Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@SpychcioDeprecha on. Byłem mocno napalony na 5070ti w pewnym momencie, ale czarno coś to widzę. To nadal ploty ofc póki co. 

playing-violin-so.gif

9 minut temu, Reddzik napisał(a):

Wasze komentarze wskazują, że jestem w czarnej dziurze jak chcę zmieniać swojego RTX na nowego RTXa:woot:

U ciebie nie jest aż tak źle. Przechodzisz z 3060ti, więc masz dość szerokie pole manweru. Czekałbym na twoim miejscu na tego nowego średniaka rdna4. Może wyjść sensownie cena/moc. Dla mnie to raczej nie będzie ciekawa opcja, chyba że zaskoczy z wydajnością bardziej niż w plotach, bo siedzę na 6800xt i chciałbym te 50-60% wydajności w rasterze na czysto. 

Opublikowano
5 minut temu, Kelam napisał(a):

U ciebie nie jest aż tak źle. Przechodzisz z 3060ti, więc masz dość szerokie pole manweru. Czekałbym na twoim miejscu na tego nowego średniaka rdna4. Może wyjść sensownie cena/moc. Dla mnie to raczej nie będzie ciekawa opcja, chyba że zaskoczy z wydajnością bardziej niż w plotach, bo siedzę na 6800xt i chciałbym te 50-60% wydajności w rasterze na czysto.

Tylko celowałbym w RTX, nawet dla samego DLSS, który jest o niebo lepszy niż konkurencyjne FSR, ale ja spokojnie czekam, na coś pokroju 5070, chyba że nic nie wyjdzie i trzeba będzie się w coś innego wpakować albo Radeon jak sam piszesz, na pewno mogę zyskać ok 80-100% wydajności jak dobrze pójdzie, to już konkretny upgrade, plus zasilacz i/ewentualnie proc z płytą na am5.

Opublikowano

@ReddzikNo to wtedy czekaj co los przyniesie;). Co do cepa, to możesz iść w 5700x3d, a możesz przyszłościowo zapakować się w am5 i 7500f tray/oem. Drogo nie będzie, a spokojnie wystarczy do gpu o jakich piszemy. Zasilacz 550w markowy gold może zostać. 

Opublikowano

Na przestrzeni ostatnich trzech generacji od NV to jakie modele i jakich marek były tymi najbardziej udanymi?
Tak trochę bawiąc się szklaną kulą to w co byście celowali gdybyście mieli kupić 5090 bez możliwości zapoznania się ze wszelkimi testami?

Opublikowano

@Kelam Pisałem, że mam uwalone 4x porty usb 3.1 na tej płycie b450, stąd zamiast pakować procka, wolałbym zmienić płytę pod am5, usb działa, ale brakuje mocy, klawiatura nie jest w pełni podświetlona(mysz jak i sama klawa działają), pendrive 3.0 zgram na niego plik prędkością ok 40MB, ale odczytać gdzie ma prędkości ok 100MB to już nie podoła i pendrive zostaje odcięty. Zostały mi 2 porty 2.0 i na przednim panelu 1x 3.0. Co do procka to poszedłbym 8/16 bo wtedy byłoby na "wieki wieków amen", ale wpierw liczy się grafa, zasilacz mam Seasonic 550W, o wymianie myślałem zważywszy na te dziwne wymogi RTXów, te przejściówki albo dokupić nowy kabel, zapewne przy rdna 4 jak zostaną przy starym to jakoś ujdzie, oryginalnie mam 1 kabel pci-e z dwoma 6+2pin, dlatego brałem kartę z jednym 1x8 pin.
Sporo czasu do zakupu, nie pali się. Taka przymiarka, ale proc to na końcu, zobaczę ile to wyniesie i czy będę mieć chęci na takie upgrady.

Opublikowano
11 minut temu, Umpero napisał(a):

Na przestrzeni ostatnich trzech generacji od NV to jakie modele i jakich marek były tymi najbardziej udanymi?
Tak trochę bawiąc się szklaną kulą to w co byście celowali gdybyście mieli kupić 5090 bez możliwości zapoznania się ze wszelkimi testami?

Asus tuf. Od czasu ampere i rdna2 tufy dobrze wychodzą na kartach z półki wyższej i top. Cena nie tak odklejona jak strix, a coolery zwykle topka lub pobliże. Niektórzy narzekają na cewki, ale pierdzieć może na każdej karcie tak czy siak. Tylko nie widzę powodu brania w ciemno - na techpowerup na premierę wrzucą co najmniej kilka nierefów. Spokojnie można dosłownie minutę po premierze mieć obcykane co i jak +- jak sprawdzi się ostatnią dodaną kartę. Na stronie Temperatures będzie tabelka z wykresami wszystkich przetestowanych modeli.

Opublikowano

Jak będzie akacja, że o danej godzinie publikują testy oraz pojawiają się oferty w sklepach to nie będzie czasu na analizowanie, który model wybrać.
Tuf zawsze kojarzył mi się z niższą półką u Asusa.

Opublikowano

@UmperoBędzie czas - przy okazji premiery ampere, miałem to obcykane w 30 sekund i wiedziałem, że tuf 3080 wyszedł lux i mogłem kupić na xkomie za 3279. Ale se dałem siana i to był duży błąd jak się potem okazało :E. Źle ci się kojarzy - tufy już drugą generację z rzędu u nv i amd zamiatają zwykle większość stawki i konkurują z tymi najciekawszymi nierefami. Wiadomo - zwykle strix jest trochę lepszy, ale dużo, dużo droższy. No i tufy (te dla kart z półki wyższej) mają dużą zaletę - są zbudowane serio lux. To nie plastikowa zabaweczka od gigabyte czy innego palita;).

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Brolly napisał(a):

Polacy tacy bogaci? 8:E

Na pewno znajdzie się dużo osób, które mimo wszystko mogą sobie pozwolić na taki zakup, tym bardziej biorąc pod uwagę, że to sprzęt na te 2 lata. Kupować będą nie tylko Polacy a prawdopodobnie te dostawy do Europy będą rzucane partiami, jak zawsze.

@Umpero Jeżeli chodzi o TUFy to miałem RTX 3080 i teraz mam RTX 4090. Bardzo porządne karty tak pod kątem kultury pracy jak i konstrukcji, tak jak pisze @Kelam - jakościowo to jest topka. Teraz mam 4090 TUF OC i przy 0.95V elegancko trzyma zegary na 2800Mhz.

Chłodzenie rewelacyjne, rzadko kiedy dobija mi 60-ciu stopni na tym profilu. Kolega ma TUF'a 4070Ti i też jest mega zadowolony.

U mnie troszkę słychać cewki przy niektórych scenariuszach ale to jest powszechna sprawa w przypadku RTX 4090 i nie tylko zresztą. Miałem też RTX 3080 Strix'a OC i tam też grały. Później miałem RTX 3080Ti Strix LC (z chłodnicą) i tam był spokój.

Ja będę polował na Asusy ale zobaczymy z czasem co nam zafundują czołowe marki, trzeba czekać.

Edytowane przez Fenrir_14