Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, caleb59 napisał(a):

Bitlocker to exclusive dla jaśnie państwa z Professional, a ten tu pcha się na salony z Home. :E 

Wiem przecież, tylko wcześniej w wersji home miałem w ustawieniach część opcji związanych z bitlockerem, ale nie były aktywne z zaznaczeniem że to funkcjonalność wersji pro.  Były komunikaty że początkowe wersje 24H2 szyfrowały bitlockerem dysk systemowy nawet na wersji home. Stąd było po prostu moje pytanie w tym temacie. Teraz na szczęście w home nie ma śladu po bitlockerze.

Edit: Zmienili coś w dźwięku. Jest znacznie lepszej jakości i ma większą separację kanałów i to niezależnie od używanej karty dźwiękowej.

Edytowane przez LeBomB
Opublikowano

Mam niecodzienny problem w podglądzie zdarzeń.

Zobaczcie, ile tych błędów jest i one się powtarzają non stop. Dzisiaj to zauważyłem, bo mi się nudzi i po prostu zaglądnąłem do zdarzeń systemowych.   Spróbuję jeszcze zainstalować starsze sterowniki z np. sierpnia i dam znać. Może to system robi klocki, a może karta się sypie ? Komputer działa sprawnie, mogę grać itd. Błędy pojawiają się niezależnie, czy gram, czy nic nie robię. Jestem mocno zmartwiony, bo w życiu takich klocków nie widziałem.

https://ibb.co/gyhjrHt
https://ibb.co/jk4d8Mb
https://ibb.co/7JgSbBZ

Jakieś sugestie oprócz reinstalacji sterowników nvidii ?

Dzięki.

Opublikowano

Aktualizowałeś sterowniki do najnowszych ostatnio? Bo w ostatnim wydaniu sterowników jest nowość. Zamiast GeForce Experience jest nvidia app i może to powoduje jakieś problemy.

DDU i instalacja na czysto.

Opublikowano

Najnowsze sterowniki 566.36 instalowałem wczoraj, ale patrząc na podgląd zdarzeń problem pojawił się nagle 1.10.2024 ale w innej formie. Dotyczył sterownika nvidii i innych dziwnych zdarzeń. A te powtarzające się błędy, które pokazałem w poście powyżej są od 5.12.2024.

Przeinstalowałem sterownik w DDU na wersję 560.81 z sierpnia bodajże i na razie zero tych dziwnych powtarzających się błędów.

Możliwe, że to winna jest jakaś aktualizacja systemowa, która nie zgadza się z nowymi sterownikami.  Albo system się sypie i trzeba będzie postawić od nowa. Niestety, albo stety, to win11 24h2 tak bardzo słynny z baboli :E

Opublikowano
Godzinę temu, LeBomB napisał(a):

To bardziej wina sterowników niż systemu.

Wróciłem dla sprawdzenia do najnowszych 566.36 i jak na razie jest OK. Podgląd nie pokazuje tych powtarzających się błędów. Witki mi już opadają z tym W11 :(

Zobaczymy jutro :P

38 minut temu, Gret napisał(a):

Skąd można pobrać windows 11 23H2? Oficjalna strona ms już nie wspiera tego wydania i tylko jest do wyboru 24H2. 

https://winiso.pl/windows-desktop/windows-11

Opublikowano (edytowane)

@leven u mnie na 24H2 podgląd zdarzeń nie zawiera takich errorów. Pytanie czy instalowałeś sterowniki gołe czy też sterowniki + nvidia app?

Bo jeśli opcja druga to zrezygnuj z Nvidia App i obserwuj. Z kolei pamiętam, że lubisz bawić się w insidera na testowych buildach Windowsa więc to też może robić problem.

Edytowane przez caleb59
Opublikowano
9 godzin temu, leven napisał(a):

Jak to ? Sprawdziłem i leci 35MB/s :)

W tych ISO rufus mi coś krzyczy o Unieważnionym bootloaderze UEFI. :(

Potrzebowałbym niemodyfikowany obraz tak jak ze strony MS.

Opublikowano

Może ktoś będzie mi umiał pomóc. Po wczorajszej aktualizacji windowsa komputer odpala się z taką białą ramką wokół przycisku start. Znika po kliknięciu w pulpit. Nie, nie mam wciśniętego TAB.

Przy zwykłym resecie (urucchom ponownie) glitcha nie ma. To się samo naprawi z jakąś aktualizacją czy ocb??

Zrzutekranu2024-12-11153356.thumb.png.a91ddf5850db88c830383731bd5c2f65.png

\\

Opublikowano

Po zainstalowaniu wersji 24h2 na czysto, żeby zobaczyć, czy będzie działać lepiej, nie byłem w stanie zainstalować najnowszego Photoshopa przez aplikację Creative Cloud - instalacja raz stanęła na 3%, a raz na 1%. :E

Błąd  zgłosiłem.