Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
32 minuty temu, VillagerGPT napisał(a):

I trafiłeś w końcu na taką bez piszczących cewek?

W zadnej karcie cewki tak nie piszczały jak w tamtym Asusie, to był istny horror.

Na razie mam RTX 4090 GameRock i jestem zadowolony. No może poza wentylami, ale robie deshroud na wentyle noctua
cos takiego:

93732115-4998-4CFC-BAA9-34BD03FF32B2.png.ebda0b101bba69fb013611dcb4ba3c89.png

\070A1222-22CF-4BDF-ADBA-86E671EF21FB.png.86b1883ec0e77fae76a1f8d045c06a3b.png

Edytowane przez Nex1M
Opublikowano (edytowane)

@Nex1M Amator :D ktoś przebije?

Takiej karty chyba nie idzie na RMA wysłać nie? Nie wiem jak wygląda quality check u producentów i czy oni to w ogóle sprawdzają pod kątem kultury pracy.

Edytowane przez sovas
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
31 minut temu, sideband napisał(a):

To włóż głowę do karty i tak śpij to nigdy nie znajdziesz karty na której nie słychać cewek.

Ja znalazłem. Taką, że jak wsadzisz łeb do obudowy to nie usłyszysz cewek :)

Ten aorus to akurat u mnie był wyjątek. Nie wiem kto by taki poziom kultury pracy zaakceptował, chyba masochista, albo głuchy.

Edytowane przez sovas
  • Upvote 1
Opublikowano
Teraz, sovas napisał(a):

A może trzeba palca wsadzić do wentylatora i sprawdzić czy się zatrzyma 

Opublikowano (edytowane)

Właśnie dzisiaj dorwałem drugiego 5090 gaming oc od gigasztrota. Testuję prawie 2h i temperatury identyko jak w poprzednim który wczoraj zwróciłem. 82 gpu 96 na pamięciach w trybie silent, więc sam nie wiem może to normalne dla tych kart i wy panowie macie najzłotsze sztuki ze wszystkich złotych dlatego macie niskie temperatury. Wątpię żebym miał takiego pecha i trafił na dwie źle skręcone karty czy złożoną z odpadów krzemowych. Też specjalnie biorę gigaszrota bo mam płytę od nich i nie lubię mieć ulepionego komputera z każdą częścią innego producenta ale i tak karta pójdzie do zwrotu bo mocno przepłaciłem tym razem. Sam nie mam pomysłów co może być u mnie przyczyną. 

Edytowane przez ElectronLamp
  • Confused 2
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, ElectronLamp napisał(a):

Właśnie dzisiaj dorwałem drugiego 5090 gaming oc od gigasztrota. Testuję prawie 2h i temperatury identyko jak w poprzednim który wczoraj zwróciłem. 82 gpu 96 na pamięciach w trybie silent, więc sam nie wiem może to normalne dla tych kart i wy panowie macie najzłotsze 

A ma tu ktoś gigabyte gaming oc do porównania?

Teraz sprawdziłem Inno3d, bo miałem zapisane i miał 78-80 C, 2200-2400 RPM po 30min w CP. Warunki miał średnie, bo obudowa pod LC i w pokoju 27-28C.

Jakie masz RPM na karcie przy tej temperaturze?

Edytowane przez sovas
Opublikowano
54 minuty temu, sovas napisał(a):

Ten aorus to akurat u mnie był wyjątek. Nie wiem kto by taki poziom kultury pracy zaakceptował, chyba masochista, albo głuchy.

Opublikowano
9 minut temu, sovas napisał(a):

A ma tu ktoś gigabyte gaming oc do porównania?

Teraz sprawdziłem Inno3d, bo miałem zapisane i miał 78-80 C, 2200-2400 RPM po 30min w CP. Warunki miał średnie, bo obudowa pod LC i w pokoju 27-28C.

Jakie masz RPM na karcie przy tej temperaturze?

U mnie to 80-82 i 94-96 vram w peak do 98 ale przy 1550 RPM, w trybie performance ma 70-72 i 88 vram ale za to ponad 2k RPM i jest bardzo głośno. W pokoju mam 24 stopnie więc tragedii nie ma, mogę włączyć klime i zbić do 18-20 stopni ale to nie ma sensu i te 24 to dla mnie idealna temperatura. 

Opublikowano (edytowane)

@ElectronLamp No to i tak lepiej niż Ventus / Inno3d.

Nie wiem jak brzmią wentylatory w tym Gigabyte, bo w każdej karcie jest trochę inaczej, ale spróbuj sobie jakąś krzywą ostawić np do 1800 RPM.

W niektórych kartach 1800RPM jeszcze spoko szumi, a w innych wyje nieprzyjemnie :P

Edytowane przez sovas
Opublikowano
4 minuty temu, sovas napisał(a):

@sideband Cewki to loteria i nie ma uniwersalnego modelu, w którym każda karta będzie cicha. Nie znaczy to, że niektóre modele są bardziej podatne na świerszcza :)

W Asusy bym nie celował.

Jakiś gościu pisał, że zrobił UV i tufik mu ścichnął

Opublikowano
4 minuty temu, sovas napisał(a):

@ElectronLamp No to i tak lepiej niż Ventus / Inno3d.

Nie wiem jak brzmią wentylatory w tym Gigabyte, bo w każdej karcie jest trochę inaczej, ale spróbuj sobie jakąś krzywą ostawić np do 1800 RPM.

W niektórych kartach 1800RPM jeszcze spoko szumi, a w innych wyje nieprzyjemnie :P

Nie jest to jakiś wysoki i dziwny nieprzyjemny dźwięk jak miałem w palicie 4080, tylko normalny szum wentylatorów ale i tak mi przebija przez słuchawki