Vulc 2 191 Opublikowano 14 Listopada Opublikowano 14 Listopada Miałem to samo z Sandlerem, ale warto się przełamać. Mnie ostatecznie przekonał w Hustle.
Send1N 4 153 Opublikowano 14 Listopada Opublikowano 14 Listopada (edytowane) 4 godziny temu, tgolik napisał(a): Losta oczywiście też kiedyś oglądałem z zainteresowaniem. Teraz już wymagany do tego poziom skupienia jest poza moim zasięgiem. Ja najpierw oglądałem kilka lat w TVP jak odcinek wychodził co tydzień później po kilku latach całość (6 sezonów) pobrana z torrenta w ciągu 3 miesięcy, później znów minęło kilka lat i chciałem sobie odświeżyć i ostatni raz 4 lata temu całość w ciągu miesiąca podchodziłem do tego serialu co kilka lat z takim nastawieniem że może człowiek starszy to za którymś razem w końcu ogarnie do końca ale i tak skończyło się tak że najwięcej szczegółów dowiedziałem się przypadkowo trafiając w tamtym roku na kanał jednej laski na YT która to konkretnie omawiała. Dwóch moich znajomych z klasy z którymi regularnie się spotykam do dzisiaj i mam dobry kontakt ma taką fazę że zamiast obejrzeć coś innego to co jakiś czas odpalają LOST od początku i lecą całość i to trwa już kilka lat 4 godziny temu, bleidd napisał(a): Mi tam język nie przeszkadza ale z polskimi produkcjami jest ten problem, że mamy mało dobrych aktorów czy aktorów w ogóle - większość hitowych polskich produkcji to ciągle te same twarze. Heweliusza mam na tapecie choć jak widzę Szyca czy Różczkę to trochę tak jakbym oglądał kryminał/dramat z Adamem Sandlerem. No jakoś tak nie Pewne filmy z polskimi aktorami po prostu nie mogą się udać ciągle mam przed oczami scenę z wybitnego horroru "w lesie dziś nie zaśnie nikt" jak "rysiek z klanu" przebrany za księdza zostaje wrzucony przez jakiegoś mutanta do niszczarki i robi z niego mielonkę Co do Adama Sandlera to jest piękny dramat z nim w roli głównej https://www.filmweb.pl/film/Zabić+wspomnienia-2007-275070 sandler zagrał wspaniale, piękny film polecam! 4 godziny temu, j4z napisał(a): Oj tak tak https://www.filmweb.pl/film/Nieoszlifowane+diamenty-2019-792989 O proszę bardzo o tym zapomniałem, do nadrobienia bo jeszcze nie widziałem Edytowane 14 Listopada przez Send1N 1
Kadajo 7 396 Opublikowano 14 Listopada Opublikowano 14 Listopada Obejrzałem wreszcie Heweliusza i daje 7. Pomimo teorii spiskowych dobrze się to ogląda. Ale warto sobie potem oddzielić fakty od fikcji. Ważne że serial upamiętnienia ofiary tej katastrofy. 1 1
Kadajo 7 396 Opublikowano 14 Listopada Opublikowano 14 Listopada Minusy? Chyba żadnych. Jakbym miał na siłę się czepiać to niepotrzebne moim zdaniem były te wątki które właśnie są oparte o teorie spiskowe, szczególnie że dotyczą jednej z przyczyn samej katastrofy. Jeden z nich szczególnie mnie kuje w oczy ale obiektywnie patrząc nadal dobrze się oglądało jak przymkniemy na to oczy. Szczególnie że twórcy sami piszą o tym że część zdarzeń jest fikcyjna.
