Skocz do zawartości

Seria Legion, Legion Pro, Slim, Pro 5/7 - Oficjalny Temat

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pisałem o tym w wątku z Windowsem, ale problem chyba bardziej dotyczy Legiona niż systemu więc może tutaj uzyskam jakąś pomoc. Niedawno przesiadłem się na Legiona 5 Pro 16IRX9. Mam do niego podpięty monitor AOC Q27G4XF po HDMI. Jeszcze w żadnym sprzęcie nie miałem takiego problemu ze skalowaniem i ostraością czcionek jak tutaj. Na wyświetlaczu laptopa niby jest wszystko ok, ale na zewnętrznym monitorze dzieją się cuda. Głupi ekslorator plików wyświetla się lekko rozmazany, nie mówiąc już o innych programach, które jak ustawię ok na wyświetlaczu laptopa to na monitorze są wyswietlane inaczej. Myślałem, że coś z monitorem jest nie tak ale podpiąłem do niego trzy inne laptopy (1920x1080, 3840x2160, 2560x1440) i na każdym było ok, jedynie na Legionie coś jest nie tak.

Miał ktoś podobny problem może i jakoś go rozwiązał?

• 3 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Chyba pod klawisz spacji wpadł mi jakiś syf, bo muszę czasami klkanie nią powtórzyć, bo nie łapie i czuję, jak stawia lekki opór. Bardziej to się dzieje z lewej strony spacji.

Można samemu, w trakcie gwarancji, jakoś łatwo to rozebrać i wyczyścić?

Edytowane przez keiw
Opublikowano (edytowane)

Podważ spację lekko do góry czymś plastikowym i wydmuchaj syf sprężonym powietrzem, lub wyciągnij cały klawisz poprzez podważenie wtedy będziesz wstanie przeczyścić mechanicznie jakąś szczoteczką/pędzelkiem...

Edytowane przez Send1N
  • Like 1
Opublikowano

Trochę mam obawy z tym podważaniem, nie wiem, jak mocowanie wygląda i bałem się, że coś złamię.

Jutro do garażu podejdę po sprężarkę i przedmucham, podważając delikatnie. 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Przedmuchałem, podważając spację delikatnie z każdej ze stron i jest już dobrze.

Dzięki @Send1Nza podpowiedź.

OgMdHQ7.jpeg

Jakiś czas temu zrobiłem mały upgrade dysków:

Lv6xKPw.jpeg

Edytowane przez keiw
  • Like 2
Opublikowano
W dniu 3.01.2025 o 12:39, keiw napisał(a):

W ostatniej aktualizacji BIOS, u mnie z 31.12, nie widzę w opisie takiej informacji:

https://download.lenovo.com/consumer/mobiles/nscn36ww.txt

Te opisy są raczej marne.

Edit:

Zamówiłem właśnie w morele 64GB(2x32GB )za ~806 zł:

4J2ZYjU.jpeg

Widzę, że w styczniu zrobiłem niezłą inwestycję:

https://www.x-kom.pl/p/1116185-pamiec-ram-sodimm-ddr5-kingston-fury-64gb-2x32gb-5600mhz-cl40-impact.html

Tu wyjaśnienie sprawy: 

Dysk Patriot VP4300 Lite 4TB M.2, za którego zapłaciłem 900 zł teraz odsprzedałem za 1200 zł koledze:

https://www.morele.net/dysk-ssd-patriot-vp4300-lite-4tb-m-2-2280-pci-e-x4-gen4-nvme-vp4300l4tbm28h-13113326/

• Upvote 1
Opublikowano

http://vlo.name:3000/ssdtool/ pobrać odpowiedni flashid dla danego kontrolera, vp4300 jest na maxio map więc niech spróbuje z pozycji "JMicron/Maxiotek/Maxio utility" pobrać maxio flash id, w oknie wybrać nr interesującego nas dysku (jeżeli ten soft go wykryje) i wyskoczą wszystkie informacje. Przykład u mnie flash id pobrany dla kontrolera phison (KC3000)

1.png

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Kolega się nie zna i nie będzie tak kombinował, taką dostałem odpowiedź 😉

U mnie pokazuje to Hard Disk Sentinel i Aida64:

i9BYUe1.jpeg

W Patriotach nie ma tego w tych programach.

Edit:

No dobra, jednak się udało i to co "Maxio nvme flash id" wypluł:

"v0.37a
Drive   : 1(NVME)
Scsi    : 2
Driver  : W10
Model   : Viper VP4300L 4TB                       
Fw      : HS15225
HMB     : 40960 - 40960 KB (Enabled, 40 M)
Size    : 3815447 MB [4000.8 GB]
LBA Size: 512
AdminCmd: 0x00 0x01 0x02 0x04 0x05 0x06 0x08 0x09 0x0A 0x0C 0x10 0x11 0x14 0x80 0x81 0x82 0x84 0xC1 0xC2
I/O Cmd : 0x00 0x01 0x02 0x04 0x05 0x08 0x09
Xored id present
Controller        : Unknown
NAND string        : Y"

Czyli nie wykrywa.

Edytowane przez keiw
Opublikowano (edytowane)

Takie coś wypluwa jak wybierzesz dysk z innym kontrolerem niż wspiera dana wersja flashera, ja mam to samo jak wybiorę drugi dysk samsung evo 970plus przykładowo w tym z którego pokazywałem screena wyżej ;) ale dobra szkoda męczyć kolegę, ogólnie chodzi o to że podobno w nowszych rewizjach pakują już pamięci QLC... i ten dysk w takim wypadku wypada już z polecajek ;) 

Edytowane przez Send1N
  • Like 1
Opublikowano

Te dyski miały głównie  MaxioTech MAP1602A ale poszukałem teraz i znalazłem że wychodziły też na Phison E27T więc może spróbować odczytać flasherem do phisona z drugiej lub trzeciej opcji od góry na stronce którą wrzuciłem wyżej ;) 

Opublikowano
W dniu 17.11.2025 o 11:51, keiw napisał(a):

Widzę, że w styczniu zrobiłem niezłą inwestycję:

https://www.x-kom.pl/p/1116185-pamiec-ram-sodimm-ddr5-kingston-fury-64gb-2x32gb-5600mhz-cl40-impact.html

Tu wyjaśnienie sprawy: 

Dysk Patriot VP4300 Lite 4TB M.2, za którego zapłaciłem 900 zł teraz odsprzedałem za 1200 zł koledze:

https://www.morele.net/dysk-ssd-patriot-vp4300-lite-4tb-m-2-2280-pci-e-x4-gen4-nvme-vp4300l4tbm28h-13113326/

To jest pikuś... jakbym miał teraz kupić 2x32GB 6400MHz CSODIMM zapłaciłbym chyba ze 3k... 

• Upvote 1