Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, Kadajo napisał(a):

Nie ma cichych kart jeśli chodzi o cewki.

Są tylko głośne kompy i głusi użytkownicy

:hihot:

Każde GPU gra cewkami.

Ale są naprawdę znaczne różnice w ich głośności. Od poziomów, że słychać w drugim pokoju po poziomy, że musisz przykładać ucho przy otwartej budzie.

A to, że ludzie potrafią mieć na stock kompy gdzie wentyle w budzie napierdzielają 1500rpm to już inna strona :E 

Mam obecnie kilka GPU na chacie, miałem inne i najgłośniejszy z cewek co obecnie mam jest Strix 3080 na stock, ale jeszcze bez tragedii jak jest zamknięty w budzie. Po UV cewki na nim dosłownie milkną. Zależność jest identyczna na różnych kilku zasilaczach.

6 minut temu, skunRace napisał(a):

Dlatego jak karta gra przy kilkuset fpsach, a wtedy każda zagra i często tak nagrywane są takie filmiki to nie ma sobie co tym głowy zawracać. Gorzej jak cewki tak grają już przy okolicach 100fpsów,

Nie ma, aż takiego znaczenia czy to jest kilkaset czy 100fps, ważne, aby gpu nie leciało na limicie. Bo jak w jakiejś mało wymagającej gierce dasz lock 100fps to będzie leciała na np. 60% jej mocy.

Ogólnie chodzi o obciążenie GPU, będzie wysokie to cewki będą grały mocniej w takim trefnym modelu. Dodatkowo zmiany obciążenia ruch myszą w grze będzie powodował zmiany tonów w zależności jak obciążenia na GPU się zmieniają.

Edytowane przez lukadd
Opublikowano (edytowane)

No przecież nie bede siedzial z glowa w obudowie :D

Taki mam setup to tak stoi :)

Ale zakladam ze jakby cewki nakurzaly to nawet komp pod biurkiem i do tego zamknięty by roznicy nie robil i tak byloby slychac.

Edytowane przez Zachy
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

23 minuty temu, lukadd napisał(a):

Każde GPU gra cewkami.

Ale są naprawdę znaczne różnice w ich głośności. Od poziomów, że słychać w drugim pokoju po poziomy, że musisz przykładać ucho przy otwartej budzie.

A to, że ludzie potrafią mieć na stock kompy gdzie wentyle w budzie napierdzielają 1500rpm to już inna strona :E 

Mam obecnie kilka GPU na chacie, miałem inne i najgłośniejszy z cewek co obecnie mam jest Strix 3080 na stock, ale jeszcze bez tragedii jak jest zamknięty w budzie. Po UV cewki na nim dosłownie milkną. Zależność jest identyczna na różnych kilku zasilaczach.

Nie ma, aż takiego znaczenia czy to jest kilkaset czy 100fps, ważne, aby gpu nie leciało na limicie. Bo jak w jakiejś mało wymagającej gierce dasz lock 100fps to będzie leciała na np. 60% jej mocy.

Ogólnie chodzi o obciążenie GPU, będzie wysokie to cewki będą grały mocniej w takim trefnym modelu. Dodatkowo zmiany obciążenia ruch myszą w grze będzie powodował zmiany tonów w zależności jak obciążenia na GPU się zmieniają.

Chodziło mi o to, że są karty, które nawet w bardzo wymagającej grze, gdy karta jest obciążona na 100% przy nie tak dużej ilości klatek, cewek praktycznie nie słychać. Oczywiście po przyłożeniu ucha do GPU każda wyda jakiś dźwięk. Za to w menu niektórych gier, bez włączonej synchronizacji gdzie czasem leci 400-800fps i więcej. Nawet jak podczas użycia 100% GPU w wymagającej grze było cicho. Tak cewki w menu gry przy tak dużej ilości fpsów słychać tak tragicznie jak na tych filmikach. Przynajmniej jak tak miałem w niejednej karcie. Najgłośniejsze jakie mi się trafiły pod byle jakim obciążeniem to był Strix GTX 970 i 980. Tyle lat minęło i przy Asusie już taka łatka pozostanie, że najłatwiej trafić świerszcza to Asus :E

