Skocz do zawartości

RX 7xxx (RDNA 3) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@panicz patryk na pewno ten sapphire ma lepsze chłodzenie niż xfx merc... ale czy warto względem niego dopłacać te 700zł to już musisz sam się  zastanowić, zawsze można obniżyć trochę pobór przez przycięcie zegara na rdzeniu z minimalną stratą wydajności łatwo zbić 50W.

Opublikowano (edytowane)

10 dni stabilnego działania i się zaczęła kurtyzana nagle sypać bez powodu. Setki razy alt tab z gry na pulpit, YouTube w tle, około 30 godzin grania w tym czasie i nagle w grze dwa razy przycięcie i sterownik wywalony. Dodałem jej 5 mV więcej a i tak wywalenie. Bulwa, co za śmieć. 

Czasem żałuję, że odwaliłem taką lipę z płatnością za tego Anusa 

IMG_20250124_060356.thumb.jpg.5392cbde00d84d18747263126224e3df.jpg

Edytowane przez Pentium D
Opublikowano (edytowane)

To zwiększ jeszcze bardziej np do 1100mv nie bez powodu zawsze się mówi że z samego napięcia na radku dużo nie zejdziesz bo się kabaret zaczyna i może właśnie wyszło u ciebie po czasie ;) 

Edytowane przez Send1N
Opublikowano

Może tak być, nie każdy 7800 XT jakiego miałem był tak samo podatny, ja na co dzień miałem chyba 1050 mV i zegary zostawione na stock, ram chyba na 2500 Mhz i Fast Timing.

I nigdy nie miałem żadnego problemu.

Ale możliwe że trzeba będzie dać 1075 mV na przykład.

• Upvote 1
Opublikowano

Jak nie gra w 4k to weryfikacja OC może miesiąc trwać, aż trafi grę, która po prostu wywali się na plecy. W 4k też parę dni używałem 7800xt na 1040mV, aż uruchomiłem CS2 na niskich i czar prysł. O ile cyberbug , Apex, NFS heat i ETS2 sobie działały bez problemu, o tyle Cs w wylecial po połowie mapy. Skończyło się na 1070mV i zegarze 2590mhz.  

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Mnie to rozwalają te poradniki UV na RDNA2/3 koleś puścza unigine heaven na komicznie niskim napięciu i mówi że jest "STABLE" xD jak sprawdziłem u siebie ten benchmark to mi wystarcza ponad 100mv niższe vcore niż realnie jest stabilne do jego przejścia :E 

Edytowane przez Send1N
Opublikowano

Ja to nawet w 2K nie gram, zaraz będzie 14 lat na tym samym TV 1080p :E 

10 dni wszystko hulało i tylko w World of Warships grałem setki razy alt tab z gry na pulpit, YouTube w tle, około 30 godzin grania w tym czasie i kilka razy nagrywanie ekranu softem z Adrenaliny. Zjadłem parówki z musztardą i kanapki z dżemem brzoskwiniowym i się trochę uspokoiłem :faja:

Opublikowano
Godzinę temu, Pentium D napisał(a):

Ja to nawet w 2K nie gram, zaraz będzie 14 lat na tym samym TV 1080p :E 

10 dni wszystko hulało i tylko w World of Warships grałem setki razy alt tab z gry na pulpit, YouTube w tle, około 30 godzin grania w tym czasie i kilka razy nagrywanie ekranu softem z Adrenaliny. Zjadłem parówki z musztardą i kanapki z dżemem brzoskwiniowym i się trochę uspokoiłem :faja:

Przeinstaluj sterowniki z opcją restore defaults.

Opublikowano
54 minuty temu, Mar_s napisał(a):

Radeony z reguły wywalają się na mniejszym obciążeniu, od kiedy zmienili stary sposób podkręcania i UV na ten nowy, ulepszony.  :E 

Syf jak Curve optimizer w Ryzenach. Daliby tablice jak ma nvidia i by się to ustawiło po ludzku.

Teraz, wallec napisał(a):

Przeinstaluj sterowniki z opcją restore defaults.

Nie chce mi się teraz.

• Upvote 1
Opublikowano

Tak, kiedyś można było napięcie dla poszczególnych "stanów" ustawiać osobno, a teraz zjeżdżasz całą krzywą i nawet nie wiesz kiedy jest niestabilnie.

Ale nie marudź za bardzo, bo w takiej kasie jaką zapłaciłeś to mógłbyś może dostać outlet 4060 8GB, albo 3070 z koparki.  :P 

• Upvote 1
Opublikowano

Widziałem go  :P 

Ale gdzie 4060 do 7800 XT? Wydajnościowo to jest przepaść, no chyba że ktoś szuka karty do mini budy i o bardzo małym poborze prądu.:E 

Nic mi nie mów o tym GB, zaczynam tracić nadzieję że przyślą, no chyba że faktycznie 6 tygodni to wtedy dotarłby w okolicach 4 lutego. 

Opublikowano

Jakie 2 tyg xd? Wczoraj robiłem OC na nowo :p. Memki 2590mhz fast poszły, testowane memtest Vulcan, rdzeń jest dziwny, nie słucha się taktowania, więc nowy driver z rdzeniem może pomóc :). Często taktowanie przestrzela wyżej na ułamek, przez to musiałem podbić napięcie