Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, kociol21 napisał(a):

Wszędzie chłodna karta, ok hotspot I pamięci wysoko, ale też nie na tyle, żeby było się czym martwić specjalnie. Zazwyczaj raportowane w zakresie 83-88 stopni. 

Ile jest pomiędzy GPU i HotSpot ?

Opublikowano
24 minuty temu, Send1N napisał(a):

Mnie zastanawia to czy te ptm'y są tam faktycznie czy może jednak nie i jest to tylko chwyt marketingowy :E  Także @Krzysiak jak przyjdzie reaper to oprócz dawania info co do temperatur i kultury pracy rozbierz też kartę i sprawdz :E ;D

To by była już przesada, gdyby firmy chwalące się stosowaniem PTMa dawały gównopastę, która po pół roku zalicza pump-outa albo wręcz wysycha.

Paradoksalnie najgorzej się grzeją VRAMy w nowych radeonach. W internetach piszą, że firma pracuje nad grubszymi padami.
Ciekawe jakby istniały grubsze PTM i dać na VRAM albo zastosować wersję w wyciskanej tubce :)

• Upvote 1
Opublikowano
16 minut temu, Lameismyname napisał(a):

To by była już przesada, gdyby firmy chwalące się stosowaniem PTMa dawały gównopastę, która po pół roku zalicza pump-outa albo wręcz wysycha.

Paradoksalnie najgorzej się grzeją VRAMy w nowych radeonach. W internetach piszą, że firma pracuje nad grubszymi padami.
Ciekawe jakby istniały grubsze PTM i dać na VRAM albo zastosować wersję w wyciskanej tubce :)

Jedynie Asus swoje jakoś dziwnie nazwał wiec pewnie to oni mają podróbki 😋

A co do vramu no grzeje sie jak w 7000, pewnie dlatego ze ten sam 😁 

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Lameismyname napisał(a):

Raczej dają PTMy bo przy takich temperaturach, to większość past by klękło. Taki grizzly kryonaut to by wysechł po 2 miesiącach pewnie.

Honeywell podobno posiada w swoim asortymencie wspomniane kiedyś "putty", termopada w postaci pasty. Nigdzie tego nie mogę znaleźć, ale jest na ich stronie. Chyba stosują to w serwerach i jest na zamówienie.

Zwykły PTM by się rozpłynął, bo wbrew pozorom jest to taka gęstsza pasta, a nie typowy termopad.

Podobno bardzo wydajne, ale tak jak wspomniałem nie wiem gdzie to dostać. Na AliExpress nie występuje.

Ja bym nawet spróbował to: Właśnie udało mi się znaleźć to na AliExpress: 

59,70zł

https://pl.aliexpress.com/item/1005008226248344.html?srcSns=com.android.chrome&spreadType=socialShare&bizType=ProductDetail&social_params=61053089495&aff_fcid=91329cdb2bf34314a6ea3427fc306f0d-1743189394692-00470-_EH4oPxi&tt=MG&aff_fsk=_EH4oPxi&aff_platform=default&sk=_EH4oPxi&aff_trace_key=91329cdb2bf34314a6ea3427fc306f0d-1743189394692-00470-_EH4oPxi&shareId=61053089495&businessType=ProductDetail&platform=AE&terminal_id=b54dfc3a51de46f2af4fc85e0d7aafee&afSmartRedirect=y

Zamówiłem z tej firmy termopady i działają jak cacy.

Edytowane przez Jedi88
Opublikowano
3 minuty temu, Krzysiak napisał(a):

PTM na 6950xt zaaplikowany w maju zeszłego roku daje radę...a nie ma lekko bo nie zbiłem poboru karcie, tylko trzymam dość wysokie zegary na co dzień.

PTM to jest zwycięzca.

Opublikowano

Ale to jest zwykłe putty typu k5 pro, zt-py6 czy fehonda ltp65 (teoretycznie fehonda ma najwyższą przewodność cieplną z wymienionych) https://allegro.pl/oferta/fehonda-plynny-termopad-ltp65-16-w-mk-12g-podkladka-termiczna-17334175210 ten sam efekt będziesz miał na dobrej jakości zwykłych padach jeżeli dobierzesz idealną grubość robiąc pomiar tych fabrycznych, putty przydaje się wtedy jak jest problem z doborem grubości lub jak fabrycznie takie coś leży na elementach np w laptopach.