Edytowane przez skunRace
Opublikowano
1 minutę temu, Tester Wrażeń napisał(a):

Kurcze, czyli dwie osoby, co mówią, że nie słychać cewek - mają kompa pod biurkiem :/

Zbytnie uproszczenie. Słychać je wyraźnie zanim zaczną wentyle odlatywać więc na widzie byłyby słyszalne na 100%. Jak włożyć głowę w kompa, to trzeba się dobrze wsłuchać, coby oddzielić cewki od głosu chłodzenia.

• Like 1
Opublikowano
4 minuty temu, Marcusfff napisał(a):

Słychać tylko pod obciążeniem, ale tyle, że stockowe wiatraki go zagłuszają. Komp stoi pod biurkiem otwarty, bo się nie domknie %-)

Na ile RPM chodzą te stock wentyle, ile sztuk i jakiej wielkości?

Opublikowano
1 minutę temu, Zachy napisał(a):

No przecież nie bede siedzial z glowa w obudowie :D

Taki mam setup to tak stoi :)

Ale ja Ci nic nie zarzucam, tylko agonalnie komentuje :Crash:

1 minutę temu, Marcusfff napisał(a):

Zbytnie uproszczenie. Słychać je wyraźnie zanim zaczną wentyle odlatywać więc na widzie byłyby słyszalne na 100%. Jak włożyć głowę w kompa, to trzeba się dobrze wsłuchać, coby oddzielić cewki od głosu chłodzenia.

Dla mnie wazne, zeby nie graly na pulpicie, a w obciazeniu, zeby nie wychodzily ponad szum wentylatorow. Jesli tak by bylo? Topka.

Opublikowano
4 minuty temu, Tester Wrażeń napisał(a):

Kurcze, czyli dwie osoby, co mówią, że nie słychać cewek - mają kompa pod biurkiem :/

Jak cewki dobrze grają to nie ma bata czy komp na biurku, czy pod. W całym pokoju będzie słychać tak się to niesie.

Tylko kwestia na ile chodzą wentyle w budzie bo jak lecą 140tki i to jeszcze jakieś słabe napierdzielające łożyskami w kilka sztuk te 1200-1500rpm to faktycznie to wszystko się wymiesza w jednym szumie :E

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, lukadd napisał(a):

Na ile RPM chodzą te stock wentyle, ile sztuk i jakiej wielkości?

Cztery są, ale w parametry wentyli się nie wgłębiałem, bo i tak spadną. Karta ma fanstop.

9 minut temu, Tester Wrażeń napisał(a):

Dla mnie wazne, zeby nie graly na pulpicie, a w obciazeniu, zeby nie wychodzily ponad szum wentylatorow. Jesli tak by bylo? Topka

No to tyle to mam osiągnięte na nastawach z pudełka zakładając, że komp jest pod biurkiem.

Mam też wrażenie, że trochę przycichły po tym, jak trochę popracowały.

Edytowane przez Marcusfff
Opublikowano
Teraz, Marcusfff napisał(a):

Cztery są, ale w parametry wentyli się nie wgłębiałem, bo i tak spadną. Karta ma fanstop.

No to tyle to mam osiągnięte na nastawach z pudełka zakładając, że komp jest pod biurkiem.

Mam też wrażenie, że trochę przycichły po tym, jak trochę popracowały.

No ja będę miał na pewno na biurku, więc musiałaby mi się trafić dobra sztuka.

Opublikowano (edytowane)

Wydajność pomiędzy 4070 Super a 4070Ti. Bieda straszna jak te 12 GB przestanie wystarczać.

Edytowane przez muszka