organiser 7 Opublikowano 21 Marca Opublikowano 21 Marca Te gaming mode fabrycznie miałem chyba wyłączone i bezmyślnie to włączyłem a potem się dziwiłem że mam 6 wątków tak czy siak jestem zadowolony z nowego kompa bo gram dużo w cs2 i rtx4060 zaczął wchodzić na 100% gdzie wcześniej nawet 90 nie było i pytanie czy to przez słaby 5600x czy przez to że karta pracowala na pcie 3.0 x8
tomcug 2 440 Opublikowano 21 Marca Opublikowano 21 Marca 20 minut temu, organiser napisał(a): czy przez to że karta pracowala na pcie 3.0 x8 Nie miało to żadnego związku, klasyczne ograniczenie przez CPU. 1
jankooo 252 Opublikowano 24 Marca Opublikowano 24 Marca Po samym tuningu opóźnień RAM by buildzoid ocena procesora w 3dmarku wzrosła ale co ciekawe również wzrosła ocena grafiki. Zaskakujące ale wygląda na to, że jest już jakiś minimalny bottleneck w timespy ze strony przecież dość mocnego CPU...
Send1N 4 153 Opublikowano 25 Marca Opublikowano 25 Marca Albo karta miała podczas drugiego testu troche chłodniej przez niższą temperaturę w pokoju/obudowie niż poprzednio i utrzymała ciut wyższe taktowanie już tu był jeden taki co w euforii napisał post jak update biosu zbiło mu 5 stopni na procesorze 1
jankooo 252 Opublikowano 25 Marca Opublikowano 25 Marca (edytowane) Sam jestem zaskoczony bo może w przypadku 5090 bym się tego spodziewał ale nie karty o wydajności, którą już dawno jest na rynku. Dziś zrobię kolejne porównanie bo mimo wszystko różnice nie wielkie i może to być przypadek/ błąd pomiarowy. Update: Zrobiłem 6 dodatkowych przelotów pod rząd benchmarka i test nr4 na pamięci z Expo dał na GPU wynik 28961 czyli wyrównał ten niby rekord... Tym samym teoria bottleneck'a obalona, z temperaturą to nie miało nic wspólnego a wynik uznaje w pewnym stopniu za losowy bo każde przejście miało losowy wynik w zakresie 100punktow najpewniej wynikający z niedoskonałości testu komputera, który zawsze w tle jakieś procesy mieli Niemniej jednak trwają testy stabilności zacieśnionych timingów bo w benchmarkach dają solidnego boosta do wydajności Edytowane 25 Marca przez jankooo 1
Phoenix. 4 711 Opublikowano 25 Marca Opublikowano 25 Marca Te testysa tak zrobione, ze wplyw cpu na wynik w tescie gpu jest znikomy, chyba ze ktos naprawde ma starego trupa i nowa karte. 4 godziny temu, jankooo napisał(a): Niemniej jednak trwają testy stabilności zacieśnionych timingów bo w benchmarkach dają solidnego boosta do wydajności A swistak siedzi i zawija w sreberka
jankooo 252 Opublikowano 25 Marca Opublikowano 25 Marca no zawija jesli chodzi o 3d mark to ocena procesora jest widoczna w poście wyżej (i to nie jest błąd pomiaru o 100 punktów tylko jak widać więcej i powtarzalny wynik) a w takim geekbench6 wynik się poprawił z +/- 15600-->16200. Masz platformę AMD to sam możesz sprawdzić wklepując timingi od buildzoid'a czy to coś daje
bourne2008 1 202 Opublikowano 25 Marca Opublikowano 25 Marca (edytowane) 0,5% solidnego boosta w 3DMarku to prawidziwy "game changer" Edytowane 25 Marca przez bourne2008 2
jankooo 252 Opublikowano 25 Marca Opublikowano 25 Marca (edytowane) 37 minut temu, bourne2008 napisał(a): 0,5% solidnego boosta w 3DMarku to prawidziwy "game changer" 0,5%? Policz na spokojnie bo troszkę więcej wyszło Jak już skończysz liczyć to ten wynik jaki Ci wyszedł to właśnie o tyle w kilka minut zwiększyłem wydajność swojego procka w jakichś tam zadaniach. A ile fun'u z tego, że coś udało się usprawnić Edytowane 25 Marca przez jankooo 1
Pentium D 1 158 Opublikowano 28 Marca Opublikowano 28 Marca (edytowane) Ale mi się kartofel wylosował u chinczyka. Na razie dałem tylko EXPO na 6000 MHz i było ok. Następnie dałem CO na - 20 i mi się komp zresetował przeglądając forum. Dałem -30 to nawet do Windowsa nie wchodzi Obecnie jest -15. Coś tu trzeba dowoltować, dodatkowo ustawić? Widziałem, że niektórzy tu głebiej schodzą. Matko bosko ile voltów to pompuje Edytowane 28 Marca przez Pentium D
Phoenix. 4 711 Opublikowano 28 Marca Opublikowano 28 Marca 3 godziny temu, Pentium D napisał(a): Matko bosko ile voltów to pompuje W idel to nie ma znaczenia
Pentium D 1 158 Opublikowano 28 Marca Opublikowano 28 Marca 2 godziny temu, Phoenix. napisał(a): W idel to nie ma znaczenia To podczas testu w CPUz 2 godziny temu, organiser napisał(a): Wyłącz pbo Było wyłączone.
