Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Ja bym rzekł że opłacalność to pojęcie względne...jeśli ktoś ma wydać tu i teraz załóżmy 3.5k to co ma kupić? Oczywiście że 9070xt, bo i tak tak naprawdę nie ma innego wyboru. Dla jednego to będzie opłacalna opcja, a dla innego nie ;)

Komp nigdy nie był opłacalnym hobby (poza jakimiś chorymi sytuacjami jak ostatnio w czasach plandemii)  :E

Edytowane przez Krzysiak
Opublikowano
14 minut temu, Radio Tirana napisał(a):

Zgadza się, ja dla porównania złapałem Asrocka Steel Legend 9070 XT na 2999 na premierę. 

Uff, dobrze, że już nie ma RX, bo byłbym z przepłaconą kartą.

11 minut temu, Krzysiak napisał(a):

Ja bym rzekł że opłacalność to pojęcie względne...jeśli ktoś ma wydać tu i teraz załóżmy 3.5k to co ma kupić? Oczywiście że 9070xt, bo i tak tak naprawdę nie ma innego wyboru. Dla jednego to będzie opłacalna opcja, a dla innego nie ;)

Komp nigdy nie był opłacalnym hobby (poza jakimiś chorymi sytuacjami)  :E

Dorzucić 200zł i upolować RTX 5070 Ti Asus Prime. ;D

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Doamdor napisał(a):

Dorzucić 200zł i upolować RTX 5070 Ti Asus Prime. ;D

Nie zawsze jest na to czas i ochota...w sensie na polowanie :E Akurat mi się udało kupić "tanio" 9070xt, ale gdybym miał kupić kartę po prostu brałbym co jest a nie czekał aż może coś wpadnie jutro, pojutrze a może za tydzień. Chyba z tego wyrosłem :E

Nawet gdyby za tydzień był ten 5070ti niewiele drożej, to nie chciałoby mi się bawić w zwroty, bo znów...chyba z tego wyrosłem :E

Złożyć, zapomnieć i używać.

edit

A może nigdy nie dojrzałem :E

W każdym razie ja z tych co nie lubią sobie utrudniać życia i szukają zawsze prostej drogi, po najmniejszej linii oporu  w każdej dziedzinie :E

Edytowane przez Krzysiak
Opublikowano (edytowane)

No i jeszcze trzeba dodać, że nie zawsze się da dorzucić te 200-300zł...bo już często te 3500 to jest po mocnym dorzuceniu :E Także wiele rzeczy wpływa na opłacalność :) 

Edytowane przez Krzysiak
Opublikowano
45 minut temu, Doamdor napisał(a):

Uff, dobrze, że już nie ma RX, bo byłbym z przepłaconą kartą.

Daruj sobie uszczypliwości. Fakty są takie, że przepłaciłeś za kartę. W tym przypadku aby w ogóle ją dostać - wszyscy wiedzą, jak wyglądała kwestia dostępności.

Kwestią indywidualną jest czy było warto dopłacić i tego nikt nie będzie oceniał. Ty dopłaciłeś, a dziady z Peppera będą czekać pół roku żeby kupić ją za 2800. 

Ostatecznie liczy się zadowolenie użytkownika końcowego. 

• Upvote 1
Opublikowano
33 minuty temu, Krzysiak napisał(a):

Nie zawsze jest na to czas i ochota...w sensie na polowanie :E Akurat mi się udało kupić "tanio" 9070xt, ale gdybym miał kupić kartę po prostu brałbym co jest a nie czekał aż może coś wpadnie jutro, pojutrze a może za tydzień. Chyba z tego wyrosłem :E

Nawet gdyby za tydzień był ten 5070ti niewiele drożej, to nie chciałoby mi się bawić w zwroty, bo znów...chyba z tego wyrosłem :E

Złożyć, zapomnieć i używać.

edit

A może nigdy nie dojrzałem :E

W każdym razie ja z tych co nie lubią sobie utrudniać życia i szukają zawsze prostej drogi, po najmniejszej linii oporu  w każdej dziedzinie :E

Jak jesteś zadowolony z RX, to ino się cieszyć. Zwroty są bardzo proste i szybkie za pomocą inpost. 

W przypadku RTX 5090 zakup nie był taki prosty, no chyba, że cena nie grała roli. :hihot:

Opublikowano (edytowane)

Ja zamiast dorzucać do 5070ti wolałem dorzucić 5 stów do 7xP14 argb do nowej budy (samą budę zwróciła mi sprzedaż starej z wentylami) :E 

5 minut temu, Doamdor napisał(a):

Jak jesteś zadowolony z RX, to ino się cieszyć. Zwroty są bardzo proste i szybkie za pomocą inpost.

Tu bardziej chodzi o to, że nie chce mi się nawet wyjmować z budy karty :E Leniem jestem :E

ps. obecnie robię zwroty 2 bud (evolv x2 i hyte y60) i nie mam z tym problemu, ale ich nawet nie wyjąłem z pudełek  :E 

Choć zwrot mobasa w zeszłym roku napsuł mi trochę krwi i sporo się namęczyłem z morelami zanim mi zwrócili całą kasę...chcieli oddać 1% wartości. Więc nie zawsze idzie idealnie :) 

Edytowane przez Krzysiak
Opublikowano
1 minutę temu, Radio Tirana napisał(a):

Daruj sobie uszczypliwości. Fakty są takie, że przepłaciłeś za kartę. W tym przypadku aby w ogóle ją dostać - wszyscy wiedzą, jak wyglądała kwestia dostępności.

Kwestią indywidualną jest czy było warto dopłacić i tego nikt nie będzie oceniał. Ty dopłaciłeś, a dziady z Peppera będą czekać pół roku żeby kupić ją za 2800. 