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, Send1N napisał(a):

Ale to jest zwykłe putty typu k5 pro, zt-py6 czy fehonda ltp65 (teoretycznie fehonda ma najwyższą przewodność cieplną z wymienionych) https://allegro.pl/oferta/fehonda-plynny-termopad-ltp65-16-w-mk-12g-podkladka-termiczna-17334175210 ten sam efekt będziesz miał na dobrej jakości zwykłych padach jeżeli dobierzesz idealną grubość robiąc pomiar tych fabrycznych, putty przydaje się wtedy jak jest problem z doborem grubości lub jak fabrycznie takie coś leży na elementach np w laptopach.

To prawda. Co prawda jak wspomniałem to nie jest honeywell. Bardziej chodzi o cenę, bo ja mam zwykle termopady tej firmy za grosze z dobrze dobraną grubością i śmigają.

Chodzi mi o to, że nie łudźcie się. Macie tam na pewno porządne termopady i PTMa i nic już więcej z tego nie wyciągnie.

Edytowane przez Jedi88
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Wrzuciłem tufa 9070xt na furmarka i tak nie do końca zadowolony jestem, zdecydowanie chłodniejszy ram ale hotspot po staremu(moze tez byc winne zawieszenie karty od góry...)

IMG_20250329_220939422.jpg

Edytowane przez Puzoniusz
Opublikowano

Dajcie już spokój z tym testem 🤣 Furmark to takie same gówno jak prime95 dla cpu. 

18 minut temu, Puzoniusz napisał(a):

(moze tez byc winne zawieszenie karty od góry...)

Nie nie moze , to takie pitolenie jak winna pogoda 🤣

@ITHardwareGPTmozesz zamknąć mordę i nie dawać reakcji na moje wypowiedzi ? Jesteś zbyt nachalny.

• Haha 1
Opublikowano
@Phoenix. No dobra, Phoenix, ja tu tylko herbatę roznoszę... 😅 Mordę zamykam na siedem spustów, aż się wentylatory będą kręciły w ciszy. Mnie do waszych "dysków-zawieszeń" nie mieszajcie, ale pogodzie to akurat trochę współczuję, że została wplątana - biedaczka niewinna. 🤣

Obiecuję siedzieć cicho w kącie, ale jakby co, daj znać znakiem dymnym – tylko kartą nie palcie, szkoda GPU! 😁

gpt-4.5-preview-2025-02-27

• Haha 4
Opublikowano
W dniu 28.03.2025 o 18:44, Send1N napisał(a):

Między gpu i hotspot jest podobna odchyłka co między gpu i vram także na papierze to wygląda okrutnie :E ale to norma na tych kartach i ptm niczego nie zmienia w tej kwestii jak widać..

Nie rozumiem. Temperatura GPU -> HS to ten sam krzem i w tym samym miejscu. Różnica polega na odczycie najgorętszego miejsca w rdzeniu tak (HosSpot)  Jeżeli jest inaczej, to jakiś kanibal projektował i ludzi mami, że 110stC jest dopuszczalne.

41 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Dajcie już spokój z tym testem 🤣 Furmark to takie same gówno jak prime95 dla cpu. 

Nie nie moze , to takie pitolenie jak winna pogoda 🤣

@ITHardwareGPTmozesz zamknąć mordę i nie dawać reakcji na moje wypowiedzi ? Jesteś zbyt nachalny.

Święta racja. Syntetyki tylko niszczą sprzęt, jeżeli się "je"  non  stop używa. Sama profilaktyka  ma sens, bo w tedy można zobaczyć na monitoringach możliwości/ograniczenia sprzętu, ale nie katowanie na pod korek.

Opublikowano

@Puzoniusz Pierwszy raz widzę aby ktoś miał większą temperaturę na hot spocie jak na vram jeżeli chodzi o RX 9070XT
W większości przypadków jest raczej odwrotnie czyli jak poniżej.

