Skocz do zawartości

Skrypt czyszczący Win10/Win11

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
21 godzin temu, wowo89 napisał(a):

https://wowo89.de/pliki/forum-ithardware/Skrypt/pagefile.rar - w takim razie mała prośba, możesz to pobrać i przetestować u siebie? zupełnie inne podejście do ustawiania pliku wymiany, jeśli poprawnie zadziała zaimplementuję w następnej wersji skryptu

Send1N może też przetestujesz? %-) 

Jasne, mogę to odpalić już po urzyciu punktu nr2 ze skryptu po swojej ręcznej zmianie pamięci wirtualnej na "kontrolowany przez system" i po ponownym uruchomieniu pc sprawdzić czy przestawiło się na 1gb tak? ;) 

Opublikowano (edytowane)
38 minut temu, zakk87 napisał(a):

jaja z tą pamięcią, użyłem opcji 2 i skrypt wyłączył całkiem pamięć wirtualną. WTF?

Już pisali o tym wczoraj @Send1N i autor. W poprzednich wersjach pkt. 2 też wyłącza pagefile.

Edytowane przez toska78
  • Upvote 1
Opublikowano

Oj ludkowie klikają i nie wiedzą co robią, a potem crashe będą w grach... ;) 

Ja bym jednak polecał programik od Chrisa na github, większa kontrola i nie wyłączy wam pliku stronicowania. Nie wiem po co w ogóle ten skrypt go wyłącza, jak nawet przy 32GB RAM może powodować problemy.

• Upvote 1
Opublikowano

No właśnie autor ustawił w skrypcie w pkt 1 na sztywno 1GB pagefile i to nie jest dobra wartość skoro system ustawia zawsze większą wartość. Przy 1GB mam dosyć szybko wylotkę z takiej gry jak snowrunner.

• Upvote 2
Opublikowano

ok, skrypt zarządza dynamicznie plikiem wymiany, ale podoba mi się że w końcu do dyskusji się włączacie i pojawia się krytyka, wiem że w następnej wersji większej pojawi się inna opcja, dostosowanie pliku wymiany i później użytkownik ręcznie wybierze - dynamiczne dostosowanie PAGEFILE lub ręczne - samemu podając min i max :) konstruktywna dyskusja zawsze mile widziana :) przy ręcznej będzie można samemu podać literę dysku gdzie chcemy ustawić plik wymiany

Opublikowano

Ale po co ta zabawa ze swapem ? Przerobiłem w życiu wszystkie Windowsy od 3.11 do 11. Praktycznie sensowne możliwości zawsze były dwie, albo masz wystarczająco dużo ramu i go wyłączasz  albo wogóle nie dotykasz, system ogarnie to sam. Obecne kompy są tak szybkie, że nie ma sensu się tym bawić.

• Upvote 1
Opublikowano

dlatego jest to jako osobny punkt menu, kto chce robi, kto nie chce nie robi :) ja ustawiam sobie 256mb na stałe przy 32GB RAMu i nigdy problemu żadnego nie miałem, muszę tylko jeszcze wyczaić dlaczego punkt 2 wyłącza SWAP

Opublikowano

no faktycznie, podpowiedź się przydała %-) 

reg add "%memoryManagementPath%" /v PagingFiles /t REG_MULTI_SZ /d "" /f >nul 2>&1

tu się wyłącza %-) jak mogłem tego nie zauważyć wcześniej :D skąd to wziąłeś? :o%-) 

BTW> dzięki