Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 minut temu, BarBar009 napisał(a):

Nie rób im tego i niech nie kupują VENTUSA ani tym bardziej INSPIRE. Miejmy godność, ta karta nie jest więcej warta niż MSRP. Tam jedynie 5090 TRIO był w miarę OK cenie jak na obecne warunki.

Jak już ktoś kupi to polecam Wkładki 3M przeciwhałasowe wielokrotnego użytku

https://www.3mpolska.pl/3M/pl_PL/p/c/srodki-ochrony-indywidualnej/ochrona-sluchu/wkladki-przeciwhalasowe/

Wiele osób nadal narzeka na słabą dostępność to chciałem dać światełko w tunelu. Ogólnie sam zamówiłem Ventusa póki te ceny są jakie są... O ile kiedykolwiek ceny się unormują to sprzedam tego Ventusa i dołożę te pare groszy do karty z lepszym chłodzeniem, ale może bliżej msrp bo większość 5080 z lepszymi chłodzeniami po ponad 7k pln się ceni w chwili obecnej dlatego musiałem wybrać bieda wersje i to przepłaciłem pare groszy tak czy siak

• Upvote 2
Opublikowano
6 minut temu, Brolly napisał(a):

Ja nie wiem ci co płaczą na głośne karty wy macie kompa gdzie dziecko śpi albo żona/dziewczyna? ja mam słuch wręcz muzyczny i drażnią mnie różne dźwięki ale nigdy się tak nie sram o głośność karty graficznej jak tutaj ludzie XD kompa mam po prawej pod biurkiem ale biurko otwarte na dole jest.

No i do tego w gry i tak nie grają a przecież w idle każda karta jest bezgłośna:E

• Haha 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, FszoQ napisał(a):

Wiele osób nadal narzeka na słabą dostępność to chciałem dać światełko w tunelu. Ogólnie sam zamówiłem Ventusa póki te ceny są jakie są... O ile kiedykolwiek ceny się unormują to sprzedam tego Ventusa i dołożę te pare groszy do karty z lepszym chłodzeniem, ale może bliżej msrp bo większość 5080 z lepszymi chłodzeniami po ponad 7k pln się ceni w chwili obecnej dlatego musiałem wybrać bieda wersje i to przepłaciłem pare groszy tak czy siak

uchhh MSRP płaciłem na Phenixa i już mi było, źle bo to za drogo. Ale 6400 za Ventusa...

Edytowane przez BarBar009
Opublikowano
Godzinę temu, ju-rek napisał(a):

Pamietajcie ze to ważne 1minute :P To kruczek by było że karta jest msrp... oczywiscie w chwili premiery i na te kilkadziesiat sztuk co wrzuca... obecnie ventusy 5080 niby msrp w sklepie msi sprzedaja +1k :P wiec nie wyciagajcie pochopnych wniosków... to tylko dla snajperów w chwili premiery....

Swoja droga zabawn, nae premiere 5080/5090 wszyscy bronili nvidi, ze z racji na krótki termin do premiery nie zdazyli narobić etc. przy 5070 bedzie lepiej.... A co piszą źródła teraz odnosnie 5070ti.... że liczby ponoć sa jescze niższe niz były przy 5080/5090 :PPPPP Ta firma nie przestanie mnie zadziwiac :P

Opublikowano
1 minutę temu, BarBar009 napisał(a):

uchhh MSRP płaciłem na Phenixa i już mi było, źle bo to za drogo. Ale 6400 za Ventusa...

No teraz w sklepie MSI po tyle lata.. Mi się udało za 6100 + kw z Olxa nówkę, ale co z tego jak to nadal przegięcie pałki i ja o tym wiem, ale nie chce mi się czekać kolejne pół roku bo już bez gpu jestem od lipca zeszłego roku. Wtenczas udało mi się zakupić 2x 4090 po 5700 raz i za 6k i sprzedałem je z zyskiem wtedy, ale gdybym wiedział że będzie tak jak jest teraz z 5080 to nigdy w życiu bym nie opylił 4090.

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, ODIN85 napisał(a):

Za 5299 jest dobry:E

Może za rok :wariat: kumpel zmienia platformę i nie wie co ma kupić utknął na 7800 xt dziś prawie kupił tego https://www.x-kom.pl/p/1315859-karta-graficzna-nvidia-pny-geforce-rtx-5080-oc-16gb-gddr7-dlss4.html za 6200 zł u nas w mieście używany kilka dni ale się rozmyślił :E

xD

Edytowane przez Brolly
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, ODIN85 napisał(a):

Tu i tak każdy robi uv,swoją krzywą ustawia więc nie wiem skąd ta niechęć do najtańszych modelí.

Z doświadczenia, miałem Ventusy i to jest najgorsze co mogło mnie spotkać. Oczywiście są też plusy np. że MSI mają nisko ustawione obroty wentylatorów na 30%, a nie jak niektórzy: Pasyw -> a później wichura na 1200-1300rpm na minimum... Gdzie wiadomo karta czasem lubi się włączyć przy "małym obciążeniu".

Edytowane przez BarBar009
Opublikowano

UV + lekkie OC nadal najlepsza metoda poprawy fabryki :cool:

Kto te karty trzyma na stock.

Ciekawe jak taki 5080 Ventus po takim zabiegu sie sprawuje.

Choc nie, nie dal bym za niego 6k.

Ale ceny nowych 4080 super tez z koleii nie zachecaja, juz ponad 6000 rozne modele stoja.

To moze jednak lepiej jakies 5080 w podobnej cenie brac.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, P.Wiśnia napisał(a):

Nie, to karta z reddita.

I nie youtubera/recenzenta tylko zwykłej osoby której została wysłana bo sprzedawca ma gdzieś embargo.

https://videocardz.com/newz/redditor-receives-geforce-rtx-5070-ti-graphics-card-two-days-before-launch

Faktycznie nie doczytałem... Szkoda że u nas nie ma takich pochopnych sprzedawców co by sie wyprzedało zanim scalperzy zgola :P

Edytowane przez marioking
Opublikowano

Dzisiaj bawiłem się trybem cichym w msi center. Suprim po OC 3200mhz + ryzen 9800x3d, z tym że wentylatory obudowy działały na 574rpm, wentylatory 140mm. Brzęczenie muchy bym prędzej usłyszał bo komputer kompletnie cichy. Temp tak na karcie jak i Procku ledwo przekraczają 50c w stalkerze 2 na 3440x1440p na full detalach. To normalne? Wy jakie macie rpm w obudowach ?