AndrzejTrg 2 740 Opublikowano 14 Listopada Opublikowano 14 Listopada 39 minut temu, Send1N napisał(a): Ja najpierw oglądałem kilka lat w TVP jak odcinek wychodził co tydzień później po kilku latach całość (6 sezonów) pobrana z torrenta w ciągu 3 miesięcy, później znów minęło kilka lat i chciałem sobie odświeżyć i ostatni raz 4 lata temu całość w ciągu miesiąca podchodziłem do tego serialu co kilka lat z takim nastawieniem że może człowiek starszy to za którymś razem w końcu ogarnie do końca ale i tak skończyło się tak że najwięcej szczegółów dowiedziałem się przypadkowo trafiając w tamtym roku na kanał jednej laski na YT która to konkretnie omawiała. Dwóch moich znajomych z klasy z którymi regularnie się spotykam do dzisiaj i mam dobry kontakt ma taką fazę że zamiast obejrzeć coś innego to co jakiś czas odpalają LOST od początku i lecą całość i to trwa już kilka lat Ja do tego serialu byłem strasznie anty nastawiony, ale z braku laku jakiś rok temu zacząłem oglądać pierwszy raz, tak aby coś leciało jak robię co innego... jak pierwszy sezon spoko, to im dalej tym gorzej i bardziej to wszystko zagmatwane, takie zwroty akcji że włączając kolejny odcinek już nie ogarniałem co i jak i dlaczego może inne podejście bym miał jakbym oglądał premierowo. Podobnie do Dextera tutaj to już w ogóle nie czaję fenomenu tego przewidywalnego serialu... odział detektywów specjalnej troski, już chyba więcej logiki miał Prison Break Może cały fenomen ww. seriali polegał na ich oglądaniu premierowym 1 1
Send1N 4 153 Opublikowano 14 Listopada Opublikowano 14 Listopada (edytowane) LOST to dla mnie nr1 ever ale to jest taki serial że nie da rady go skumać oglądając odcinek z tygodniową przerwą tak jak to było 20 lat temu w tvp dlatego tyle razy odświeżałem, tak jak wspomniałem mam znajomych którzy robili i robią do dzisiaj to samo z tym serialem jak w pewnym momencie wleciały przeskoki czasowe to się zrobił niezły zamęt, FROM jest tych samych twórców co LOST i jest podobnie zagmatwany, i ta sama sytuacja oglądałem po jednym odcinku co tydzień z rocznymi przerwami czekając na kolejny sezon i miesiąc temu sobie walnąłem całość w tydzień dla utrwalenia przed 4 sezonem Ja oglądam bardzo mało seriali w porównaniu do ludzi którzy tutaj się wypowiadają ale jak już mi się jakiś spodoba to że tak powiem masteruje go Edytowane 14 Listopada przez Send1N 1
AndrzejTrg 2 740 Opublikowano 14 Listopada Opublikowano 14 Listopada @Send1N ja jak mówiłem oglądałem bez skupienia i jednak się mętlik niesamowity robił, kończył się odcinek, a w następnym już nie wiedziałem ocb później jak już ta wioska była to już było takie wielkie WTF że już byłem tak pogubiony ale dooglądałem do końca. Może jak będzie kiedyś więcej czasu to zobaczę w pełni skupiony, no ale to raczej odległa przyszłość. 1
Send1N 4 153 Opublikowano 14 Listopada Opublikowano 14 Listopada Doskonale rozumiem ale dla jednych to jest minus a dla innych plus żeby właśnie głowić się i googlować o co chodziło w lostach zakończenie i tak musisz sobie sam wymyślić tak w skrócie mówiąc (nie będę spoilerował) w DARK jest chyba jeszcze gorsze pranie mózgu
