Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
26 minut temu, Kadajo napisał(a):

Pewnie zaraz ktoś napisze że AMD im zapłaciło żeby wzięli winę na siebie :wariat:

Pewnie było tak:

EDIT: @Smalec Ja niestety leżę jeżeli chodzi o obróbkę video. Dałbyś radę znaleźć i przerobić ten fragment, dorzucić podpisy czy tam loga "AMD" jako dorosłego, "ASRock" jako tego co się przyznał i wiadomo tych 2 pozostałych np. jako MSI i ASUS.
Dodatkowo napisy w języku PL pasujące do istniejącej sytuacji. Część jak negocjacja o stawkę podobnie ale krzycząca kobieta w tle np. "o kurwa, mój 9800X3D". Znasz te klocki, wierzę, że jesteś w stanie ulepić majstersztyk xD 

Edytowane przez Lameismyname
Opublikowano

Mordki potrzebuje porady ktore RTX 5080 to kasztany,oplacalne cenowo a ktore cenowo sie nie oplacaja :E roznice ceny wynosza 1500+zl niektorych modeli. Wiem tyle ze ventus to kasztan ktorego lepiej unikac. 

• Upvote 1
Opublikowano
25 minut temu, Doamdor napisał(a):

zdecydowanie jestem sklonny doplacic do lepszego modelu ladna ta inno3d :E a ogolnie jak z modelami od MSI 5080? nie ukrywam 3 ostatnie modele nvidi byly wlasnie od msi i bez problemow . 

• Upvote 1
Opublikowano
22 minuty temu, AudRob napisał(a):

Teraz nie warto kupować 5080 bo to strata kasy. Trzeba poczekać po nowym roku wyjdzie 5080 super z 24gb vram i to będzie miało sens.

Tak też juz było mowione przed premiera RTXow 5000, sie okazalo inaczej. Fakt 24GB super sprawa ciezko bedzie to jednak upolowac za 4500zl. 5500zl juz predzej jakiegos ventusa super, ale ventusy nie sa super..

• Upvote 1
Opublikowano
2 minuty temu, maxmaster027 napisał(a):

predzej jakiegos ventusa super, ale ventusy nie sa super..

Nie no śmiechłem. 

Jedyna opcja, żeby o Ventusie powiedzieć, że jest super to tylko wtedy jak się mówi o jego modelu xD 

Życie różne utrudnienia nam szykuje.

😀

• Haha 1
Opublikowano
2 minuty temu, maxmaster027 napisał(a):

Tak też juz było mowione przed premiera RTXow 5000, sie okazalo inaczej. Fakt 24GB super sprawa ciezko bedzie to jednak upolowac za 4500zl. 5500zl juz predzej jakiegos ventusa super, ale ventusy nie sa super..

Mam 4080 asusa tuf gaming oc i też planuję zmianę ale z racji tego że 5080 jest tylko minimalnie lepsza i ma tyle samo vram czekam na 5080 24bg vram  nawet jak będzie trochę większa dopłata wtedy to jest sens. 

A o Ventusie nawet nie ma co myśleć bo to szrot chłodzenie.

Ventus też będzie super tylko chłodzenie nie super.

Opublikowano
5 godzin temu, jankooo napisał(a):

Nie jestem pewien, czy to jest oryginalne zdjęcie z tego przypadku, ale jedna rzecz mnie zastanawia. Dlaczego spalone są wszystkie 6 pinów? Przecież do spalenia dochodzi wtedy, gdy prąd rozkłada się nierównomiernie, więc powinny być uszkodzone jeden, dwa, trzy piny, a nie wszystkie. :hmm:

Opublikowano
9 minut temu, Faflucy napisał(a):

Nie jestem pewien, czy to jest oryginalne zdjęcie z tego przypadku, ale jedna rzecz mnie zastanawia. Dlaczego spalone są wszystkie 6 pinów? Przecież do spalenia dochodzi wtedy, gdy prąd rozkłada się nierównomiernie, więc powinny być uszkodzone jeden, dwa, trzy piny, a nie wszystkie. :hmm:

przewodzie 12vhpwr  w zasilaczu co dodaje MSI jak wół pisze 600w.  Karta NVIDIA GeForce RTX 5090 ma standardowy pobór mocy wynoszący 575 W, choć w praktyce, zwłaszcza przy podkręcaniu (overclockingu), szczytowy pobór może przekraczać 700 W lub nawet 600 W, według różnych źródeł. Ze względu na tak wysokie zużycie, Nvidia zaleca zasilacz o mocy minimum 1000 W dla systemów z tą kartą. 

Na przewodzie sorry

U mnie pisze 600w a karta 4080 pobiera trochę ponad 300 więc mam zapas.

