Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
11 minut temu, sovas napisał(a):

Ciekawe rozwiązanie. Skoro to niby lepszy przewód i nie dają go w zestawie z zasilaczem, tylko trzeba sobie dokupić.

Zamówiłem już jakiś czas temu zestaw, że względu na oplot, tylko trzeba czekać. Jak przyjdzie porównam z kablem stockowym i dam znać 

• Upvote 1
Opublikowano
24 minuty temu, sovas napisał(a):

Ten nie będzie pasować, bo ja mam type 5 micro fit.

Takie coś znalazłem.

https://www.corsair.com/pl/pl/p/pc-components-accessories/cp-8920323/premium-individually-sleeved-12-4pin-pcie-gen-5-12v-2x6-600w-cable-type-5-gen-5-black

https://www.corsair.com/pl/pl/p/pc-components-accessories/cp-8920350/corsair-type-5-psu-90-12v-2x6-style-b-cable-cp-8920350

Ciekawe rozwiązanie. Skoro to niby lepszy przewód i nie dają go w zestawie z zasilaczem, tylko trzeba sobie dokupić.

Ten kątowy przewód będzie ok. Ten przewód, który posiadasz spełnia założone standardy, chcesz przewód premium, to płacisz premium.

Opublikowano (edytowane)

@ODIN85 Type4, duże złącza do mojego nie pasują. Zamawiam ten bo niby na magazynie jest 12V-2x6 600 W, typu 5

Ciekawe, czy wygląda jak na tym renderze - piny równo do końca. Niby 12V-2x6 powinien mieć dłuższe piny od 12VHPWR.

W moim martwi mnie trochę jakość wykonania tej wtyczki, nie rusza się bardzo, ale po prostu te piny nie są równo ułożone :/

image.thumb.png.c2a2eb3c3a866250e0e794e80e6340c9.png

dla porównania z moim :D
image.thumb.png.c532c37edce560e953e979d45e9c1aca.png

Edytowane przez sovas
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, sovas napisał(a):

@ODIN85 Type4, duże złącza do mojego nie pasują. Zamawiam ten bo niby na magazynie jest 12V-2x6 600 W, typu 5

Ciekawe, czy wygląda jak na tym renderze - piny równo do końca. Niby 12V-2x6 powinien mieć dłuższe piny od 12VHPWR.

W moim martwi mnie trochę jakość wykonania tej wtyczki, nie rusza się bardzo, ale po prostu te piny nie są równo ułożone :/

image.thumb.png.c2a2eb3c3a866250e0e794e80e6340c9.png

dla porównania z moim :D
image.thumb.png.c532c37edce560e953e979d45e9c1aca.png

ja mam ten type 5

https://www.corsair.com/pl/pl/p/pc-components-accessories/cp-8920324/premium-individually-sleeved-12-4pin-pcie-gen-5-12v-2x6-600w-cable-type-5-gen-5-white?srsltid=AfmBOor-zrUTLTzRcqaajIL_g5w3vLAnRC-nyTEfnIFV0groHClsfwHf

ponad rok, wczoraj 1,5h w silent hill rmk, 350-375 W, temp na wtyczce 45C

aaaaaa

w tytule 12V-2x6 600 W

w opisie 12VHPWR

a ja kupowałem jako  12VHPWR

więc wtyczka czy  gniazdo zmienione? piny?

Edytowane przez bofff
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Mam RM1000x 2021 i do tego zasilacza dedykowany prosty kabelek gen5 type 4 i jest to 12VHPWR.

Na stronie Corsaira jest tabelka.

Kabelek kątowy type4 to już jest 12V-2x6 ale nigdzie niedostępny.

5080 mam podłączonego przez wireview ( 12VHPWR ) i kabelek Corsaira też 12VHPWR ( CP-8920331 ) czyli ten starszy typ.

12VHPWR ( CP-8920331 ) type4 wygląda tak:

IMG_20250212_131530.thumb.jpg.671cbc00272eeb71f46a4b4e35e9fab1.jpg

Edytowane przez ket_rab
Opublikowano
2 minuty temu, PiPoLiNiO napisał(a):

No nie TYLKO, bo to Ci pozwala na start stwierdzić czy Twój kabel jest okej. Przecież nagle na drugi dzień nie będzie działać inaczej jak go nie wypniesz.

Na drugi dzien moze nie ale poczekaj trochę. Kabel to nie betonowy słup.

Poza tym co nie monitoring to monitoring co ty tutaj za jakieś głupoty wymyślasz że nie tylko.

Opublikowano (edytowane)

Panowie o co ta spina,nic wam się nie stanie,na biednych nie trafiło spali się kupicie nowe karty i zasilacze.Jesteście bogaci niż 85% społeczeństwa.Zachowajcie odpowiednie maniery do statusu.

Pytam poważnie proszę o nie wyśmiewanie.

Edytowane przez CzerwonyJohn
  • Haha 1
Opublikowano

Ehh szkoda gadac. Karty za milion sestercji z praktycznie wada fabryczna sprzedawane bez żadnych konsekwencji dla producentów.

A na końcu usłyszysz jeszcze ze to twoja wina bo źle podłączyłeś kartę.

Opublikowano

W sumie to Asus tez nie jest tutaj jakiś święty bo jakby byli tacy super to każda ich karta z topowym GPU powinna mieć ten monitoring. A tutaj widac ze doskonale wiedza o problemach ale dali monitorowanie tylko w 2 najdroższych konstrukcjach.

• Upvote 1
Opublikowano
Teraz, Kadajo napisał(a):

Ehh szkoda gadac. Karty za milion sestercji z praktycznie wada fabryczna sprzedawane bez żadnych konsekwencji dla producentów.

A na końcu usłyszysz jeszcze ze to twoja wina bo źle podłączyłeś kartę.

Mało tych kart w Ameryce ale jak już na kupują i domy popalą i ktoś zginie.Paredzieśiąt pozwów może by zmusiło Ich do dopracowania kart,by nic nie paliły.Pewnie nic to nie da..

Opublikowano

No taki monitoring to możesz sobie ręcznie miernikiem za 100zł na start zrobić :D

Wiadomo apka fajna, ale nie uchroni niestety karty przed upaleniem.

Szkoda, że nie dali jakiegoś automatu zabezpieczającego.

Pewnie dałoby się to łatwo doprogramować.

Opublikowano
Teraz, sovas napisał(a):

No taki monitoring to możesz sobie ręcznie miernikiem za 100zł na start zrobić :D

Wiadomo apka fajna, ale nie uchroni niestety karty przed upaleniem.

Wstaw sobie mini kamerę termo i monitoruj smartfonem będziesz bezpieczny ,kabel zbliży się do krytycznej granicy to wyłączysz.

Opublikowano
7 minut temu, CzerwonyJohn napisał(a):

Mało tych kart w Ameryce ale jak już na kupują i domy popalą i ktoś zginie.Paredzieśiąt pozwów może by zmusiło Ich do dopracowania kart,by nic nie paliły.Pewnie nic to nie da..

Do pożaru to moze nie bo karta i zasilacz pewnie prędzej się uszkadza niż do tego dojdzie, chociaż różnie to bywa w życiu.

Na testach GN w czasie afery z 4090 Steve dosłownie gotował gniazdo 1 generacji ale ogień się nigdy nie pojawił.