j4z 936 Opublikowano 14 Listopada Opublikowano 14 Listopada (edytowane) 50 minut temu, Kadajo napisał(a): Chyba żadnych i 7/10? Dziwny system oceniania masz, ale różne rzeczy się tu widziało. Jeden daje plus 2pkt za język polski, drugi plus 4 za niemiecki, jeszcze innemu Wiedźmin NF się podoba. 65% pierwszego sezonu Fargo za mną. Oezu co tam się wyprawiać zaczęło. Dobry jest! 50 minut temu, Kadajo napisał(a): niepotrzebne moim zdaniem były te wątki które właśnie są oparte o teorie spiskowe Między innymi przez takie rozkminy mniej lubię produkcje oparte na faktach, a wręcz już mnie zaczyna irytować ten napis. Edytowane 14 Listopada przez j4z 1
Send1N 4 153 Opublikowano 14 Listopada Opublikowano 14 Listopada 8 minut temu, j4z napisał(a): jeszcze innemu Wiedźmin NF się podoba. Zapomniałeś o tym że jeszcze "Jednemu" się Alien Earth podoba
krzysiek_1990 74 Opublikowano 14 Listopada Opublikowano 14 Listopada Odwilż -jak na Polską produkcję mjut malina
tgolik 545 Opublikowano 14 Listopada Opublikowano 14 Listopada "jak na polską produkcję"? Boisz się przed kolegami przyznać, że podobał Ci się polski serial, czy oglądasz seriale mimo, że od początku wiesz, że nie będą dobre? 2
Send1N 4 153 Opublikowano 14 Listopada Opublikowano 14 Listopada (edytowane) @tgolik ale WWWWez wez wez zostaw "Krzyśka" Edytowane 14 Listopada przez Send1N
Kadajo 7 396 Opublikowano 14 Listopada Opublikowano 14 Listopada 2 godziny temu, j4z napisał(a): i 7/10? Dziwny system oceniania masz, ale różne rzeczy się tu widziało. Oceniam obiektywnie. Moim zdaniem lepszym serialem jest Czarnobyl któremu dałem 8. System oceniania nie podlega na tym żeby dawać minusy czy plusy tylko coś ocenić. Czy muzyka była na minus? Nie, była 8/10. Czy gra aktorska była na plus? Nie była tak 7/10. Czy efekty były na plus czy na minus? Nie, były tak na 8/10. Czy ogólnie serial był na plus czy minus? Nie, bym moim zdaniem 7/10. A co mnie gryzło już napisałem. Po prostu nie widzę w tym serialu nic co można by uczciwie powiedzieć że jest jego minusem. Ale to nie czyni go automatycznie jakimś arcydziełem 10/10. 2 godziny temu, j4z napisał(a): Między innymi przez takie rozkminy mniej lubię produkcje oparte na faktach, a wręcz już mnie zaczyna irytować ten napis. Na szczęście w tym przypadku nie okazało się to minusem czego się początkowo obawiałem. 1
j4z 936 Opublikowano 14 Listopada Opublikowano 14 Listopada (edytowane) W sumie masz rację. To że niczym nie razi, nie oznacza, że ma coś wybitnego w sobie. I widzisz minusem może być to że niczym szczególnie nie zachwyca. 😀 Edytowane 14 Listopada przez j4z 1
Kadajo 7 396 Opublikowano 14 Listopada Opublikowano 14 Listopada No w sumie tak, ja się odniosłem do samego systemu oceniania bardziej. Jak się tak zastanowię to serial robi fajny klimat tamtego okresu, widać Polskę lat 90, widać ze twórcy się o to postarali, widzimy stare autobusy, samochody z tamtego okresu ba nawet MUZYKĘ, na to na pewno zwrócisz uwagę Pozdrowienia dla Marka Konrada, ciekawe kto wyłapał smaczek i wie, o czym pisze Myślę ze sam fakt porównywania serialu do Czarnobyla już mu daje niezłą reklamę i chociaż moim zdaniem Czarnobyl jest nadal to oczko lepszy to Heweliusz jest bardzo dobry. Szczerze przyznam ze niewiele brakowało do wyższej oceny, jakbym uznawał połówki to na pewno by było 7,5 Kiedy bym go postawił wyżej albo na tym samym poziomie ? Jakby bardziej skupili się na faktach i dali sobie spokój z teoriami spiskowymi, jedna z nich można było zostawić i obrócić w ciekawą legendę. Ja też uważam ze takie "prawdziwe historie" odbiera się lepiej gdy się trzymają faktów mocno. Ktoś pisał ze w Czarnobylu tez trochę pozmieniali i podkręcili, zgadza sie, ale sama sekwencja katastrofy i jej przebieg została pokazany praktycznie 