się gwara na 4090 skończyła i nie się żadnego ubezpieczenia a znajdzie się nabywca co i tak by to wziął za dobrą cenę. Niestety w tym przypadku przesiadka z topu na top to nawet nie dopłata co zapłata jeszcze raz tyle i próg jest wysoki. Więc albo bulić słono, albo downgrade. Niemniej to downgrade i trzeba być świadomym, a próba odwrócenia tego w drugą stronę i jeszcze bronienie to ja się nie dziwię, że NV będzie doić jak to się widzi.

I tak właśnie zrobiłem. Gwara się kończyła i jeleń się znalazł - TAK JELEŃ LUB IDIOTA kupi karte za 8k u schyłku GW.

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, SylwesterI. napisał(a):

Ludzie kupowali 4060 i piali z zachwytu %-), każda potwora znajdzie swojego amatora

Akurat w porównaniu z RTX 4060ti to całkiem udane GPU

Teraz, zozolek napisał(a):

I tak właśnie zrobiłem. Gwara się kończyła i jeleń się znalazł - TAK JELEŃ LUB IDIOTA kupi karte za 8k u schyłku GW.

Świeża gwarancja to akurat solidny argument.
Niektórzy mają szczęście, że im GPU pada miesiąc po gwarancji a potem płacz i zgrzytanie zębów.

Edytowane przez Lameismyname
Opublikowano
Teraz, Lameismyname napisał(a):

Czepiacie się kolegi @zozolek
Chciał downgrade, ma downgrade.
Każdy jest kowalem swojego losu i wydaje ciężko zarobione pieniądze po swojemu.
Na pewno rachunki z PGE będą niższe, bo tutaj tylko 360W no i dodatkowe fake klatki.
W przyszłości pewnie też to GPU będzie lepiej cenę trzymało bo jest po prostu z nowszej serii.
Więcej argumentów ciężko znaleźć tak szczerze.

To też już obalone, bo po oc 5080 jest słabszy od stockowego 4090, a nie ma problemu undervoltować 4090 zachowując zegary stock, a nawet podbite i karty ciągną tyle, co ocowana 5080

prędzej stabilnie undervoltujesz 4090 niż podkręcisz 5080, żeby się do niego zbliżył

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Kadajo napisał(a):

@zozolek

Ale nikt ci nie bronił zrobić downgrade, przestań tylko wymyślać i zaklinać rzeczywistość ze RTX 5080 ma wydajnosc RTX'a 4090 :hihot:

A Ty przestań wymyśkać że rtx 4090 robi miazgę z 5080.

Bo przypuszczam że obie karty widziałeś na YT.

Edytowane przez zozolek
Opublikowano

Dzisiaj upolowałem 5080 w Komputroniku, ale po zamówieniu mam taki komunikat:

Zamówienie zawiera pozycje wymagające uwagi Obsługi.
W Państwa zamówieniu brakuje produktu:
MSI GeForce RTX 5080 16G VENTUS 3X OC DLSS 4 .
Towar został domówiony, czekamy na potwierdzenie dostępności i terminu dostawy uzupełniającej.

Czy karta w ogóle dojdzie? Może uda się ewentualnie z Asusem w wersji Prime OC - która z tych dwóch będzie lepszym wyborem?

• Sad 1
Opublikowano (edytowane)
37 minut temu, Kadajo napisał(a):

Tylko wtedy miałbyś tylko złą cenę, a tak masz złą cenę i kiepskie parametry :E
Cena wreszcie się wyrówna, a parametry z dupy zostaną :D

5080 skrojony ~5% nad 4090 to dalej było by słabo, nie tragicznie jak obecnie, ale dalej słabo.

Gdzie 4080 nad 3090 robił przecież ~30% :E 

Czyli mniej więcej tyle ile obecnie robi 5090 nad 4090 :rotfl2:

Edytowane przez lukadd
Opublikowano

Nawet MFG nie ratuje 5080 a jeszcze zwiększa IL.

1 minutę temu, zozolek napisał(a):

Dawaj dawaj, atakuj mnie dalej zobaczymy jak daleko zajedziesz :hihot:

sassy-cats.gif

2 minuty temu, Danio napisał(a):

Towar został domówiony, czekamy na potwierdzenie dostępności i terminu dostawy uzupełniającej.

Czy karta w ogóle dojdzie? Może uda się ewentualnie z Asusem w wersji Prime OC - która z tych dwóch będzie lepszym wyborem?

Kupiłeś kartę której nie maja na stanie...

Opublikowano
3 minuty temu, lukadd napisał(a):

5080 skrojony ~5% nad 4090 to dalej było by słabo, nie tragicznie jak obecnie, ale dalej słabo.

Gdzie 4080 nad 3090 robił przecież ~30% :E 

Czyli mniej więcej tyle ile obecnie robi 5090 nad 4090 :rotfl2:

Ja cały czas uważam ze aktualny RTX 5080 to jest po prostu powtórka z RTX'a 4080 12GB.

A "prawdziwego" RTX'a 5080 Nvidia ma zapewne już gotowego tylko sobie spokojnie poczeka.

Kto wie może nawet zobaczymy RTX'a 5090 Ti.

• Like 1
Opublikowano
11 minut temu, Danio napisał(a):

Nie ma, pewnie przyjmowali coś na stan do któregoś salonu i musiała się pokazać.  

