Skocz do zawartości

AMD ZEN 3 (SERIA RYZEN 5xxx / SOCKET AM4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
25 minut temu, galakty napisał(a):

Ale w czym Ty masz problem? :E Zbawca narodów czy co Ci się załączyło? :D 

Po prostu wszystkie argumenty za AM4 dawno już padły. Każdy jest kowalem swojego losu ale pewne sytuację się wykorzystuje. Sprytem część forumowiczów ciekawy sprzęt przerzuca. Mnie by świeżbiło na Twoim miejscu :) No i ponoć AM5 lepiej współpracuje z 4 gen Tandem OLED 😆 

Opublikowano

Jak ktoś ma stare b450 albo b350 które nadal działa to nic za to praktycznie nie dostanie na rynku wtórnym gdy obok jest nowe a520 za 200 zł. Jak ktoś ma 32 GB ramu DDR4 to też mało za to weźmie bo nowy kit już za 270 zł. Podmieniasz tylko proca, 15 minut roboty i grasz a nie dwie godziny grzebania w obudowie i zabawka w paczki/sprzedaż. 

• Upvote 3
Opublikowano
53 minuty temu, galakty napisał(a):

To zobacz sobie skalowanie CPU/GPU w 1440p i sobie odpowiesz czemu 5800X3D nie wymieniam...

Ale już 1% i 0,1% lows jest różnica, nie mów, że nie.
Ponadto jak mogę mieć coś lepszego "za darmo" to się nie zastanawiam ;) 
Równie dobrze do dzisiaj mógłbym siedzieć na 5800X + B450 jak miałem (ew. znając siebie w spadku pewnie 5700X3D).
Ale trzeba iść za duchem czasu. Jak sprzedawałem w tamtym roku graty to mobasek już był z 6 miechów po gwarze, a to boli później sprzedać.

18 minut temu, Pentium D napisał(a):

Jak ktoś ma stare b450 albo b350 które nadal działa to nic za to praktycznie nie dostanie na rynku wtórnym gdy obok jest nowe a520 za 200 zł. Jak ktoś ma 32 GB ramu DDR4 to też mało za to weźmie bo nowy kit już za 270 zł. Podmieniasz tylko proca, 15 minut roboty i grasz a nie dwie godziny grzebania w obudowie i zabawka w paczki/sprzedaż. 

Zależy jaka konkretnie płyta, jak sprawna B450/B550 to idzie moment sprzedać.
Co do płyt na AM5 ostatnio sprzedałem B650 HDV od ASRocka za 300zł i kupiłem outletowego Gigabyte B650 Eagle za 411zł (3 lata gwary producenta).
Kwestia chęci i można nieźle żonglować. 

Opublikowano

Wiadomo, że 9800x3d lepszy fps i również minimalny. Ale jak mu styka do tego w co gra to niech sobie siedzi jeszcze na 5800x3d.

Mi samemu się nie chce co rok czy co dwa rozbebeszać kompa, na 9800X3D przesiadłem się z 10700K, co go miałem od premiery :E. W życiu tyle się gratów na przerzucałem, że już mi się totalnie nie chce, wolę sobie pograć :E 

• Like 2
  • Upvote 2
Opublikowano
13 minut temu, lukadd napisał(a):

Wiadomo, że 9800x3d lepszy fps i również minimalny. Ale jak mu styka do tego w co gra to niech sobie siedzi jeszcze na 5800x3d.

Mi samemu się nie chce co rok czy co dwa rozbebeszać kompa, na 9800X3D przesiadłem się z 10700K, co go miałem od premiery :E. W życiu tyle się gratów na przerzucałem, że już mi się totalnie nie chce, wolę sobie pograć :E 

Niby masz rację ale przyjdzie jeszcze taki moment jak pryśnie bańka tych zen 3, ceny polecą na łeb i już na upgrade trzeba będzie smarować dużo więcej siana :) 

Opublikowano (edytowane)

Ta, ale nie każdemu zależy na tych kilku stówach, które straci w przeciągu kolejnych np. 2 lat czy nawet roku.

Sprzęt się starzeje i wiadome traci na wartości. Mi np. nie chce się już grzebać w kompach, robię to jak muszę i faktycznie potrzebuję zmiany, a tak mam wywalone i wolę sobie pograć. 

Ja nawet poprzednich GPU nie odsprzedaję bo po pierwsze mi się nie chce bawić w jakieś olxy czy inne ebaye, po drugie mogę wrzucić np. do dzieciaka do kompa, po 3 zawsze mam jakąś kolekcję i awaryjne GPU pod ręką jak coś się by sfajczyło :E Czy u mnie czy w innym kompie, żony czy dzieciaka.

Edytowane przez lukadd
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
46 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Ale już 1% i 0,1% lows jest różnica, nie mów, że nie.

Pokaż.

19 minut temu, Lameismyname napisał(a):

pryśnie bańka tych zen 3, ceny polecą na łeb i już na upgrade trzeba będzie smarować dużo więcej siana

A jak mówiłem żebyś tego minileda wymieniał to nieeeeee, a teraz sprzedać nie możesz bo nikt tego nie chce. Pouczasz a większe błędy robisz. 