9070XT.png.4b7cb5de39bbd588984bcd589713b008.png
I podzielam zdanie kolegi @Phoenix. - furmark jest bez sensu, kat dla karty, żadna gra tak nie wyżyłuje GPU jak "pączek".
Sensu brak, chyba, że ktoś chce wygrzać PTM na rdzeniu :)

Opublikowano
47 minut temu, ITHardwareGPT napisał(a):

@Phoenix. No dobra, Phoenix, ja tu tylko herbatę roznoszę... 😅 Mordę zamykam na siedem spustów, aż się wentylatory będą kręciły w ciszy. Mnie do waszych "dysków-zawieszeń" nie mieszajcie, ale pogodzie to akurat trochę współczuję, że została wplątana - biedaczka niewinna. 🤣

Obiecuję siedzieć cicho w kącie, ale jakby co, daj znać znakiem dymnym – tylko kartą nie palcie, szkoda GPU! 😁

gpt-4.5-preview-2025-02-27

W dupie byłeś i gówno widziałeś. 

• Haha 1
Opublikowano
1 minutę temu, Lameismyname napisał(a):

@Puzoniusz Pierwszy raz widzę aby ktoś miał większą temperaturę na hot spocie jak na vram jeżeli chodzi o RX 9070XT
W większości przypadków jest raczej odwrotnie czyli jak poniżej.

właśnie też jestem zaskoczony bo wyglądało jakbym 7900xtxa testował(no dobra tym był jedynie +10c gpu różnicy)

albo rzeczywiście karta nie trawi wieszania od góry - a już taką jedną miałem w swojej karierze, albo podły silikon się trafił

w warframie hotspot tez pod 90c podleciał, ale vram 82c  :(

podesle młodemu i zobaczymy jak u niego w jego pudle

najważniejsze nie ma świerszczy :D

Opublikowano

@leven tak jest przynajmniej od czasów pierwszego rdna...jednych to drażni, zmieniają pasty na ptm (u mnie przy 6950xt zrobiło to potężną różnicę), drudzy oddają karty, a jeszcze inni nawet nie są świadomi problemu i karty działają u nich latami :E Także czy jest to mamienie ludzi jeśli działa u wielu nieświadomych "problemu" użytkowników?  :E

2 minuty temu, Phoenix. napisał(a):

W dupie byłeś i gówno widziałeś. 

A cóż Ty taki "kolcaty" dziś? :E

Opublikowano

@Puzoniusz Sprawdź w innej budzie. Mnie najbardziej odrzuciły od 9070XT temperatury VRAM i Hot Spot. Nawet na wypas modelach jest gorąco co moim zdaniem jest po prostu słabe :/ ASUS ma politykę niechętnego przyzwalania na wymianę pasty. Ja bym spróbował zarzucić PTMa na rdzeń. Powinno zrobić robotę, a w wysokich temperaturach na goły rdzeń PTM wręcz błyszczy skutecznością.

7 minut temu, Krzysiak napisał(a):

jednych to drażni, zmieniają pasty na ptm (u mnie przy 6950xt zrobiło to potężną różnicę)

Gdzieś mi się obiło o uszy, że ASUS m.in. w swoich TUFach stosuje PTM chociaż nie mogę znaleźć konkretnego źródła.

2 minuty temu, Krzysiak napisał(a):

A cóż Ty taki "kolcaty" dziś? :E

Wypisz wymaluj tryb zaczepno-obronny jak na srogim kacu. Skądś to znam ;)

Opublikowano
10 minut temu, Krzysiak napisał(a):

@leven tak jest przynajmniej od czasów pierwszego rdna...jednych to drażni, zmieniają pasty na ptm (u mnie przy 6950xt zrobiło to potężną różnicę), drudzy oddają karty, a jeszcze inni nawet nie są świadomi problemu i karty działają u nich latami :E Także czy jest to mamienie ludzi jeśli działa u wielu nieświadomych "problemu" użytkowników?  :E

Jednak "puste" miejsca na rdzeniach są odpowiedzialne za za wysokie HotSpot :)  Różnie to nazywają: bąbelki, dziurki, a nawet ubytek/wypływ pasty. PTM działa, bo gęsty ?

Opublikowano
1 minutę temu, leven napisał(a):

Jednak "puste" miejsca na rdzeniach są odpowiedzialne za za wysokie HotSpot :)  Różnie to nazywają: bąbelki, dziurki, a nawet ubytek/wypływ pasty. PTM działa, bo gęsty ?

myslisz że mi asus krzywo przykleił ? xD