Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 minuty temu, VRman napisał(a):

Mówisz?

A na pepee tymczasem leci taka reklama:

image.png.916ae48c957ee48fde19dc2a1dbfaa08.png

:E

Chyba nadal skalping działa, skoro to jest reklama. Sklepu. Ceny promocyjne :hahaha:

Nie śmiejmy się póki Radeony na półkach sklepowych się nie pojawią, żeby nam potem głupio nie było, jak ceny msrp się nie ziszczą :boink:

Opublikowano

Karty się ze sklepów oknami wysypują, więc tak, nie powinno być żadnego skalpingu z Radkami. 

Tymczasem cena 9070 zaczyna nabierać sensu bo dziś kolejna plotka, że 5070tek będzie mał.. no wcale nie będzie:

https://videocardz.com/newz/geforce-rtx-5070-launch-in-sweden-faces-setback-large-retailer-confirms-no-incoming-stock

Radek za 550$ na tle 5070 - bez sensu

Ale w takiej sytuacji..

Nie byłoby sensu, gdyby nadal zostawili 4070 Super, ale nie. Te karty też dostały "zwężenie drogi obustronne" w dostawach i już są  od 3200-3300 zamiast 2700-2800 jak było pół roku temu.

To nadal może być konkurencja dla Radków, ale zaraz też i je wymiecie. 

Opublikowano
3 godziny temu, bokiel napisał(a):

@Phoenix. a z temperaturami pamięci były jakieś jazdy przy testach?

Gawroński na x-ie wspomina, że w Chinach wyczaili, że pamięć bardzo się grzeje w niektórych kartach z nowej serii ale nie wskazywano o jakie modele chodzi.

Te 88 czy 94 stopnie to nie jest duzo. To oczywiscie nie jest tez malo.

Opublikowano
7 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Ja w tym genie kupie karte tylko tam gdzie jest PTM :D Chyba, ze sie trafi jakis wyjatkowy wyjatek.

Czyli XFX, Sapphire, PowerColor na pewno.
Ktoś jeszcze się chwalił? Sprawdzałeś?

Ja na pewno jak bym wymieniał to na kartę z fabrycznym PTM ale najlepiej jakby jeszcze karta była bez plomb, a producent miał politykę możliwości wymiany pasty/rozkręcenia karty przez użytkownika bez utraty gwarancji (wiadomo jeżeli nie powstaną uszkodzenia).
Wystarczyła mi jazda z Inno3d i pump-outem, na szczęście firma ma fajną politykę i nie ma problemu z wymianą na własną rękę. Gorzej jak ktoś trafił pump-outa u producenta który plombuje karty i nie zezwala na ingerencję. Potem płacz i zgrzytanie zębów oraz dawno po możliwości zwrotu/wymianki (pump out myślę, że najwcześniej pojawia się po miesiącu).

Opublikowano
6 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Z tabelki wynika, ze asus tez.

Zdjac dzis plomby to pikus, a na ali idzie kupic caly worek takich plomb :cool:

Niby tak ale ja wolę karty bez plomb i z oficjalnym info od producenta, że można łapy pchać (tj. na własną rękę pastę wymienić itd.).

XFX i PowerColor dają plomby na śrubki, Sapphire z tego co widzę też :/

Opublikowano
5 godzin temu, Brolly napisał(a):

Czyli na razie z wykresów to 9070XT raster jak 4080 - 7900 XTX a RT na poziomie 4070 ti super ? 

Ehhhh gdyby ta karta miała DLSS4 to w tej cenie byłby hit sprzedażowy :E 

Ale może dzięki AMD, NV pójdzie po rozum do głowy. Nie no żartuję, nie pójdzie xD 

• Haha 3
Opublikowano

5070Ti nie powinien kosztować więcej niż 4000 zł. Kuźwa dwa lata temu kupowałem 4070Ti za 4100 zł, a tu 2 lata później karta ledwo goniąca 4080 za prawie 5000 zł? Hatfu! 

Te RXy 9070XT jeśli będą dostępne i w dobrej cenie to mam nadzieję zaleją rynek i pecety w domach, czas na jakiś powiew świeżości.

• Like 3
Opublikowano
1 minutę temu, Brolly napisał(a):

Jak by dali FSR4 do większości gier w dniu premiery to była by essa.

A nie do końca 2025 :E

No niestety AMD w soft średnio umie i ma zasoby... FSR miał być tani i powszechny, a wychodzi na to że DLSS mimo że lepszy to więcej gier obsługuje. 

Teraz, Phoenix. napisał(a):

5070ti z tym postepem a raczej jego braku powinien kosztowac max 4k za dobry model a nie najwikesze gunwo. Bardzo mnie ciekawi walka za 2lata kiedy amd wyda nowy gen UDNA  i nvidia rubina.

Dokładnie, przecież to jakiś plaskacz w ryj z obecną wyceną. Może dla kogoś na starym GPU to dobry wybór, ale porównując do poprzedniej generacji to istny żart. Żeby to chociaż biło lekko 4080S to bym jeszcze przymknął oko... 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Przecież RTX 5070Ti to jest poziom RTX 4080/S, dopiero RTX 5080 odskakuje, lecz za mało, by był warty zakupu w obecnych cenach.

RX 9070 XT to karta podobna do XTX, więc będziemy mieli praktycznie 5 kart, które będą stały obok siebie.

Edytowane przez Doamdor
Opublikowano (edytowane)

A to też zależy od gry, ale średnio rzecz biorąc według testów to czasami nawet do 4080 nie dobija.

Co do 9070XT zgoda, ale cenowo nie będzie stać koło 4080/S.

Edytowane przez galakty
Opublikowano
9 minut temu, galakty napisał(a):

A to też zależy od gry, ale średnio rzecz biorąc według testów to czasami nawet do 4080 nie dobija.

Co do 9070XT zgoda, ale cenowo nie będzie stać koło 4080/S.

Tutaj istotniejsza jest cena, a nie to czy karta ma 1-2 fps więcej.

average-fps-3840-2160.png

9070 XT uplasuje się obok w niższej cenie.

• Like 1
Opublikowano
14 minut temu, Frog67 napisał(a):

Szkoda że HIS już nie ma zawsze lubiłem te karciochy i kozak byly.

Ja pamiętam jak miałem wadę fabryczną HISa 6850, to za dopłatą 20zł wymieniłem na XFX 6870 i tą kartę później miałem bardzo długo.