Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
44 minuty temu, VRman napisał(a):

Co do regulaminu - no to może by warto było dodać do regulaminu że aktywność botów jest zakazana poza tymi, które dostały oficjalną zgodę od adminów (jak  może np. w przyszłośći posty Xkomu

xkom to nie bot. to pracownik pisze/dostaje odpowiednio sformatowe i wlasciwe dla internetu wiadomosci ktore publikuje. to czlowiek za komputerem komentuje watki innych uzyszkodnikow - chcac im pomoc i polecic jakis produkt z [tylko] sklepu x-kom

Co do tej gównoburzy - koniec gównoburzy.

Na końcu zdania jest kropka więc zdanie zostało skończone i jest oznajmujące.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Trochę mnie ta wojna dronowa zaczyna przerażać. Dojdzie do tego, że takie wojny będą trwały permanentnie, albo po kilkanaście kilkadziesiąt lat, a cywile zabici to tylko będzie statystyka. Tak jak statystyka śmierci poniesionych w ruchu drogowym.

Chyba wymyśliliśmy nowy rodzaj "głupiej gry".

Edytowane przez Suchy211
  • Upvote 1
Opublikowano
13 minut temu, Winter napisał(a):

Ale ten @Mar_s mi zaimponował. Mógł mi dać spokojnie bana za pożal się Boże comeback, ale chyba przeoczył

Nie przeoczył, wróciłeś i tyle, dopóki nie łamiesz regulaminu mam to gdzieś.

6 minut temu, VRman napisał(a):Kolega wyżej nie potrafił zachować kultury w krytyce twojej osoby i tego nie popieram. 

Ale ten tekst to po prostu żenada.

Jest to dokładnie to samo co napisał do mnie, zmieniłem tylko „mroczny obiekt pożądania” na właściwy dla jego osoby.

Zamiast dawać mu bana za chamski atak po prostu odpowiedziałem na tym samym poziomie, rynsztoka żeby być dokładnym.

8 minut temu, TheMr. napisał(a):

@VRman Marnujesz tusz. W sensie klawiaturę. Mar_S otwarcie popiera wolność słowa do ekstremum. Dla niego nawet wywieszanie flagi pana malarza i propagowanie kultu (które grozi więzieniem) byłoby spoko i w porządku bo wolność słowa i równość prawa :) 

Ale wolność słowa kończy się jak kogoś nazwiesz na forum brzydko :) 

Nie bo to nie jest zgodne z prawem w naszym kraju, czyli jesteśmy zobowiązani aby tego przestrzegać. No i kolejna pomyłka, jak widać olałem również obrazę „osobistą”.

Opublikowano (edytowane)
15 godzin temu, Suchy211 napisał(a):

Jak to było? Przestałeś już maltretować kotki w piwnicy? Tak czy nie.

4 minuty temu, Suchy211 napisał(a):

Też uważam, że te wzajemne utarczki posunęły się już za daleko. Ileż można to ciągnąć. Niech każdy sobie ma poglądy jakie chce, byle nikogo przy tym nie atakował personalnie.

Kolejny autorytet , przecież ty robisz to samo co @VRman

Przegląd od AI

Więcej informacji

Obrażanie kogoś (w polskim prawie znieważenie) to naruszenie godności osoby poprzez obraźliwe słowa, gesty lub zachowania. Jest to przestępstwo zagrożone grzywną lub karą ograniczenia wolności, a w niektórych przypadkach nawet karą pozbawienia wolności do roku. 

Znieważenie jest przestępstwem, które polega na: 

Okazaniu drugiej osobie pogardy, ubliżaniu jej, poniżaniu lub innym obraźliwym zachowaniu .

Naruszeniu godności osobistej słowem, pismem lub czynem .

Dopuszczaniu się zachowania, które ma na celu zranienie lub poniżenie drugiej osoby .

Przykłady znieważenia: 

Obraźliwe słowa: np. "idiota", "pudo", "niedorzeczny".

Obraźliwe gesty: np. pokazywanie środkowego palca, wyrażanie pogardy.

Obraźliwe zachowanie: np. publiczne ośmieszanie, poniżanie.

Zniesławienie: pomówienie osoby o takie postępowanie lub cechy, które mogą poniżyć ją w opinii publicznej.

