Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
57 minut temu, galakty napisał(a):

5070Ti jest jakieś 20% mocniejsza od 4070Ti... To niczego nie zmienia. Nawet 4080 ma problem przegonić bez OC.

Bardzo dużo zmienia ponieważ 4070 ti ma tylko 12GB vramu miałem kiedyś 4070ti ale poszła do żyda ze względu na ilość vram i przycięcia w grach po przejściu na 4080 to niebo a ziemia😊

Opublikowano
3 minuty temu, galakty napisał(a):

Tak tak, 12GB to za mało do 1440p, mhm festiwal głupoty widzę dalej trwa. 

12GB kolego to już jest dolna granica do gier ma max detalach w 2k a nawet za mało włącz sobie np. Indiana Jones na ful.😊

51 minut temu, Marvf napisał(a):

Jestem idiotą i wziąłem 5080 FE z dzisiejszego re-stocku, jeśli faktycznie pojawią się SUPERKi w niedalekiej przyszłości w podobnej cenie lub RTX 6000 wgniecie wydajnościowo blackwelle to sobie będę pluł w brodę. Wszystko w nadziei że ominę w ten sposób nadchodzące zwyżki (tfu)

Ha ha już dawno mówiłem że teraz kupować 5080 to głupota tylko poczekać aż wyjdą 5080 super . Jak wejdą superki zwykłe dostaną cenowo ostro w tył.

Opublikowano

I co z tym Indiana? Jedyna gierka chyba na stock bez modów co po włączeniu PT i FG ma takie wymagania :E A wystarczy zmniejszyć bufor textur o oczko i już nie ma problemu, a różnic z lupą szukać :E To nie jest nic z czego powodu można by sobie wyrywać włosy. Jedna gra na tysiące :E 

Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, AudRob napisał(a):

12GB kolego to już jest dolna granica do gier ma max detalach w 2k a nawet za mało włącz sobie np. Indiana Jones na ful.

Oj jak ja lubie te powielane bzdury, mialem 5070 i gralem tak samo we wszystko jak dotad na karcie z 16gb vram, biadolenie o maly vram jest co gen, a pozniej sie okazuje, ze to jednak karta juz nie ma wydajnosci i trzeba ciac detale, a co za tym idzie zmniejsza sie zapotrzebowanie na vram 

7 minut temu, lukadd napisał(a):

A wystarczy zmniejszyć bufor textur o oczko i już nie ma problemu, a różnic z lupą szukać

Dokladnie ;)  Zwsze sie znajdzie jakis rodzynek co polozy jakakolwiek karte, argument powtarzany bez konca jakby kazdy codziennie gral w indiane bez konca :hihot:

27 minut temu, galakty napisał(a):

Tak tak, 12GB to za mało do 1440p, mhm festiwal głupoty widzę dalej trwa. 

kadajo dzis gra w 4k na 4070ti i pytanie czy brakuje mocy czy vram :red:

idac tym tokiem myslania dzis 5090 jest za slab do 4k i co z tego ?? NIC :D 

Edytowane przez Phoenix.
  • Upvote 1
Opublikowano
18 minut temu, AudRob napisał(a):Ha ha już dawno mówiłem że teraz kupować 5080 to głupota tylko poczekać aż wyjdą 5080 super . Jak wejdą superki zwykłe dostaną cenowo ostro w tył.

Ha ha już dawno mówiłem że teraz kupować 5080 to głupota tylko poczekać aż wyjdą 5080 super . Jak wejdą superki zwykłe dostaną cenowo ostro w tył.

Dzisiaj rozmowa o RTX 5080 Super to jak dyskusja o jednoroźcach :D Fantastyka

Także na dziś to bardziej perspektywa czekacza do serii 6xxx :D 

Opublikowano (edytowane)

Miałem 4070 ti to wiem jestem zadowolony że ją w czas sprzedałem a wtedy jeszcze po 3 koła chodziły.

13 minut temu, lukadd napisał(a):

A wystarczy zmniejszyć bufor textur o oczko i już nie ma problemu, a różnic z lupą szukać

Kolego to po co kupowałeś RTX 4090 trzeba było kupić 4070 zmniejszyć detale i git jeszcze w uj kasy by zostało 😊 Tu kolega broni tej 4070 ti bo taką posiada bo co ma powiedzieć że zła?

Edytowane przez AudRob
Opublikowano (edytowane)

Ta a 5080 to super duper. Też wymięka w Indianie przy 16GB vram 4k DLSS-Q i FG w Indianie, do tego nawet 4090 nie dosięga wydajnościowo :E 

6 minut temu, AudRob napisał(a):

Kolego to po co kupowałeś RTX 4090 trzeba było kupić 4070 zmniejszyć detale i git 😊 Tu kolega broni tej 4070 ti bo taką posiada bo co ma powiedzieć że zła?

Nic nie broni tylko wykłada fakty prosto na ławę. Przesiadka z 4070Ti na 5070Ti to średnio ~20% przyrost fps w gierkach w 1440p :E To jest bardzo słabo jak na przejście z generacji na nową i tyle. 20% różnicy na fps to w niektórych gierkach wystarczy zrzucić np. wolumetryczną mgłę z Ultra na High i się wyrówna, a różnice z lupą będziesz oglądał :E 

Edytowane przez lukadd
Opublikowano
2 minuty temu, Fenrir_14 napisał(a):

Do tego FE - ciekawe czy w ogóle bloki na to są bo grzeje się pewnie jak wściekła ta suszarka

A ludzie jak kupuja karty maja panike bo karta ma 70st,  a tu wlatuje do stacji roboczych i dziala 24h bez problemu w tropikach ;)