Skocz do zawartości

PlayStation 5/5 PRO

Qrdello

Rekomendowane odpowiedzi

@Phoenix. idź się leczyć człowieku :lol2:

Ja w odniesieniu do cen PS5 PRO oraz poruszonego tematu ceny PS6 i tego ile może kosztować a ty jakieś wycieczki osobiste i plucie jadem. Twoja koltura wypowiedzi jest tak prostacka że szkoda to komentować. 

Zwykłe PS5 w dniu premiery z napędem kosztowało nowe 2249 zł sprawdź sobie i nie zachowuj się jak burak. PS4PRO na premierę też kosztowało tyle co wcześniej zwykłe PS4.

Edytowane przez azgan

@azgan @Phoenix.

Granie na PC z opłacalnością nigdy nie miało nic wspólnego. Ba, generalnie granie w gry - jak każde hobby bez przełożenia na zarobki - jest nieopłacalne :E bo wydaje się kasę na pasję. Z drugiej strony, bez pasji człowiek to tylko skorupa. No ale to już filozofowanie.

W czasach PS3, gdzie trójeczka kosztowała 2,5k w najbidniejszej wersji, złożenie PCta, który dałby radę ją ograć pod kątem wydajności to było 2, czasem 3x tyle. Nie wspominając nawet xboxa 360, który w wersji arcade kosztował 1300 :E Za taką kasę wtedy kupowało się kartę średniaka.

W czasach PS4, które dla świata były finansowo wyjątkowo trudne, graty w playce i xboxie to był wibitny low-end za low-endową kasę. Nie dało się ani kupić równie wydajnego low-endu za takie pieniądze, o laptopach gamingowych nie wspominając - wszystko kosztowało 2-3x więcej.

W czasach PS5, też potarganych przez kryzysy, był taki moment na krótko przed covidem, że faktycznie podzespoły komputerowe były relatywnie tanie. Skoro porządny mid-range kupowało się do 4-5k, można było powiedzieć że kupno konsoli za 2299 wcale nie było takim super dealem. Przemilczamy fakt, że ani playek nie było ani większości sprzętu przez niedobory i stojące fabryki.

Tak więc w nowoczesnej historii nigdy ceny PCtów do grania nie zrównywały się z konsolami. Ba, niektórzy kręcili na tym kliknięcie i oglądnięcia że budowali z wybitnie tanich gratów kompy i porównywali do konsol pod kątem wydajności. Dzisiaj budowa stacjonarki, która w cenie ps5 slim z napędem zapewni chociaż tyle - to też karkołomne zadanie i trzeba podpierać się używkami.

A PRO wcale nie jest aż takie odległe od tych powyższych sytuacji. Zakładając nawet że wydamy 4k na zestaw z napędem, to dalej taka stacjonarka w tej cenie posłuży nam ok teraz, może jeszcze z pół roku - ale zaraz po wyjściu nowych kart zacznie się kombinowanie co by tu zmienić żeby mieć jednak te 60 klatek zawsze i bez większych kompromisów. Tak to się kręci od zawsze.

Nie żeby pro było jakimś specjalnym super dealem, bo absolutnie nie jest :D 

27 minut temu, azgan napisał(a):

@Phoenix. idź się leczyć człowieku :lol2:

Ja w odniesieniu do cen PS5 PRO oraz poruszonego tematu ceny PS6 i tego ile może kosztować a ty jakieś wycieczki osobiste i plucie jadem. Twoja koltura wypowiedzi jest tak prostacka że szkoda to komentować. 

Zwykłe PS5 w dniu premiery z napędem kosztowało nowe 2249 zł sprawdź sobie i nie zachowuj się jak burak.

Nie lubie zaklamanych typow, ktorzy powiedaz wszystko po to by sie wybielic, dla mnie jestes zwyklym zaklamanym 

Pisz sobie co chcesz ale ja cie dobrze znam z pclaba i twoje sztuczki tu nie przejda ;)

Moja kultura a twoja osobowosc to pikus :lol2:

No ale rozumiem jak bardzo boli nazywanie cie po imieniu ;)

4 minuty temu, Qrdello napisał(a):

@azgan @Phoenix.

Granie na PC z opłacalnością nigdy nie miało nic wspólnego. Ba, generalnie granie w gry - jak każde hobby bez przełożenia na zarobki - jest nieopłacalne :E bo wydaje się kasę na pasję. Z drugiej strony, bez pasji człowiek to tylko skorupa. No ale to już filozofowanie.