U mnie większą robotę zrobi nowe GPU, a nie CPU. Zdania nie zmieniam bo wiem że mam rację.

Edytowane przez galakty
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, galakty napisał(a):

Pokaż.

Pierwszy lepszy test liptona, są slajdy 1440p i porównanie 5800X3D/7800X3D i 9800X3D

A jak mówiłem żebyś tego minileda wymieniał to nieeeeee, a teraz sprzedać nie możesz bo nikt tego nie chce. Pouczasz a większe błędy robisz. 

Zauważ, że wtedy OLEDy były znacznie droższe. 
Jak kupowałem MINILEDA za 1670zł, to najtańszy sensowny WOLED jaki mnie interesował kosztował przynajmniej 3500zł czyli różnica rzędu 1830zł
Teraz nawet jakbym go puścił za 500zł to dopłacę mniej do 4 gen TANDEM OLEDa od Gigabyte i tutaj jest pies pogrzebany.
Ponadto już pisałem, że nie mam zapasu dlatego swojego monitora nie wystawiałem jeszcze na olx/allegro, bo nie będę czekał do 27.10 (albo później) bez monitora.

U mnie większą robotę zrobi nowe GPU, a nie CPU. Zdania nie zmieniam bo wiem że mam rację.

Tutaj się z Tobą zgodzę odnośnie roli GPU w 1440p. Jednak starym powiedzeniem "co ma piernik do wiatraka" tzn. co ma inwestycja w nowe GPU do bezkosztowego upgrade CPU (i platformy)?

Edytowane przez Lameismyname
Opublikowano
2 minuty temu, Lameismyname napisał(a):

Pierwszy lepszy test liptona, są slajdy 1440p i porównanie 5800X3D/7800X3D i 9800X3D

Dużo zależy od gry, ale nie przekonuje mnie na tyle żeby 9800X3D kupować, a 7800X3D bez sensu w tej chwili.

Wgl te wykresy to chyba po pijaku robił, zamiast te same CPU zawsze w tym samym miejscu to posortował po wynikach xD xD 

I ciekawe że w ACC 4K nagle 5800X3D ma najlepszy LOW FPS, wtf? Z 9070, bo 5090 jest odwrotnie. 

4 minuty temu, Lameismyname napisał(a):

Jak kupowałem MINILEDA za 1670zł, to najtańszy sensowny WOLED jaki mnie interesował kosztował przynajmniej 3500zł czyli różnica rzędu 1830zł

Ale ja też kupiłem minileda za 1600 zł. Sprzedałem za 1300 zł i kupiłem WOLED za 2800 zł, gdzie za chwilę były po 2300-2500 zł. Nie ściemniaj. 

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, galakty napisał(a):

Pokaż.

Na fps na pewno zyskasz, jeśli nie w średnim bo gpu blokuje to na minimalnym na pewno. Na PCGH nie testują 5800, ale 5700 jest dosłownie parę procent wolniejszy.

fyOMuYy.png

TlviMNS.png

Ale tak dużo zależy od gry, jak ci styka w tym co grasz to tyle w temacie.

Edytowane przez lukadd
Opublikowano
2 minuty temu, lukadd napisał(a):

Druga sprawa na nowym procku też się traci :E Mój 9800x3d zaraz po premierze jakoś 2350pln kosztował, ile dziś jest wart? Może poszedłby za ~1600 :E 

No na takim 7800X3D za 1250zł raczej niewiele się straci ;) A o to główna debata.

Ja za swojego 9800X3D dałem 2099zł ale wtedy chodziły normalnie po 2500zł, a 7800X3D w okolicy 1900-2000zł więc wybór był oczywisty.

Opublikowano
Teraz, lukadd napisał(a):

Na fps na pewno zyskasz, jeśli nie w średnim bo gpu blokuje to na minimalnym na pewno. Na PCGH nie testują 5800, ale 5700 jest dosłownie parę procent wolniejszy.

Kiedy mi się nie chce dla 20 FPS wymieniać całej obudowy i bawić z kablami... :E 

I te testy są z RTX 5090, daj poziom 4070Ti i nagle już nie będzie tak super. 

• Upvote 6
Opublikowano
23 minuty temu, galakty napisał(a):

Pokaż.

Jemu nie przetłumaczysz szkoda fatygi ten gość nie odpuści będzie całą dobę pisał.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Dużo zależy od gry, ale nie przekonuje mnie na tyle żeby 9800X3D kupować, a 7800X3D bez sensu w tej chwili.

