Skocz do zawartości

The Last of Us Part II Remastered - PS5, PC

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Póki co chodzi u mnie spoko, 1080p + DLAA, wszystkie detale na max. Gra zjadła 81% z dostępnych 12GB VRAM w takim układzie, nie miałem też póki co problemów ze stutteringiem.

Jestem na etapie biblioteki z DIną.

Opublikowano

Jak ta gra wygląda, bajka. Na pierwszy rzut widzę sporą różnicę między wersją PS4 + patch 60fps na PS5, a Part 2 "remastered". Ten śnieg, ta ostrość tekstur, zablokowałem na 120fps, miejscami i tak było więcej, ale na razie utrzymuje się ok 100-120 zależnie od kamery/miejsca.
Wszystko na maks, tylko blur, aberacja, DOF/ostrość na wyłączone, 1440p DLAA na najnowszym DLSS4.

Jestem na samym początku gry, gram tylko dla "grafiki" nowszej wersji, bo grę znam, więc mnie nic mnie nie zaskoczy, chyba, że coś nie będę pamiętać.

Screen w spoilerze z początku gry z pewną nową postacią na A. Dałem w spoiler bo to nowa postać, nic złego tu nie ma.

Spoiler

20250404200215_1.thumb.jpg.2f9be54654e6e0ec792a400c5c64947d.jpg

A tu sam początek gry, ta ostrość, nie rozumiem jak ten "redaktor" z PEE twierdził, że lubi/woli wersję z PS5 bo nie jest tak ostra... jaki problem zniżyć rozdzielczość, tekstury albo suwak ostrości? Na screenie miałem 4, ale teraz mam na 5, dla testu. ale nie ma takiego mocnego efektu jak drzewa w AC Shadows.

Dawno grałem w TLOU2 ale jakość tekstur, efektów bije na łeb, a Part 1 nie znam, więc dla mnie to "nowość" ten cały remaster serii tlou. Może przesadzam? Poprawcie mnie.

20250404091431_1.thumb.jpg.601b635d5a05ec35bdbbb9872fab83e6.jpg

• Like 2
Opublikowano

Chodziło mi o pliki DLSS4, samo DLAA też powinno być trybie DLSS3/4 zależnie od tego co mamy, tak mi się wydaje, stąd chciałem to rozdzielić dopisując jaką mam wersję DLSS.
Jak działa DLAA/DLSS to wiem, nie o to mi chodziło.

Opublikowano (edytowane)

Właśnie dlatego nie ma znaczenia jaki DLSS bo i tak jest wyłączony gdy używasz DLAA. 

18 minut temu, Reddzik napisał(a):

samo DLAA też powinno być trybie DLSS3/4 zależnie od tego co mamy

Tego zdania też do końca nie rozumiem? Nie ma czegoś takiego jak DLAA jako ''tryb'' DLSS. Albo jedno albo drugie.

DLSS masz tryby od wydajności do jakości i każdy w mniejszym lub większym stopniu tnie Ci rozdzielczość. DLAA tego nie robi i zostawia natywną jaką ustawisz. To po prostu kolejny antyaliasing od Nvidii jak kiedyś MSAA czy TAA etc..

Edytowane przez userKAMIL
Opublikowano (edytowane)

Napisałem, że DLAA bodajże(chyba, a raczej na pewno) korzysta z plików dll DLSS4. Więc DLAA na wersji DLSS 3.7(takie ma domyślnie gra) będzie inne niż DLAA korzystające z plików DLSS 3.10+ które to należą już do nowszej techniki, a tą nowszą jest tzw DLSS 4.

Edytowane przez Reddzik
Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, Reddzik napisał(a):

Ten śnieg, ta ostrość tekstur

Nie wszystkie tekstury są ostre jak żyletka, na widok niektorych zbiera się na hafta :E  

Ale spokojnie jeszcze może wpadniesz na takie.

Edytowane przez Frog67
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Reddzik napisał(a):

Napisałem, że DLAA bodajże(chyba, a raczej na pewno) korzysta z plików dll DLSS4. Więc DLAA na wersji DLSS 3.7(takie ma domyślnie gra) będzie inne niż DLAA korzystające z plików DLSS 3.10+ które to należą już do nowszej techniki, a tą nowszą jest tzw DLSS 4.

A to ciekawie... Ktoś może się bardziej wypowiedzieć? Zawsze myślałem, że nie ma to ze sobą nic wspólnego. Faktycznie jakość DLAA jest w jakikolwiek sposób uwarunkowane od rodzaju DLSS?