W czasach PS3, gdzie trójeczka kosztowała 2,5k w najbidniejszej wersji, złożenie PCta, który dałby radę ją ograć pod kątem wydajności to było 2, czasem 3x tyle. Nie wspominając nawet xboxa 360, który w wersji arcade kosztował 1300 :E Za taką kasę wtedy kupowało się kartę średniaka.

W czasach PS4, które dla świata były finansowo wyjątkowo trudne, graty w playce i xboxie to był wibitny low-end za low-endową kasę. Nie dało się ani kupić równie wydajnego low-endu za takie pieniądze, o laptopach gamingowych nie wspominając - wszystko kosztowało 2-3x więcej.

W czasach PS5, też potarganych przez kryzysy, był taki moment na krótko przed covidem, że faktycznie podzespoły komputerowe były relatywnie tanie. Skoro porządny mid-range kupowało się do 4-5k, można było powiedzieć że kupno konsoli za 2299 wcale nie było takim super dealem. Przemilczamy fakt, że ani playek nie było ani większości sprzętu przez niedobory i stojące fabryki.

Tak więc w nowoczesnej historii nigdy ceny PCtów do grania nie zrównywały się z konsolami. Ba, niektórzy kręcili na tym kliknięcie i oglądnięcia że budowali z wybitnie tanich gratów kompy i porównywali do konsol pod kątem wydajności. Dzisiaj budowa stacjonarki, która w cenie ps5 slim z napędem zapewni chociaż tyle - to też karkołomne zadanie i trzeba podpierać się używkami.

A PRO wcale nie jest aż takie odległe od tych powyższych sytuacji. Zakładając nawet że wydamy 4k na zestaw z napędem, to dalej taka stacjonarka w tej cenie posłuży nam ok teraz, może jeszcze z pół roku - ale zaraz po wyjściu nowych kart zacznie się kombinowanie co by tu zmienić żeby mieć jednak te 60 klatek zawsze i bez większych kompromisów. Tak to się kręci od zawsze.

Nie żeby pro było jakimś specjalnym super dealem, bo absolutnie nie jest :D 

Wszystko spoko, ja komentuje  zaklamanie tego czlowieka mowiacego, ze w czasie pandemi oplacalniej bylo isc w konsole kiedy to dzis konsola jest tansza niz w czasie pandemi ;) Czujesz rozbieznosci?

@Kadajo No właśnie na PRO to już Ty decydujesz :D wyzsza rozdzielczość i wodotryski @30 czy low-mid end @60 :> 

@Phoenix.

Pandemia to wgl był taki czas, że elektronika opłacała się tylko tym co mieli dostęp do hurtu. Spali na kasie :D A konsole w tamtym czasie po cenie MSRP to były złote strzały a nie codzienność. Więc z opłacalnością to nie miało nic wspólnego :> 

Zresztą, każdy uzasadnia sobie swoje wybory tak, żeby czuł się z nim dobrze. Tak już mamy.

Edytowane przez Qrdello

2 minuty temu, Qrdello napisał(a):

Pandemia to wgl był taki czas, że elektronika opłacała się tylko tym co mieli dostęp do hurtu. Spali na kasie :D A konsole w tamtym czasie po cenie MSRP to były złote strzały a nie codzienność. Więc z opłacalnością to nie miało nic wspólnego

O tym wlasnie pisze, dlatego ja ten gosc pisze, ze w pandemi poszedl w konsole bo bylo oplacalniej, a dzis woli isc w pc bo jest oplacalniej kiedy to konsola jest bardziej oplacalna niz pc dzis w czasie pandemi to o czym to swiadczy?? Zwykle klamstwo i dwulicowosc.

5 minut temu, Qrdello napisał(a):

Zresztą, każdy uzasadnia sobie swoje wybory tak, żeby czuł się z nim dobrze. Tak już mamy.

Ja sie czuje dobrze soba jak kogos nie oszukuje i nie klamie ;)

10 minut temu, Kadajo napisał(a):

Panowie

@Phoenix. i @azgan przenieście swoje krzyki i obrazki śmieci na PW proszę.

Ja nikogo od śmieci nie wyzywam. Gość ma jakieś zaburzenia i znany był już na labie z tego że ciągle wdawał się z kimś w jakieś obraźliwe i zaczepne kłótnia. Większego prostaka od niego nie zam. Musi mieć wyjątkowo smutne życie a najlepsze jest to że ma o sobie mniemanie jakby był niewiadomo kim i oczywiście myśli że wszystko wie zawsze najlepiej :lol2:. Może Moderacja zamiast zwracać uwagę to zrobi pożądek z agresorem @Kadajo.

