Skocz do zawartości

PlayStation 5/5 PRO

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No to pododawaj sobie teraz te wszystkie ekstra koszty i wychodzi prawie 5k jak złoto. :E a wciąż masz komputer, którego kowalski nie będzie w stanie ustawić żeby działał jak trzeba pod TV, będzie głośny ciepły i paskudny. I to tyle.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

@Qrdello będzie działał ciszej niż konsola , konsola jest paskudna PlayStation 4 miało lepszy wygląd , będzie dostarczał lepszy poziom rozdzielczości , graficzny detale  i stabilne 60 klatek

Konsole strzelają sobie w stopę pchając na chama RT no i brak napędu , napisze to jeszcze raz

KINGDOM COME DELIVERANCE ROYAL EDITION 169 zł cyforowo

KINGDOM COME DELIVERANCE ROYAL EDITION wersja pudełkowa 50zł z allegro

Już dzieki napędowi zaoszczędziłem ponad 100zł które mogę przeznaczyć na podstawkę  , wiec napęd jest kluczowy w konsoli

3 minuty temu, DżonyBi napisał(a):

Kowalski przede wszystkim sam go nie złoży.

kowalski nie widzi różnicy w grafice wiec zakupi ps5 slim , albo ps4 jak nie widzi jeszcze w klatkarzu , obie konsole jak najbardziej polecam świetne w tej cenie z świetnymi grami

Edytowane przez voltq
Opublikowano (edytowane)

No i teraz niech ten ekwiwalent wyjdzie 5k. Do konsoli dokupujesz napęd za 1k i jestes dalej 500pln do przodu. A jak masz naped to grasz we wszystkie nowosci i exclusive Sony prawie za darmo, bo kupujesz i odsprzedajesz. Nie interesują Cie problemy windows, aktualizacje sterownikow, no i jak wspomnialem wyzej HDR czesto jest zaimplementowany lepiej na konsoli. 

Edytowane przez DżonyBi
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, voltq napisał(a):

@Qrdello będzie działał ciszej niż konsola , konsola jest paskudna PlayStation 4 miało lepszy wygląd , będzie dostarczał lepszy poziom rozdzielczości , graficzny detale  i stabilne 60 klatek

Konsole strzelają sobie w stopę pchając na chama RT no i brak napędu , napisze to jeszcze raz

KINGDOM COME DELIVERANCE ROYAL EDITION 169 zł cyforowo

KINGDOM COME DELIVERANCE ROYAL EDITION wersja pudełkowa 50zł z allegro

Już dzieki napędowi zaoszczędziłem ponad 100zł które mogę przeznaczyć na podstawkę  , wiec napęd jest kluczowy w konsoli

Nie będzie cichszy, nie ma na to fizycznie możliwości. Ten RX zatkany w takiej budce będzie leciał pod 70-80C i wiał na 70% bo kowalski tego nie ogarnie. Podgrzeje tym samym procka, który też będzie buczał bo endorfy nie ma najcichszych śmigieł. Ponadto, ta obudowa chyba nie ma swoich śmigiełek wewnątrz, więc będzie mega gorąco - szczególnie w lato. 

Zapomniałeś dorzucić kartę sieciową wifi i moduł b/t. Kolejne koszty ekstra. 

A w grach? Obawiam się, że w 1440p 5700x będzie podobne bęcki zbierał jak 3700x z PS5 Pro :E i tam 60 fps to będzie paskudny FSR na balance, żeby cokolwiek się dało ogarnąć.

@DżonyBi Nie za 1k, tylko za 500 - tyle ile prawilnie kosztuje. Kupowanie napędu od skalperów teraz to powinno być ekstrakcja jąder dla takich mistrzów.

Edytowane przez Qrdello
  • Confused 1
Opublikowano (edytowane)

Ja nigdzie nie piszę, że PS5 Pro to sweet deal, ale jak się zacznie realnie szukać podzespołów i dodawać do siebie, żeby chociaż tą samą wydajność osiągnąć - ale bez życzeniowego myślenia typu: zagram w biosie, albo po co mi pad jak mam klawiaturę i mysz - to złożenie takiego kompa jest NIEREALNE :E 

powiem więcej - wyrzućmy z równania dual sense'a z zestawu i kabel HDMI 2.1 - i okaże się że trzeba składać komputer nie za 4k, tylko za 3200- i wtedy robi się odpowiednio grubiej.