Edytowane przez voltq
Opublikowano

@TheMr.

2 minuty temu, TheMr. napisał(a):

@VRman Marnujesz tusz. W sensie klawiaturę. Mar_S otwarcie popiera wolność słowa do ekstremum. Dla niego nawet wywieszanie flagi pana malarza i propagowanie kultu (które grozi więzieniem) byłoby spoko i w porządku bo wolność słowa i równość prawa :) 

Ale wolność słowa kończy się jak kogoś nazwiesz na forum brzydko :) 

Ja też jestem zwolennikiem wręcz bolesnej wersji wolności słowa.

No ale nie jak łapiesz za rękę a tam schodzi lateks i pojawiają się kable i metal. 

Wolność słowa dla ludzi. Nie dla botów i nie dla wrogów z kraju który nam wypowiedział cyberwojnę i nie tylko cyber.

Od lat krytykuję zapędy lewicy odnośnie cenzury i kar za myślozbrodnię. Nienawidzę też moderacji która nakłada kary na podstawie swoich domysłów i poglądów. Żadnego "dam bana, bo ten link mógłby wstawić ruski trol". Nie.

Ale co innego domysły a co innego czarno na białym. Pół wątka się wczoraj z tego bota śmiało jak dal linka do wiki. 

Jeszcze raz ponawiam sugestię: zamknąć ten wątek i stworzyć nowy, gdzie autor wątka ustala zasady: 

1. Ma być tylko informacja o wojnie i dyskusja na temat wojny

2. Wątek jest dla osób pro-ukraińskich. Zamknięty na posty chwalące Fiutina i wpisujące się w ruską narrację. Nie wątek do dyskusji na temat czy Ukraina ma za uszami. Wątek do informowania się co się dzieje, do dyskusji na temat przyszłych wydarzeń, do krytyki tego co złe na zasadzie tej jaka się pojawia np. u Wolskiego czy Kapitana Lisowskiego lub Płk. Lewandowskiego. Krytykować polityków w Ukrainie którzy priorytetyzują poparcie dla siebie ponad opinie wojskowych - proszę bardzo. Wypisywanie, że Zelenski to dyktator, że USA sprowokowały wojnę a Rosja się musiała bronić przed NAT = ban. Proste

3. Jak się nie podoba to niech sobie założą osobny wątek np. "Wątek dla kochających Putina" czy dowolny inny, gdzie sobie ustalą zasady jakie chcą. 

• Confused 1
Opublikowano (edytowane)
29 minut temu, Winter napisał(a):

Mógł mi dać spokojnie bana za pożal się Boże comeback, ale chyba przeoczył.

Przecież sam usunąłeś konto i sam z siebie wróciłeś na nowym bo się stęskniłeś :E Ogólnie to długo nie wytrzymałeś :E 

Nie ma żadnych podstaw, aby banować.

Ja tam ogólnie bym zbanował wszystkich konforuskich, ale po co? Gdyby ich nie było to byłaby nuda totalna. A tak jest się z czego pośmiać. Każdy ma prawo do bycia skrzywionym czy mienia "innych" nawet najdziwniejszych i często nie zrozumiałych czy wręcz chorych dla normalnych ludzi poglądów :E

Edytowane przez lukadd
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

@VRman załóż sobie własne forum i będziesz tam sobie rządził sam sobie , właścicielem czy administratorem tego forum jest ktoś inny i to oni ustalają zasady 

Ty naprawdę potrzebujesz jakieś pomocy , zaczynam ci współczuć bo twoje posty znamionują jakieś problemy z psychiką ,  i nie zarzucaj mi proszę ze cię obrażam bo jesteś moim bliźnim i reaguje empatycznie na twoje problemy

Edytowane przez voltq
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, kubikolos napisał(a):

to sobie zaloz taki watek a tutaj nie zawracaj gitary, ten jest dla wszystkich

Jak się admin wypowie, że tak można, to założę. Póki co podejrzewam, że jedynie mnie znowu wyśmieje, zmiesza z błotem sugerując, że to nie user jest od ustalania zasad i tak dalej. 

No i moja propozycja oznacza zamknięcie tego wątka. Jak założę swój to tu i tak będę wchodził psuć robotę ruskiej trolowni. Bo uważam to za wstyd, żeby grupa ludzi inteligentnych pozwalała na taką prostacką agitkę.

