Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jestem ciekaw czy tutaj pójdzie szybciej niż na PCLolu.

https://www.x-kom.pl/p/1243980-laptop-14-asus-zenbook-14-um3402ya-r5-7430u-16gb-1tb-win11-oled-90hz.html

Czy znajdę coś lepszego? Bać się OLEDa? Laptop nie dla mnie, więc będzie wykorzystywany w typowy "Januszowy" sposób nie zwracając uwagi na matrycę. Potrzebuje go na 5 lat. Błyszczący ekran przy 600 jansości da radę? 

Opublikowano

Po pierwsze, do czego ma służyć ten laptop i czy mobilność jest priorytetem? 

W perspektywie 5 lat lepiej by się sprawdził cięższy ale wydajniejszy sprzet (np. jakiś Legion). 

600 nitów to morderstwo dla oczu, chyba że pracujesz w pełnym słońcu. Co więcej, przy takim ustawieniu na matrycy mogą szybko pojawić się wypalenia. Błyszczący ekran najlepiej sprawdza się w warunkach, gdzie światło nie pada bezpośrednio na ekran (np. siedzenie tyłem do okna, lampy lub Słońca). 

Opublikowano

Mobilność priorytet, będzie go nosiła dziewczyna. Więc dobrze by było jakby był lekki. Nie wydaje mi się żeby aż tak wymagania wzrosły żeby nie móc odpalić podstawowych programów do statystyki nawet za 5 lat. Legion raczej odpada. Celuję w coś biznesowego właśnie, a słyszałem że Dell w obecnej generacji strasznie się zepsuł (zawiasy) plus robią problemy z gwarancją. 

600 nitów przyda się przy oglądaniu filmów albo właśnie w słoneczny dzień, chociaż pewnie jasność będzie obniżana, bo pewnie 600 to jest podana jako maksimum. 

OLEDów nie robią w matowych odmianach chyba :/ 

Opublikowano

No właśnie. Chyba że ten sam model ale z IPSem. Bo jak tak patrzę to nic lepszego nie znajdę. Prawie pełne aluminium, dobra jakość wykonania, bateria sporo wytrzymuje. Nic lepszego do prostych studiów i okazjonalne filmy chyba nie znajdę. (oprócz Maca oczywiście).