Art385 64 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu 38 minut temu, cichy45 napisał(a): To zamiast montować pompę ciepła która wtłacza kilkanaście kW ciepła do domu, wystarczy w każdym pomieszczeniu dać GPU 300 W i macie ogrzany dom za 1/100 ceny pompy ciepła Nie mów tego zielonym lewakom, bo cię za tego lifehacka odstrzelą.
wrobel_krk 261 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu @Art385Ocb, sądzisz że @cichy45z sensem to napisał, czy ironia, bo nie łapię
razeks 41 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu 59 minut temu, wrobel_krk napisał(a): @cichy45 Chyba w zimie, bo w wiosna/lato/jesień to jest dodatkowe 500w, które dogrzewa pokój. Jakieś problemy, te "urojenia" chyba masz sam bo większość odczuwa inaczej. Ja w zimie mam ustawione w gabinecie 19 stopni. Pogram trochę dobija do 21, jak jest ciepło to okno otwieram a na wiosnę kilmę zakładam bo w lecie nawet wieczór późno się nie da grać. Mi 500w kompletnie żadnej różnicy nie robi. Zima, wiosna i jesienią mam wszędzie ustawione na 23 stopnie, jak pogram trochę to robi się 23,5-24 stopnie więc mega komfortowa temperatura dla mnie. Przy 21 to musiałbym w kurtce siedzieć a przy 19 zamarzlbym. Tak więc każdy odczuwa inaczej 1
Art385 64 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu No ironia Skojarzyło mi się tak z zielonymi lewakami, bo oni tak wpadają w skrajności bez popychania. My tu o tym, że jak GPU ci podniesie te 3 stopnie temperature w pomieszczeniu to wypadasz z komfortu termicznego a ten nam tu o zamienniku pompy ciepła 1
wrobel_krk 261 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu (edytowane) @razeksW lecie masz klimę, tak? Bo w ziemie to spoko ten 1 stopień jak podniesie to uwierzę ale nie w małym pomieszczeniu w lecie, tu była mowa o małych pomieszczeniach Edytowane 1 godzinę temu przez wrobel_krk
razeks 41 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu Tak, w lecie wszędzie ustawione na 26 stopni i jest elegancko. Ulubiona letnia temperatura u mnie. Zresztą w lecie i tak prawie wcale nie gram
wrobel_krk 261 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu @razeksNo to się zgadzamy bo nie chodziło o to jak kto odczuwa ciepło, tylko o to ze jak to 500w Ci ogrzewa na tyle pokój że nie możesz wytrzymać:) Masz klimę to CI nie ogrzeje, jak nie to podniesie kilka stopni.
cichy45 133 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu 37 minut temu, wrobel_krk napisał(a): Pompa ciepła "pompuje ciepło" czyli zużywa np 3000w a ogrzewa 12000w Przecież dokładnie to napisałem, pisząc że pompuje kilkanaście kW ciepła.
razeks 41 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu (edytowane) @wrobel_krkZ jednej strony tak ale z drugiej sam pisałeś że ogrzewa ci pokój zima z 19 do 21 i musisz okno otwierać. Ja nie muszę bo jak ogrzeje mi pokój zima/wiosna/jesienią to nic się nie dzieje i mogę wytrzymać bez problemu. Edytowane 1 godzinę temu przez razeks
wrobel_krk 261 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu 56 minut temu, cichy45 napisał(a): To zamiast montować pompę ciepła która wtłacza kilkanaście kW ciepła do domu, wystarczy w każdym pomieszczeniu dać GPU 300 W i macie ogrzany dom za 1/100 ceny pompy ciepła @cichy45napisałeś że wtłacza i kupisz gpu za 1/100 ceny gdzie pompa 60000zł nakup GPU, które wytworzą 12kw to musisz kupić 40 GPU z 300w. Licząc nawet gpu po 1000zł, 40000zł. Koszt prądu 4x wyższy - nic nie wspomniałeś:) Może bez sensu to rozważam ale może ktoś przeczyta 5 minut temu, razeks napisał(a): Z jednej strony tak ale z drugiej sam pisałeś że ogrzewa ci pokój zima z 19 do 21 i musisz okno otwierać Żeby nie wzrosło do 25:)
Art385 64 Opublikowano 3 minuty temu Opublikowano 3 minuty temu Ja mam właśnie 23 stopnie zaczynam się gotować
Rekomendowane odpowiedzi