3 minuty temu, voltq napisał(a):

Ty naprawdę potrzebujesz jakieś pomocy , zaczynam ci współczuć bo twoje posty znamionują jakieś problemy z psychiką ,  i nie zarzucaj mi proszę ze cię obrażam bo jesteś moim bliźnim i reaguje empatycznie na twoje problemy

Ten bot od wczoraj ze 20x napisał, że go niby gdzieś obrażam. Zapytaj o dowody to wklei jakieś randomowe śmieci, bo go nie obraziłem nigdy.

Nazwanie bota botem to nie obraza. Znam zasady i nie dam trolowi pretekstu do pozbycia się mnie w ten sposób.

A teraz dwa razy mnie obraził, na co dowody są - cytat wyżej.

Może jakaś reakcja? @Mar_s

Edytowane przez VRman
  • Confused 1
Opublikowano
2 minuty temu, VRman napisał(a):

Jak się admin wypowie, że tak można, to założę. Póki co podejrzewam, że jedynie mnie znowu wyśmieje, zmiesza z błotem sugerując, że to nie user jest od ustalania zasad i tak dalej. 

No i moja propozycja oznacza zamknięcie tego wątka. Jak założę swój to tu i tak będę wchodził psuć robotę ruskiej trolowni. Bo uważam to za wstyd, żeby grupa ludzi inteligentnych pozwalała na taką prostacką agitkę.

Ten bot od wczoraj ze 20x napisał, że go niby gdzieś obrażam. A teraz dwa razy mnie obraził.

Może jakaś reakcja? @Mar_s

Reagowanie empatycznie na twoje problemy i próba pomocy to jest obrażanie ?

Opublikowano
10 minut temu, voltq napisał(a):

Kolejny autorytet , przecież ty robisz to samo co @VRman

Ty z kolei dalej nie złapałeś o ci chodzi z tymi kotkami. Choć jako wyborca Metzena powinieneś. Cierpliwie czekam aż złapiesz o co mi chodziło, ale nie zamierzam Ci ulatwiać.

• Confused 1
Opublikowano
1 minutę temu, Suchy211 napisał(a):

Ty z kolei dalej nie złapałeś o ci chodzi z tymi kotkami. Choć jako wyborca Metzena powinieneś. Cierpliwie czekam aż złapiesz o co mi chodziło, ale nie zamierzam Ci ulatwiać.

Dlaczego kłamiesz o jakimś wyborcy mentzena? jeszcze nigdy w swoim życiu nie zagłosowałem na mentzena

Dobór słów w twoim przykładzie odnośnie wyjaśnienia był niefortunny i obrażający mnie

Opublikowano

@VRman Wracaj do tematu wątku i skończ już z tym nawoływaniem do zamknięcia wątku, banowania nieprawomyślnych, i ogólnego robienia gównoburzy. Bo skłaniam się coraz bardziej do tego że stanowisz tutaj główny problem i źródło większości konfliktów. Oczywiście robisz to pod pozorem walki z rosyjską propagandą i jakimiś wymyślonymi botami.

Jak jeszcze raz mnie wywołasz po nicku to dostaniesz bana na tydzień, może wreszcie będzie tutaj spokój. 

Kolego @voltq, z łaski swojej przestań dawać „serduszka” pod moimi postami, ja naprawdę tego nie potrzebuję a tylko niepotrzebnie powstaje wrażenie, w niektórych głowach, że sprzyjam którejś ze stron.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Aha. To wal śmiało. Perma od razu, co się szczypać. Ego też zboostujesz sobie na dłużej.

Ja problemem :hahaha:

7 minut temu, Mar_s napisał(a):

o skłaniam się coraz bardziej do tego że stanowisz tutaj główny problem i źródło większości konfliktów

Jakich konflików? Dowody poproszę. Nie oskarżaj mnie bezpodstawnie, bo to że jesteś moderatorem nie daje ci takiego prawa. 

Żadnych konflików ze mną nie ma. Nikt mnie poza botem też raczej nie zgłasza. Fajnie tak rzucić oskarżeniem, nie?