1:1 tak jak się wydarzyła. I to dla mnie jeden z powodów, dlaczego ten serial jest tak dobry. Historia Heweliusza sama w sobie bez tej fikcji była fascynująca i ta katastrofa wisiała w powietrzu od lat. To jest właśnie w takich wydarzeniach fascynujące, ze one nie są nigdy dziełem przypadku. Nawet w samym serialu pada bardzo trafne stwierdzenie ze taka katastrofa to nigdy nie jest wina jednego człowieka tylko splot wielu wydarzeń i niefortunnych zbiegów okoliczności w połączeniu z wyczerpaniem "szczęścia". Na szczęście w tym serialu fikcja nie przeszkadza, bo nie zakłóca tego co najważniejsze. 1
Kadajo 7 396 Opublikowano 14 Listopada Opublikowano 14 Listopada Mayday użyte w samym serialu parę razy jak i na napisach początkowych to autentyczny zapis z Heweliusza. Polecam posłuchać, oczywiście po obejrzeniu serialu
tgolik 545 Opublikowano 14 Listopada Opublikowano 14 Listopada Godzinę temu, j4z napisał(a): Ponoć nawet dialogi słychać. 🤭 Od kilku lat 95% polskich seriali (od kiedy za produkcję wzięły się platformy VOD) ma dźwięk na światowym poziomie. 3
Vulc 2 191 Opublikowano 14 Listopada Opublikowano 14 Listopada Ty masz naprawdę ciężki okres chyba. O tym jak kuleją polskie produkcje praktycznie z każdego gatunku pod względem dźwiękowym, mówi się od długich lat. Temat wraca regularnie, jest analizowany, omawiany. Ty oczywiście problemu nie widzisz, rzucasz jakimiś procentami z czterech liter, aby uzasadnić tę śmiałą tezę. Równie śmiałą jak wcześniejsza, dotycząca seriali kryminalnych. Serio, poszperaj rochę w necie, zanim coś napiszesz. Długo szukać nie będziesz. 1
larry.bigl 451 Opublikowano 14 Listopada Opublikowano 14 Listopada Większość polskich produkcji ostatnich lat ma bardzo słabe audio. Dialogi żeby były słyszalne musisz znacznie podbić głośność. 1
tgolik 545 Opublikowano 14 Listopada Opublikowano 14 Listopada (edytowane) 36 minut temu, Vulc napisał(a): Ty masz naprawdę ciężki okres chyba. O tym jak kuleją polskie produkcje praktycznie z każdego gatunku pod względem dźwiękowym, mówi się od długich lat. Temat wraca regularnie, jest analizowany, omawiany. Ty oczywiście problemu nie widzisz, rzucasz jakimiś procentami z czterech liter, aby uzasadnić tę śmiałą tezę. Równie śmiałą jak wcześniejsza, dotycząca seriali kryminalnych. Serio, poszperaj rochę w necie, zanim coś napiszesz. Długo szukać nie będziesz. Przecież nie oglądasz polskich seriali, więc skąd możesz wiedzieć, że są technicznie coraz lepsze. No, chyba że swoją "wiedzę" czerpiesz z neta. Inni oglądają a Ty powtarzasz bzdury po nich. Ja konsumuję treści, Ty o nich czytasz. 5 minut temu, larry.bigl napisał(a): Większość polskich produkcji ostatnich lat ma bardzo słabe audio. Dialogi żeby były słyszalne musisz znacznie podbić głośność. Podbijasz głośnik centralny i jest git. albo włączasz Clear voice w telewizorze. Ja widzę, że jest lepiej niż 10-15 lat temu i tyle. Edytowane 14 Listopada przez tgolik
larry.bigl 451 Opublikowano 14 Listopada Opublikowano 14 Listopada No i nadal musisz cudaczyc na pl produkcji a na zagranicznej, jakiekolwiek działa bez tego nie tak powinno być
tgolik 545 Opublikowano 14 Listopada Opublikowano 14 Listopada Teraz, larry.bigl napisał(a): No i nadal musisz cudaczyc na pl produkcji a na zagranicznej, jakiekolwiek działa bez tego nie tak powinno być Przecież na zagranicznych czytasz napisy więc nawet jeśli bełkocą niezrozumiale, to i tak wiesz o co chodzi.
Rekomendowane odpowiedzi