Opublikowano
7 minut temu, zozolek napisał(a):

Realnie to jest ta sama wydajnosc bo 4090 robisz undervolting 350-400W zależy. Czasem po prostu lekki czasem wiekszy, tak wiele sie nie traci, z reguły undervolting polega na tym, aby miec fabryczna wydajnosc przy nizszym TDP. 5080 idzie OC. Wiec te karty sa mniej wiecej podobnej wydajnosci (z tym ze w 4090 drzemie wiekszy potencjał). W dodatku maja x3 i x4. Nie wiem jak to działa wiec sie nie chce wypowiadac. Ale dla mnie x2 na 4070Ti to jest bajka. Działa wyśmienicie. przy 90fps, ciagnie z 45fps. TV czy Monitor (TV ma szybkosc matrycy 5ms , monitor 0.3ms). Tu i tu działa VRR tudziez adaptive sync z frame gen i z HDR. Wiem ze x2 jest super, natomiast nie wiem jak to wygalda z x3 czy x4, bo ponoc jest pogorszenie jakosci obrazu. Jakis YT pokazywał ze najlepiej nie przekraczac x3 i x3 działa całkiem nieźle. Inny, że w 1 grze działa super w drugiej lepiej pozostac przy x2. Z mojej perspektywy zmiania 4090 na 5080 to jednak jest upgreade, mały ale jest, dajacy wiekszy wachlarz mozliwosci. Uzycie np monitora 175Hz lub 200 czy 240hz z frame gen x3 lub x4 daje tez znaczące obnizenie zuzycia energii. Dla niektorych jest to zaleta. Nie kazdy chce sie gotowac przy 4090 lub 5090 odkreconego na 500W

Opublikowano
W dniu 25.12.2024 o 21:24, Lameismyname napisał(a):

5090 -> 14000zl

5080 -> 10000zl

5070ti -> 7000zl

5070 -> 5500zl

5060ti -> 3500zl

5060 -> 2000zl

Hehe

Widzę realnym cenom blisko do moich pesymistycznych wróżeń z grudnia.
ASUS TUF 5070ti w zakładce raty ME mają "Wartość produktu" 4999zł ;)

Opublikowano
2 minuty temu, maxmaster027 napisał(a):

Realnie to jest ta sama wydajnosc bo 4090 robisz undervolting 350-400W zależy. Czasem po prostu lekki czasem wiekszy, tak wiele sie nie traci, z reguły undervolting polega na tym, aby miec fabryczna wydajnosc przy nizszym TDP. 5080 idzie OC. Wiec te karty sa mniej wiecej podobnej wydajnosci (z tym ze w 4090 drzemie wiekszy potencjał). W dodatku maja x3 i x4. Nie wiem jak to działa wiec sie nie chce wypowiadac. Ale dla mnie x2 na 4070Ti to jest bajka. Działa wyśmienicie. przy 90fps, ciagnie z 45fps. TV czy Monitor (TV ma szybkosc matrycy 5ms , monitor 0.3ms). Tu i tu działa VRR tudziez adaptive sync z frame gen i z HDR. Wiem ze x2 jest super, natomiast nie wiem jak to wygalda z x3 czy x4, bo ponoc jest pogorszenie jakosci obrazu. Jakis YT pokazywał ze najlepiej nie przekraczac x3 i x3 działa całkiem nieźle. Inny, że w 1 grze działa super w drugiej lepiej pozostac przy x2. Z mojej perspektywy zmiania 4090 na 5080 to jednak jest upgreade, mały ale jest, dajacy wiekszy wachlarz mozliwosci. Uzycie np monitora 175Hz lub 200 czy 240hz z frame gen x3 lub x4 daje tez znaczące obnizenie zuzycia energii. Dla niektorych jest to zaleta. Nie kazdy chce sie gotowac przy 4090 lub 5090 odkreconego na 500W

Miej na uwadze, że żadna merytoryczns dyskusja nie będzie miała miejsca

Np. patrz posty  @SylwesterI. jest świetny w tym co robi i sprawia mu to masę radości.

Opublikowano
2 minuty temu, Kadajo napisał(a):

Ja cały czas uważam ze aktualny RTX 5080 to jest po prostu powtórka z RTX'a 4080 12GB.

A "prawdziwego" RTX'a 5080 Nvidia ma zapewne już gotowego tylko sobie spokojnie poczeka.

Kto wie może nawet zobaczymy RTX'a 5090 Ti.

Mogą mieć i mogą wydać lepszego 5080 kilka/kilkanaście %. Tyle, że to nic tak naprawdę nie zmienia.

W tej nowej generacji, tak naprawdę to jedynie 5090 można nazwać 5080tką gdyby patrzeć po wzrostach wydajności.
To jedyna karta która ma obecnie te 30-35% wzrostu nad 4090 czyli jest taką 5080tką jaka powinna być.
Tylko to powinno być z poborami na poziomie ~350, a nie 600W :E 

Bida z nędzą ogólnie i jeszcze 600W, aby osiągnąć takie wyniki za takie hajsy.

• Upvote 2
Opublikowano
1 minutę temu, lukadd napisał(a):

Mogą mieć i mogą wydać lepszego 5080 kilka/kilkanaście %. Tyle, że to nic tak naprawdę nie zmienia.

W tej nowej generacji, tak naprawdę to jedynie 5090 można nazwać 5080tką gdyby patrzeć po wzrostach wydajności.
To jedyna karta która ma obecnie te 30-35% wzrostu nad 4090 czyli jest taką 5080tką jaka powinna być.
Tylko to powinno być z poborami na poziomie ~350, a nie 600W :E 

Bida z nędzą ogólnie i jeszcze 600W, aby osiągnąć takie wyniki za takie hajsy.

No to tez jest racja. Ta generacja jest ciężka do zaakceptowania z perspektywy wydajności generacja vs generacja.

Oby się to sprzedawało jak najgorzej.

• Like 1