Żadnej gównoburzy by nie było, gdyby było tak

1. Userzy demaskują bota i domagają się (nie ja sam, kilka osób) jego zbanowania

2. Moderacja banuje trola i dziękuje za pomoc

3. Koniec. Żadnego posta więcej. 

no ale nie

lepiej to ciągnąć i potem mieć pretensje do ludzi zgłaszających problem. 

A banuj jak ci ulży. Niech inni widzą jak się świetnie sprawdzasz w tej roli.

edit: Nie stagowałem, ale jak się uprzesz to odpowiedź z zacytowanym fragmentem możesz pod to podciągnąć. 

Edytowane przez VRman
  • Sad 1
Opublikowano (edytowane)

@voltq

Marnuję czas na cos w czym nie chciałem brać udziału. 

Po pierwsze, co do wyborczy Metzena, kojarzę twoja wypowiedź deklarująca że na niego zagłosujesz. W najgorszym razie pomyliłeś mi się z kimś innym. Za to na pewno zdarza Ci się powtarzać, że trzeba dać szansę komuś spoza POPiSu.

A druga sprawa, gdybyś nie był nakręcony jak bączek na odpieranie ataków, to może zorientował się że tamten post nie miał wydźwięku negatywnego, przynajmniej nie w twoją stronę. Ktoś Ci zadał głupie pytanie, a ja dla przerysowania zadałem jeszcze głupsze, w dodatku cytując/parafrazując kogoś, kogo raczej na pewno śledzisz. Zresztą wygogluj sobie. Powinno się dać znaleźć.

Edytowane przez Suchy211
  • Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, VRman napisał(a):

1. Userzy demaskują bota i domagają się (nie ja sam, kilka osób) jego zbanowani

Jakiego bota? @voltq czy jesteś użytkownikiem z PClaba? A jeżeli tak to kiedy założyłeś tam konto? Bo kojarzę chyba nick, ale ja na Labie z reguły trzymałem sie z dala od polityki.

• Like 1
Opublikowano

Czy ty w ogóle czytasz cokolwiek z tego co piszę, człowieku?

Dałem ci na tacy dowody. Napisałem, że jak nie przekonują, to możesz po prostu przeczytać co się działo w wątku od przedwczoraj wieczora. 

Tylko tyle się domagam. Żeby moderator się przyjrzał. A nie zakładał z góry jakieś głupoty typu

- to nie może być bot bo to za małe forum

- to stary user przecież (jakby ruscy nie mieli bazy milionów maili i haseł do różnych stron i nie mogli wejść na konto kogoś kto sobie z forum odszedł. AI nawet w 10 sekund wymyśli 5 wątków i 20 postów w tematach podobnych. Co to w ogóle ma być za śmieszny dowód, że gość nie jest botem. Ty masz pojęcia co dziś potrafią AI w temacie generowania tekstu?

Nie uznasz, że zasłużył na bana to trudno, ale sprawdź sam. A jak ci się nie chce, o czym piszesz wiele razy, to niech społeczność wyłoni moda, któremu się będzie chciało, a nie jak zwykle nakrzyczeć na zgłaszającego i robić z niego tego złego, co jest po prostu żenadą.

1 minutę temu, Suchy211 napisał(a):

Voltq jest byłym użytkownikiem z pclaba, a VRman potrzebuje tego urlopu, bo tak się zapalił we własnych emocjach, że już chyba sam z siebie się nie uspokoi. 

Oho, następny, któremu się nie podobają moje anty-ruskie poglądy.

Może jakiś dowód że coś robię nie tak? Nie? To zamilcz.

• Sad 1
Opublikowano (edytowane)
39 minut temu, Mar_s napisał(a):

Nie przeoczył, wróciłeś i tyle, dopóki nie łamiesz regulaminu mam to gdzieś.

Jest to dokładnie to samo co napisał do mnie, zmieniłem tylko „mroczny obiekt pożądania” na właściwy dla jego osoby.

Zamiast dawać mu bana za chamski atak po prostu odpowiedziałem na tym samym poziomie, rynsztoka żeby być dokładnym.

Nie bo to nie jest zgodne z prawem w naszym kraju, czyli jesteśmy zobowiązani aby tego przestrzegać. No i kolejna pomyłka, jak widać olałem również obrazę „osobistą”.