Edytowane przez Qrdello
Opublikowano

realne , przedstawiłem ci koszyk a ja na komputerach się nie znam , wiec jak ktoś znający się na rzeczy weźmie się za to będzie dużo lepiej

26 minut temu, DżonyBi napisał(a):

Kowalski przede wszystkim sam go nie złoży.

Ja się nie znam i złożyłem bez problemu

Opublikowano
Teraz, voltq napisał(a):

realne , przedstawiłem ci koszyk a ja na komputerach się nie znam , wiec jak ktoś znający się na rzeczy weźmie się za to będzie dużo lepiej

Właśnie ja się znam i wiem, że będzie dużo gorzej a nie lepiej :> masz swoją odpowiedź.

• Confused 1
Opublikowano (edytowane)
47 minut temu, Qrdello napisał(a):

Płyta, na której cokolwiek ogarniesz z tym prockiem to Ci sekcja eksploduje, obudowa tak paskudna i ciasna, że albo się ugotuje wszystko w środku albo od patrzenia na nią sam się ugotuję, najtańsze chłodzenie w historii ludzkości - czyt. jak cokolwiek się uda zrobić z procesorem, to i tak będzie leciał na 70C i dysk nvme najtańszy z możliwych o połowę mniejszy iż to co w PS5 Pro, o szybkości nie wspominam :E a gdzie windows? Popodmieniaj to wszystko na rozsądne podzespoły, a nie takie co tylko problemów przysporzą, i dojedziesz do 5k lekkim kroczkiem.

Ten GB też taki średni wybór. Są dużo chłodniejsze ale i droższe wybory.

70 stopni to jakas zabojcza temperatura dla CPU? Z tego co pamietam to w PS5 pamieci potrafia latac w okolicy 100 stopni. Obudowa ps5 tez jest paskudna i ciasna, czepiasz sie na sile. Windows faktycznie jest potrzebny i dodatki wiec pewnie calosc wyjdzie w okolicy 5000zl. Pro z napedem i podstawka to tez jakies 4200zl lekko liczac, do tego dochodzi abonament na 3 lata by grac online i tez masz 5000zl. Osobiscie sam wolalbym lepsze CPU niz 1tb dodatkowej pamieci lub wifi7 ale to kwestia potrzeb.

Edytowane przez RTXnietylko4060tiUSER
  • Like 2
Opublikowano
16 minut temu, DżonyBi napisał(a):

No to wychodzi 1000pln do przodu i grasz za grosze w nowosci, i masz dostep do ex'ow w dniu premiery.

I to w sumie jest jeszcze jakiś argument przemawiający za PlayStation bo XBOX dużo stracił na znaczeniu EX'ów przez to że premiery są w tym samym czasie na PC

• Upvote 1
Opublikowano
2 minuty temu, RTXnietylko4060tiUSER napisał(a):

70 stopni to jakas zabojcza temperatura dla CPU? Z tego co pamietam to w PS5 pamieci potrafia latac w okolicy 100 stopni. Obudowa ps5 tez jest paskudna i ciasna, czepiasz sie na sile. Windows faktycznie jest potrzebny i dodatki wiec pewnie calosc wyjdzie w okolicy 5000zl. Pro z napedem i podstawka to tez jakies 4200zl lekko liczac, do tego dochodzi abonament na 3 lata i tez masz 5000zl. Osobiscie sam wolalbym lepsze CPU niz 1tb dodatkowej pamieci lub wifi7 ale to kwestia potrzeb.

Żadna zabójcza tylko tu mają fixację na temat temperatur i obratów wentylatorów;)

• Upvote 1
Opublikowano
3 minuty temu, RTXnietylko4060tiUSER napisał(a):

70 stopni to jakas zabojcza temperatura dla CPU? Z tego co pamietam to w PS5 pamieci potrafia latac w okolicy 100 stopni. Obudowa ps5 tez jest paskudna i ciasna, czepiasz sie na sile. Windows faktycznie jest potrzebny i dodatki wiec pewnie calosc wyjdzie w okolicy 5000zl. Pro z napedem i podstawka to tez jakies 4200zl lekko liczac, do tego dochodzi abonament na 3 lata i tez masz 5000zl. Osobiscie sam wolalbym lepsze CPU niz 1tb dodatkowej pamieci lub wifi7 ale to kwestia potrzeb.

