Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 minuty temu, Frog67 napisał(a):

@caleb59 To są jakieś jaja, ja już naprawdę zaczynam myśleć ze dostaniemy patch w niedziele o 23:59 :E 

Rano do roboty ale i tak się będzie na ten patch czekać myśląc że "a tam 20minut pogram i ide spać" oczywiście wynikną problemy - kombinacje do 2:00 a oczywiście nie działa, więc zaśnięcie o 3:00 w nerwach i jeszcze gorzej rano - stara reguła

Opublikowano (edytowane)
41 minut temu, Blacktiger napisał(a):

Zobaczcie tego moda

https://www.nexusmods.com/stalker2heartofchornobyl/mods/259

podobno dodaje cienie na latarce u mnie nie działa

Jestem na samiutkim początku, ale nieźle dociska 4090tkę w 4k, ale otoczenie wygląda ciekawej.

Bez tego pliku

i5SlilC.jpg

Z plikiem Engine.ini S.E.R.E.N.I.T.Y

QeROqnc.jpg

lub

Po lewej bez, po prawej z ini

https://revision.lukasz.cc/view/0GkFTQv6gMfw1YupiDJ7jRj2DzrW7AkN

Edytowane przez PaVLo
  • Like 2
Opublikowano

Ciekawym tylko czy A life w ogóle kiedyś dadzą/uruchomią, czy zostanie jak jest i liczcie nie moderów. Bo wiele jestem w stanie zdzierżyć, ale obecnego kretynizmu npcow nie. 
Lootuje sobie jakiś garaż, wychodzę, uszedłem z 10m i wysypują się z niego za mną bandyci:E i tak ile można..

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, PaVLo napisał(a):

Jestem na samiutkim początku, ale nieźle dociska 4090tkę w 4k, ale otoczenie wygląda ciekawej.

Jaka różnica z tym i bez tego pliku, w użyciu karty graficznej, tak mniej więcej?

Ekipa z NexusMods ma mnóstwo zabawy przy takich premierach, niech się twórcy spieszą, bo nic dla nich zostanie. :E

3 godziny temu, reddy napisał(a):

Lootuje sobie jakiś garaż, wychodzę, uszedłem z 10m i wysypują się z niego za mną bandyci:E i tak ile można..

Panie, w Sferze miałem tak dziki drop przeciwników za plecami, że nie nadążałem zmieniać magazynków. Część respiła się dosłownie przede mną jak próbowałem się wymknąć tyłem, przez rozwaloną ścianę. Ten system jest takim bublem, że aż oczy szczypią.

Nie pomaga też tutaj denne AI, gdzie ziomas najpierw cię ostrzeliwuje z klatki schodowej po czym się wycofuje. Tylko po to aby, jak już wleziesz za nim na górę, wyskoczyć nagle z korytarza. Będąc obróconym tyłem, w stronę ściany. 😆 Twórcy chyba o tym wiedzieli, bo równocześnie przeciwnicy potrafią być bardzo celni i jak już cię zauważą, w ułamku sekundy zadają wysokie obrażenia. Taka proteza balansu, jak w przypadku wielu innych elementów w tej grze.

Edytowane przez Vulc
Opublikowano

Nie wiem co we mnie wstąpiło, ale zdecydowałem się na odpalenie tego tytułu na poniższym konfigu:

i3-12100F, 4c8t, stock 4.1GHz UV ~950mV

PRIME H610M-A D4

Aegis 2x8GB DDR4-3200 CL16-18-18

RTX 2060 12GB @ UV 1800MHz 850mV, mem +800MHz, Game Ready 566.14

1TB NVMe PCIe 3.0 x4

Win 11 23H2

BenQ GC2870H 28" 1080p VA 60Hz - tak potężnie smuży, że mam blur'a w standardzie :E

Miałem tylko przetestować, a mam już nieco ponad 12h na liczniku :E Szczury mnie zjadły, piorun mnie trafił, kiełbę przy ognisku wszamałem i uczę się gry na gitarze. Jest nieźle :D

Gram bez modów/tweaków na 1080p Medium z DLSSQ, lock na 60 fps, V-sync On, FullScreen + tekstury na Epic + FOV na 100° + Blur na Off. Efekt?

Wszystko poza pierwszą wioską przez większość czasu leci na równych 60 fps. Jedynie deszcz oraz burza powoduje chwilowy spadek do 58 klatek i użycie grafy na 100%.

W pierwszej wiosce/miasteczku Zalisja klasycznie mam dropy, jak wszyscy, ale najniższy z nich to jedynie 31 klatek w momencie, w którym jednocześnie pada deszcz/szaleje burza i wbiegam do wioski. W ładną pogodę pokazuje dwie klatki więcej. Przez większość czasu w wiosce mam powyżej 45 klatek i jak pierwszy raz dropnie do tych 30, to później już jest spokój.

Najlepsze jest to, że ze wszystkim zamykam się w 150W. Grafa ciągnie niecałe 120W, a procek chwilowo wciąga okolice 30W, przeważnie siedzi na 25W. Kompilacja shaderów jedynie zwiększa pobór na procku o dodatkowe 10W. Jest cicho, chłodno i grywalnie. Jak tak patrzę na niektóre testy na necie, gdzie potężne RTX'y wciągają po 400 watów, a procki więcej niż 200, to aż się zadziwiam że w ogóle przed oczami mam obraz i to grywalnie płynny obraz.

Serio, za 150 watów poboru to ja mogę mieć te chwilowe dropy i całą resztę rozgrywki przy 60 klatkach na Średnich. Mnie to urządza i nie przeszkadza zbytnio.

Nie wiem czy to przez tego kompa czy co, ale mam taki zaciesz że to w ogóle działa i że działa tak dobrze jak na taki sprzęt i że nadal daje mi frajdę z rozgrywki ;)

Na chwilę obecną gra mnie raz nagle wyrzuciła do pulpitu podczas sprzedaży fantów u handlarza.

Tak sobie też myślę, że lepszy/droższy sprzęt pewnie powodowałby u mnie frustrację, a tutaj odczuwam zwykłą radość i chęć grania, skoro sprawia mi to przyjemność :)

Czuję się tak jakby o parę dobrych lat młodszy, bo przypomniały mi się czasy grania w gry na słabym sprzęcie i to że człowiek się cieszył, że w ogóle daną grę odpalił :D

Przy okazji pozdro dla @Stjepan, bo pewnie go to zaciekawi ;)

W najbliższym czasie chcę rozbudować ten sprzęt do 32GB ramu i zweryfikować czy to faktycznie nieco poprawia to minimalne klatki.

Tak, wiem, ratuje mnie te 12GB vram'u na karcie i rdzeń od 2060 Super, ale i tak to jest stara 2060'tka jakby nie patrzeć :E Poza tym coś czuję, że ten procek i jego silny pojedynczy wątek też właśnie mi na to pozwala nieco bardziej niż mniej, bo widziałam całą masę ludzi z Ryzen'ami 3000/5000, którzy mieli jeszcze gorsze dropy ode mnie.

• Like 2
Opublikowano

Ja miałem wczoraj akcje, cały czas zwiedzam pierwszy rejon Pomniejszą Zonę, wszedłem do jakiejś opuszczonej fabryki, najpierw ślepe psy, później bandyci i ślepe psy, a jak już wszystkich wybiłem, to pijawa mnie zaszczyciła, było tam dużo alkoholu, w tej lokacji, zanim pójdę dalej zwiedzam każdy budynek. Szczury już też mnie goniły to uciekłem do wioski, Stalkerzy z wioski się nimi zajęli. :E