Zełenski nie jest moim obiektem pożądania. To jest typowe dla takich jak ty, skoro krytykuje Putina to na pewno popieram Zełeńskiego. Otóż potrafię działać poza ekstremami. Poza tym dostrzegam to jak szkodliwa jest propaganda twojego pana, jak również dostrzegam szkodliwość niektórych działań ukraińskich a także znam historię. Zdaję sobie również sprawę z tego, że w czasie bardzo niskiej demografii ważne jest przyciągnie imigrantów i zdecydowanie wolę Ukraińców od imigrantów z Afryki czy Pakistanu. 

Polska to kraj w którym coraz więcej ludzi nie chce mieć dzieci, liczba samotnych, starych kawalerów rośnie (https://www.salon24.pl/u/glos-pokolenia-90/1280153,sytuacja-samotnych-mezczyzn-w-polsce-jest-nieporownywalnie-gorsza-niz-w-innych-krajach) i nie ma żadnej nadziei na poprawienie demografii. Nie ma co się łudzić, że ludzie z zachodu będą walić do nas drzwiami i oknami. Dlatego mam nadzieję, że wielu Ukraińców i Ukrainek zdecyduje się do nas przyjechać po zakończeniu działań wojennych kiedy Ukraina już otworzy granicę. Wolę ich i np Turków, Węgrów, Białorusinów czy litwinów od somalijczykow czy pakistanczykow. Właśnie tutaj tępa propaganda szkodzi najbardziej, dokładnie taka jaka voltq rozpowszechnia a ty ignorujesz - nastawianie Polaków przeciwko Ukraińcom, których jest u nas dużo a będzie jeszcze więcej. Skoro możemy świetnie koegzystować to nie wiem dlaczego byśmy mieli tego nie robić. Voltq by wolał ich wyrzucić, a wtedy ktoś inny przyjedzie na ich miejsce. 

Ci którzy szkodzą integracji szkodzą Polsce i szkodzą naszemu bezpieczeństwu. Skoro mar s nie widzi nic złego w sianiu szkodliwej propagandy, to świadczy jak najgorzej tylko o nim a rynsztok o którym pisał najwyraźniej odnosi się do jego intelektu. 

Wiem, że wielu tutaj by chciało, żeby Polska była tylko dla Polaków ale tak się nie da a patrząc na obecną demografię widać, że już tak nigdy nie będzie i pora, żeby rasiści, ksenofobowie i nacjonaliści się z tym pogodzili. I tak jesteśmy znacznie bardziej homogeniczni niz większość krajów rozwiniętych a nawet bardziej niż wasza ukochana Rosja. 

Edytowane przez Henryk Nowak
Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, VRman napisał(a):

Aha. To wal śmiało. Perma od razu, co się szczypać. Ego też zboostujesz sobie na dłużej.

Ja problemem :hahaha:

Jakich konflików? Dowody poproszę. Nie oskarżaj mnie bezpodstawnie, bo to że jesteś moderatorem nie daje ci takiego prawa. 

Żadnych konflików ze mną nie ma. Nikt mnie poza botem też raczej nie zgłasza. Fajnie tak rzucić oskarżeniem, nie?

Żadnej gównoburzy by nie było, gdyby było tak

1. Userzy demaskują bota i domagają się (nie ja sam, kilka osób) jego zbanowania

2. Moderacja banuje trola i dziękuje za pomoc

3. Koniec. Żadnego posta więcej. 

no ale nie

lepiej to ciągnąć i potem mieć pretensje do ludzi zgłaszających problem. 

A banuj jak ci ulży. Niech inni widzą jak się świetnie sprawdzasz w tej roli.

edit: Nie stagowałem, ale jak się uprzesz to odpowiedź z zacytowanym fragmentem możesz pod to podciągnąć. 

Zdajesz sobie sprawę ze ja dokonałem tylko jednego raportu na tym forum na samym początku jak tu się zarejestrowałem żeby sprawdzić czas reakcji administracji czy interesują się forum , reakcja była bardzo szybka i widać było ze zależy im na forum , możesz ich oto spytać na pewno maja jakiś wykaz i statystykę raportów

Ja jestem przeciwko banowaniu twojej osoby bo to nic nie zmieni ty nadal nie zrozumiesz swojego problemu i będziesz w nim tkwil , lepiej argumentami przekonać druga stronę ze robi źle

38 minut temu, lukadd napisał(a):

Przecież sam usunąłeś konto i sam z siebie wróciłeś na nowym bo się stęskniłeś :E Ogólnie to długo nie wytrzymałeś :E 

Nie ma żadnych podstaw, aby banować.

