Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, Joloxx9 napisał(a):

Czytając ten watek:

5090 - zlom

5080 - złom

Za to nagle mamy zachwyt 4090, ktora to była określana jako złom gdy wyszła że względu na różnice w cenie i wydajności w stosunku do 4080.

To chyba jedynie pozostaje zostać na integrze, bo to też złom ale chociaż za darmo jest

No sorki, ale od zawsze pisałem, że 4090 to jedyna "uczciwa" karta tej generacji (ceny nie podnieśli, wydajność poszybowała) to 4080 i niższe były strasznymi kastratami.

Opublikowano (edytowane)

@Phoenix.

A jednak to prawdziwe i przydatne info:

https://www.reddit.com/r/nvidia/comments/9f1iu7/psa_micro_stuttering_a_lot_turn_off_power/

https://www.techpowerup.com/forums/threads/msi-afterburner-potential-1-lows-stutter-issues-fixed.330207/

Spoiler

W przypadku napotkania przycinek, MSI Afterburner powinien być jednym z pierwszych podejrzanych. 

To nie miejsce na tą dyskusję, zresztą i tak już ją skończyliśmy, ale Twój post może kogoś narazić na stratę czasu, więc info jak najbardziej warte zapamiętania, niezależnie czy Ty osobiście się z tym spotkałeś, czy nie. Jest miliard potencjalnych powodów, przez które mogłeś nie słyszeć o problemie z lepszych źródeł, bardziej dla Ciebie wiarygodnych.

W drugim linku, pod koniec masz nawet wypowiedź gościa, który się przyznaje, że nawet nie zwrócił na problem uwagi.

Koncząc:

Czy bywały takie problemy? Tak. Czy ta najnowsza wersja je powtarza? Tego nie twierdzę. Ważne jest tylko, że conajmniej tak bywało, a skoro tak, to może bywać w przyszłości lub teraz. 

TL;DR: Się zjeżyłeś, a wychodzi, że jednak to nie jest akurat ten przypadek, gdzie jakiś nieogar na YT sobie nagrywa o problemach z Dudy. Co do "kończmy ten temat, bo to nie miejsce" to "dobrze gada, polac mu"  :piwko: 

Edytowane przez VRman
Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, VRman napisał(a):

A jednak to prawdziwe i przydatne info:

Dzieki ale o tym wiem od dawna i jest to wina programu, a nie kwestia posiadania cpu amd bo to samo jest na intelu tylko z mniejsza czestotliwoscia i w roznych przypadkach gdzie znajomy testowal ta przypdlosc na intelu w csie i nie jest tak jak to zasugrowales, ze  "gosc zmienil z intela na amd i ma stuter" bo na intelu tez to sie dzieje  ;) Ale przeciez trzeba wklejac filmiki jak to 9800XD jest do du... :D

Edytowane przez Phoenix.
Opublikowano
9 minut temu, lukadd napisał(a):

Bywały gry które się wręcz wywalały do pulpitu przez MSI czy Rive.

Dokladnie tylko mi nie chodzi o to, ze MSI robi problemy tylko o ta glupia narracje, ze to wina AMD i usilne wrzucanie jakis durnych filmow podsycajacych temat ;)

Tutaj znajomy na intelu robil pomiary w csie. Wycinek z rozmowy i na tym koncze temat. Moderator sorry za offtop :D

Beznazwy.jpg.ded6561748306e49c36fc49951fec378.jpg

• Upvote 2
Opublikowano

Ja jestem tylko ciekawy czy premiera tej serii 5xxx spowoduje spadek cen nowych i używanych 4090. Czy i jaki będzie to miało wpływ na ceny generacji 4xxx bo mimo wszystko wejdzie jakiś zamiennik 4090. Pewno wszystko zależeć będzie od cen 5090

Opublikowano
4 minuty temu, hubio napisał(a):