Dla mnie na logikę nie ma prawa działać to razem. Jedno skaluje obraz a drugie tego nie robi.

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, userKAMIL napisał(a):

Dla mnie na logikę nie ma prawa działać to razem. Jedno skaluje obraz a drugie tego nie robi.

Superrozdzielczość DLSS, rekonstrukcja promieni i DLAA wykorzystują nowy model transformacyjnej AI wytrenowany na superkomputerach NVIDIA, aby lepiej renderować najbardziej złożone części sceny. W rezultacie otrzymuje się lepszą stabilność między kolejnymi klatkami, bardziej szczegółowe oświetlenie i więcej szczegółów ruchu.

Zapewnia wyższą jakość obrazu dzięki technice antyaliasingu opartego na AI. DLAA wykorzystuje tę samą technikę superrozdzielczości opracowaną dla DLSS, tworząc bardziej realistyczny obraz wysokiej jakości w natywnej rozdzielczości.

źródło:

https://www.nvidia.com/pl-pl/geforce/technologies/dlss/

edit:
Tak mi się wydaje, nie masz innych plików do tego, tylko pliki od DLSS, nawet prosty swapper, podmienia pliki DLSS i FG i ewentualnie RR i tyle tego. DLAA zapewne korzysta z tych plików- jako "wspólne dobro".

Nie ma innego sposobu na poprawę jakości DLAA, a ta jakość wzrasta wraz z nowszą technologią czyli DLSS, ale działa jako odrębna funkcja.

Edytowane przez Reddzik
Opublikowano

Jak masz swapper do instalacji dlss, nvidię app albo nvidia inspector to robisz to samo jak normalnie implementujesz DLSS4, możesz sobie sprawdzić czy jest poprawa, czy np jak wiadomo DLSS4 zabiera trochu fpsów to może i DLAA w "nowszej "wersji zabierze, nie testowałem.

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Sama podmiana plikow nie aktywuje DLSS4, trzeba inspektorem wymuszac konkretnie do gry i najnowszy preset.

No ale jak wymuszę DLSS4 to automatycznie wyłącza mi DLAA? Obu nie możesz używać. Dlatego wydaje mi się, że nie ma to żadnego wpływu na DLAA. 

Opublikowano

DLAA uzywa tej samej technologii AI co DLSS do przetwarzania obrazu, tyle ze nie uzywa skalowania z niszej rozdzielczosci w gore. Poprostu generuje w natywnej i ja polepsza.

Takze tak, pliki dlss sa w uzyciu. Wymus sobie z panelu NVidi najnowsze.

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
5 minut temu, Sheenek napisał(a):

DLAA uzywa tej samej technologii AI co DLSS do przetwarzania obrazu, tyle ze nie uzywa skalowania z niszej rozdzielczosci w gore. Poprostu generuje w natywnej i ja polepsza.

Takze tak, pliki dlss sa w uzyciu. Wymus sobie z panelu NVidi najnowsze.

Ale jeżeli wymuszę DLSS z panelu nvidi. To w grze będzie działać DLAA? Priorytet wtedy ma to co jest wymuszone czyli DLSS. 

Opublikowano (edytowane)

Ja mam dodane pliki przez swappera i wymuszone presety itd przez nvidia inspector.

Możesz użyć aplikację nVidii, powinno zadziałać, bo obsługuje podmianę, z drugiej strony możesz wymusić DLAA ręcznie w aplikacji po uprzednim wybraniu najnowszej wersji
obraz.png.f1c72a9ccb1b0a8cf272c927e7ceb0b7.png

obraz.png.0bf993548ba194163bb2e212ef1b2dcc.png

Edytowane przez Reddzik
  • Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
1 minutę temu, userKAMIL napisał(a):

wtedy DLAA jest to nowsze

Tak, jak i tak samo masz z podmianą plików dla dlss o których tak piszę, ale podmieniam pliki by mieć pewność plus ustawiam preset na najnowszy o którym wspomniał Feniks.

1 minutę temu, userKAMIL napisał(a):

Jak włączę z gry to mam to starsze?

Jak nie podmienisz plików, lub nie wybierzesz "najnowsze" z tego screena co pokazałem, to będziesz mieć starsze biblioteki dll, a te biblioteki są wspólne dla DLAA i DLSS.

Opublikowano (edytowane)

Ok. To teraz skąd te pliki do podmiany wziąć i gdzie je wgrać?

Edit: Jak wybieram ręcznie jak u Ciebie na scr to po zastosowaniu dalej jest domyślne ustawienia aplikacji 3D. Tak jak by nie chciało się zmienić.