Ja tam ogólnie bym zbanował wszystkich konforuskich, ale po co? Gdyby ich nie było to byłaby nuda totalna. A tak jest się z czego pośmiać. Każdy ma prawo do bycia skrzywionym czy mienia "innych" nawet najdziwniejszych i często nie zrozumiałych czy wręcz chorych dla normalnych ludzi poglądów :E

I to nas właśnie rożni ze ja nawet nie mam takiej chęci i myśli banowania kogoś bo ktoś cos tam uważa czy ma takie lub inne poglądy , wolność słowa to fundament każdego ustroju poza totalitarnymi

Edytowane przez voltq
Opublikowano

@Suchy211 No to sprawa wyjaśniona.

@VRmanPrzyjrzałem się, to człowiek który ma swoje własne poglądy, i ma do nich prawo. Jego wpisy nie naruszają regulaminu forum, a przynajmniej ja tego nie zauważyłem. 
Jak masz dowód że jest trolem opłacanym przez FSB to go ujawnij, jeżeli nie to zamilknij.

Za pomówienie w Polsce jest paragraf, dokładnie to słynny 212 który wszystkie rządy miały zlikwidować, ale jakoś im nie wyszło.

@Henryk Nowak Ja nie czuję nienawiści do Ukraińców, ani tez wielkiej miłości do Rosjan, natomiast wiem że oni są mentalnie bardzo podobni bo wychowani w zasadzie w ten sam sposób, dlatego obecność Ukraińców to na pewno nie są tylko korzyści.

Ale oczywiście wolę ich niż dzicz która różni się już od nas diametralnie.

I skończmy już ten off top.

Opublikowano
9 minut temu, VRman napisał(a):

Tylko tyle się domagam. Żeby moderator się przyjrzał. A nie zakładał z góry jakieś głupoty typu

- to nie może być bot bo to za małe forum

- to stary user przecież (jakby ruscy nie mieli bazy milionów maili i haseł do różnych stron i nie mogli wejść na konto kogoś kto sobie z forum odszedł. AI nawet w 10 sekund wymyśli 5 wątków i 20 postów w tematach podobnych. Co to w ogóle ma być za śmieszny dowód, że gość nie jest botem. Ty masz pojęcia co dziś potrafią AI w temacie generowania tekstu?

Voltq zarejestrował i ciągle pisze z polskiego adresu IP, nie żadnej bramki, VPS, VPN, itd., tylko z normalnego IP od operatora telekomunikacyjnego. Uśpiony rosyjski agent, który został aktywowany? :) Myślę, że koniecznie powinieneś to zgłosić na policję, że mamy w kraju takiego kreta!

%-)

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, Mar_s napisał(a):

Jakiego bota? @voltq czy jesteś użytkownikiem z PClaba? A jeżeli tak to kiedy założyłeś tam konto? Bo kojarzę chyba nick, ale ja na Labie z reguły trzymałem sie z dala od polityki.

Miałem dwa konta w 2005 roku jakos i chyba w 2012 jak składałem PC to bardzo mi tam ludzie pomogli do dzis mam ten DYSK HDD w kompie :D i nadal działa samsung hd502hi

Edytowane przez voltq
  • Like 1
Opublikowano
9 minut temu, VRman napisał(a):

Oho, następny, któremu się nie podobają moje anty-ruskie poglądy.

Może jakiś dowód że coś robię nie tak? Nie? To zamilcz.

Jak najbardziej potrzebujesz odpoczynku. Atakujesz bez ładu i składu absolutnie każdego kto Ci stanie na drodze. Jak wściekłe zwierzę. Wszędzie widzisz prorusków i onuce, mimo że ich tutaj tak naprawdę praktycznie nie ma. Krytyczny do rusków stosunek ma tutaj praktycznie każdy. Jednak część dostrzega już, że z nimi mimo to prawdopodobnie przyjdzie się albo z nimi dogadać, albo z nimi przegrać.

• Like 1
  • Upvote 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...