Wgl te wykresy to chyba po pijaku robił, zamiast te same CPU zawsze w tym samym miejscu to posortował po wynikach xD xD 

7800X3D bez sensu w tej chwili? Ech taka z Tobą rozmowa. Sam fakt nowej, przyszłościowej platformy z wsparciem min. do 2027+ i perspektywa nowych generacji na nią + nowa gwarancja i to wszystko za frajer. Dla mnie solidne argumenty.
A co do Liptona, tak jak pisałem - pierwszy z brzegu przykład. Chcesz profeskę to Gamers Nexus na pewno fajne tabelki porobił ;)

Ale ja też kupiłem minileda za 1600 zł. Sprzedałem za 1300 zł i kupiłem WOLED za 2800 zł, gdzie za chwilę były po 2300-2500 zł. Nie ściemniaj. 

mirabele.png.94d50dabac62ecd2eafa2ebd7191ab64.png

12 maja 2024 nie widziałem żadnej magicznej oferty na WOLEDa w cenach co mówisz.
A i na pepperze mam platynowe konto i lidera okazji, więc raczej nie należę do tych co "nie umjo w okazje"

9 minut temu, galakty napisał(a):

I te testy są z RTX 5090, daj poziom 4070Ti i nagle już nie będzie tak super. 

Przecież sam mówisz o zmianie GPU jako priorytecie, a wątpię abyś się przesiadał na RTX 5070 :hihot: No chyba, że się nie znam

9 minut temu, galakty napisał(a):

Kiedy mi się nie chce dla 20 FPS wymieniać całej obudowy i bawić z kablami... :E 

Wracamy do punktu wyjścia i głównego powodu. 
Nareszcie napisałeś, że Ci się nie chce i to jest zdanie klucz.
Nie ma co dorabiać jakichś dodatkowych teorii do tego wszystkiego ;) 

1 minutę temu, AudRob napisał(a):

Jemu nie przetłumaczysz szkoda fatygi ten gość nie odpuści będzie całą dobę pisał.

Znalazłeś już ten fragment wiadomości gdzie Ci wciskam ASRocka czy jeszcze szukasz? xD 

Edytowane przez Lameismyname
Opublikowano

jest dobry moment na sprzedaż 5800x3d więc jak ktoś ma i co ważniejsze chce się bawić w wymianę to może niewielkim kosztem zmienić na 9800x3d albo zerowym kosztem na 7800x3d :D

w sumie to nie wiem czy jeszcze nie zostałoby na flaszkę przy sprzedaży i wymianie całej platformy na 7800x3d

Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, galakty napisał(a):

Kiedy mi się nie chce dla 20 FPS wymieniać całej obudowy i bawić z kablami

+1

Największa niechęć to zmiana mobo i czas na ogarnięcie wszystko co z tym związane a PC służy mi do pracy zarobkowej, nie tylko do grania. Poświęcony czas też ma swoją wartość. Nawet wymiana na nowe części AM5 z gwarancją bez dopłaty mnie nie przekonuje jeśli aktualnie kupiony 5700X3D spełni oczekiwania i temat wymiany procka ogarnę w 15 minut.

Jedyna sytuacja gdzie byłbym skłonny zmienić platformę to 14600K z BFem za 620 zł miesiąc temu i do tego jakieś mobo 400 zł, tyle. Przegapiłem wtedy, więc nie ma już tematu o intelu skoro jutro będzie X3D.

Zgadzam się natomiast, że X3D AM4 za 1200-1500 to chora cena. 900 zł, które dałem za tego proca z outletu z gwarancją 3 lata jest ok.

Edytowane przez dlogi
  • Upvote 2
Opublikowano
13 minut temu, Lameismyname napisał(a):

7800X3D bez sensu w tej chwili? Ech taka z Tobą rozmowa.

Tak bez sensu, zabawa w sprzedaż, ogłoszenia, kupno, nie wiadomo czy dobra sztuka się wylosuje, czas, jakiś pieniądz też trzeba dołożyć - nie chce mi się. Jak wyjdzie nowy Zen i 9800x3d spadnie w okolice cenowe 7800x3d to pewnie wymienię i kop będzie potężny.

14 minut temu, Lameismyname napisał(a):

12 maja 2024 nie widziałem żadnej magicznej oferty na WOLEDa w cenach co mówisz.
A i na pepperze mam platynowe konto i lidera okazji, więc raczej nie należę do tych co "nie umjo w okazje"

Gdzie ja pisałem o maju? Pisałem że kupiłem minileda za 1600 zł, sprzedałem za 1300 zł, kupiłem WOLED za 2800 zł. Przy 7800x3d widzisz okazję życia, a z miniledem przespałeś i przegrałeś, teraz nawet 800 zł nie wiem czy dostaniesz czyli 800 zł w plecy + 1400 zł dołozyć musisz do WOLED tandem i moim sposobem miałbyś półtora roku już zabawy na OLED... Gdzie różnica jest KOLOSALNA, a nie jak 5800x3d vs 7800x3d. Jak dalej tego nie widzisz to już nic nie poradzę.

16 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Przecież sam mówisz o zmianie GPU jako priorytecie, a wątpię abyś się przesiadał na RTX 5070 :hihot: No chyba, że się nie znam

To daj poziom 5080 w testach, pasuje również. Ale nie 5090 którego nie ma nawet 1% graczy.