Phoenix. 4 711 Opublikowano 28 Marca Opublikowano 28 Marca 12 minut temu, Pentium D napisał(a): To podczas testu w CPUz Jaki byl pobor wtedy ? 12 minut temu, Pentium D napisał(a): Było wyłączone. Sam wylaczyles?? Bo na Zen4 PBO jest domyslnie wlacozne.
organiser 7 Opublikowano 28 Marca Opublikowano 28 Marca Ja tez kupiłem na ali i podczas grania wskoczy na ponad 1.3v ale temperatury są niskie więc to olewam
Phoenix. 4 711 Opublikowano 28 Marca Opublikowano 28 Marca Napiecie nie ma znaczenia, liczy sie pobor, jak jest ok to nie ma co drazyc A 1.3 to nie na wszystkich rdzeniach bo by sie zagotowal. A te cpu i tak mja domyslnie ppt 88W wiec tyle co nic 1
Pentium D 1 158 Opublikowano 28 Marca Opublikowano 28 Marca (edytowane) 9 godzin temu, Phoenix. napisał(a): Jaki byl pobor wtedy ? Sam wylaczyles?? Bo na Zen4 PBO jest domyslnie wlacozne. 90 W. Nie było ani razu 5.25 tylko 5.05 max. W bios też na disabled. Probówałem na sztywno ustawić i przy 4.8 GHz 1.1V resetuje kompa w cinebenchu więc duża bida. 1.25V 5.0 GHz i się komp resetuje w cinebenchu Ale żem przegrał w loterii 1.325V 5.1 GHz i resety, WTF chyba zagadam o możliwość wymiany bo tu się nawet w OC pobawić nie można. Mogłem brać dwa gdy były dobre ceny Edytowane 29 Marca przez Pentium D
Phoenix. 4 711 Opublikowano 29 Marca Opublikowano 29 Marca Wszystko jest ok, ten cpu ma max boost 5.0ghz więc więcej nie zoabaczysz na auto. Manualnie zenkow od dawna nie warto ustawiać. A z tego co już zdążyłem zauważyc, to te wersje z alli czy tray u nas to są gorsze sorty cpu niż BOX.
Pentium D 1 158 Opublikowano 29 Marca Opublikowano 29 Marca @Phoenix. Aż takiego spisku bym nie węszył. Miałem dwa boxy 5600 i też różnica w sztukach była spora. Ten mój 7500F to bardziej na 7400F nadawałby się. Trochę dupa boli bo jednak niektórzy robią 5.25 GHz na 1.21V a ja tyle zobacze gdy mi się to przyśni
Phoenix. 4 711 Opublikowano 29 Marca Opublikowano 29 Marca A ja wsadzalem kilka 7700 tray i byly kasztany, gdzie przy boxie byly duzo lepsze sztuki Ale fakt to moze byc nadal loteria i tylko moje podejrzenia. A ile dales za niego ??
Pentium D 1 158 Opublikowano 29 Marca Opublikowano 29 Marca Z cashbackiem wyszło 486 zł, ale może wyjdzie jeszcze kilka złotych mniej jak uznają drugi cashback.
Phoenix. 4 711 Opublikowano 29 Marca Opublikowano 29 Marca No to nie ma co plakac jak za ta cene trzeba wziasc na klate jego slabosci
miro 702 Opublikowano 29 Marca Opublikowano 29 Marca a istnieje w ogóle 7500f box ? chyba nie ja bym zapuścil ryzen amster i zobaczył co on wypluje za sugerowane ustawienia pod tą sztukę sztuka dla sztuki.
Rekomendowane odpowiedzi