Częste wkładanie i wyjmowanie wtyczki z karty gdzie są tak małe piny powoduje wyrobienie i obluzowanie co skutkuje złym połączeniem i iskrzeniem i topieniem się gniazda-wtyczki proste.

Opublikowano (edytowane)
32 minuty temu, Faflucy napisał(a):

Na wszystkich 6 była wysoka rezystancja złącza.

Równie dobrze wszystkie mogą się przypalić.

Tutaj cały czas chodzi o jakość konektorów jeżeli nie trzymają jakości/parametrów to takie rzeczy będą się dziać i aktualizacja standardu nic wniosła w tej kwestii.

Edytowane przez sideband
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, AudRob napisał(a):

Mam 4080 asusa tuf gaming oc i też planuję zmianę ale z racji tego że 5080 jest tylko minimalnie lepsza i ma tyle samo vram czekam na 5080 24bg vram  nawet jak będzie trochę większa dopłata wtedy to jest sens. 

A o Ventusie nawet nie ma co myśleć bo to szrot chłodzenie.

Ventus też będzie super tylko chłodzenie nie super.

Srednio mam ochote wnikac w przepychanki o wydajnosci, no ale. wiesz te "minimalnie" lepsza to w przypadku np. porownan po oc to takie minimalne nie sa

Edytowane przez maxmaster027
Opublikowano
1 godzinę temu, maxmaster027 napisał(a):

Srednio mam ochote wnikac w przepychanki o wydajnosci, no ale. wiesz te "minimalnie" lepsza to w przypadku np. porownan po oc to takie minimalne nie sa

Tu są twarde fakty 16gb v ram w 4080 i 16gb v ram w 5080 więc zmiana nie ma sensu ale 24 gb vram ma sens tym bardziej jak będą w cenie około 1149 dolarów amerykańskich .

Opublikowano

Zmieniać dla 24gb vs 16gb bez sensu z tymi minimalnymi wzrostami wydajności.

No ale ludzie kupją, NVIDIA widzi że tak warto robić czyli półprodukty na premiere a dla reszty ogarniętej superki. Gorzej że już te superki nic nie wnoszą poza vram i większym poborem - na zimę fajnie grzeją karty. Nie licząc 5070 super 

• Upvote 1
Opublikowano
6 minut temu, wrobel_krk napisał(a):

dla reszty ogarniętej superki

Ogarnięci ludzie to kupili sobie na premierę 5080 i ponad rok sobie grają (będą grali) a nie czekają na superki albo zakupili 5090.

Ja przeskakiwałem z 3080Ti i w twoim mniemaniu jestem nie ogarem tak.

Równie dobrze można napisać po co kupować superki jak za rogiem będzie seria 6000 która da większy przyrost (wróżenie oczywiście).

Ja zawszę podchodzę do tego, brakuje mocy to kupuj a nie czekaj w nieskończoność na to co za rogiem. Inna sprawa jak by np. za tydzień była zapowiedziana premiera. Ale tak to co może za 3 może za 5 miesięcy. A ja mam urlop, święta po drodze to mam się męczyć ze starą kartą bo kiedyś te magiczne superki wyjdą?

Opublikowano
10 godzin temu, AudRob napisał(a):

Teraz nie warto kupować 5080 bo to strata kasy. Trzeba poczekać po nowym roku wyjdzie 5080 super z 24gb vram i to będzie miało sens.

Jakbym ci powiedzial na jakim kasztanie siedze to bys zmienil zdanie :E

@Doamdor dzieki za screena z kreskami temp itd wlasnie sobie obejrzalem pare recenzji moje i moje serduszko chyba trafi do modelu MSI Vanguard :E 

Opublikowano

Nigher92, też chętnie wziąłbym Vanguard, ale ta cena, podczas gdy Prime np po 4,5k, strasznie duża przebitka. Kasztanie powiadasz? Ja na 970 od 10 lat będzie w listopadzie, 3070 nie bo krypto, 4080 miało być, ale już niedługo super, potem 5080, bo może cenowo coś się ruszy, a na karty MSI żadnych promocji, obserwuję Peppery i inne podobne, jak już to na 5090 są....

Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, Nigher92 napisał(a):

Jakbym ci powiedzial na jakim kasztanie siedze to bys zmienil zdanie :E

@Doamdor dzieki za screena z kreskami temp itd wlasnie sobie obejrzalem pare recenzji moje i moje serduszko chyba trafi do modelu MSI Vanguard :E 

Obecnie mam drugiego Vanguarda, więc mogę polecić, ale miej na uwadzę to, że karta jest ogromna. 

Porównanie z Asrock RX 9070 XT Steel Legend, RTX 5080 Asus Prime jest podobnych gabarytów co Steel legend. 

12.thumb.jpg.4114adcad160c912224f676d113fdb76.jpg

Edytowane przez Doamdor
  • Like 2