57 minut temu, Qrdello napisał(a):

@Kadajo No właśnie na PRO to już Ty decydujesz :D wyzsza rozdzielczość i wodotryski @30 czy low-mid end @60 :> 

@Phoenix.

Pandemia to wgl był taki czas, że elektronika opłacała się tylko tym co mieli dostęp do hurtu. Spali na kasie :D A konsole w tamtym czasie po cenie MSRP to były złote strzały a nie codzienność. Więc z opłacalnością to nie miało nic wspólnego :> 

PlayStation 5 na premierę kupiłem z napędem za 2299 zł podobnie XBOX SERIES X z napędem kupiłem za 2249 zł, gdzie ceny GPU przez szał na krypto to był chory żart https://ithardware.pl/artykuly/karty_graficzne_sa_drogie_juz_u_producenta-20022.html

. PlayStation 4 na premierę kosztowało około 1800 zł, PS4 Silm 1499 zł a PS4PRO na premierę 1799 zł no faktycznie "nie ma różnicy"... z PS5 PRO bez napędu za 3500 zł + napęd za kolejne 500. 

XBOX ONE X na premierę z napędem też kosztował 2199 zł więc jak ktoś próbuję wmówić innym że PS5 PRO to opłacalna opcja teraz jest przezabawny. Konsola dostała PSSR który tak samo jak CBR (zanim jeszcze DLSS trafiło na PC) w PS4PRO działo z różnym rezultatem, w dodatku wybrakowana z napędu i jest lepiej niż było - no śmiech 🤣.

Edytowane przez azgan

@azgan

Wrzuć w to jeszcze rachunek ekonomiczny. 

Premiera ps4 - 2013 r. minimalna kr. w PL 1600zł

Premiera ps5 - 2020 r. minimalna kr. 1877zł

Premiera ps5 pro - 2024 r. minimalna kr. 4242.

W stosunku do zarobków i wzrostów płac x inflacja niestety wszystko sie zgadza :E że my mamy przeświadczenie że jest drogo, to wiadomo. Przeliczamy na PLN. Jeżeli klasa średnia w USA zarabia średnio 100k USD netto, to miesięcznie wychodzi to 8333 USD, więc takie PS5 Pro to nawet nie jest 10% ich zarobków :E 

@Qrdello

Od 1 stycznia 2013r. płaca minimalna wynosiła 1600 zł brutto, czyli 1 181,38 zł netto (na rękę). 

Od 1 stycznia 2020r. płaca minimalna wynosiła 2600 zł brutto, czyli 1 920,62 zł netto.

Od 1 lipca 2024r. płaca minimalna wynosi 4300 zł brutto, czyli 3261,53 zł netto.

Od 1 stycznia 2025r. płaca minimalna będzie wynosiła 4666 zł brutto, czyli 3510,92 zł netto.

Edytowane przez DżonyBi
  • Upvote 2

5 minut temu, Qrdello napisał(a):

@azgan

Wrzuć w to jeszcze rachunek ekonomiczny. 

Premiera ps4 - 2013 r. minimalna kr. w PL 1600zł

Premiera ps5 - 2020 r. minimalna kr. 1877zł

Premiera ps5 pro - 2024 r. minimalna kr. 4242.

W stosunku do zarobków i wzrostów płac x inflacja niestety wszystko sie zgadza :E że my mamy przeświadczenie że jest drogo, to wiadomo. Przeliczamy na PLN. Jeżeli klasa średnia w USA zarabia średnio 100k USD netto, to miesięcznie wychodzi to 8333 USD, więc takie PS5 Pro to nawet nie jest 10% ich zarobków :E 

Pamiętam jak to wyglądało i wiem jak to wygląda teraz gdzie w cenie PS5PRO można poskładać już niezły PC. Opłacalny jest zakup PS5 Slim ale dyskusja na poprzednich stronach dotyczyła cen PS5 PRO oraz tego ile może kosztować PS6 bez napędu przy obecnej zmianie polityki Sony. 

Serio sądzisz, że SONY pójdzie  w stronę ustalenia ceny konsoli którą ma docelowo kupić z 100mln ludków na kwotę wyższą niż 600USD? Raczej wątpię. Z automatu zadziała by się migracja na właśnie jakieś tańsze PCty czy poprzednie gen. 

