Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 minut temu, Dr_bb napisał(a):

Odnosnie kultury pracy to Gainward 4090 byl bardzo w porzadku. Nawet szum wentyli byl przyjemny jak sie juz rozkrecil. Nie wiem co odstawili przy 5090….

Nic, 575/600W zrobiło swoje. Po UV do 400-450W będzie ok.

Opublikowano
17 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

@Phoenix. Czyli jak wrzucą Astral to już sobie nie kupie bo kupiłem TUF?

To chodzi o osoby notorycznie skupiajace np karty w mrsp z botami wystawiajace na olx ;) No i chyba nie kupujesz kilku kart na raz w jednym zamowieniu.

Opublikowano
Teraz, sovas napisał(a):

Nie chcesz najpierw odebrać aorusa i sprawdzić, czy nie piszczy jak astral?

Jak mi sie trafi druga piszczaca karta to odpuszczam temat do stabilizacji rynku, wiekszej ilosci recenzji itd.
Juz mam dosc tego wyscigu szczurow po karte, gdzie, zeby cos przetestowac musisz pierw ustrzelic karte w minute od wpuszczenia na sklep, a pozniej sie modlic zeby byla ok

Ale generalnie to w gigabyte raczej znacznie większa szansa, że cewki piszczeć nie będą

• Upvote 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Crusio napisał(a):

Dziś wpadł na testy Zotac Solid OC 5070 Ti. 

W porównaniu do Aorusa 5070 Ti to same plusy:

- lepsze wykonanie (mniej plastiku i czuć jakoś tę wagę w ręce)

- żadnego terkotu wentylatorów

- lepsze OC (trzyma zegary rdzenia ~3350 Mhz)

- chłodzenie deliaktnie cichsze niż w Gigabycie

- cewki nadal słyszalne, ale zdecydowanie cichsze i na akcpetowalnym poziomie dla mnie

Ze swojej strony bardzo polecam. 

Jakie ma obroty na ustawieniu 30% wentylatorów?

Opublikowano
5 minut temu, lukadd napisał(a):

W różnych GPU nastaw procentowy wentyli może być całkowicie odmienny do innych GPU w ilości RPM. Nie ma sensu się pytać w wartościach procentowych.

Jak niema sensu? 30% jest to minimalna nastawa po wyłączeniu trybu pasywnego. Jak oscyluje on w granicach 1200rpm ( są takie karty, to karta na 99% jest głośna po wyłączeniu pasywa), okolice 1000 i niżej już można myśleć nawet nad wyłączeniem trybu pół-pasywnego.)

Każda grafika ma inaczej ustawioną krzywą ale mówimy tu stricte o tym Zotacu.

Opublikowano
Teraz, Wuadator napisał(a):

@Tester Wrażeńok, na zdjęciu wygląda jakbyś miał bok ustawiony na wydmuch ( świecąca strona wewątrz, a nie masz reverse), ale może tak tylko zdjęcie jest zrobione :)

pozdrawiam

Bo w tej budzie standardowo byly zainstalowane na boku wciagajace z ledem od srodka, niestety osobno nie da sie ich kupic, stad na dole wyszedl klops estetyczny

Opublikowano
Teraz, Tornado3 napisał(a):

Ktoś pamięta ile kosztował na premierę 5070ti Gaming Trio ?

4699 w xkom, 4779 naa stronie MSI czyli za drogo o jakieś 3/4 stówy. Teraz ceny to już w ogóle odrealnione od rzeczywistości i w życiu bym za nią nie dał prawie 5 koła XD

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, BarBar009 napisał(a):

Jak niema sensu? 30% jest to minimalna nastawa po wyłączeniu trybu pasywnego. Jak oscyluje on w granicach 1200rpm ( są takie karty, to karta na 99% jest głośna po wyłączeniu pasywa), okolice 1000 i niżej już można myśleć nawet nad wyłączeniem trybu pół-pasywnego.)

Każda grafika ma inaczej ustawioną krzywą ale mówimy tu stricte o tym Zotacu.

Pomerdało mi się kapkę :E.

Ale ogólnie nie każde GPU startuje od 30%. Niektóre dopiero np. od ponad 40%tu mają start i to może być poziom ~700rpm itd.

Edytowane przez lukadd
Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, Tornado3 napisał(a):

Ktoś pamięta ile kosztował na premierę 5070ti Gaming Trio ?

W X-kom były po 4649, w owocowym 4699.

Edytowane przez Pablloo
Opublikowano (edytowane)

Wiecie ze w UK zestawy PC z 5090 sa niekiedy tansze(albo niewiele drozsze) niz sama karta :E 

Np w scan:

3XS Edge RTX, AMD Ryzen 7 9800X3D, 32GB DDR5, 32GB NVIDIA RTX 5090, 2TB SSD, Win 11 

£3,899.99

A na ebayu uk 5090 lataja od £2800 do £4000 :E 

Wiadomo kiedy ceny znormalnieja? Czy cytujac klasyka:

Kiedy bedzie dobrze? Dobrze to juz bylo!

Edytowane przez Roman_PCMR