Ja jestem tylko ciekawy czy premiera tej serii 5xxx spowoduje spadek cen nowych i używanych 4090. Czy i jaki będzie to miało wpływ na ceny generacji 4xxx bo mimo wszystko wejdzie jakiś zamiennik 4090. Pewno wszystko zależeć będzie od cen 5090

Tak, jakby 5080 były po 5200zł i jakies dobre wersje powiedzmy 5500zl, to oczywiscie ceny 4090 by spadły, natomaist jak po 1 dniu nie pozostanie ani 1 5080 w wersji MSRP do kupienia to uzytkownicy 4090 nie musza sie przejmowac

Opublikowano (edytowane)

Ciekawe jak będzie zachowywała się pasta w MSI 5090 suprim soc/liquid.

Nie postawili, ani na ciekły metal, ani na PTM, czyli obstawiam, że temperatury startowe super, bezkonkurencyjne, a po roku rozkręcanie i wymiana pasty...

Edytowane przez Wuadator
Opublikowano

No to posiadacze 4090 gratulacje - zrobiliście dobry interes i nie dość, że macie wciąż bardzo dobrą kartę to jeszcze wam przez kolejne lata nie straci za bardzo na wartości. Bo jak Pan Kurteczka, a właściwie jego partnerzy dadzą 5090 po 14k to używki 4090 wciąż mogą chodzić po 9-10k. No chyba, że w międzyczasie wyjdzie jakaś w miarę tania 5080Ti czy super, która będzie mogła rywalizować z 4090.

• Confused 1
Opublikowano

Nie zapominaj z to są już ponad dwuletnie karty ;)

Nvidia może zatopić cala 4 serie wypuszczając odpowiednie wersje kart za rok.

Ale ostatecznie każdy kto kupił RTX 4xxx może dziś czuć się zwycięsko dzięki DLSS 4.

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Joloxx9 napisał(a):

Ależ jandokladnie wiem jaka była różnica, co premiere mamy to samo, rant, że mogłoby być lepiej etc. To skoro 5090 i 5080 to złom, to jak inaczej podejsc do słabszych kart? 5080 zastępuje w tych samych widełkach cenowych 4080S od którego powiedzmy będzie to 10% szybszy, słaby progress ale to ten sam koszyk więc mimo wszystko jest na plus, karty jak 4090-5090  kupują tylko ludzie, którym potrzeba takiej wydajności albo zwyczajnie mają parcie i nie szkoda im kasy.

Złom w sensie porównując do obecnej generacji... Po co szukasz dziury w całym i walisz takie teksty? :E 

Wow, 5080 mocniejsza o 10% od 4080S... To teraz ile bierze prądu? 10% więcej? Dlatego ZŁOM, a nie dlatego że jest słaba xD 

Edytowane przez galakty
Opublikowano
44 minuty temu, hubio napisał(a):

Ja jestem tylko ciekawy czy premiera tej serii 5xxx spowoduje spadek cen nowych i używanych 4090. 

Nowych nie będzie. Stare na razie nie stanieją, najszybciej polecą na pysk jak NV wyda 5080 24GB. Nawet na tę chwilę kupno z drugiej ręki to już średni interes, cenowo podobnie a jednak 4090 to już będzie stary Passat, a co dopiero jak wyjdą superki... Na początku myślałem nad zakupem ale teraz ciężko mi sobie racjonalnie wytłumaczyć wydatek prawie 6.5k za dwuletni sprzęt z kończąca się gwarancją :hmm:

Opublikowano
13 minut temu, Radio Tirana napisał(a):

@sidebandzostał awansowany na inżyniera oprogramowania u NVIDII :lovin:

@Umperoto są po prostu sterowniki udostępnione przez nvidię, które wchodzą w skład pakietu CUDA SDK. 

Gracze dostaną je oficjalnie 30 stycznia. 

Kiedyś stery od sideband były bez bloatware, nie wiem, jak jest z tymi najnowszymi. Ja te od NVIDIA instaluję przez NVCleanInstall i same sterowniki wgrywam.