100C? A nie 200? Ja słyszałem że peak to był przy 210 :D 

70 stopni to nie jest zła temperatura, ale przy Spartanie będzie powodowała bardzo głosną pracę chłodzenia, a to co do zasady ma być komp do salonu - do TV - skoro na siłę go do konsoli porównujemy.

I tak, czepiam się - bo to jest obudowa do budżetowych zestawów, najlepiej bez dedykowanej grafiki, z małą ilością miejsca na ułożenie kabli, na porządną wentylację i bez dodatkowych wentylatorów. Absurdalnym wyborem jest pakowanie 300W komputera w taką ciasnotę. W dodatku dobrana tylko i wyłącznie po to żeby uzasadnić swoją bzdurną opinię, że coś się da na siłę.

Nikt, kto profesjonalnie składa komputery takiego debilizmu by nie zrobił, jest to nierealne.

Ale jest więcej - jest brak jakiejkolwiek bezprzewodowej komunikacji, brak kontrolera, brak m+k, brak OSu, brak okablowania (bo, popraw mnie jeśli się mylę - z kartami się dzisiaj nie daje kabli HDMI?). Jest 2x mniejszy i 3x wolniejszy dysk. Jest również absolutny brak portów usb-c, jeżeli już się mamy czepiać. To nie jest konkurencja dla PS5, nawet w wersji bazowej pod kątem i/o - tylko dla XBOXa, i to ONE :E 

Opublikowano (edytowane)

A vram to w jakiej temperaturze normalnie pracuje ? :D 95 to nie 100. Pamięci vram mają w większości tolerancję do 120-130C. Mówimy o procesorze poza tym, nie o ramie. 

Były jakieś masowe zgony PS5 ze względu na spalone kości ram/vram? Bo ja to tylko słyszałem, że niektórym ciekły metal w stole dziury robił tak leciał wszystkimi otworami z PS5. :D

A to GN zrobił już materiał o PS5 Pro? Bo o PS5 to fakt, był taki - 4 lata temu. Od tamtej pory sporo się zmieniło.

PS5 Pro ma nawalone tyle termogluta, że 3 karty graficzne mogłoby obdarować.

Powielacie bzdury, uzasadniacie mizerne wybory komponentów, których nota bene sami nie wsadzilibiście do swoich komputerów (ile osób tutaj kruszących kopie ma spartana albo lexara 620 za dysk systemowy? :E ) w imię udowodnienia, że coś Wam nie pasuje. 

Nikt tutaj specjalnie Prosiaka nie broni, bo cena jest przegięta - ale choćby *ekhem* skały srały w takich pieniądzach (3500) nie da się zbudować KOMPLETNEGO komputera dla kogoś, kto realnie chciałby go zamiast konsoli pod TV postawić. Nie z części nowych. Bo używki to zupełnie inny temat.

Edytowane przez Qrdello
Opublikowano
19 minut temu, Qrdello napisał(a):

To nie jest konkurencja dla PS5, nawet w wersji bazowej pod kątem i/o - tylko dla XBOXa, i to ONE :E 

Ostatni dobry XBOX to był ONE X gdzie wyraźnie zamiatał PS4 PRO i nawet grami Microsoft mógł trochę powalczyć - Ryse: Son of Rome, Quantum Brake, Halo 5: Guardians, Gears of War 4, Gearsy 5, Gears Tactics, Forza Motorsport 6 i 7, Forza Horizon 3 oraz 4 

Opublikowano
Teraz, azgan napisał(a):

Ostatni dobry XBOX to był ONE X gdzie wyraźnie zamiatał PS4 PRO i nawet grami Microsoft mógł trochę powalczyć - Ryse: Son of Rome, Quantum Brake, Halo 5: Guardians, Gears of War 4, Gearsy 5, Gears Tactics, Forza Motorsport 6 i 7, Forza Horizon 3 oraz 4 

A doczytałeś i/o - input/output - złącza ? :D 

Ryse i QB to raczej lichota, podobnie jak ostatnie Halo :E no ale nie o tym tutaj plumkanie.