Ostatecznie liczy się zadowolenie użytkownika końcowego. 

tenor.gif

13 minut temu, Krzysiak napisał(a):

Ja zamiast dorzucać do 5070ti wolałem dorzucić 5 stów do 7xP14 argb do nowej budy (samą budę zwróciła mi sprzedaż starej z wentylami) :E 

Tu bardziej chodzi o to, że nie chce mi się nawet wyjmować z budy karty :E Leniem jestem :E

ps. obecnie robię zwroty 2 bud (evolv x2 i hyte y60) i nie mam z tym problemu, ale ich nawet nie wyjąłem z pudełek  :E 

Choć zwrot mobasa w zeszłym roku napsuł mi trochę krwi i sporo się namęczyłem z morelami zanim mi zwrócili całą kasę...chcieli oddać 1% wartości. Więc nie zawsze idzie idealnie :) 

Mogłeś zaszaleć i kupić sobie takie wentylatory https://www.proshop.pl/Wentylator-obudowy/Lian-Li-UNI-FAN-TL-LCD-140-Wentylator-obudowy-140mm-Bialy-29-dBA/3224056 :D

Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, Radio Tirana napisał(a):

Ty dopłaciłeś, a dziady z Peppera będą czekać pół roku żeby kupić ją za 2800.

Widzę, że ogólna opinia odnośnie ludzi z peppera jest niezmienna od czasu PCLaba ;)

A co do zakupów - ktoś ma kasę na ręku, chce kupić sprzęt w danym momencie i analizuje "co jest i za ile".
Ja jak stałem przed wyborem z realnie dostępnych kart miałem XFX 9070XT Qicksilver za 3750zł lub Inno3D RTX 5070ti X3 za 3900zł.
Wybór był dla mnie oczywisty.

Gdybym miał wtedy jakikolwiek model 9070XT w okolicy 3000zł (np. wspomniany ASRock) to wygrałaby moja wewnętrzna cebula i łyknąłbym Radeona zapewne.

Edytowane przez Lameismyname
Opublikowano

@Doamdor Nie rozumiem... Ja mam monitor 1440p więc 7500F "sprostał" 5070ti, sprostałby też 9070XT. Jednak chciałem poprawić 0,1% LOWS i 1% LOWS oraz moim casualowym tytułem jest CS2, a tam 9800X3D robi cholerną robotę.
Z resztą, 7500F kupiłem jako procesor przejściowy do 9800X3D - czekałem tylko aż się uspokoi sytuacja palonych procków na płytach ASRocka oraz cena trochę spadnie. Kupiłem TRAYa w ME za 2099zł, jutro dotrze to będę testował.
Przy używanych 7800X3D za 1500zł+ oraz nówkach ~1700zł woałem dołożyć te parę stówek i mieć spokój.

Opublikowano
6 godzin temu, Lameismyname napisał(a):

Widzę, że ogólna opinia odnośnie ludzi z peppera jest niezmienna od czasu PCLaba

Patrząc po komentarzach to mam wrażenie że tam większość ludzi to jakaś szkolna gimbaza, która i tak nie kupi czekając nawet na obniżki za pół ceny ;) 

• Like 1
Opublikowano
7 godzin temu, Doamdor napisał(a):

@Lameismyname Gdyby RX byłby tańszy, kupiłbyś RX. :przytul: CS2 ma takie wymagania, że potrzebuje 9800X3D i RTX 5070 Ti? :o

Ta gra ma bardzo duży rozrzut min fps i 0.1 low, możesz mieć 800fpa avg a dół będzie wisiał na 300-400fps. I właśnie przez to , że gra nie ma dużych wymagań dobry cpu przydaje się nawet do „słabszych” gpu.

Opublikowano (edytowane)

U mnie przy wyborze zdecydowała wewnętrzna cebula... założenie, że albo za max 3k, albo "męczę" się dalej na starym GPU, stąd 5070ti odpadł w przedbiegach. Musiałby kosztować max 3200 żeby cebula pozwoliła do niego dołożyć :rotfl2:

Ogólnie na 9070xt gram na tym samym poziomie detali czy FPS (zawsze blokuję na jakąś stałą wartość) co grałem na 6950xt... tyle że przy 100-150W (ogólnie mam PL ustawiony na min jaki się da, czyli 212W) zamiast 200-300 :E

Edytowane przez Krzysiak
  • Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Krzysiak napisał(a):

U mnie przy wyborze zdecydowała wewnętrzna cebula... założenie, że albo za max 3k, albo "męczę" się dalej na starym GPU, stąd 5070ti odpadł w przedbiegach. Musiałby kosztować max 3200 żeby cebula pozwoliła do niego dołożyć :rotfl2:

Ogólnie na 9070xt gram na tym samym poziomie detali czy FPS (zawsze blokuję na jakąś stałą wartość) co grałem na 6950xt... tyle że przy 100-150W (ogólnie mam PL ustawiony na min jaki się da, czyli 212W) zamiast 200-300 :E

"tyle że przy 100-150W (ogólnie mam PL ustawiony na min jaki się da, czyli 212W) zamiast 200-300", mógłbyś rzucić jakimś linkiem albo wyjaśnić?

Opublikowano
6 minut temu, Radio Tirana napisał(a):

Jeszcze miesiąc temu była za 3900. Jak widać chętnych brak. 

Do tego można już wyhaczyć np Szafirka Pulse w kwocie ok. 3200zł. Był ostatnio za tyle na Amazonie.

5DEFE7E6-C596-4454-BF91-3A22DC1598BB.png.9e79b21065ae5e285124c962a5198c39.png