Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@PiPoLiNiO

13 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Standardowy FG dalej ma arty, więc każdy wyższy ma ich więcej. Więc są bezużyteczne :)

Jak to mówią: "jeden obrazek wart więcej niż 1000 słów", więc wrócimy do tematu jak będzie co zobaczyć. 
Pewnie nieprędko, bo to nie takie proste. Wymaga wiedzy, wyświetlacza OLED 480Hz i dość skomplikowanego stanowiska testowego, z odpowiednim sprzętem, jeśli wnioski z testu mają być wiarygodne i zrozumiałe. Bez tych dwóch ostatnich, wystarczyłoby sprawdzenie gołym okiem przy odpowiednich warunkach, ale Mark jeśli zrobi test, to na  pewno nie "na odwal się".

Czekam cierpliwie.

Opublikowano
53 minuty temu, Joloxx9 napisał(a):

Dostane FE, jak nie jutro to za tydzien, albo dwa. Karta nie jest warta załamanej złotówki poza msrp. Mam 3080 ti na przeczekanie, do War Thundera wystarczy.

Oooo...
Jaką nacją grasz?

Opublikowano
2 minuty temu, Umpero napisał(a):

Oooo...
Jaką nacją grasz?

Niemcy, ruskie, trochę angolami grałem, usa i teraz pejsiatych cisnę. Ja w to gram od pierwszych alph gdzie same samoloty były chyba 11 lat temu.

Proc jest, płyta jutro, grafa w piątek.20250129_153116.thumb.jpg.1614f73540a2b489ff9ac3df65bbc0ca.jpg

• Like 3
Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, SmogSmok napisał(a):

Coś mi się zdaje, że ta generacja będzie krótsza od poprzedniej, obstawiam nowe GPU w późnym Q3 2026. 

Myślę podobnie.

Edytowane przez Spl97
Opublikowano
2 minuty temu, Kadajo napisał(a):

Ja wczoraj odpaliłem NFS Unbound, dałem nowy DLSS + FG = 165 FPS a grafika praktycznie jak natywna bo nowy DLSS robi robotę.

I cyk, nowa karta już nie potrzebna :smiech:

Dlatego nie dali MFG dla poprzednich RTX'ów bo już totalnie sensu kupować nowych by nie było 🤭😉

Opublikowano
3 minuty temu, Raider napisał(a):

widać lekkie problemy ze sterownikami,

Na tym screenie co dawidoxx wrzucił wszystko się zgadza. Wystarczy popatrzeć na avg fps. 4080 13fps, 5080 15fps średni.

Jest 15% przyrostu wydajności. No jest 8:E

Opublikowano

@PiPoLiNiO

Ja nie twierdzę, że to co widzisz nie istnieje.

Tylko o czym innym rozmawiamy.

Mi kompletnie powiewa FG i MFG z niskiego fps.

Mnie interesuje taki ze 120fps.

I tutaj zrobienie za tego 240 nic prawie nie może dać. Ale zrobienie z tego 480 to już inna sprawa. Wszystko będzie jasne w swoim czasie. Na razie jest nadzieja, że MFG się jednak przyda. Nie każdemu, nie do tego do czego większość zakłada, że FG/MFG powstało.
Poczekaj i nie przekreślaj od razu. Możesz się pozytywnie zdziwić. Chyba, że Nvidia to spartoliła, ale póki co wygląda to bardzo obiecująco i jest spora szansa, że będzie niespodzianka. :)

• Upvote 1
Opublikowano
17 minut temu, Spl97 napisał(a):

Co takiego zrobił, że się popisał xD?

Zbudował komuś kompa za 10k i nagrał o tym materiał, o ile dobrze pamiętam to:

• Ramy w złych slotach 
  • GPU w slocie 8x
  • Wentylatory odwrotnie
  • Kompletnie nieoptymalny dobór części
  • Pierdolenie o rzeczach, o których nie ma pojęcia

Tyle pamiętam

• Haha 5
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Kris194 napisał(a):

Mówiłem, że wszystko poniżej 5090 to będzie guano i się nie myliłem :E

No widzisz jaki z ciebie maciej :E przepowiadałeś ale jednak się łudzili a teraz wchodząc w ten wątek czuć ogromne unoszące się w powietrzu pieczenie :dupa: niektórym to całe życie się kręci wokół NV i Jensena %-)

Edytowane przez Send1N