Już raz takie jajo było, właśnie w 2006r. i wtedy rewizja taktyki i zmiana ceny nastąpiły bardzo szybko :] 

Wg. mnie, o ile coś nie gruchnie przez te kolejne 2-3, może 4 lata, PS6 wyjdzie w dwóch wariantach jak PS5 - digital i b-r, ale nacisk będzie pewnie kładziony na digital. Cenowo pewnie będzie to coś pomiędzy 550-600USD. Ewentualny PROsiak gdzieś tam kiedyś tam pewnie będzie kontynuował trend sprzętu dla profesjonalistów :E ale konsola dla mas musi mieć dobrą cenę, bo nie będzie dla mas.

Z drugiej strony wystarczy taki COVID albo inne ustrojstwo, gdzie pół świata stanie, i wszystko może się zdarzyć.

Co się na bank zmieni(ło) to polityka względem gier. Typowych exów czy system sellerów już raczej nie będzie, a jeżeli będą to na kilka miesięcy ew. do roku czasu maks. Za dobrą kasę SONY widzi na PC, żeby sobie teraz odpuścić.

No i tak na finito, SONY nie ma realnej konkurencji w segmencie konsol. Z całym szacunkiem dla XBOXa, ale ta marka to obecnie tylko gamepass pozostał. XSX to świetny sprzęt, bardzo przemyślany - ale taktyką wypuszczania gier na jednocześnie na PC i na XSS XSX Microsoft sam sobie zabił własny sprzęt. XSS to taki hamulcowy, że obecnie jak ktoś korzysta z Gamepassa to pewnie najszybciej właśnie na PC. No a brak konkurencji równa się monopol i robienie co się żywnie podoba :/ 

Edytowane przez Qrdello

@kanon7 Kup gre -> Przechodz na leb, na szyje zeby tylko gra nie stracila na wartosci -> Uzeraj sie z Januszami ktorzy nie chca zaplacic lub nie odbieraja gry -> Ciesz sie kasa ktora wrocila.

Przerabialem to i nie widze w tym nic przyjemnego. Nie dosc ze malo czasu by rozkoszowac sie gra to jeszcze uzeranie sie z ludzmi ktorzy szukaja mega okazji.

Edytowane przez RTXnietylko4060tiUSER

1 minutę temu, RTXnietylko4060tiUSER napisał(a):

@kanon7 Kup gre -> przechodz na leb, na szyje zeby tylko gra nie stracila na wartosci -> uzeraj sie z Januszami ktorzy nie chca zaplacic lub nie odbieraja gry -> ciesz sie kasa ktora wrocila.

Przerabialem to i nie widze w tym nic przyjemnego. Nie dosc ze malo czasu by rozkoszowac sie gra to jeszcze uzeranie sie z ludzmi ktorzy szukaja okazji.

Bez przesady. Jak wystawisz realną cenę to bez gadania w dzień sprzedasz :] ja tam sie ani razu nie użerałem przy takich handlach. 

• Upvote 1

@Qrdello Ja mam bardzo zle doswiadczenia. Speedrun gry zeby tylko kasa wrocila w jak najwiekszym procencie odbieral mi radoche z grania. Po pewnym czasie pogodzilem sie z tym ze trzeba bedzie stracic nieco wiecej niz te 20zl-30zl i gralem sobie na spokojnie.

• Haha 1

5 minut temu, RTXnietylko4060tiUSER napisał(a):

@kanon7 Kup gre -> przechodz na leb, na szyje zeby tylko gra nie stracila na wartosci -> uzeraj sie z Januszami ktorzy nie chca zaplacic lub nie odbieraja gry -> ciesz sie kasa ktora wrocila.

Przerabialem to i nie widze w tym nic przyjemnego. Nie dosc ze malo czasu by rozkoszowac sie gra to jeszcze uzeranie sie z ludzmi ktorzy szukaja okazji.

Jakoś miałem zawsze odmienne doświadczenia :)  na przejście gry dawałem sobie 1 miesiąc - nie za krótko, nie za długo - patrząc że gry single player mają czas trwania 8-15 godz. to masz w ciągu tego miesiąca od 16 minut do 30 minut dziennie na grę :E 

A sprzedaż bez problemu przy normalnej cenie - kontakt, przyjazd, kupno. 

Edytowane przez kanon7
  • Upvote 1

Wystaw z naddatkiem np. 10 zł od tego co byś chciał zgarnąć, ucieszysz michę ze komuś spuściłeś a i tak sprzedasz za swoją cenę :D 

Przykładowo, nówka 339, nigdy - nawet po tygodniu, nie wystawiałem z 3 z przodu - nierealne sprzedać za tyle. Ale, jak wystawiłem np. 295, to za 280-290 zawsze poszła :> ktoś już sobie policzył że jest 5 dych do przodu i zadowolony.

• Upvote 2